Uusimmat

Kamera

27.06.2015 23:30 Juha Kokkonen

G4:n pääkamera löytyy tutusta paikasta ja sen vasemmalla puolella sijaitsee lasertarkennuksen linssi. Oikealla puolella toinen salama-LED on korvattu infrapunasäteilyä mittaavalla sensorilla, jonka luvataan takaavan luonnollisemmat värit ja elävämmän värimaailman hämäräolosuhteissa. Kameran suojalasi on suunnilleen takakuoren tasolla, eikä se osu pöytäpintaan takakuoren kaarevan muotoilun ansiosta.

G4:n kamera perustuu LG Innotekin kehittämään kameramoduuliin, joka sisältää 1/2,6-tuuman 16 megapikselin (16:9, 5312 x 2988) Sony IMX234 -kuvasensorin sekä erittäin valovoimaisen f1.8-objektiivin, joka päästää kennolle 80 % enemmän valoa kuin edeltäjämalli G3:n objektiivi. Lisäksi kamerasta löytyy optinen OIS 2.0 -kuvanvakautus, joka toimii kolmella eri akselilla (X, Y ja Z) kahden asteen kompensointikulmaan asti.

G4:n kamera hyödyntää Snapdragon 808 -järjestelmäpiirin kaksois-kuvasignaaliprosessoria, joka pystyy käsittelemään 12 gigapikseliä sekunnissa. Videokuvaa kamera pystyy tallentamaan laadukkaimmillaan 4K-tarkkuudella 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella sekä stereoäänellä.

LG on tehnyt G4:n kamerasovelluksen täysin uusiksi ja rakentanut sen kolmen eri toimintatilan ympärille. Tarjolla on pelkistetty ”Yksinkertainen”-tila, tavallinen ”Yleinen”-tila sekä erittäin laajat säätömahdollisuudet tarjoava ”Manuaalinen”-tila.

Yksinkertainen-tilassa käyttäjällä ei ole mitään säätömahdollisuuksia, vaan kuva otetaan yksinkertaisesti ruutua koskettamalla. Tietyt oletusasetukset ovat kuitenkin erikoisesti riippuvaisia muista kuvaustiloista, sillä esimerkiksi salama on käytössä vain, jos se on kytkettynä päälle Yleinen-tilassa. Yleinen-tila on ns. perustila, johon mm. G3:n käyttäjät ovat tottuneet. Tarjolla on perussäädöt ja kuvan ottaminen tapahtuu reunalla sijaitsevasta painikkeesta. Lisäksi erikoiskuvaustilat, kuten HDR ja Panoraama, ovat käytettävissä vain yleistilassa.

Panoraamakuvat ovat laadukkaasti koostettuja ja niitä on mahdollista ottaa sekä pysty- että vaaka-asennossa. Parhaimmillaan panoraamaotosten koko nousee yli 100 megapikselin.

G4:n mukana tullut uudistus on manuaalitila, joka tarjoaa laajan joukon manuaalisäätöjä käyttäjän hyödynnettäväksi. Manuaalisesti säädettävissä ovat valkotasapaino (2300-7500 K), tarkennus, valotuksen kompensointi, herkkyys (ISO 50-2700) ja suljinaika (1/6000-30 s). Lisäksi tarjolla on mahdollisuus tallentaa kuvat JPG:n ohella myös raakamuodossa ja käyttäjä voi kytkeä päälle pienen histogrammin valotuksen seuraamiseksi. Kuvausnäkymän tähtäimen saa halutessa näyttämään milloin kamera on asianmukaisesti vaakatasossa.

1/813 s, ISO 50

1/1333 s, ISO 50

1/1298 s, ISO 50

1/40 s, ISO 50

1/30 s, ISO 100

1/193 s, ISO 50

1/20 s, ISO 400

1/174 s, ISO 50

1/120 s, ISO 50

1/30 s, ISO 50

1/30 s, ISO 50

1/30 s, ISO 100

1/30 s, ISO 50 (manuaalitila)

1/4 s, ISO 1000

Yllä on G4:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla. (Kuvat on otettu epähuomiossa 4:3 kuvasuhteella noin 12 megapikselin tarkkuudella, jolloin kamera on rajannut kuvien reunoilta pois pienet kaistaleet.)

Nopein tapa avata kamerasovellus on painaa alinta takanäppäintä kahdesta puhelimen ollessa lukittuna. Harmi, ettei puhelin enää värähdä kameran käynnistyessä G3:n tapaan. Haluttaessa kameran saa myös ottamaan kuvan automaattisesti pikakäynnistyksen jälkeen, mutta ainakaan itse en nähnyt kyseistä ominaisuutta erityisen toimivaksi. Kameraan pääsee käsiksi myös lukitusruudun alakulman pikakuvakkeesta sekä perinteiseen tapaan kamerasovelluksen omasta kuvakkeesta. Kamera käynnistyy varsin nopeasti ja on kuvausvalmiina noin sekunti käynnistyksestä. Tarkennus tapahtuu erittäin nopeasti ja otettu kuva tallentuu välittömästi ilman viivettä. HDR-kuvat vaativat hyvin lyhyen miettimisajan kuvan ottamisen jälkeen, mutta siitä huolimatta myös HDR-tila sopii nopeutensa puolesta jatkuvaan käyttöön. CamSpeed-testisovelluksesta G4 sai tulokseksi 435 pistettä ilman salamaa ja 375 pistettä salaman kanssa.

Päivävalossa ja hyvässä keinovalossa G4:n kamera taltioi teräviä, värikylläisiä ja yksityiskohtaisia otoksia. Puristien makuun kuvien värimaailma on jopa hieman ylisaturoitunut, mutta useimpien silmään elävä värintoisto näyttää vain hyvälle. Läheltä tarkasteltuna yksityiskohdissa on havaittavissa jonkin verran terävöityksen jälkiä, mutta useimmissa kuvissa sitä ei ole käytetty häiritsevissä määrin. Dynamiikassa olisi vielä tietyissä tilanteissa hieman parannettavaa, sillä esimerkiksi kirkas pilvinen taivas palaa helposti puhki. Tähän ongelmaan toimii hyvänä lääkkeenä maltillisesti toimiva ja luonnollista jälkeä tekevä HDR-tila, joka toimii mukavan nopeasti. Läheltä tarkasteltuna kuvien tasavärisillä pinnoilla on havaittavissa pientä hienojakoista kohinaa, josta ei kuitenkaan ole käytännön haittaa. Automatiikka pitää ISO-arvon mieluusti niin pienenä kuin mahdollista, joka näkyy myös mallikuvien herkkyysasetuksissa. Lähikuvissa G4:n suuriaukkoinen objektiivi mahdollistaa näyttävästi taustaltaan sumentuneiden kuvien ottamisen.

Valon määrän vähentyessä Kamera kykenee keräämään hyvin valoa ja pitämään otokset pitkään terävinä sekä olosuhteet huomioiden yksityiskohtaisina. Värit toistuvat poikkeuksellisen eläväisinä, joka on ollut tyypillisesti monen muun hyvän älypuhelinkameran kompastuskivi. Valon määrän vähentyessä entisestään kohinan määrä lisääntyy kuvissa, mutta vaikka se verottaakin yksityiskohtia, sulautuu se yllättävän hyvin osaksi kuvaa pilaamatta kokonaisvaikutelmaa. Optisesta kuvanvakaimesta on hämäräkuvissa hyötyä, sillä kamera tiputtaa valotusajan alimmillaan 1/4 sekunnin lukemiin.

Tiivistettynä G4:n kamera jatkaa edeltäjämallin jalanjäljissä ollen yksi parhaista markkinoilta löytyvistä älypuhelinkameroista. G4:n kamera tekee tasaisen laadukasta jälkeä kaikissa olosuhteissa, eikä suurempia heikkouksia ole. Ylisaturoituneesta värimaailmasta ja terävöinnistä häiriintyneet voivat ottaa kuvansa RAW-formaatissa ja säätää ne haluamikseen jälkikäteen. Puutteet dynamiikassa korjaantuvat toimivaa HDR-kuvaustilaa käyttämällä.

 

Videokuvaus onnistuu G4:llä tarkimmillaan 2160p-resoluutiolla 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. 720p-tarkkuudella on tarjolla slow-motion-kuvaustila (120 FPS), mutta 60 FPS päivitysnopeutta ei ole tarjolla millään tarkkuudella. Täyden tarkkuuden video tallentuu tyypillistä matalammalla noin 30 megabitin datavirralla ja 156 kbit/s stereoäänellä varustettuna. Videokuva on 4K tarkkuudella sulavaa ja värimaailmaltaan kylläistä, mutta esimerkiksi Galaxy S6:een verrattuna kuva ei ole aivan yhtä terävää. Kuvanvakain auttaa tyypilliseen tapaan tärähdysten eliminoimisessa, mutta aiheuttaa tietyissä tilanteissa pientä aaltoilua kuvaan.

 

Sisältö

  1. Testissä LG G4 (H815)
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. LG UX 4.0 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua edeltäjämalli LG G3:een
  5. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat