Uusimmat

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

27.06.2015 23:30 Juha Kokkonen

G4:n muotoilu tuo ensisilmäyksellä mieleen edeltäjämalli G3:n, vaikka kuten myöhemmin tässä artikkelissa selviää, eroavaisuuksiakin löytyy enemmän kuin aluksi vaikuttaa. LG on muuttanut muotoja kehyksen osalta hieman kulmikkaammiksi ja takakuoren muotoilu on sivusuunnassa entistä kaarevampaa. Slim Arc -muotoilulla LG kertoo pyrkivänsä mukavaan, luonnolliseen ja ergonomiseen käsituntumaan. Lisäksi LG on muotoillut G4:stä pituussuunnassa aavistuksen kaarevan niin takakuoren kuin näytön lasinkin osalta. LG kehuu kaarevan muodon olevan 20 % kestävämpi, jos puhelin tippuu näyttö edellä maahan.

Rakenteen osalta LG luottaa edelleen muoviin, jonka suhteen se kuuluu tämän vuoden uutuusmallien joukossa vähemmistöön. Niin Huawein, HTC:n, Samsungin, kuin Sonynkin huippumalleissa vähintään runko on metallia. Häivyttääkseen muovista vaikutelmaa LG on pinnoittanut kehyksen tummaa kiiltävää metallia muistuttavalla pinnoitteella, jota ei kuitenkaan voi erehtyä luulemaan aidoksi metalliksi. Täytyykin toivoa, että LG on onnistunut eliminoimaan muovisen kehyksen halkeiluongelmat, joita esiintyi G3-mallin tapauksessa.

Kädessä G3 tuntuu tukevalta ja hyvin viimeistellyltä, mutta metallirunkoisten puhelimien tasoista premium-vaikutelmaa se ei muovikylkien vuoksi kykene tarjoamaan. Nahkainen takakuori kuitenkin tasoittaa tilannetta ja tarjoaa G4:llä omanlaisen etulyöntiaseman. Rakennetta päistä vääntelemällä on saatavissa aikaan pieniä natinoita, joita ei kuitenkaan kuulu normaalikäytössä. Suomessa G4 on saataville kuutena eri värivaihtoehtona. Kullanvärisessä ja metallinharmaassa vaihtoehdossa takakuoren pinta on metallia imitoivaa muovia, valkoisessa vaihtoehdossa keraamipinnoitettua kiiltävää muovia ja ruskeassa, mustassa sekä punaisessa vaihtoehdossa aitoa nahkaa.

G4 on ulkomitoiltaan hieman kilpailevia high-end-puhelimia suurempi, sillä LG on viime vuoden tapaan päätynyt edelleen käyttämään 5,5-tuumaista näyttöä. G4:n ulkomitoiksi ilmoitetaan 148,9 x 76,1 x 6,3-9,8 mm (K x L x P), joten se on harmillisesti hieman edeltäjäänsä kookkaampi. Positiivista on, ettei LG ole lähtenyt mukaan valmistajien harrastamaan ohuuskilpaan, vaan on laittanut käyttömukavuuden etusijalle ja tehnyt G4:stä kilpailijoita paksumman. Vaikka paksuutta on kolmisen milliä enemmän kuin esimerkiksi Galaxy S6:ssa, ei G4 tunnu kädessä erityisen paksulta puhelimelta. Paksuin kohta (9,8 mm) löytyykin takakuoren keskilinjalta ja reunoilta paksuus on vain 6,3 mm. Myös paino on kasvanut hieman edeltäjästä, ollen nyt 155 grammaa.

Rautapuolella LG on päätynyt G4:n kanssa rohkeaan ratkaisuun, sillä järjestelmäpiiriksi on valittu Qualcommin kuusiytiminen Snapdragon 808 -piiri nopeamman 810-mallin sijaan. Syynä tähän on todennäköisesti 810-piirin lämpöongelmat, joista on raportoitu pitkin kevättä. 64-bittinen Snapdragon 808 (MSM8992) koostuu kahdesta 1,82 GHz Cortex-A57-suoritinytimestä, neljästä 1,44 GHz Cortex-A53-suoritinytimestä, 600 MHz:n Adreno 418 -grafiikkasuorittimesta sekä integroidusta Snapdragon X10 LTE-modeemista (Cat9). 933 MHz kellotaajuudella toimivaa LPDDR3-muistia on kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 32 gigatavua, josta noin 9,5 Gt on järjestelmän käytössä. Tallennustilaa voi laajentaa jopa kahden teratavun kokoisella muistikortilla. Lisäksi käyttäjä saa hyödynnettäväkseen 100 gigatavun ylimääräisen Google Drive -tallennustilan kahdeksi vuodeksi.

Näytön ulkoreunoille lasin alle jäävät alueet ovat koristeltu hiilikuitua muistuttavalla tiheällä ruutukuvioinnilla, joka näkyy vain tietyssä valaistuksessa. Näytön alapuolelle jää noin 14 mm kaistale, josta löytyy edeltäjämallien tapaan ainoastaan LG:n logo. Näytön alaosassa sijaitsevat navigointipainikkeet ovat ohjelmistopohjaisia ja niiden keskinäinen sijainti on käyttäjän muokattavissa. Lisäksi vakiopainikkeiden kaveriksi voi lisätä kaksi lisäpainiketta neljästä vaihtoehdosta.

G4:n alapäätyyn on sijoitettu micro-USB-liitäntä ja 3,5 mm ääniliitäntä sekä pieni mikrofonin aukko. USB-liitäntä tukee myös SlimPort-standardia, joka mahdollistaa 4K-kuvan sekä äänen ulostuonnin ulkoiseen toistolaitteeseen. Ominaisuuksiin lukeutuu myös USB-host-ominaisuus, joka mahdollistaa USB-laitteiden kytkemisen puhelimeen.

LG G4:n näyttö on kooltaan ja tarkkuudeltaan (5,5 tuumaa, 2560×1440 pikseliä, 538 PPI) identtinen edeltäjämalli G3:n kanssa, mutta näyttötekniikassa on tapahtunut merkittävää kehitystä. Näyttöä suojaava Gorilla Glass 3 -suojalasi on pituussuunnassa aavistuksen kaareva (kaarevuussäde 3000 mm), jolla on tavoiteltu parempaa katselukokemusta ja käyttömukavuutta. Näytön koon suhde ulkomittoihin on noin 73,5 %, joka on vähemmän kuin edeltäjämalleissa, mutta edelleen parempi kuin useimmissa kilpailijoissa. Näyttö tukee herättämistä tuplanäpäytyksellä ja kosketuksentunnistus toimii myös silloin, jos sormi on märkä tai näytöllä on vesipisaroita.

Näyttö perustuu LG Displayn uuteen IPS Quantum -paneeliin (ei pidä sekottaa Quantum Dot -näyttötekniikkaan), jonka yhteyteen on integroitu Advanced In-cell -kosketuspaneeli. Näytön kerrotaan tarjoavan 20 % paremman värintoiston, 25 % suuremman kirkkauden ja 50 % paremman kontrastin G3:n näyttöön verrattuna. Värien tuottamisessa merkittävä parannus on saavutettu käsittelemällä valoa tuottavat siniset ledit kalium-typpi-yhdisteellä. LG:n mukaan G4:n näyttö kattaa 98 % TV- ja elokuvateollisuudessa käytetystä DCI-väriavaruudesta (Digital Cinema Initiatives) sekä 120 % yleisemmin käytetystä sRGB-avaruudesta. Näytössä käytetyt N-tyypin nestekiteet on saatu suunnattua tasaisemmin UV-valon avulla, joka vaikuttaa parantavasti niin kirkkauteen kuin kontrastiin. Näytölle on oma GRAM-muistinsa, jonka sanotaan vähentävän näytön virrankulutusta neljällä prosentilla.

Kuvanlaadun osalta LG on selvästi onnistunut paikkaamaan G3:n näytön heikkouksia, eli värientoistoa, kontrastia ja kirkkautta. Ero kaikilla kyseisillä osa-alueilla on selvästi G4:n hyväksi. Värintoisto on eläväistä, mutta ei lyö yli. Galaxy S6:n kanssa rinnakkain vertailtuna etenkin tietyissä kasveja esittävissä kuvissa G4:n näyttö kykenee tarjoilemaan havaittavasti hienostuneemmin eri sävyjä tietystä väristä. Valitettavasti LG ei tarjoa mahdollisuutta näytön värilämpötilan tai muiden asetusten säätämiseen. Tummien sävyjen toisto on hyvää LCD-näytöksi, mutta ei edelleenkään yllä aivan AMOLED-näyttöjen syvän mustan tasolle. Kirkkaus on muihin puhelimiin verrattuna hyvää keskitasoa, mutta kirkkauden säätöpalkki saisi olla lineaarisempi, sillä 50 % asetuksella näyttö jää vielä liian tummaksi. Katselukulmat ovat hyvät, vaikkakin sivuille äärilaitoihin mentäessä kuva tummenee hieman. Auringonpaisteessa emme havainneet ongelmia luettavuuden kanssa.

Näytön yläpuolelle jäävä alue on vain noin 12 mm korkea ja se sisältää kapean metallisen kuulokeritilän, vasempaan ylänurkkaan piilotetun merkkivaloledin, etukameran sekä tyypilliset sensorit. Etukameran tarkkuus on nostettu kahdeksaan megapikseliin ja se perustuu Toshiban T4KA3 -sensoriin ja valovoimaiseen f2.0-objektiiviin. Kameralla voi ottaa myös 1080p-tarkkuuden videokuvaa 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan vastamelumikrofonin pieni aukko sekä infrapunasensorin pieni pyöreä linssi. Infrapunan avulla G4:ää voi käyttää monitoimikaukosäätimenä mukana toimitettavan Quick Remote -sovelluksen avulla.

G4:n mielenkiintoisin ulkoinen uudistus löytyy takakuoresta, joka on saatavissa nahkapäällysteisenä. TaskuMuron testiin saapunut yksilö oli musta versio ja saimme lisäksi kuvausrekvisiitaksi myös ruskean värivaihtoehdon. LG on päätynyt verhoilemaan takakuoren pinnan aidolla vasikannahalla, joka on värjätty luonnonmukaisilla kasvipohjaisilla pigmenteillä. Eri värivaihtoehdoissa pinnan tuntuma ja kuviointi eroaa toisistaan. Havaintojemme mukaan Suomessa myytävistä vaihtoehdoista punaisessa ja ruskeassa nahan pintakuviointi on hienojakoinen, kun taasen mustassa versiossa pinta on huomattavasti karkeampi. Karkein ja samalla selvästi pehmein pinta löytyy beigestä ja vaaleansinisestä värivaihtoehdosta, joita ei valitettavasti kuitenkaan tule saataville Suomessa.

Takakuoren keskiosan LG on koristellut nahkatuotteille tyypillisellä tuplatikkauksella, jossa on käytetty laadukkaaksi mainittua saksalaista Gutermann Mara -lankaa. Käytetyn langan paksuus ja väri vaihtelee nahan väristä riippuen. Vaikka ensisilmäyksellä näyttää siltä, että tikkausten välissä kulkee myös sauma, on todellisuudessa kyse vain silmänlumeesta. Tikkausten väliin nahan pintaan on nimittäin vain prässätty katkoviivaura, joka luo hieman kauempaa katsottuna vaikutelman saumasta. Takakuoren reunat LG kertoo käsitelleensä erikoisvärjäyksellä, jotta ne eivät kuluisi ennenaikaisesti käytössä. Nahan reunat on taitettu takakuoren muovirungon reunojen yli ja viimeistely on niin hyvää, että nahan reunaa on hankala erottaa muovisesta rungosta.

Vaihtoehtoisesti kuluttajalla on mahdollista hankkia muovisella takakuorella varustettu G4 ja säästää samalla noin 50 euroa. Metallinharmaassa ja kullanvärisessä vaihtoehdossa kuori on mattapintainen ja keraamipinnotteisessa valkoisessa vaihtoehdossa kiiltäväpintainen. Julkaisutilaisuudessa saamiemme kokemusten mukaan muoviset kuorivaihtoehdot eivät ole laaduntunnultaan aivan linjassa G4:n hintaluokan kanssa.

Jo edeltäjämalli G3:ssa takakuori oli muotoiltu varsin miellyttävästi, mutta G4:ssä tämän suhteen on otettu vielä askel eteenpäin. Sivusuunnassa takakuori on lähes koko matkalta kaareva, eikä suoranaista tasaista pintaa juurikaan ole. Kaarevuutta löytyy myös pituussuunnassa, mutta se on selvästi loivempaa. Muoto tekee takakuoresta erittäin hyvin käteen istuvan, mutta toisaalta pöydällä puhelin keikkuu helposti. Nahkainen pinta tuntuu kädessä erittäin miellyttävältä ja tarjoaa melko pitävän otteen laitteesta. Se ei myöskään kerää itseensä sormenjälkiä.

Aiempien G-sarjan mallien tapaan myös G4:ssä kaikki kolme fyysistä näppäintä sijaitsevat takakuoressa kameran alapuolella, jolloin kyljet ovat säilyneet näppäimistä vapaina. Näppäinten muotoilussa on palattu G2:n aikaan, sillä lukitus- ja virtapainikkeen virkaa ajava keskinäppäin on jälleen soikea ja hieman kohollaan. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeina toimivat ylä- ja alanäppäin ovat puolestaan hieman kuopalla ja niiden pinnassa on karhea viimeistely. Muotoilun ja korkeuserojen ansiosta näppäimet onkin helppo erottaa toisistaan näppituntumalla. Takakuoren alaosassa sijaitseva kaiutin on äänenlaadultaan keskitasoa. Se soi kohtalaisen lujaa eikä särje, mutta matalia sävyjä se ei kykene juurikaan tuottamaan. Kaiuttimen ääni kuuluu hyvin myös puhelimen ollessa pöydällä, emmekä havainneet sen peittyvän sormien alle niin pysty- kuin vaaka-asennossakaan.

Toisin kuin useimmat kilpailijat, LG on säilyttänyt takakuoren irrotettavana ja pitää sitä tärkeänä ominaisuutena. Takakuoren alta paljastuu G3:sta tuttu vaihdettavissa oleva 3000 mAh li-ion-akku. Valitettavasti G3:sta vakiona löytynyt langaton latausmahdollisuus on pudotettu G4:n ominaisuuksista pois, joka on ikävä suuntaus. Langaton lataus onnistuu lisävarusteena myytävillä Quick Circle Case -läppäkuorilla, mutta niiden myötä on luovuttava puhelimen nahkakuoresta.

Puhelimen sisärunko on mattamustaa muovia ja takakuoren runko puolestaan lasikuituvahvistettua polykarbonaattia, josta 30 % on kierrätysmuovia. Takakuoren sisäpintaan on kiinnitetty NFC-antenni, joka on yhteydessä puhelimeen kullattujen kontaktipinnien avulla. Akun yläpuolelta kameran oikealta puolelta löytyy päällekkäin sijoitetut paikat micro-SIM- sekä micro-SD-korteille (maks. 2 Tt).

 

Sisältö

  1. Testissä LG G4 (H815)
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. LG UX 4.0 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua edeltäjämalli LG G3:een
  5. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat