Uusimmat

Ulkoasu ja ominaisuudet

21.09.2018 19:00 Kai Taipale

Ulkoasu ja ominaisuudet

Huawei Nova 3:n kulmat on pyöristetty, mutta otteessa tuntuu lievää kulmikkuutta näytön kaartuessa reunoille. Esiasennettu muovinen näyttösuoja on tuntumaltaa tahmea, joten se kannattaa vaihtaa lasiversioon heti kättelyssä.

Puhelin pysyy kädessä paremmin kuin kaltevalla pinnalla. Lasitaustasta saa nimittäin kohtuullisen otteen, vaikka hieman liukkaalta se tuntuukin. Sen sijaan lähes mikä tahansa tasainen, edes aavistuksen kalteva pinta on välitön riski puhelimen putoamiselle.

Painikkeita on vain puhelimen oikealla kyljellä. Virta- ja äänenvoimakkuus ovat sileät, mutta kooltaan sen verran toisistaan poikkeavat, ettei sekoittamisvaaraa ole. Kummankin tuntuma on napakka ja painallusvaste selkeä.

Teknisten ominaisuuksien lisäksi myös puhelimien pintaviimeistelyt ovat kehittyneet. Tarjolle tulee uusia värejä ja sävyjä, vähän kuin autoissa tarjolla on perusvärien lisäksi metalli- ja helmiäisvaihtoehtoja. Huawei Nova 3:n testilaitteen sinisessä värissä on syvyyttä ja eloa merkittävästi enemmän kuin perusmustassa tai harmaassa puhelimessa. Väri myös häivyttää sormenjälkiä perusmustaa huomattavasti paremmin. 

Huawei Nova 3:a kiertää ohut metallikehys, jossa tosin on neljä lyhyttä katkokohtaa pohjassa ja kyljissä.

Huawei Nova 3 on iso puhelin, joka paljastuu tietysti jo näytön 6,3 tuuman koosta. Sen tarkat ulkomitat ovat 157 x 73,7 x 7,3 millimetriä, mutta paino on onnistuttu pitämään kokoluokassaan varsin maltillisessa 166 grammassa.

Puhelimen muotoilu on kaikkiaan onnistunut. Riittävän kapeat reunukset, hyvä painonjakauma, keveys ja riittävän pitävä pintamateriaali luovat yhdessä miellyttävän käsiteltävyyden. Ruudun koko toki pakottaa otteen siirtoihin ruudun ylävalikoita käyttäessä, mutta puhelin pysyy hyvin hallinnassa ihan keskikokoisessa kämmenessäkin.

Kamerakyhmy tuntuu hieman kookkaalta muuten niin solakassa laitteessa.

Mikäli näyttölovi ärsyttää, sen voi valikoiden kautta piilottaa. Lovi onkin etupuolen kaksoiskameran ansiosta iso, haukaten käytännössä  yli kolmanneksen leveydestä. Samalla ilmoituksille jäävä tila on turhan niukka.

Nova 3:ssa käytössä on kaikki nykyaikaiset tunnistautumistavat. Luontevaan paikkaan eli takakanteen sijoitettu sormenjälkilukija toimii luotettavasti, muttei aivan yhtä nopeasti kuin vaikka valmistajan huippumallissa tai esimerkiksi OnePlussan viimeisissä malleissa. Hitaana sitä ei kuitenkaan tarvitse pitää.

Kätevä kasvojentunnistus on sen sijaan erittäin nopea, tosin vasta muutaman kasvojen tallennuksen jälkeen. Ensimmäisten tallennusten kanssa tunnistus toimi käytännössä vain aivan satunnaisesti, mutta hyvässä valossa ja valkoista taustaa vastaa suoritettu tunnistus ja tallennus tuotti lopulta toivotun tuloksen.

Toimiessaan oikein Huawei Nova 3:n kasvojentunnistus avaa lukituksen jopa nopeammin kuin mitä OnePlus 6 -puhelin tehtävästä suoriutuu. Etukamera kykenee myös infrapunakuvaukseen, joten tunnistus toimii pimeässäkin kohtuullisen luotettavasti.

Puhelimessa on edelleen käytettävissä perinteinen 3,5 millimetrin stereoliitäntä. Alaosasta löytyy myös USB-C-liitäntä sekä puhelimen monokaiutin.

Nova 3 -puhelimen lievä heikkous on sen tft-näyttö. Sen harmahtavasti toistuva musta syö ikävästi kontrastia. Puhelinta on myös syytä katsoa mahdollisimman suoraan edestä, sillä kontrasti kärsii myös sivusta katselusta.

Edestä katsottaessa väritoistossa ei ole juurikaan valittamista. Näyttö on värikylläinen ja sävyt miellyttävän eläväiset. Myös näytön kirkkaus on täysin kelvollinen, muttei sekään ole nykypuhelimille mitään aivan huipputasoa.

Puhelimen akkukesto jätti itsestään kahtiajakoisen kuvan. Laitteen 3750 milliampeeritunnin akku kuulostaa isolta, mutta käytössä se ei tuntunut aivan kapasiteettinsa mukaiselta. Mikäli puhelinta käyttää ahkerasti ja ruutuaika nousee yli kolmen tunnin, on aamulla ladattu akku lähellä tyhjää jo ennen puolta yötä.

Sen sijaan satunnaisemmassa käytössä, ruutuajan jäädessä päivässä reiluun tuntiin, yhdellä latauksella ei tunnu olevan mitään ongelmia pärjätä kahta peräkkäistä päivää. Laitteen virransäästö onkin viritetty varsin aggressiiviseksi, sillä useat ilmoitukset tuntuvat viivästyvän mikäli puhelinta ei hetkeen käytetty.

Geekbenchin akkulukemaksi tuli 3220, mikä tarkoittaa siis reilua viiden ja puolen tunnin akkukestoa. Käytännössä siis ahkera puhelimen käyttäjä tyhjentää akun päivässä, maltillisempi käyttäjä pärjää parikin päivää.

Akku on poikkeuksellisen hidas ladattava, sillä tyhjästä täyteen vie noin 2 tuntia ja 20 minuuttia. Tyhjään akkuun saa sentään puolessa tunnissa noin 30 prosenttia latausta, mutta nopeimpiin ladattaviin puhelimiin verrattuna tämä on suorastaan hidasta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoasu ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja käyttöjärjestelmä
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat