Uusimmat

Kamera ja käyttöjärjestelmä

24.05.2018 19:00 Kai Taipale

Kamera ja käyttöjärjestelmä

Oukitel K10:n kummassakin kamerassa on lähdetty turhalle kikkailulinjalle. Molemmissa on nimittäin valittavissa suurempi kuvakoko kuin mihin kameran kenno kykenee. Käytännössä siis kuviin interpoloidaan pikseleitä, mikä kasvattaa kuvakokoa, muttei käytännössä paranna lopputulosta.

Kamerasta kannattaakin valita käyttöön pääkennon tarkkuuden mukainen kuvakoko. Takakameroiden tapauksessa pääkennon natiivitarkkuus on 16 megapikseliä, mutta lopputulos on interpoloitavissa 21 megapikseliin. Etukameran pääkenno kahdeksan megapikselinen, ja siinä on käytössä sama mahdollisuus lopputuloksen interpoloimiseen aina 13 megapikseliin. Kummaltakin puolelta löytyy myös kakkoskamera, mutta siitä on käytännössä iloa lähinnä pehmennystehosteen luomisessa.

Pääkameralla kuvan ottaminen on hidasta, sillä vaihetarkennuksella kestää hyvissäkin valaistusolosuhteissa jopa reilun sekunnin verran kohteen lukitsemiseen. Myös laukaisinkuvakkeen painaminen vaatii määrätietoisuutta, sillä pikainen näpäytys jää puhelimelta huomioimatta, ja kuvat sitä myöden tallentamatta.

Kamera ei muutenkaan edusta mitään lippulaivaluokkaa. Hyvissä olosuhteissa kuvissa on vielä kohtuullisesti yksityiskohtia tallella, mutta reunat ovat melkoisen pehmeitä. Kamera ei myöskään tavoita erityisen hyvää dynamiikkaa, vaan keväiset hanget ja taivas jäävät hyvin tasapaksuiksi ilman HDR-kuvaustilan käyttöä.

Kuvissa näkyy myös runsaasti hienojakoista kohinaa, joka sekin on omiaan syömään tarkkuutta. Valkotasapainokaan ei aina osu aivan kohdalleen. Valon vähetessä ongelmat korostuvat, kuvista katoaa entistä enemmän tarkkuutta ja yksityiskohtia.

Käytännössä Oukitel K10:n kameralla saa kyllä kuvia, mutta sen toimii parhaiten näpsynä, ei niinkään vähääkään vaativan kuvaajan kuvanottovälineenä.

Puhelimen Android on versiota 7.1.1, ja vielä huhtikuussa tietoturvapäivitykset olivat vuoden 2017 joulukuun tasolla. Päivitystä Android Oreoon ei vielä kirjoitettaessa ollut vahvistettu.

Käyttöliittymä on pidetty riittävän lähellä perus-Androidia. Ikonien ulkoasua on rukattu, mutta muuten ilme on selkeä.

Peruskäyttö Oukitel K10:llä onnistuu, mutta jo noin 300 euron hintaluokasta löytyy puhelimia, joiden teho tekee niiden käyttämisestä sujuvampaa. Mitään todellista ongelmaa ei Oukitelinkaan kanssa ole, mutta ohjelmien avautumista joutuu hetkittäin odottelemaan. Lukuisia ikkunoita käytettäessä myös selain tuntuu käytössä hitaalta.

Videotoisto sujuu Full HD -tarkkuudella täysin kelvollisesti, mutta tässä käytössä näytön mustan tason lievä harmaus häiritsee hetkittäin. Väritoisto jää hieman latteaksi. Puhelimesta lähtee myös melkoisen paljon ääntä, mutta äänenvoimakkuuden nostaminen yli puolenvälin, saa äänen herkästi särkemään ja puuroutumaan.

Grafiikkaintensiivisessä pelikäytössä, kuten vaikka Asphalt 8 -pelissä, potku loppuu täysillä grafiikka-asetuksilla kesken. Tällöin ruudunpäivityksestä tulee nykivää, eikä puhelin reagoi liikkeisiin riittävän nopeasti. Näyttävyydestä tinkimällä tästäkin pelistä saa toki täysin pelattavan. Puhelimen liiketunnistin ei kuitenkaan ole pelikäytössä aivan yhtä tarkka kuin vaikka Samsungin malleissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet ja käyttökokemukset
  3. Kamera ja käyttöjärjestelmä
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat