Uusimmat

LG UX 4.0 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua edeltäjämalli LG G3:een

27.06.2015 23:30 Juha Kokkonen

 

LG UX 4.0 -käyttöliittymän uudistukset

G4:n yhteydessä LG esitteli myös uuden UX 4.0 -käyttöliittymän, joka LG:n mukaan on suunniteltu tarjoamaan entistä yksinkertaisempi, intuitiivisempi ja optimoidumpi yksilöllinen käyttäjäkokemus. UX 4.0 pohjautuu Android Lollipopin 5.1-versioon, jota ei löydy vielä useimmista G4:n kilpailijoista.

Ulkoisesti UX 4.0 on pysynyt hyvin samantyyppisenä edellisversioon nähden. Uudistuksia on hankala havaita, jos rinnalla ei ole vertailtavana edellisellä ohjelmistoversiolla varustettua G3:a. Grafiikka on edelleen LG:lle tyypillistä, vaikka käyttöliittymän peruslogiikka noudatteleekin varsin pitkälle vakio-Androidia. Sovelluskuvakkeissa LG on siirtynyt neliskulmaiseen muotoon ja niiden ulkoasua on pelkistetty entisestään. Myös asetusvalikossa kuvakkeet ovat muuttuneet aiempaa yksinkertaisemmiksi.

G3:ssa ensiesiintymisensä tehnyt Smart Bulletin -näkymä on aiempaa monipuolisempi, jota toivoimmekin jo viimevuotisen testin yhteydessä. LG Healthin ja Smart Tips -vinkkien ohella näkymässä on tarjolla myös neljä uutta korttia: Kalenteri, Smart Settings, QuickRemote ja Musiikki. Käyttäjä voi valita mitä kortteja näkymässä näytetään ja missä järjestyksessä ne ovat ruudulla. Periaatteessa kortteja voi myös ladata lisää, mutta käytännössä niiden tarjonta oli ainakin vielä tämän artikkelin julkaisuhetkellä hyvin heikko. Olisimme mieluusti nähneet Smart Bulletinissa esimerkiksi sosiaaliseen mediaan liittyviä kortteja. Jos Smart Bulletin -näkymälle ei ole tarvetta, voi käyttäjä ottaa sen myös kokonaan pois käytöstä.

Kotinäkymän kellon yhteydessä sijaitseva Smart Notice -ominaisuus on myös uudistunut, Ilmoitusten ja hälytysten kerrotaan olevan entistä henkilökohtaisempia, sillä puhelin osaa kustomoida ne käyttäjän käyttötottumusten mukaan. Smart Notice osaa esimerkiksi huomioida käyttäjän tavan kulkea töihin ja mukauttaa säähän liittyviä viestejä sen mukaan. Lisäksi uutena ominaisuutena se muistuttaa käyttäjää taustalla virtaa kuluttavista sovelluksista ja tarjoaa yksinkertaisen tavan niiden sammuttamiseksi. Kaikesta huolimatta Smart Notice ei edelleenkään toimi erityisen aktiivisesti, sillä muita kuin säähän liittyviä tietoja se tarjosi testijaksolla suunnilleen pari kertaa viikossa.

LG on uudistanut Galleria-sovellusta lisäämällä valikkoon Aikajana- ja Muistot-nimiset ryhmittelytoiminnot. Aikajana ryhmittelee kuvat nimensä mukaisesti aikajärjestykseen ja käyttäjä voi joko näkymää nipistämällä tai oikean yläkulman valinnoista säätää tarkastellaanko kuvia vuosi-, kuukausi vai päivätasolla. Muistot-ryhmittely puolestaan jakaa kuvat ajan ja sijaintitietojen mukaan tapahtumiksi. Tämän ominaisuuden käyttämiseksi kameran sijaintitietojen tallennus on oltava käytössä.

Smart Settings on LG:n vastine Samsungin Omat Paikat- ja Sonyn Smart Connect -ominaisuuksille. Käytännössä se mahdollistaa ääniprofiilin, Bluetoothin ja WiFin päällekytkemisen käyttäjän sijainnista riippuen sekä halutun sovelluksen käynnistämisen kuulokkeiden kytkemisen yhteydessä. Käyttäjä voi määritellä kotiosoitteen sijainnin, jonka mukaan Smart Settings vaihtaa automaattisesti valittuja asetuksia. Ominaisuuden idea on hyvä, mutta sen toteutuksessa olisi varaa olla vielä monipuolisempi esimerkiksi useampien sijaintien ja laajempien toimintojen muodossa.

Tapahtumatasku-ominaisuus on kalenterisovelluksen yläpalkin kuvakkeesta avautuva valikko, joka sisältää neljä välilehteä. Välilehdistä ensimmäiselle käyttäjä voi valita kuvia ja muistioita, toisella näkyy Facebookin ehdottamia tapahtumia, kolmannella Facebookin lähistöltä suosittelemia sijainteja ja neljännellä käyttäjän tekemiä tehtävämerkintöjä. Tapahtumataskun sisältöä voi raahata kalenterin päälle, jolloin sovellus luo uuden kalenterimerkinnän valittuun kohteeseen ja päivämäärään liittyen. Valitettavasti tapahtumataskun sisältöä ei voi liittää kalenterista jo löytyviin merkintöihin. Kokonaisuudessaan emme aivan vakuuttuneet tapahtumataskun tuomasta lisäarvosta kalenterin yhteyteen.

G3:sta tutut QSlide-sovellukset sekä Jaettu näyttö -ominaisuus kuuluvat myös UX 4.0:n lisätoimintovalikoimaan. Kertauksen vuoksi QSlidet ovat yhdeksän ennalta määriteltyä sovellusta, jotka käyttäjä voi avata kelluvana pienoisikkunana näytölle. Samanaikaisesti auki voi olla kaksi QSlide-ikkunaa ja niiden koko sekä läpinäkyvyys on säädettävissä. Jaettu näyttö -ominaisuuteen pääsee puolestaan käsiksi moniajonäkymästä ja se mahdollistaa ennalta määriteltyjen 14 perussovelluksen avaamisen näytölle yhdessä toisen kanssa.

LG:n omia lisäsovelluksia ja -ominaisuuksia ovat myös Smart Cleaning -puhdistustyökalu, QuickMemo+-muistiosovellus, LG Health -kuntoilusovellus, Quick Remote -kauko-ohjainsovellus, Clip Tray -leikepöytä, Päivityskeskus, Sää, Tiedostonhallinta, Äänitys, FM-Radio ja LG SmartWorld-sovelluskauppa.

Vertailua edeltäjämalli LG G3:een

LG G3 oli vuosi sitten erittäin edistynyt älypuhelin ja se johdatti LG:n älypuhelinmyynnin ennätystulokseen. G3:n ei edelleenkään tarvitse häpeillä tämän vuoden lippulaivapuhelimien rinnalla, joka jo itsessään kertoo LG:n onnistuneen edellisen huippumallinsa kanssa. TaskuMuron toimitus oli viimekesäisessä testiartikkelissaan siinä määrin vakuuttunut G3:sta, että laite sai toimituksen erikoismaininnan.

Rinnatusten vertailtuna G3 ja G4 näyttävät yllättävän erilaisilta, vaikka pelkkää G4:ää katsellessa muisti väittääkin muuta. Etupuolelta katseltuna G3:n muotoilu on selvästi pyöristetympää ja näytön alapuolinen laitteen värin mukainen kaistale tuo ulkonäköön enemmän luonnetta. G4 näyttää selvästi G3:a suuremmalta, joka ei ole silmänlumetta. Ulkomitat ovat valitettavasti kasvaneet 2,6 mm pituussuunnassa, 1,5 mm leveyssuunnassa sekä 0,9 mm paksuussuunnassa. Painoa on tullut lisää kuusi grammaa. Fyysisten mittojen kasvaminen ei ole hyväksyttävä kehityssuunta, kun näyttökoko on pysynyt muuttumattomana. Rakenne on molemmissa puhelimissa muovia ja tukevuudeltaan samaa luokkaa.

G3:n ja G4:n näyttöjen koko ja tarkkuus on pysynyt samana (5,5 tuumaa ja 1440×2560), mutta G4 käyttää edistyneempää IPS Quantum -paneelitekniikkaa. Kehitystä on tapahtunut myös käytännössä, sillä G4:n näyttö on lähes kaikilta osin edeltäjämallia parempi. Järjestelmäpiirin osalta G4:n Snapdragon 808 edustaa uusinta 64-bittistä sukupolvea, kun taasen G3:n Snapdragon 801 oli vuosi sitten tehokkain mahdollinen vaihtoehto. G3:ssa vain kalliimman version mukana tullut kolmen gigatavun RAM-muisti on G4:ssä vakiotavaraa ja myös 32 gigatavun tallennustila on nykyään ainoa vaihtoehto. Molempien tallennustila on onneksi laajennettavissa muistikortilla. LTE-yhteyden nopeus on kasvanut Cat4-luokasta Cat6-luokkaan.

Takapuolelta G3:a ja G4:ää ei ole hankala erottaa toisistaan, jos G4 on varustettu testikappaleen kaltaisella nahkaisella takakuorella. Muovipintaisella takakuorella varustettuna eroja täytyy etsiä hieman tarkemmin kuoren pintakuvioinnista sekä takanäppäinten ja kameran kehyksen muotoilusta. Molempien puhelinten takakuoren muotoilu on erittäin onnistunutta – G4:ssä se on hieman kaarevampaa ja G3:ssa reunat ovat hieman pyöristetymmät. Käsituntumassa G4:n nahkainen pinta vie ylivoimaisesti voiton. LG on pitänyt kiinni G3:sta tutusta linjasta, jossa takakuori ja akku ovat irtoavaa mallia. Akku on molemmissa malleissa täysin sama 3000 mAh yksikkö. Akun latausominaisuuksissa on sen sijaan eroja – G3:sta löytynyt langaton lataus on jätetty jostain syystä pois, mutta G4 tukee puolestaan tänä vuonna yleistynyttä pikalatausmahdollisuutta.

Takakameran suhteen G3 oli yksi viime vuoden parhaista älypuhelimista, eikä LG ole onneksi jäänyt G4:n kanssa makaamaan laakereillaan. Molemmille yhteisiä ominaisuuksia ovat lasertarkennus sekä optinen kuvanvakain, mutta G4:n kameran IMX234-sensori on kolme megapikseliä tarkempi ja teknisesti edistyneempi kuin G3:n IMX135. Lisäksi G4:n objektiivi on huomattavasti (80 %) valovoimaisempi ja sen optinen vakautus toimii myös z-akselilla. Molemmat puhelimet kykenevät videokuvaukseen 4K-tarkkuudella. Ohjelmistopuolella G3 on jo saanut Android 5.0 Lollipop -päivityksen, mutta G4:ssä käyttöjärjestelmä on vielä pykälää uudempaa 5.1-versiota ja sisältää muutamia uutuusominaisuuksia G3:n ohjelmistoon verrattuna.

LG G3 maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 375 euroa, kun taasen G4:n hinta on edullisimmillaan muovisella takakuorella noin 640 euroa. Kuten edellisvuotisilla huippumalleilla on usein ollut tapana, myös G3 tarjoaa erittäin houkuttelevan vaihtoehdon G4:lle. G4 on toki monilta osin hieman edistyneempi, mutta sitä on silti vaikea todeta 270 euron hintaeron arvoiseksi.

 

Sisältö

  1. Testissä LG G4 (H815)
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. LG UX 4.0 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua edeltäjämalli LG G3:een
  5. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto