Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä

01.10.2020 20:00 Ilari Hauhia

Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä

Honor 9A:n ulkoinen olemus on hintaluokalle tyypillinen.

Laitteessa on muoviset kuoret, jotka hohtavat sinisinä. Muovisten kuorien tuntuma ei ole yhtä hyvä kuin lasisten tai metallisten, mutta tässä hintaluokassa muovikuoret ovat hyvin tavallisia. Hyvänä puolena muovikuori tarjoaa hyvän pidon eikä puhelin lipsu kädessä.

Fyysisiä näppäimiä on kolme, ja ne kaikki on asetettu puhelimen oikealle reunalle. Näppäinten tuntuma on riittävän hyvä.

Kamerakyhmy on sijoitettu puhelimen vasempaan ylänurkkaan. Se kohoaa puhelimen takaosasta kuitenkin vain hyvin vähän. Sormenjälkitunnistin on asetettu puhelimen yläosaan kamerakyhmyn lähelle ja siihen yltää hyvin etusormella. Sormenjälkitunnistin toimi myös luotettavasti ja nopeasti, ainakin niin kauan kuin sormi oli kuiva.

Honor 9A:n 6,3-tuumainen näyttö toimii 1600 x 900 pikselin tarkkuudella. Näytön laatu ei pärjää kalliimmille kilpailijoilleen, mutta peruskäyttöön se riittää kyllä. Näytön väritoiston tai kontrastin tarkkuus eivät ole huippuluokkaa, mutta maksimikirkkaus on onneksi mukavan korkea ja näytöstä saa selvää myös kirkkaassa päivänvalossa.

Näytön reunat ovat kalliimpiin puhelimiin verrattuna paksut, mutta 150 euron hintaluokassa tämäkin on ihan normaalia. Näytön kuvasuhde on 20:9, eli puhelin on hieman pitkulainen. Honor 9A:n ulkoiset mitat ovat 159 x 74 x 9 millimetriä. Painoa löytyy 185 grammaa. Puhelimeen on ahdettu 5000 milliampeeritunnin akku, mihin suhteutettuna ulkomitat ja paino on saatu pidettyä kohtuullisina.

Tallennustilaa puhelimessa on 64 gigatavua. Tallennustilaa voi lisäksi jatkaa microSD-muistikorteilla puoleen teratavuun saakka. Lisäksi mukana on kaksi nanoSIM-paikkaa. Liitäntöjen puolesta Honor 9A:n lataus tapahtuu jo vanhentuneen microUSB-portin kautta nykystandardeilla hitaalla kymmenen watin teholla.

Puhelimessa on myös 3,5 millimetrin audioliitäntä sekä tuki NFC:lle ja Bluetoothille. Honor 9A:n ainoa kaiutin on asetettu puhelimen alareunaan. Sen äänenlaatu on kehnon puoleinen ja purkkimainen, joskin äänenvoimakkuutta on tarjolla rutkasti.

Honor 9A:sta löytyy Android 10 -käyttöjärjestelmä höystettynä Magic UI 3.1 -käyttöliittymällä. Käyttöliittymä muistuttaa paljolti Huawein EMUI:ta ja se helppokäyttöinen.

Puhtaaseen Androidiin tottuneelle voi kuitenkin olla yllätys, että erillisen sovellusvalikon sijaan puhelimeen ladatut sovellukset kerääntyvät aloitusnäytölle ja sitä seuraaville kotinäytöille. Sovellukset voi toki halutessaan niputtaa kansioihin.

Puhelimen valikot toimivat yllättävänkin jouheasti ja esimerkiksi netin selaaminen on hintaluokan huomioon ottaen kohtuullisen sulavaa. Silti käyttäjän kannattaa varautua pieneen odotteluun ja hidasteluun myös arkikäytössä.

Vaikka Honor 9A:n käyttöliittymä onkin toimiva, on puhelimen ohjelmistossa silti pahoja puutteita, sillä AppGallerysta ei ole vielä Play Storen korvaajaksi. Muutenkin Googlen palveluiden puuttuminen tekee Honor 9A:n arkikäytöstä hyvin haastavaa.

Googlen sovellukset, kuten Google Maps, Drive, YouTube ja Gmail lienevät suurella osalla käyttäjistä päivittäisessä käytössä. Ne olisi vielä joissain tapauksissa mahdollista korvata vaihtoehtoisilla sovelluksilla tai web-käyttöliittymän kautta, mutta niiden lisäksi puuttuvien Googlen palveluiden lisäksi monet Android-sovellukset tukeutuvat Googlen palveluihin ja Play Storeen.

Sen vuoksi vaikka sovellusten asentaminen Honor 9A -puhelimeen saattaa onnistua apk-tiedostojen avulla myös Honor 9A -puhelimeen, on useiden sovelluksien toiminnassa puutteita tai ne eivät käynnisty lainkaan. Monet sovellukset ilmoittavatkin avautuessaan, että Play Store täytyy asentaa puhelimeen ennen sovelluksen käyttöä, eikä sovellus toimi ilman sitä lainkaan. Osa sovelluksista puolestaan toimii joiltain osin, mutta esimerkiksi mikromaksujen käyttö ei onnistu ilman Play Storea.

Esimerkiksi pienempien lasten käytössä ei välttämättä haittaa, ettei puhelimeen voi asentaa kaikkia mahdollisia sovelluksia. Mutta toisaalta jos haluaa hankkia lapselle yksinkertaisen puhelimen, ovat numeronäppäimelliset peruspuhelimet huomattavasti edullisempia vaihtoehtoja. Myös Googlen palveluilla varustettuja Android-puhelimia on saatavilla halvemmalla, jos hinta on tärkeä kriteeri ensipuhelimen hankinnassa.

Huawein omasta AppGallerysta ei ole ainakaan vielä korvikkeeksi Play Storelle. Palvelusta puuttuvat esimerkiksi Instagram, suurin osa selaimista kuten Chrome ja Firefox ja monet streamauspalvelut kuten Netflix ja Spotify. Instagramia tosin voi käyttää mobiiliselaimen kautta.

Suomessa tarpeellisista sovelluksista puuttuvat esimerkiksi kaikki pankkisovellukset ja joukkoliikenteen käyttämät mobiilisovellukset. Myös laadukkaiden pelien valikoima on sekin kehno.

AppGalleryn valikoimaan kuuluvat kuitenkin ainakin Microsoftin Office-paketti, Yle Areena, Foodora, Tinder, Telegram, Viber, TikTok, Opera ja Snapchat. Navigointisovelluksena voi käyttää HereWeGo Mapsia tai maksullista TomTom GO Navigation -sovellusta. Lisäksi esimerkiksi WhatsAppin, Facebookin ja Fortniten voi kuitenkin asentaa virallisesti myös sovelluskaupan ulkopuolelta.

Tarpeellisten sovelluksien sijaan AppGalleryssa tuntuu olevan lukemattomia turhia sovelluksia, joista osa vaikuttaa suorastaan epäilyttäviltä. Jos sovelluskaupasta etsii esimerkiksi WhatsApp-sovellusta, tarjoaa kauppa valtavan määrän erilaisia WhatsAppin ”statistiikkasovelluksia” ja ”latainsovelluksia”, joita en ainakaan itse omalle puhelimelleni lataisi.

AppGalleryn rajattua valikoimaa on mahdollista laajentaa muutamalla eri tapaa. Ensinnäkin osan sovelluksista, kuten WhatsAppin, voi ladata virallisesti esimerkiksi kehittäjien omilta sivuilta. Lisäksi Honor 9A -malliin on mahdollista ladata esimerkiksi Amazonin oma sovelluskauppa, josta löytyy joitain suosittuja sovelluksia. Myös esimerkiksi F-Droidin valikoimaa on mahdollista hyödyntää.

Toinen vaihtoehto on käyttää Honor 9A:n mukana tulevaa Phone Clone -ohjelmaa, joka tuo vanhasta Android-puhelimesta kaikki sovellukset uuteen laitteeseen. Kaikki sovellukset eivät kuitenkaan Honor 9A:ssa toimi Play Storen puutteesta johtuen, vaikka niiden siirtäminen onnistuisikin. Myös sovellusten päivittäminen voi olla mahdotonta.

Kolmas tapa on käyttää AppGallerysta löytyvää MoreApps-sovellusta. Se etsii erilaisia sovelluksia kolmansien osapuolien palveluista, kuten esimerkiksi APK-Puresta. Vastaavia sovelluksia tarjoavia palveluita löytyy myös netistä, ja yksi niistä on APKMirror. MoreAppsin lisäksi myös puhelimeen esiasennettua Petal-hakua, jonka avulla sovelluksia voi etsiä vaihtoehtoisista lähteistä. Näiden kautta esimerkiksi Netflix ja Spotify on mahdollista asentaa Honor 9A -puhelimeen.

Kolmansien osapuolien palveluiden käyttö on kuitenkin omalla vastuulla, enkä ainakaan itse haluaisi ladata esimerkiksi pankkisovellusta epävirallisesta lähteestä. Periaatteessa on myös mahdollista, että palveluiden kehittäjät eivät salli sovellusten lataamista epävirallisista lähteistä, joka voi äärimmillään johtaa esimerkiksi jonkin palvelun käyttäjätilin sulkemiseen. MoreAppsin avulla puhelimeen voi ladata esimerkiksi Spotifyn ja monet sosiaalisen median sovellukset.

Sosiaalisen median sovelluksien käyttäminen onnistuu joissain tapauksissa myös selaimen kautta, mutta käyttökokemus on tällöin harvoin parhaimmillaan. Myös esimerkiksi Google Mapsia voi käyttää selaimen kautta, mutta se on kankeaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat