Uusimmat

Ominaisuudet

29.07.2018 10:00 Kai Taipale

Ominaisuudet

Huawei Mediapad M5 perustuu metalliseen runkorakenteeseen ja takakuoreen. Reunoiltaan pyöristetty lasi ja muutenkin pyöristetyt reunat ovat merkittävä mukavuustekijä, sillä laite ei tunnu kämmeneen terävältä missään olosuhteissa. Näytön lasin pyöristäminen antaa tabletille lisäksi mukavasti modernia ilmettä.

Tabletin ulkomitat ovat 258,7 x 171,8 x 7,3 millimetriä. Se on siis näytön kokoon nähden kohtuullisen kompakti. Erityisesti ohuus miellyttää ja auttaa saamaan laitteesta hyvän otteen.

Näytön ylä- ja alalaidassa on puhelimien nykytyylistä poiketen paksut kehykset. Tabletissa niistä on kuitenkin hyötyä, sillä tarttuminen ja tukevan otteen saaminen onnistuu niistä hyvin, eikä sormi ole vielä varsinaisesti ruudun päällä.

Painoa on kertynyt juuri ja juuri alle puoli kiloa eli 498 grammaa. Tämäkin on luokassaan kelpo lukema ja yhdessä ohuen olemuksen kanssa auttaa käsittelyssä. Paino on myös jakautunut tasaisesti, joten laitetta pystyy mukavasti käsittelemään yhdelläkin kädellä. Värivaihtoehtoina on tarjolla harmaa ja kulta.

Takakuoressa tuntuu hienoista ”onttoutta”, joten aivan äärimmäinen tukevuus puuttuu. Vääntöä laite sietää kuitenkin hyvin, ja kokonaisuudessaan tabletin viimeistely on virheetöntä. Antenniraitakin on sävytetty riittävän huomaamattomaksi, jottei se pistä varsinaisesti silmään.

Pieni tyylirikko on kuitenkin takakamera, jonka linssiuloke rikkoo tasaisen takapinnan. Suojakuorta käytettäessä tästä ei juuri ole haittaa, mutta ilman sellaista laite hieman keikkuu pöydällä.

Miellyttävintä Mediapadia on pitää kädessä vaakatasossa. Pystykäytössä äänenvoimakkuuspainike asettuu hieman outoon paikkaan, oikeaan alakulmaan, eikä etukameran sijaintikaan tunnu mitenkään luontevalta.

Huawei MediaPad M5 -tabletin 10,8 tuuman IPS-näytön tarkkuus on 2560 x 1600 pikseliä eli 280 PPI, mikä on tabletille hyvä lukema. Mainion verrokkiarvon saa vaikkapa 10,5-tuumaisesta Apple iPad Pro -tabletista, jonka näyttö yltää ”vain” 264 pikseliin tuumalle.

Luvut jäävät toki tarkimpien puhelinnäyttöjen alle, mutta tarkkuus riittää peruskäytössä vähintään erinomaisesti. Aivan tarkimman grafiikan suurentelussa paremmasta tarkkuudesta olisi tällä jo ruutukoolla lievää iloa, mutta mikään välttämättömyys tämä ei ollenkaan ole.

Valmistaja mainostaa näytössä käytettävän ClariVu-teknologian parantavan kontrastia ja katselukokemusta. Näyttö onkin tarkka, ja sen värisävyt toistuvat miellyttävän eläväisinä, ajoittain jopa hivenen, mutta vain hivenen, liioittelevasti.

Mediakäyttöön sopivasti myös kontrasti on kunnossa, eikä näyttö oikeastaan häviä merkittävästi amoled-näytöille. Erittäin hyvä suoritus IPS-paneelilta Näytön kuvasuhde on 16:10. Näyttö myös kattaa laitteen etu-alasta 82 prosenttia. Lukema oli pitkään erittäin hyvä jopa puhelimille, joten tässä laiteluokassa vähintäänkin kiitettävänä. Näytöstä katsoo ilokseen striimauspalveluiden tarjontaa.

Mediakäyttöä ajatellen 3,5 millimetrin stereoliitännän pois jättäminen tuntuu tarpeettomalta. Tabletissa riittäisi tilaa, ja mukana tuleva USB-C-sovitin on aina väärässä paikassa.

Kaiuttimien äänenlaatu on mobiililaitteeksi poikkeuksellisen käyttökelpoinen. Laitteen neljä kaiutinta on sijoitettu näytön taakse, ylä- ja alalaitaan. Harmon Kardon -nimettyinä ja Huawein on omaa Histen surround -ääntä toistavina ne tuottavat kuuntelukelpoista ääntä, joka on riittävän kirkas ja tarkka. Kaiuttimet mahdollistavat täysin kelvollisen stereovaikutelman. Ääntä leimaa pikemminkin kirkkaus kuin napakkuus, sillä bassopuoli jää, kuten pienissä laitteissa yleensä, ohueksi.

Tabletti on varustettu parhaalla sormenjälkilukijalla mitä itselläni on tullut tähän mennessä vastaan. Sormen voi asettaa sille miten päin tahansa, eikä virheitä tule ja lukitus aukeaa täysin viiveettä. Lukijan sisältävän kotipainikkeen herkkyyden kääntöpuoli on tosin se, että sitä painaa hyvin herkästi myös vahingossa ihan vain otetta korjatessaan.

Huawein lisävarustevalikoimaan kuuluu esimerkiksi kuvan tukeva ja hyvin suojaava kotelo, jonka istuvuus on erittäin hyvä. Tarjolla on myös näppäimistön sisältävä suojakuori, mutta sitä ei testivarustukseen kuulunut.

Vaikea kuvitella, että joku käyttäisi tabletin kameraa kovinkaan ahkerasti. Kuvaaminen isolla laitteella on hyvin epäkäytännöllistä, sillä vakaana pitämiseen tarvitaan käytännössä kahta kättä, jolloin jo pelkkä tarkennuspisteen valitseminen tuntuu hankalalta.

Huaweikaan ei selvästi ole pitänyt kameraa laitteen ykkösvalttina. Sen 13 megapikselin, f2.2-aukkoisessa takakameralla saa hyvässä valossa täysin käyttökelpoisia esimerkiksi muistiinpanoiksi.

Tarkkuutta kuvissa on kohtuullisesti, mutta pienimpiä yksityiskohtia katoaa jo valoisassa ympäristössä otetuissa kuvissa. Hämärässä kuvat pehmenevät vielä huomattavasti. Suorituskyky on pikemminkin edullisten älypuhelimien luokkaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskyky ja käyttöjärjestelmä
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat