Uusimmat

Pikavilkaisu: Samsung Galaxy Fold 5G -puhelin on vihdoin myynnissä – Taittuu ja toimii, mutta on edelleen harvojen saatavilla

06.09.2019 20:25 Kai Taipale

Taittuvanäyttöinen Samsung Galaxy Fold -puhelin julkistettiin jo alkuvuodesta. Nyt se on oikeasti myynnissä ja saatavilla, tosin hyvin harvassa maassa. Ja vihdoin puhelin on myös suuren yleisön tutustuttavissa. Kävimme ottamassa näppituntumaa laitteeseen IFA 2019 -tapahtumassa.

Samsung Galaxy Foldin alkuongelmista uutisoitiin moneen otteeseen. Isoja ongelmia syntyi rakenteesta, joka osoittautui ensimmäisten testaajien käsissä ongelmalliseksi. Nyt valmistaja vakuuttaa näiden jääneet historiaan, ja puhelin on valmis asiakkaiden käsiin.

Ja siltä se nyt tuntuukin. Laite on heti ensifiiliksen perusteella tukeva, vakaa ja näyttävä.

Laitteen avaaminen onnistuu kahdella kädellä täysin ongelmitta. Sarana on jäykkä, mutta tavalla joka herättää uskoa pidemmästä käyttöiästä. Vaikka se löystyisi hieman, puhelin pysyy varmasti suljettuna. Ja kun isomman näytön tarvetta ei ole, saa sen käännettyä kiinni. Mutta tähänkin tarvitaan kahta kättä, sen verran jäykkyyttä löytyy.

Puhelin on suljettuna nykymittapuulla paksu ja pitkulainen. Puhelimen saa kyllä ihan kokeillusti mahtumaan housujen taskuun, mutta sen paino tekee puhelimesta vähintään lievästi epämiellyttävän taskupuhelimen. Laukussa tai povitaskussa laite kulkee varmasti ongelmitta.

Avattunakin laite tuntuu tukevalta. Lievä vääntö ei aiheuta mitään periksi antamista. Päänäyttö on juuri sellainen kuin Samsungilta on lupa odottaa. Tarkka, näyttävä ja iso. Taittuvana eniten toki huolestuttaa saranan kohta, joka kyllä on ruudulta löydettävissä, kunhan kuvaa katsoo sopivasta kulmasta. Ainakaan messuvalaistuksessa tätä ei voi pitää minään todellisena ongelmana.

Kameravarustuksen toimintaa ei ole syytä epäillä, sillä se on perua Galaxy S10 -mallistosta. Hyväksi todettu ratkaisu siis.

Kaikkiaan Samsungin konsepti jättää silti lievästi kylmäksi. Puhelimen pikkunäyttö riittää viestinnän kaltaisiin perusasioihin, tai juuri ja juuri vaikkapa kuvaamiseen.

Mediakäyttöön, työskentelyyn tai surffailuun on aina syytä avata päänäyttö. Ja monille tämän tarkoittaa jatkuvaa availua. Parin tonnin hintaluokan laitteen kanssa juuri nämä ovat varmasti tärkeimpiä käyttöjä.

Jos kuitenkin tottuu jaetun ruudun tuomiin etuihin, tämä lienee riittävän iso etu haittojen taklaamiseen. Toinen hidaste tulee olemaan laitteen hinta, joka asettuu parin tuhannen euron paikkeille. Suomen saatavuutta ei ole varmistettu, ja Euroopassa puhelinta tullaan aluksi myymään Ranskassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa.

Samsung on kuitenkin tällä kertaa luonut tuotteen, joka varmasti herättää huomiota, ja sehän usein riittää myös niiden myymiseen.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat