UUSIMMAT

Testi: Sony Xperia 10 – Pitkulainen puhelin istuu hienosti käteen

24.04.2019 20:00 Osku Kannisto

Sony on lähes ainoa valmistaja, joka edelleen suunnittelee ja valmistaa puhelimia yhden käden helppokäyttöisyys mielessään. Valmistajan uutuusmalli Xperia 10 viehättääkin mitoillaan ja hinnallaan, mutta suorituskykyä kaipaisi lisää.

Sony Xperia 10 -puhelimen idea perustuu pitkulaisen näytön varaan. Nykypäivänä tavanomaisen 19:9-kuvasuhteen sijaan Sonyssa kuva on venytetty leffateatterijakeluun suunnattujen elokuvien 21:9-suhteeseen. Sonyn mainostaman pituuden sijaan puhelin on pikemminkin kavennettu malli kilpailijoihin verrattuna.

Kapea muotoilu on kuitenkin tämän puhelimen ehdoton valttikortti kilpailijoitaan vastaan ja sen merkityksen ymmärtää heti Xperia 10:n käteen ottaessa.

Xperia 10 sijoittuu Sonyn alkuvuoden malliston keskelle. Sen sisarmallina on isompi Xperia 10 plus, ja lippulaivamalli Xperia 1 ehtii myyntiin vasta myöhemmin. 10-mallien alapuolelle Sonylla on tarjolla edullisempi Xperia L3.

349 euron hinnallaan Sony Xperia 10 sijoittuu kilpailtuun puhelinten alempaan keskihintaluokkaan. Sen suoria kilpailijoita ovat Muropaketissa testatut Nokia 8.1 ja Moto G7 plus sekä useat Huawein, Honorin ja Samsungin mallit.

Sonyn sisuksista löytyy keskiluokan, noin puolentoista vuoden ikäinen Qualcomm Snapdragon 630 -piirisarja, joka koostuu kahdeksasta ytimestä (Cortex-A53: 4 x 1,84 GHz + 4 x 2,21 GHz) sekä Adreno 508-grafiikkakiihdyttimestä.

Keskusmuistia puhelimessa on kolme gigatavua ja tallennustilaa 64 gigatavua. Tallennustilaa voi laajentaa vaivattomasti microSDXC-muistikorteilla aina 512 gigatavuun asti.

Puhelimen takaa löytyy kaksoiskamera, jonka tarkkuus on 13+5 megapikseliä. Toinen kamera on hieman laajakulmaisempi ja sitä käytetään taustan pehmennykseen potreteissa. Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä. Takakameran erikoisuus on 21:9-kuvasuhteen videot, joita saa tallennettua 4K-tarkkuudella.

Käyttöjärjestelmänä Sonyssa on varsin puhdas Android 9.0 Pie. Käyttöliittymä on käytännössä hyvin lähellä perus- Androidia. Sony on tuonut siihen mukaan lähinnä oman yhden käden pikavalikkonsa sekä muita käyttöä sujuvoittavia lisukkeita turhien varusohjelmien sijaan.

Sonyn pakettiin kuuluu puhelimen lisäksi ainoastaan 7,5 watin USB-C-latauslaite. Puhelimelle ei ole mukana suojakuorta, eikä etulasiin ole kiinnitetty panssarikalvoa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto