Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

30.06.2017 16:00 Kai Taipale

Suorituskyky ja akkukesto

Otimme verrokeiksi OnePlus 3 -mallin, jolla voimme verrata valmistajan laitteiden kehitystä edellismallista. Toisena verrokkina toimii Samsung S8+, joka edustaa tämänhetkistä lippulaivamallien kruunaamatonta kuningasta.

Suorituskykymittaukset ovat aina hieman teoreettisia, eivätkä kaikilta osin vastaa käytännön suorituskykyä. Ne kuitenkin antavat kohtuullisen kuvan siitä, miten laite suhtautuu kilpailijoihin. OnePlus on valitettavasti jo useamman kerran asetettu epäilyksen alaiseksi suorituskykymittauksissa huijaamisesta. Suorituskykymittauksissa huijaaminen on periaatteessa helppoa: riittää, kun laite tunnistaa käytössä olevan ohjelman, ja laitteistosta puristetaan silloin tavallista enemmän tehoa.

Valmistaja tosin toteaa vain ottavansa niitä varten laitteesta kaiken irti. Huono puoli on siinä, että kaikki eivät harrasta samaa, mikä voi hankaloittaa vertailua. Testin ohjelmat ovat kaikki Play-kaupasta ladattuja, ja käytössä on ollut käyttöjärjestelmästä versio 4.5.1.

Tulokset ovat hyvin linjassa aiemmin testattujen, myös Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriä käyttävien Sony Xperia XZ Premiumin ja HTC U11 -mallin kanssa, joten ainakaan mitään merkittävää etua ei OnePlus testeissä saa.

OnePlus on joka tapauksessa virittänyt OxygenOS:n toimimaan erittäin vikkelästi. Käyttöliittymä toimi puhelimessa ilman mitään hidasteluja tai mietintätaukoja. Puhelimen Adreno 540 -grafiikkapiiri tarjoaa markkinoiden parhaimman graafisen suorituskyvyn, eikä raskaimpiakaan mobiilipelien grafiikoista ei tarvitse karsia mitään.

Ajoimme puhelimella myös yleisimmät synteettiset testisovellukset prosessori- ja grafiikkasuorituskyvyn sekä tallennustilan nopeuden testaamiseksi.

Ensimmäisenä testinä on ajettu Androbench 5:n testit, joilla testataan laitteen sisäisen tallennustilan luku- ja kirjoituskykyä.

Kokonaisuudessa Samsung Galaxy S8+ ja OnePlus 5 ovat hyvin tasaväkiset, mutta ero OnePlus 3:een on jo selvä. OnePlus 5:n UFS 2.1 osoittaa kilpailukykynsä.

Laitteiden graafista suorituskykyä mitattiin tutuilla Antutu- ja GFXBench-testeillä.

Tässäkin Samsung ja OnePlus 5 ovat hyvin tasaväkiset. Vuoden takainen 3-malli jää jo tulosten perusteella havaittavasti, mutta käytännössä sekään ei edelleenkään tunnu mitenkään hitaalta.

Prosessorin vääntökykyä testattiin vielä Geekbench 4 -testiohjelmistolla.

Sama tasaisuus jatkuu myös Geekbenchissä. S8+ ja Oneplus 5 ovat hyvin tasaväkiset. Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri jää jo selvästi jälkeen erityisesti useampaa ydintä rasitettaessa.

Normaalia jokapäiväistä käyttöä testattiin Futuremarkin PCMark-sovelluksella ja sen sisältämällä Work 2.0 -testillä.

PCMarkin testissä OnePlus onnistui nappaamaan jo selvemmän kärkipaikan. Tehokas järjestelmäpiiri, vikkelä tallennustila ja runsas käyttömuisti tekevät tehtävänsä.

Javascript-suorituskyky testattiin vielä Sunspider-testillä.

Myös Javascript-testissä (pienempi tulos parempi) OnePlus 5 onnistui kukistamaan Samsungin pienellä, mutta selvällä erolla. OnePlus kolme jäi jo selvästi kummastakin kilpailijastaan.

Suorituskyvyn ohella OnePlus 5:n toinen todellinen valtti on sen Dash Charge -pikalataus. Se opettaa lataamaan puhelinta pikaisesti vain silloin, kun siihen on todellista tarvetta. Täysin tyhjästä akku latautuu täyteen kiitettävästi jo tunnissa ja vartissa.

Lataus vielä hidastuu selvästi loppua kohti, jolloin viimeiseen 20 prosenttiin kuluu lähes 25 minuuttia. Vajaaseen akkuun 35 prosentin täydennyksen saa jo alle 20 minuutissa. Viiden minuutin pikatäydennys tarjoaa sekin jo kymmenen prosentin lisän. Näillä eväillä puhelinta tulee käytännössä ladattua lyhyissä pätkissä, mikä poistaa tarpeen pitkistä lataussessioista.

Mikään suunnaton akkuihme OnePlus 5 ei kuitenkaan ole. Sen 3300 milliampeeritunnin akku kestää kyllä päivän rankempaankin käyttöä, mutta ei juuri sen enempää. Noin kymmenen päivän testijakson aikana alin iltalukema oli reilussa 20 prosentissa, mutta silloinkin käyttö oli ollut poikkeuksellisen ahkeraa ja näyttö päällä nelisen tuntia.

Tavanomaisessa käytössä, jolloin puhelimessa oli käytössä kaksi sähköpostitiliä, Twitter, Instagram sekä mediakäytössä satunnaisemmin Spotify-, TuneIn- ja YouTube-sovellukset noin klo 7–24 välisen ajan. Käytössä oli myös WiFi-yhteys sekä Bluetooth. Näillä eväillä akkua oli parhaimmassa tapauksessa jäljellä vielä lähes puolet.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä
  4. Näyttö ja kamera
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat