Uusimmat

Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto

27.06.2015 23:30 Juha Kokkonen

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Saimme G4:n testikappaleen toukokuun lopulla, joten pääsimme testaamaan sitä poikkeuksellisen pitkään – vajaan kuukauden päivät. Testijakson aikana pääsimme hyvin sinuiksi laitteen kanssa, emmekä havainneet minkäänlaisia ongelmia sen ohjelmiston tai rautapuolen toiminnassa.

G4:n saapuessa testiin tykästyimme välittömästi laitteen kaarevaan muotoiluun ja mielipide muotoilun suhteen säilyi muuttumattomana koko testijakson ajan. Kaareva takakuori istuu kämmeneen hyvin ja nahkapinta tarjoaa miellyttävän ja pitävän otteen. Näytön kaarevaa pintaa ei välttämättä tule huomioitua käytössä, mutta sen puuttumisen huomaa kyllä siirtyessä G4:stä johonkin toiseen puhelimeen. Päätös laittaa käyttömukavuutta edistävä muotoilu ohuuden tavoittelun edelle on ollut LG:ltä fiksu ja onnistunut ratkaisu.

Fyysisen kokonsa puolesta G4 on suurempi kuin useimmat kilpailijansa, joka on käyttäjän tarpeista riippuen etu tai haitta. Negatiivista kuitenkin on, että G4 on kasvanut edeltäjäänsä nähden, jonka tarkkakätinen huomaa myös käytännössä. Vaikka puhelimen keskiosan paksuus (9,8 mm) onkin selvästi useimpia kilpailijoita suurempi, ei paksuus aiheuta käytännössä mitään negatiivisia tuntemuksia. Housujen taskussa G4 saattaa aiheuttaa ongelmia pituutensa puolesta, sillä matalassa taskussa puhelin saattaa jäädä pilkottamaan näkyville ja istuutuessa se saattaa jäkittää ikävästi vastaan. Takakuoren painikkeiden ansiosta G4:n löytää helposti näppituntumalla taskusta oikeassa asennossa. Takanäppäinten käyttö vaatii hieman totuttelua, mutta sujuu sopeutumisen jälkeen vaivatta. Ainakin itse tosin pidin enemmän näytön herättämisestä tuplanäpäytyksen avulla.

5,5-tuumaisen näyttönsä vuoksi G4 on vain vaivoin käytettävissä yhdellä kädellä (toki käden koosta riippuen). Näytön yläreunaan on lähes mahdotonta yltää ilman puhelimen liikuttelua sormien varassa. Onneksi pitävä nahkainen takakuori tekee laitteen liikuttelusta sormien varassa hieman turvallisempaa. Kirjoittaminen sentään onnistuu yhdellä kädellä näytön reunoille painotettavissa olevan näppäimistön ansiosta. Näytön alareunan navigointipainikkeita ei saa painotettua kummallekaan sivulle, mutta lisäämällä riville neljännen painikkeen kolme tärkeintä sijoittuvat lähemmäksi näytön haluttua reunaa.

Vaikka emme törmänneetkään testijaksolla suoranaisiin ongelmiin, havaitsimme pari maininnan arvoista seikkaa G4:n käyttöön liittyen. Liittyen puhelimen käyttöön pöydällä G4:n takakuoren kaareva muotoilu ei ole paras mahdollinen, sillä laite pääsee keikkumaan sivusuunnassa voimakkaasti. Esimerkiksi viestin näpytteleminen G4:n ollessa pöydällä on lähes mahdotonta.

Toinen havaitsemanne erikoinen seikka liittyy näyttölasin pintaan, jossa kiinnitimme huomiota hieman kosteustahroilta näyttäviin jälkiin, jotka eivät kuitenkaan lähteneet näytön pinnasta millään pois. Kesäkuun puolivälissä ilmoituksia vastaavista jäljistä alkoi levitä myös netin keskustelupalstoille, joten kyseessä on mitä ilmeisimmin jonkinlainen valmistusvirhe. PÄIVITYS:LG vahvisti kyseessä olevan valmistusvirhe, jota on esiintynyt vain muutamassa promillessa valmistetuista puhelimista. Syynä on silikoni, jota on jäänyt valmistusvaiheessa näyttölasin alle, eikä sitä tästä syystä pysty puhdistamaan käyttäjän toimesta. Kyseisen ongelman sattuessa kohdalle LG neuvoo olemaan yhteydessä myyjäliikkeeseen, jotta virhe saadaan korjattua veloituksetta.

Netin keskustelupalstoilla myös raportoitua näytön kosketuksentunnistuksen ongelmaa TaskuMuron testikappaleessa ei sen sijaan havaittu.

Suorituskyky ja akunkesto

G4:n Android 5.1 -käyttöjärjestelmä sekä UX 4.0 -käyttöliittymä toimivat yleisesti ottaen sujuvasti ja tahmaamatta, kuten high-end-puhelimelta odottaa saattaa. Lollipopilla päivitettyyn edeltäjämalli G3:een verrattuna G4 toimii rinnatusten vertailtuna havaittavasti nopeammin. Galaxy S6:n kanssa rinnakkain vertailtuna vääntö on tasaista ja erot hyvin pieniä, mutta GS6 toimii havaintojemme mukaan keskimäärin aavistuksen nopeammin.

Suorituskyvyn osalta G4 oli mielenkiintoinen testattava, sillä kyseessä on ensimmäinen Snapdragon 808 -piirillä varustettu puhelin. Kahden numeron ero mallinimessä tarkoittaa käytännössä merkittäviä eroja prosessoriytimien määrässä, kellotaajuudessa, grafiikkasuorittimessa ja muistiohjaimessa monista kilpailijoista löytyvään Snapdragon 810 -piiriin nähden. 808:n etuna pitäisi kuitenkin olla pienempi lämmöntuotto, joka on aiheuttanut merkittäviä ongelmia 810:n suorituskykyyn.

Tekemiemme testien perusteella Snapdragon 808 pärjää etenkin prosessorisuorituskyvyssä varsin hyvin isoveljeään vastaan. Tästä osasyy menee 810:n lämpöongelmien piikkiin, jotka puolestaan rajoittavat piirin käytännön suorituskykyä. 808:n throttlaaminen on olematonta 810:een verrattuna, joka laskee suorittimien kellotaajuutta rankasti ja muutaman minuutin rasituksen jälkeen. Grafiikkasuorituskyvyssä ero Adreno 418 ja 430 -grafiikkasuorittimien välillä on sen sijaan suurempi ja se vielä korostuu käytännössä huipputarkan QHD-näytön myötä. G4:n grafiikkasuorituskyky onkin lähempänä G3:a kuin markkinoilta löytyviä kilpailevia laitteita.

Otimme testeihin verrokiksi tämän hetken kenties suorituskykyisimmän älypuhelimen, Samsung Galaxy S6:n, jonka tulokset näkyvät sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 4.0: 246,61/96,4/27,62/14,36 Mbit/s (320,43/142,21/79,24/20,01)
  • AnTuTu 5.7 64bit: 49708 (70773)
  • Basemark OS 2.0: 1488 (1771)
  • Basemark X 1.1 Medium: 24687 (38653)
  • CPU Prime: 12760 (24133)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 1126/3433 (1487/5024)
  • GFXBench T-rex 1080p offscreen 35 FPS (59)
  • GFXBench Manhattan 1080p offscreen 15 FPS (26)
  • Kraken 1.1: 4573,2 ms (3938,9)*
  • PCMark: 4501 (5059)
  • Sunspider 1.0.2: 397,4 ms (352,4)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 3971/2298/2232 (5461/2676/2619)
  • 3DMark Unlimited: 18455 (22724)

G4:n 3000 mAh akku ei ole muuttunut edeltäjämalliin nähden, mutta odotimme silti ennakkoon sen kestoon pientä parannusta mm. edistyneemmästä näyttö- ja piiritekniikasta johtuen. Käytännössä totesimme akunkeston olevan hyvin lähelle samaa luokkaa G3:n kanssa.

Testijakson aikana G4:ää käytettiin monenlaisissa olosuhteissa ja käyttötilanteissa, joiden myötä virrankulutus vaihteli suuresti. Tyypillisesti yhden päivän käytön (klo 8-24) jälkeen G4:n täyteen ladatun akun varauksesta oli jäljellä noin 40-60 %. Tyypillinen näytön aktiivisuusaika oli noin kaksi tuntia ja sen osuus virrankulutuksesta noin 30-35 %. Aktiivisemmassa käytössä akun varaus laski keskimäärin 15-25 %:iin, jolloin näyttö oli ollut aktiivisena tyypillisesti yli kolme tuntia. Pariin otteeseen kuukauden aikana akku loppui kesken juuri ennen nukkumaanmenoa ja toisaalta kertaakaan yhdellä latauksella ei selvitty toisen päivän iltaan asti. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Nopeasti päivän aikana huvennutta akkua on mahdollista täyttää G4:ssä Quick Charge 2.0 -pikalatauksen avulla, mutta jostain syystä mukana toimitettava laturi ei tue pikalatausta. LG pitää pikalatausta tärkeämpänä ominaisuutena irrotettavaa akkua, joka on mahdollista vaihtaa toiseen päivän aikana. Joillain markkina-alueilla (ei Suomessa) LG toimittaakin G4:n mukana vara-akun muovikotelolla varustettuna. Pikalaturin uupumistakin harmillisempi ratkaisu LG:ltä on langattoman latauksen karsiminen pois G4:n vakiovarustuksesta. Se on saatavilla lisävarusteena myytävän läppäkuoren yhteydessä, mutta tällöin käyttäjän on luovuttava nahkaisesta takakuoresta.

 

Sisältö

  1. Testissä LG G4 (H815)
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. LG UX 4.0 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua edeltäjämalli LG G3:een
  5. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat