UUSIMMAT

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

08.03.2020 10:00 | Ilari Hauhia

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

Ilman silikonikuoria muovista ja Gorilla-lasista valmistetun One Hyperin ulkoinen olemus on kohtalainen, joskaan se ei ole aivan yhtä tyylikäs ilmestys kuin vaikkapa alumiinista ja  polymeerikomposiitista valmistettu Nokia 7.2 -puhelin.

Motorola on kuitenkin tehnyt viisaan ratkaisun, ja One Hyper on valmiiksi silikonikuorissaan jo myyntipakkauksessa. Jos kuoria ei ota pois, näyttää puhelimen kuori miellyttävän hohtavalta niiden läpi, eikä puhelimen muovinen olemus haittaa silloin lainkaan.

Varsinkin kuorien kanssa puhelin istuu mukavasti käteen. Silikonisesta kuoresta saa myös erittäin tukevan otteen, sillä se ei luista käsissä lainkaan. Ilman kuoriakaan puhelimen pinta ei ole lainkaan huono, ja kiiltävä pinta on tyylikäs.

Silikonikuori ei kerää puoleensa sormenjälkiä kovinkaan herkästi, joten puhelin pysyy kauniina myös käytössä. Sen sijaan ilman kuoria One Hyperin muovinen pinta on melkoinen sormenjälkimagneetti.

Kameroita puhelimen takapuolelta löytyy vain kaksi, ja niille omistettu moduuli ulkonee puhelimen rungosta melkoisesti. Sormenjälkitunnistin löytyy kameroiden tavoin puhelimen takaa ja sen toiminnassa ei ole moitittavaa. Mukavana lisänä One Hyperissä on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Myöskään fyysisten virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätönäppäimien tuntumassa ei ole valitettavaa. Ne toimivat loistavasti sekä kuorien kanssa että ilman.

Ulkomitoiltaan 161,8 x 76,6 x 8,9 millimetrinen puhelin on melko suuri, mutta varsinkin isompikätiselle testaajalle sen käsittely onnistui joten kuten vielä yhdelläkin kädellä. Laitteen paino on 210 grammaa.

One Hyperin 2340 x 1080 pikselin tarkkuudella toimiva näyttö on arkikäyttöä varten mukavan tarkka ja se toistaa värejä hienosti. Maksimikirkkaus on tarpeeksi korkea, jotta näytön lukeminen onnistuu kirkkaassa päivänvalossakin.

HDR10 -laajasävytoistolle, tai muille erikoisemmille, teknologioille One Hyperin näyttö ei kuitenkaan tarjoa tukea. Myös katselukulmat ovat tarpeeksi laajat ja ruutua voi siten katsella helposti erikoisemmistakin katseluasennoista.

Motorola One Hyper -puhelimessa on vain yksi alareunaan sijoitettu kaiutin. Sen tuottama ääni on kohtalainen, mutta sen kautta ei varsinaisesti tee mieli kuunnella musiikkia tai katsella elokuvia. Sen sijaan musiikin kuunteluun, elokuviin tai muuhun äänentoistoon kannattaa käyttää puhelin yläreunassa sijaitsevaa 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.

Laitteen sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen takapuolelle. On tietysti varsin yksilöllistä, mikä sormenjälkitunnistimen sijoittelu tuntuu itsestä parhaalta, mutta ainakin testikäytössä etusormi osui sormenjälkitunnistimeen ilman ongelmia. Sormenjälkitunnistin myös toimi kiitettävästi ja perusvarmasti, joskin kostealla sormella joutui usein tukeutumaan PIN-koodin näpyttelyyn, salasanaan tai salasanana toimivaan kuvioon.

Ohjelmiston puolella One Hyper tarjoaa käyttäjelle puhtaan Android 10 -käyttöjärjestelmän. Sen käyttöliittymä on minimalistisen toimiva ja kauniin pelkistetty, mutta osa käyttäjistä saattaa jäädä kaipaamaan valmistajien omia lisäyksiä käyttöliittymään.

Puhtaan Androidin hyvänä puolena One Hyperiin ei ole esiasennettu Googlen omien sovellusten lisäksi ylimääräisiä ohjelmia, siinä missä esimerkiksi Huaweillä on tapana täyttää EMUI-käyttöliittymällä varustetut puhelimet monien yhteistyökumppaneiden sovelluksilla.

Android One -ohjelmaan kuuluvaan One Hyperiin on luvassa ohjelmistopäivitykset ainakin kahdeksi vuodeksi. Testilaite oli päivitetty Android 10:n helmikuun tietoturvapäivityksellä.

Käyttöliittymää ohjataan kosketuseleisiin perustuvien valikkojen avulla. Näin ruudun alareunassa näkyy tavallisesti pelkkä pilleriä muistuttava virtuaalinäppäin, jota painamalla pääsee takaisin kotinäytölle. Joissain sovelluksissa pillerin rinnalle ilmestyy takaisin vievä nuolinäppäin. Aiemmin käytetyt sovellukset aukeavat alhaalta ylös pyyhkäisemällä, kun taas pika-asetukset ja ilmoitukset löytyvät yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä.

One Hyper toimii arkikäytössä hyvin, eikä valikoiden selaamisessa ole havaittavissa nykimistä, mikä tuntuu vaivaavan monia saman hintaluokan puhelimia. Nettisivuja selatessa isot ja raskaatkin sivustot toimivaat mallikkaasti.

Angry Birdsin, Subway Surfersin ja Temple Runin kaltaisten kevyiden pelien pelaaminen onnistui sujuvasti ilman suorituskykyongelmia. Raskaammat pelit, kuten Asphalt 9: Airborne, nykivät silloin tällöin, mutta Snapdragon 675 hoitaa tonttinsa omassa hintaluokassaan mallikkaasti. One Hyper sopiikin hyvin myös ainakin kevyempään peliharrastamiseen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto