Uusimmat

Kamera

24.04.2019 20:00 Osku Kannisto

Kamera

Kameravarustus tukeutuu pääkameraan, jota tuetaan kakkoskameralla bokeh-tehostetta varten. Kaksoiskamera ei siis tuo käyttöön toista polttoväliä, sillä toinen kamera mittaa vain kohteiden etäisyyksiä. Kameran ominaisuuksia tarkastellessa Sony eroaa kilpailijoistaan lähinnä 21:9-kuvasuhteella, jota voi käyttää niin kuvien kuin videoiden tallentamiseen.

Pääkamera ottaa kuvia 13 megapikselin tarkkuudella. Sen valovoima on f2.0 eli yli puoli aukkoa heikompi kuin tämän päivän huippumalleilla. Tämä heijastuu hämäräkuvaukseen ja valotusaikaan, joka Sonylla on huippumalleja pidempi. Omassa hintaluokassaan Sony pärjää hyvin valoisassa, mutta hämärässä suorituskyky jää heikoksi. Hämäräkuvien yksityiskohdat ovat pehmeät ja pinnat tuhruiset.

Pääkameraa tuetaan viiden megapikselin lisäkameralla, jonka kuvakulma poikkeaa aavistuksen pääkamerasta. Lisäkameran valovoima on f2.4 ja sitä käytetään vain taustan pehmennykseen potrettikuvissa.

Kamerassa on käytettävissä ohjelmallinen taustan pehmennys omassa kuvausohjelmassa. Kuvanlaatu on kohtuullinen, mutta tummat sävyt tukkeutuvat nopeasti ja kohinaa kuviin tulee kohtuullisen helposti.

Kamerasovelluksen käyttö nojaa hyvin pitkälle viedyn automatisoinnin pohjalle. Tämä helpottaa tavallisen point-and-shoot-kuvaajan arkea, koska kuvausohjelmaa tai zoomia ei tarvitse vaihtaa kuvatessa. Kamera tunnistaa kuvattavat kohteet ja säätää asetukset kuntoon niiden perusteella.

Sonylla kuvaus on mukavan virtaviivaista monikameraratkaisuihin verrattuna. Kiinteä yhden polttovälin ratkaisu tarkoittaa käytännössä, ettei zoomilla kannata kikkailla vaan rajata otokset tarvittaessa jälkikäsittelyssä. Automatiikka tunnistaa kohteet kohtuullisen nopeasti eikä tarkennuksen kanssa havaittu ongelmia.

Hyvässä auringonvalossa Sonyn kuvat ovat erittäin yksityiskohtaisia ja varsin laadukkaita. Valotus on onnistunut, eikä kirkkaimpia kohteita ole ylivalotettu valkoiseksi. Valoisuuden laskiessa kuvien yksityiskohdat alkavat nopeasti sumenemaan – todennäköisesti tehokkaan kohinanpoiston vaikutuksesta. Kuvat muuttuvat isommassa koossa tuhruisen digitaalisiksi levollisen ilmeen sijaan.

Toinen jo iltavalossa ilmenevä ongelma on pitkittyvä valotusaika, joka saa kuvat helposti tärähtämään. Ilman valaistusta, aidosti hämärässä kameralla ei käytännössä saa aikaan onnistuneita otoksia.

Bokeh-efekti on onnistuessaan takakameralla luonteva. Valitettavasti kuvia otettaessa on kuitenkin mentävä hyvin lähelle kuvattavaa kohdetta, mikä varsinkin potreteissa ei ole optimaalista. Bokeh-tilassa ohjeistus sahaa jatkuvasti siirry lähemmäs/kauemmas väliä, mikä hankaloittaa kuvausta.

Etukameran kahdeksan megapikselin tarkkuus riittää hyvin selfie-kuviin, ja sen valovoima on sama kuin pääkamerassa. Etukameran kuvakulma on poikkeuksellisen laaja, joten selfie-kuviin mahtuu useampi kaverikin ongelmitta mukaan.

Etukamera ajaa asiansa some-käytössä. Taustanpehmennys on kuitenkin turhan aggressiivinen ja alkaa helposti pehmentää ulommaisia hiuksia, mikä tekee lopputuloksesta epäluontevan.

Videoita voi tallentaa 4K-tarkkuudella 30 kuvaa sekunnissa. Vaihtoehtona on käyttää Full HD -tarkkuutta, jolloin voidaan kuvata nopeampaa 60 FPS -videota tai käyttää sähköistä kuvanvakainta. Videot voi pakata yleisessä h.264- (AVC) tai tiiviimmässä h.265-muodossa (HEVC).

Testien perusteella 4K-videoiden tarkkuus oli merkittävästi Full HD:tä parempi eikä vakautuksen toiminta tuottanut juuri parannusta käsivaralta kuvatessa. Käytännössä videot siis kannattaa kuvata Xperia 10:llä 4K-tarkkuudella esimerkiksi pylvääseen tai seinään tukeutuen. Ilman tukea kuvaan tulee vakaallakin kädellä häiritsevää tärinää. Valaistukseksi riittää auringonlasku tai hyvä sisävalo. Hämärässä kuvaan tulee runsaasti kohinaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat