Uusimmat

Kamera, Käyttöjärjestelmä

28.02.2016 23:53 Juha Kokkonen

Kamera

lumia950_9

Lumia 950:n kamera sijaitsee edeltäjistään tuttuun tapaan keskellä takakuoren yläosaa. Jostain syystä kameran kehys on päädytty muotoilemaan erilaiseksi kuin XL-mallissa, sillä kameran linssiä kehystää leveä koristeuritettu metallirengas, joka nostaa ainakin allekirjoittaneen mieleen muutaman vuoden takaiset kiinalaiset halpapuhelimet. Kamera on aavistuksen takakuoren tasosta kohollaan ja samalla se estää viereen sijoitetun kaiuttimen peittymisen puhelimen ollessa pöydällä.

Poikkeavasta ulkonäöstä huolimatta Lumia 950:n PureView-kamera on täysin identtinen XL-mallin kanssa. Se perustuu 20 megapikselin 1/2,4 tuuman kuvakennoon, jonka pikselikoko on 1,12 mikrometriä. Valo välittyy sensorille Zeissin kuusilinssisen objektiivin kautta, jonka kinovastaava polttoväli on 26 mm ja aukkosuhde valovoimainen f1.9. Lisäksi objektiivista löytyy viidennen sukupolven optinen kuvanvakain ja heikossa valaistuksessa apuna on myös kolmesta erisävyisestä teholedistä koostuva salama, jonka teho ja värisävy säätyvät kuvauskohteen mukaan. Kamera kykenee myös 4K-videokuvaukseen.

950xl_kamerasofta1 950xl_kamerasofta2

Lumia 950:n kamerasovellus on täysin identtinen XL-mallin kanssa, joten sitä koskevat myös samat kuvailut ja huomiot: Yleisesti ottaen kamerasovelluksen käyttöliittymä on edelleen selkeä ja melko pelkistetty. Lisäominaisuuksien suhteen Microsoft luottaa edelleen erillisiin ”kamerasovelluksiin”, joita voi ladata sovelluskaupasta. Harmi vain, että esimerkiksi Lumia Panorama -sovellusta ei ole enää saatavilla, eikä Windows 10:n vakiokamerasovelluksesta löydy panoraamakuvausta.

Kuvaustila valitaan tuttuun tapaan näytön yläreunassa olevasta palkista. Oletuksena käytössä on automaattitila, jolloin kuvaaminen on tehty käyttäjälle mahdollisimman helpoksi. Halutessaan käyttäjä voi kytkeä taikasauvakuvakkeesta päälle ”superkuva-toiminnon” (Rich Capture), joka on Microsoftin näkemys HDR-kuvaustilasta. Kamerasovelluksen perusominaisuuksiin kuuluu myös monipuolinen manuaalikuvaustila, joka on tuttu aiemmista Lumia-puhelimista. Se mahdollistaa valkotasapainon, tarkennuksen, ISO-arvon, suljinajan ja valotuksen kompensoinnin säätämisen manuaalisesti.

Lumia 950 tukee myös raakakuvausta, mutta se täytyy kytkeä päälle kameran asetuksista. Sen ollessa käytössä kamera tallentaa aina kahdeksan megapikselin ylinäytteistetyn JPG-kuvan sekä 19 megapikselin DNG-kuvan. Raakakuvauksen ollessa päällä asetuksista kannattaa huomioida, että kameran tallentaman DNG-tiedoston koko on peruskuvauksessa noin 25 megatavua ja Rich Capture -tilassa se taltioi kaksi 25 megatavun kuvaa, jolloin puhelimen muisti täytyy melkoisella vauhdilla. Vinkkinä raakakuvia ei siis kannata näpsiä huvikseen, jos niille ei ole todellista käyttöä.

950xl_kamerasofta3

Vaikka Windowsin kamerasovelluksen ”superkuvaus” ei olekaan suoranaisesti uusi ominaisuus, sillä se tuli jälkikäteen päivityksenä PureView-kameralla varustettuihin parempiin Lumia-malleihin (kuten Lumia 930 ja 1520), ansaitsee se oman erityismainintansa. Kyseessä on siis Microsoftin näkemys HDR-kuvaustilasta, joka mahdollistaa lopputuloksen hienosäätämisen jälkikäteen. Lumia 950:ssä sen voi kytkeä ainoastaan automaattitilaan, eli kamera valitsee olosuhteista riippuen onko sen käytölle tarvetta vai ei. Jos tarvetta on, kamera ottaa kohteesta useamman peräkkäisen kuvan eri valotuksella. Jos salama on päällä, kamera käyttää yhteen kuvaan myös salamaa. Kun superkuva on otettu, käyttäjällä on mahdollisuus hienosäätää HDR-efektin voimakkuutta portaattomalla säätöpalkilla. Jos kuvassa on käytetty salamaa, käyttäjä voi säätää salamavalon voimakkuutta kuvassa. Henkilökohtaisesti en juuri koskaan käytä salamaa kamerapuhelimessa, mutta superkuvauksen myötä aloin käyttää sitä uudelleen useissa eri hämäräkuvaustilanteissa. Myös superkuvausta käyttäessä kannattaa huomata, että puhelin tallentaa muodostetun valokuvan ohella myös noin 10-15 megatavuisen NAR-datatiedoston jokaisen superkuvan rinnalle.

lumia950_kuva1s lumia950_kuva2s lumia950_kuva4s lumia950_kuva5s lumia950_kuva3s

Yllä on Lumia 950:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kameran toiminta ei eroa aiemmin testatusta Lumia 950 XL:stä oikeastaan millään tavalla. Kiitos fyysisen kameranäppäimen, Lumia 950:n kameran saa nopeimmin käyntiin kameranäppäintä pohjassa pitämällä. Kamerasovellus on kohtalaisen nopeatoiminen, mutta ei yllä markkinoiden nopeimpien tasolle. Superkuva-tilan ollessa käytössä puhelin käsittelee ja tallentaa otosta muutaman sekunnin, jolloin käyttäjän on odotettava kamerasovelluksen vapautumista takaisin käyttöön.

Myös kuvanlaatua koskevat kaikki samat huomiot kuin XL:nkin tapauksessa. Hyvässä valaistuksessa napatut otokset ovat yksityiskohtaisia ja useimmiten värimaailmaltaan varsin luonnollisia. Dynamiikka on älypuhelinkameroiden mittapuulla hyvä. Myöskään valaistuksen heikentyminen ei hätkäytä kuvanlaatua pahasti. Kamera tasapainoilee hyvin kohinan ja yksityiskohtien välisen tasapainon suhteen, eikä käsittele detaljeja puuroksi. Myös värintoisto pysyy varsin pitkään hyvänä. Optisesta vakaimesta on apua ISO-arvon pitämisessä mahdollisimman alhaisena heikossa valaistuksessa suljinaikoja venyttämällä, mutta pisimmillä valotusajoilla (1/5 s) vakaan käden merkitystä ei voi unohtaa.

Lumia 950 tallentaa 4K-videokuvaa 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja käytännössä taltiointi tapahtuu noin 50 Mbit/s bittivirralla ja stereoäänellä. Älypuhelimien mittapuulla tasokas äänen nauhoitus onnistuu neljän Rich Recording -mikrofonin avulla, joka mahdollistaa mm. keikkataltioinnit meluisassakin ympäristössä. Lumia 950 XL:n tapaan 4K-videokuvan laatu on Lumia 950:llä kuvattuna markkinoiden kärkitasoa. Sulavuus, terävyys, yksityiskohdat, värintoisto ja dynamiikka ovat kaikki kohdallaan.

 

Windows 10 -käyttöjärjestelmä

Lumia 950 on 550:n ja 950 XL:n ohella ensimmäinen älypuhelin, joka on varustettu valmiiksi Windows 10:n mobiiliversiolla. Windows 10:n kohdalla Microsoftin ajatuksen on yhdistää kaikki sitä käyttävät laitteet (tietokoneet, Xbox One -pelikonsoli, IoT, Surface Hub, taulutietokoneet, älypuhelimet) toimimaan saman kernelin ja ekosysteemin päällä. Yhteisen alustan myötä myös sovellukset on mahdollista tehdä universaaleiksi, eli ne toimivat pienillä muutoksilla kaikissa Windows 10 -laitteissa. Microsoft onkin toteuttanut lähes kaikki Windows 10 mobilen keskeisimmät sovellukset, kuten sähköpostin, Edge-selaimen, kalenterin ja Office-sovellukset universaaleina versioina, eli ne perustuvat samaan lähtökohtaan työpöytäsovellusten kanssa.

Windows 10:n lukitusruutu ja kotinäkymä ovat pysyneet viimeisimpään Windows Phone 8.1 -versioon nähden lähes samanlaisina. Tekstien fonttikoossa on tapahtunut paikoin muutoksia ja lähemmässä tarkastelussa voi huomata, että kotinäkymän ruutujen välit ovat pienentyneet ja näkymän alaosassa oleva sovellusvalikon nuoli on saanut kaverikseen tekstin. Halutessaan ruutuja on mahdollista saada näkyviin kerralla entistä enemmän – pieniä ruutuja rinnatusten kahdeksan tai keskikokoisia neljä kappaletta. Taustakuva on puolestaan mahdollista asettaa näkymään koko taustalla tai ainoastaan ruutujen taustalla. Valitettavasti ruutujen sisältö ei ole muuttunut vieläkään interaktiivisemmaksi, jota olemme toivoneet jo useamman vuoden ajan.

Käyttöjärjestelmän keskeisten vakiosovellusten ulkoasu on kuitenkin muuttunut melko paljon. Microsoft on luopunut Windows 10:n myötä näyttävistä suurikokoisiksi tyylitellyistä otsikoista ja monien sovellusten tapauksessa myös sivusuunnassa pyyhkäisemällä vaihtuvista välilehdistä. Uusi ulkoasu on varsin pelkistetty ja yksinkertainen. Myös tuttu pyöreillä kuvakkeilla varustettu sovellusten alapalkki on muuttunut hieman toisenlaiseksi ja osassa sovelluksista on alettu käyttää vasempaan yläkulmaan sijoitettua ”hampurilaisvalikkoa”, joka aukeaa kuvaketta painamalla näytön vasemmasta reunasta. Kokonaisuudessaan vaikuttaisi siltä, että mobiili-Windows on tällä hetkellä murrosvaiheessa, joka aiheuttaa sekavuutta käyttöliittymän yhtenäisyyden suhteen. Tätä ovat entisestään sekoittamassa vanhat kolmansien osapuolien sovellukset, joita ei ole päivitetty Windows 10:n ulkoasun mukaisesti ja jotka eivät skaalaudu järkevästi Lumia 950 -mallien korkearesoluutioiselle näytölle.

Tutustuimme Windows 10:n mobiiliversioon ja sen uudistuksiin kattavammin omassa artikkelissaan, joka on luettavissa seuraavan linkin takaa:

 

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera, Käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset, suorituskyky ja akunkesto & loppusanat