Uusimmat

Käyttöjärjestelmä

20.10.2017 15:00 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä

Uusien iPhonejen ohella Applen mobiilikäyttöjärjestelmä sai uuden versionumeroa 11 kantavan päivityksen. iPhonen osalta muutokset iOS 11 -käyttöjärjestelmässä jäävät todella pieniksi. Applen pääpaino onkin ollut selkeästi iPad-taulutietokoneiden puolella. iPhonen osalta suurimmat muutokset ovat tulleet ulkonäköön ja pieniin muutoksiin järjestelmässä. Käymme tässä läpi suurimmat muutokset iOS 10 -version jälkeen.

Suurin muutos koskee iOS:n ohjauskeskusta, joka saadaan esiin näytön alareunasta ylöspäin suuntautuvalla pyyhkäisyllä. Ohjauskeskuksen ulkonäköä on muutettu, ja se koostuu nykyisin erillisistä laatikoista, joihin on sitten sisällytetty eri toiminnot.

Apple on myös vihdoin mahdollistanut ohjauskeskuksen muokkaamisen, ja käyttäjä pystyykin nyt valitsemaan asetuksissa, mitä säätimiä ohjauskeskuksessa näytetään. Myös lukitusruutu on kokenut uudistuksen, koska nyt lukitusruutu on myös samalla yhdistetty ilmoitusnäyttö. Aikaisemmin iOS:n työpöydän yläpalkista alas vetämällä saatiin näkyviin erillinen notifikaatiokeskus. Nyt iOS 11:ssä tämä näkymä on yhdistetty ja integroitu lukitusruudun näkymään.

Toinen muutos liittyy kuvakaappausten ottoon. Heti kuvakaappauksen oton jälkeen kuva minimoidaan näytön vasempaan alareunaan. Kuvaa napauttamalla pääsee sitä muokkaamaan heti, ja kuvaan voi tehdä esimerkiksi omia merkintöjä. Kuvakaappausten lisäksi Apple mahdollistaa nyt näytön nauhoittamisen suoraan. Ominaisuuden saa käyttöön lisäämällä näytöntallennuksen ohjaimen ohjauskeskukseen.

Suuri muutos on tehty myös Applen sovelluskauppa App Storeen. Apple on pistänyt koko kaupan ulkoisen olemuksen täysin uusiksi, ja vihdoin pelit ja ohjelmat on eroteltu omiksi osioikseen. Lisäksi App Storen etusivu on päivitetty vastaamaan enemmänkin päivittäistä uutisvirtaa, mutta uutiset on korvattu suositelluilla peleillä ja ohjelmilla.

ARKit on yksi kehittäjille tarjotuista suurimmista muutoksista. ARKit mahdollistaa lisätyn todellisuuden sovelluksien tuonnin sekä käyttämisen Applen uusilla laitteilla. Ensimmäiset hedelmät ARKitin mahdollisuuksista onkin nähty, ja esimerkiksi IKEA on tuonut jo omaan sovellukseensa ARKit-tuen. Ohjelma mahdollistaa kaikkien IKEAn tuotteiden mallintamisen omaan kotiin ennen ostoa.

iOS 11 tuo myös uuden Tiedostot-sovelluksen, jonka avulla on mahdollista yhdellä sovelluksella päästä käsiksi niin laitteella kuin myös eri pilvipalveluissa (Onedrive, Google Drive, DropBox, iCloud ja Box) sijaitseviin tiedostoihin. Mitään kunnollista tiedostojenhallintaa sovellukselta on turha odottaa, vaan se on lähinnä rampautettu tiedostoselain.

Applen virtuaaliavustaja Siri osaa nyt myös tietyillä kielillä tarjota käännöksiä puheesta. Mikään suuri yllätys ei ole, ettei suomi ole tuettujen listalla. Siri integroituu yhä laajemmalle käyttöjärjestelmässä, ja se pystyykin nyt tarjoamaan esimerkiksi omia ehdotuksia edellisistä hauista Safari-selaimessa.

Applen langaton tiedonsiirtoprotokolla Airplay päivittyy versioon 2. Se mahdollistaa nyt monihuonekäytön eli kokonaan eri huoneissa olevien kaiuttimien hallinnan. Toiminnallisuus vaatii kuitenkin myös itse laitteilta AirPlay 2 -tuen.

Autokäyttöä ajatellen Älä häiritse -tilaan on tuotu mahdollisuus ottaa ominaisuus käyttöön automaattisesti. Ominaisuus hiljentää puhelut, viestit ja muut ilmoitukset, jos se päättelee käyttäjän ajavan autoa. Lisäksi ominaisuus mahdollistaa automaattisen ilmoitusviestin lähettämisen soittajalle/viestin lähettäjälle.

Kokonaisuutena uusien iPhonejen muutokset jäävät pieniksi, lähes olemattomiksi. Itse uudet ominaisuudet olisivat lähinnä 10.5-numeroinnin arvoisia. Applen mielenkiinto on tällä hetkellä selkeästi iPad-tabletissa, ja sille iOS 11 tuokin uusi loistavia ominaisuuksia kuten drag’n drop -mahdollisuuden sekä uuden multitasking-toiminnallisuuden.

Testijakson aikana iPhone 8 sai yhteensä kolme kappaletta ohjelmistopäivityksiä aina 11.0.3-versioon asti, joka on tällä hetkellä tuorein iOS-versio. Päivitykset Applella siis toimivat, ja ne saadaan julki nopeasti varsinkin, jos puhelimista on löytynyt isompia ongelmia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto