Uusimmat

Ulkokuori ja tekniset ominaisuudet

24.03.2015 02:16 Juha Kokkonen

Kuten jo kuuden tuuman näytön perusteella voi etukäteen päätellä, Nexus 6 on hyvin suurikokoinen puhelin. Ulkoisesti se näyttää kuin suurennetulta Motorola Moto X 2014 -mallilta, eikä ihme, sillä myös Nexus 6 on Motorolan valmistama. Etupuolelta puhelin on hillityn mutta tyylikkään näköinen ja reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 3 -lasi ulottuu etupaneelin reunoille asti. Näytön ja ulkomittojen suhde on noin 74 %, joka on noin samaa luokkaa Note 4:n kanssa. Motorolan malleille tyypillinen piirre ovat näytön ylä- ja alapuolella sijaitsevat kaiutinaukot ja poikkeuksellista etupaneelin asettelulle on se, että näytön alapuolelle jäävä kaistale on pienempi kuin näytön yläpuolelle jäävä osa.

Nexus 6:n rakenteessa yhdistyy lasinen etupuoli, kylkiä kiertävä alumiininen runkorakenne sekä muovinen takakuori. Tuntumaltaan laitteen rakenne on erittäin laadukkaan ja tukevan tuntuinen – elämistä tai natinoita ei ole havaittavissa rakennetta käsivoimin väänneltäessä. Rungon ja takakuoren muotoilultaan Nexus 6 on yksi mielenkiintoisimmista älypuhelimista markkinoilla, vaikka asiaan ei välttämättä ensimmäisenä kiinnitäkään huomiota.

Valmistaja ilmoittaa Nexus 6:n ulkomitoiksi 82,98 x 159,26 x 10,06 mm ja painoksi 184 grammaa. Ilmoitettu paksuus kuitenkin hämää, sillä kyseinen mitta on laitteen keskikohdasta ja voimakkaasti muotoillusta takakuoresta johtuen paksuutta on reunoilla vain 3,8 mm. Kokonaisuudessaan Nexus 6 on varsin tyypillisen kokoinen tämän näyttökokoluokan puhelimeksi. Kuuden tuuman malleista Huawei Mate 7 on hieman pienempi ja Lumia 1520 vastaavasti muutaman millin suuntansa suurempi. Nexus 6 on saatavilla kahtena eri värivaihtoehtona – pilvenvalkeana ja yönsinisenä.

Nexus 6:n sisään on pakattu viime vuoden lopulla saatavilla ollutta tuoreinta tekniikkaa. Järjestelmäpiirinä toimii 28 nm HPm-prosessilla valmistettava Snapdragon 805, joka on Qualcommin viimeinen 32-bittistä käskykantaa käyttävä high-end-piiri. Se koostuu neljästä 2,7 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivasta Krait 450 -prosessoriytimestä ja Adreno 420 -grafiikkasuorittimesta. Kaksikanavaista LPDDR3-käyttömuistia löytyy kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa on malliversiosta riippuen 32 tai 64 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti löydy. Nexus 6 tukee kaikkia kolmea Suomessa käytössä olevaa LTE-taajuutta maksimissaan Cat6-nopeudella (300/50 Mbit/s).

Nexus 6:n näyttö on läpimitaltaan tarkalleen ottaen 5,96 tuumaa ja tarkkuudeltaan 1440×2560 pikseliä, jotka ynnäämällä saadaan aikaan erittäin korkea 493 PPI:n pikselitiheys. Näytössä käytetään AMOLED-paneelia, joka perustuu timantti-PenTile-alipikseliasetteluun. Kyseisessä asettelussa jokainen pikseli koostuu neljästä alipikselistä, joista kaksi on pienempikokoisia vihreitä ja toiset kaksi puolestaan suurempikokoiset punainen ja sininen pikseli.

Näyttö on kuvanlaadultaan erittäin hyvää tasoa. Värit toistuvat AMOLED-tekniikalle tyypillisesti hieman liiankin kylläisinä, mutta useimpia käyttäjiä se ei varmasti haittaa. On kuitenkin harmi, ettei vakio-Androidista löydy hienosäätömahdollisuuksia kuva-asetuksille. AMOLED-näytöille tyypillisesti musta on oikeasti mustaa ja kontrasti on erinomainen. Valon heijastuessa pois päältä olevassa näyttöpaneelissa on kuitenkin havaittavissa pieni sinertävä sävy, jonka vuoksi myöskään musta ei näytä täysin pikimustalta valoisassa ympäristössä. Katselukulmat ovat erinomaiset, joten tarvittaessa useampi käyttäjä voi nauttia kuusituumaisen näytön sisällöstä samanaikaisesti. Tietyssä kulmassa näyttöön ilmestyy pieni vihreän sävy, joka kuitenkin häipyy kulman suurentuessa. Myös näkyvyys auringonvalossa on hyvää luokkaa.

Jostain syystä Nexus 6:n herättäminen ei onnistu näyttöä tuplanäpäyttämällä Nexus 9:n tapaan, vaikka puhelimen rauta kyllä tukisi kyseistä ominaisuutta. Myöskään hanskat kädessä puhelimen käytön mahdollistavaa korkean herkkyyden tilaa ei ole tarjolla.

Nexus 6:n etupaneelin alaosa on sen suhteen poikkeuksellinen, että näytön alapuolelle jäävä kaistale on puhelimen kokoon nähden poikkeuksellisen kapea – vain noin 10 mm. Siihen on sijoitettu ainoastaan ohuella alumiinipalkilla toteutettu kaiuttimen ritilä. Saman ritilän taakse on sijoitettu myös laitteen puhelumikrofoni. Navigointipainikkeet on toteutettu ohjelmistopohjaisesti näytön alaosaan – ikonit ovat kokeneet kasvojenkohotuksen Android Lollipopin myötä. Ainakin allekirjoittaneen mielestä kolmio (paluu), ympyrä (koti) ja neliö (viimeiset sovellukset) ovat menneet tulkittavuudeltaan heikompaan suuntaan. Laitteen alapäädyn keskeltä löytyy micro-USB 2.0 -liitäntä, joka ei valitettavasti tue MHL- eikä Slimport-tekniikoita videokuvan ulos tuomiseksi.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on alapuolta leveämpi – noin 15 mm. Siihen on sijoitettu samanlainen kaiutinritilä kuin näytön alapuolella ja lisäksi 2,1 megapikselin etukamera ja etäisyys- sekä valoisuussensorit. Etukameralla voi myös taltioida 1080p-videokuvaa. Kaiutinritilän takana sijaitsee myös kuuloke sekä LED-merkkivalo, joka ei kuitenkaan jostain käsittämättömästä syystä ole Nexus 6:ssa lainkaan käytössä. Roottaamalla kyseinen valo on kuitenkin valjastettavissa hyötykäyttöön. Kaiuttimet Nexus 6:ssa ovat älypuhelimien paremmasta päästä. Ääntä lähtee kohtalaisen hyvin ja se on laadultaan selkeää ja kirkasta. Maksimivoimakkuudellakaan ääni ei särje ja mukaan on eksynyt myös aavistus matalampiakin taajuuksia.

Puhelimen yläpäädystä löytyy keskelle sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä sekä nano-SIM-kortin kelkkapaikka, joka irtoaa ohuella apuvälineellä painamalla.

Nexus 6:n takakuori on yksi mielenkiintoisimmin muotoilluista takakuorista, mitä älypuhelimissa on nähty. Asiaan ei ehkä kiinnitä ensimmäisenä huomiota, mutta sen seurauksena Nexus 6:n takakuori on erittäin miellyttävän tuntuinen kädessä ja laitteen paksuus vaihtelee suuresti reunojen (3,8 mm) ja keskikohdan (10,06 mm) välillä. Takakuoren muoto on sivusuunnassa kaareva, mutta siinäpä ei ole kaikki. Takakuoresta löytyy nimittäin kaarevuutta myös lävistäjien sekä pituussuunnan suhteen ja laite ohenee kulmia kohti. Suoraan sivulta katsottuna alumiinirunko ohentuu molempia päätyjä kohti, mutta ei täysin symmetrisesti. Päädyissä alumiinikehys taasen paksuuntuu keskikohtaan kohden voimakkaasti ja etenkin yläpäädyssä se muodostaa jopa pienen muotoilullisen yksityiskohdan kaareutumalla kevyesti takakuoren puolelle.

Takakuoren materiaali on mattapintaista muovia, jonka väri on yönsinisessä testikappaleessamme tummansininen. Takakuori ei ole käyttäjän irrotettavaksi tarkoitettua mallia, sillä se on liimattu kiinni puhelimen runkoon. Pienissä urissa sijaitseva kiiltävä Nexus-teksti on toteutettu teippaamalla, kun taasen pienessä pyöreässä kuopassa sijaitseva kiiltävä Motorolan logo on maalattu takakuoreen. Jotkut käyttäjät ovat raportoineet Nexus-teippausten irtoamisista, joten siksi onkin erikoista, ettei myös niitä ole maalattu logon tapaan.

Puhelimen mattapintainen alumiinirunko on yönsinisessä testikappaleessamme väriltään metallinhohtosininen – valkoisessa versiossa väri on puolestaan tavallinen alumiini. Alumiinikehyksessä on muutamassa kohdassa antennien toimintaan liittyviä mustia kaistaleita, jotka on viimeistelty samaan tasoon alumiinin kanssa. Laitteen ainoat fyysiset painikkeet löytyvät oikean kyljen puolivälistä. Yleisestä tavasta poiketen virta-/lukitusnäppäin on sijoitettu äänenvoimakkuuden säätöpainikkeen yläpuolelle. Näppäimet ovat alumiinia ja niiden tuntuma on terävän napakka. Lukituspainikkeen pinnassa on hienojakoinen uritus, jonka ansiosta sen tunnistaa sormikopelolla.

Koska takakuori eri ole irrotettavaa mallia, ei myöskään 3220 mAh akku ole käyttäjän käsillä. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 330 tuntia valmiusaikaa, 10 tuntia internetkäyttöä, 24 tuntia puheaikaa tai 10 tuntia videotoistoaikaa. Mukana toimitettavalla Qualcommin Quick Charge 2.0 -tekniikkaa hyödyntävällä Turbo-laturilla tyhjään akkuun luvataan latautuvan kuusi tuntia toiminta-aikaa 15 minuutin latauksella. Testeissämme matalalla varausasteella varustettuun akkuun latautui vartissa noin 20 % lisää varausta. Akkua on myös mahdollista ladata langattomasti Qi-lataustekniikan avulla.

 

Sisältö

  1. Testissä Google Nexus 6
  2. Ulkokuori ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera ja kuvanlaatu, Android Lollipop, Käyttökokemukset ja huomiot
  4. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat