Uusimmat

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

14.11.2013 16:56 Juha Kokkonen

Note 3:n myyntipakkaus on kuvitukseltaan tuttu aiemmista Galaxy-malleista. Pahvisen rasian pintaan on painettu puun syitä muistuttava kuviointi, joka hieman etäämmältä katseltuna menee täysin aidosta puusta. Pakkaus on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista ja muste on soijapohjaista. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu puhelimen ja akun lisäksi pikakäyttöopas, takuuehdot, micro-USB 3.0 -kaapeli, verkkovirtalaturi, tulppakuulokkeet, silikonisovitteita kuulokkeisiin sekä vaihtokärkiä ja irrotustyökalu S Pen -kynää varten.

Testiin saamamme Note 3 on väriltään Jet Black, eli musta. Muita värivaihtoehtoja ovat Classic White ja Blush Pink. Ensisilmäyksellä Note 3 poikkeaa muotoilultaan yllättävän paljon edeltäjästään ja Galaxy S4:stä. Muotokieli on muuttunut selvästi kulmikkaampaan suuntaan ja se tuo mieleen toisen sukupolven Galaxy S:n sekä ensimmäisen Noten. Kyse on toki makuasioista, mutta ainakin allekirjoittaneen mielestä paluu pyöreistä muodoista kulmikkaampaan suuntaan on onnistunut ratkaisu.

Kulmikkaammat muodot korostuvat erityisesti reunoja kiertävässä kehyksessä, joka on sulautettu aiempaa vähemmän yhteen etu- ja takakuoren muotojen kanssa. Kiiltävä metallia imitoiva kehys on edelleen muovia, mutta siihen on lisätty pieniä uria, jotka eivät ainakaan heikennä otetta laitteesta. On hieman harmi, ettei kehys ole oikeasti metallia, eikä oikeastaan edes tunnu metallille. Kehyksen ohella myös koko laitteen muu rakenne on läpeensä muovia, joka vaikuttaa tietyissä määrin laaduntuntuun. Laaduntunnussa ei ole suoranaista valittamista, mutta myöskään metallirakenteisten puhelimien premium-tuntumaa ei saavuteta, sillä laitetta väänneltäessä on saatavissa aikaan pieniä nitinöitä ja natinoita.

Vaikka rakenne onkin muovia, ei osien sovituksessa tai rakenteessa yleisesti ole kritisoitavaa. Kuoret istuvat hyvin ja saumat ovat yhtenäisiä. Laatuongelmista ei siis voida puhua, vaikka Samsung ei olekaan päätynyt käyttämään alumiinia.

Note 3:n strategisiksi mitoiksi ilmoitetaan 79,2 x 8,3 x 151,2 mm ja 168 grammaa, joten laite on itse asiassa pienentynyt edeltäjäänsä nähden. Saavutus on mainio, sillä samalla näytön koko on kuitenkin kasvanut 0,2 tuumaa. Myös paino on tämän kokoluokan puhelimelle hyvä lukema ja sen huomaa myös Note 3:a käsitellessä, sillä se ei tunnu kädessä millään muotoa painavalta.

Suomessa myytävä Note 3 -versio on mallimerkinnältään SM-N9005, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelimen sisällä hyrrää Qualcommin Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on markkinoiden tämän hetken suorituskykyisin vaihtoehto ja se sisältää neljä 2,3 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Krait 400 -prosessoriydintä, Adreno 330 -grafiikkaohjaimen sekä ennennäkemättömät kolme gigatavua keskusmuistia. Kyseessä on siis ensimmäinen kolmen gigatavun RAM-muistilla varustettu älypuhelin.

Suomessa myytävässä versiossa sisäistä tallennustilaa on 32 gigatavua (käytettävissä noin 26 Gt) ja tarvittaessa lisää tilaa voi hankkia micro-SD-muistikortin avulla (maksimissaan 64 Gt). Suomen versio tukee myös 4G LTE -yhteyksiä kuudella taajuudella (800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz) ja 150 Mbit/s latausnopeudella sekä 50 Mbit/s lähetysnopeudella. 3G-verkossa tuettuna on maksimissaan 42 Mbit/s latausnopeus. Perinteisten anturien lisäksi laitteesta löytyy myös lämpötila-, ilmankosteus- ja Hall-anturit.

Note 3:n alapäädystä löytyy poikkeuksellisen monta yksityiskohtaa – mikrofonin aukko, micro-USB 3.0 -liitäntä, kaiuttimen aukko sekä S Pen -kosketuskynä. Kaiuttimesta lähtee melko hyvin ääntä, mutta se on älypuhelimille tyypillisesti melko diskanttipainotteista ja korkeimmilla äänenvoimakkuuksilla on havaittavissa myös pientä särkemistä. Note 3 on itse asiassa ensimmäinen puhelin, jossa käytetään micro-USB 3.0 -liitäntää. Se on micro-USB 2.0 -liitäntää leveämpi ja sisältää toisen osan, joka tarjoaa neljä USB 3.0 -datapinniä ja yhden maapinnin. Siitä huolimatta liitäntä on yhteensopiva myös tavallisten micro-USB-liittimien kanssa, sillä ne sopivat liitännän oikeanpuoleiseen aukkoon. Toisin kuin saattaisi kuvitella, liittimen sovittaminen micro-USB 3.0 -liitäntään onnistuu myös sokkona lähes yhtä helposti, kuin perinteiseen micro-USB 2.0 -liitäntään. Note 3:sta löytyy myös MHL 2.0 -tuki, eli USB-liitännän kautta on mahdollista saada ulos myös ääntä ja videokuvaa asianmukaisella adapterilla.

Galaxy-puhelimille tyypilliset toimintonäppäimet on sijoitettu kapealle kaistaleelle näytön alapuolelle. Kaistaleen korkeus on vain noin 12,5 mm, joten näppäimet sijaitsevat väistämättä hyvin lähellä laitteen alareunaa hankaloittaen niiden luontevaa käyttöä. Näppäimistä reunimmaiset (asetusvalikko ja paluu) ovat toteutettu hipaisutekniikalla ja varustettu valkoisella taustavalaistuksella. Keskellä sijaitseva kotinäppäin on fyysinen ja valmistettu harjatusta alumiinista. Se on hieman kohollaan lasin pinnasta ja sen tuntuma on miellyttävän terävä.

Note 3:n ehdoton ylpeydenaihe on 5,7-tuumainen Super AMOLED -näyttö, jonka tarkkuus on vihdoin nostettu Full HD -lukemiin (1080×1920). Näytön pikselitiheydeksi muodostuu täten 386 pikseliä tuumalle, joten ne eivät ole silmän havaittavissa normaalilta katseluetäisyydeltä. Samsung on päätynyt käyttämään näyttöpaneelissa PenTile-alipikseliasettelua, josta ei kuitenkaan ole näillä pikselitiheyksillä havaittavissa olevaa haittaa.

Näyttöä peittävä lasi ulottuu laitteen kiiltävään reunakehykseen asti ja sen alle jäävät näytön ulkopuoliset alueet on tyylitelty tummalla harjattua metallia muistuttavalla kuvioinnilla. Galaxy S4:n tapaan Note 3:n näytössä hyödynnetään Synapticsin ClearPad -tekniikkaa, joka mahdollistaa sormen ja kosketuskynän tunnistaminen jo muutaman sentin näytön yläpuolelta. Lisäksi asetuksista kytkettävissä oleva korkean herkkyyden tila mahdollistaa näytön käyttämisen esimerkiksi sormikkaat kädessä, vaikkakin ominaisuus ei ainakaan TaskuMuron testijaksolla toiminut aukottomasti esimerkiksi kaikkien nahkahanskojen kanssa.

Näytön kuvanlaadusta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. AMOLED-tekniikalle tyypillisesti värintoisto on täyteläistä ja kontrastisuhde syvien mustien ansiosta käytännössä ääretön. Jos värit tuntuvat liian räikeiltä, voi niitä säätää asetusvalikon ”näyttötila”-kohdasta. Kirkkaus ei ole aivan markkinoiden huipputasoa, mutta se ei silti jätä toivomaan parempaa. Katselukulmat ovat hyvät, vaikka aivan äärilaidoilta katsottuna kuva tummeneekin hieman. Auringonpaisteessa näkyvyys on hyvä ja halutessaan käyttäjä voi säätää näytön kirkkautta myös sen ollessa automaattiasennossa.

Note 3:n näytön yläpuolelle on jätetty noin 13 mm korkea kaistale, johon sijoitettu Samsungin logo, ohut krominkiiltoinen kuulokeritilä, etäisyys- ja valoisuussensori sekä etupuolen kamera. Etukamera on tarkkuudeltaan kaksi megapikseliä ja sillä pystyy taltioimaan 1080p-tarkkuuden videota. Kuulokeritilän vasemmalle puolelle on piilotettu pieni värillinen merkkivalo, joka ilmoittaa saapuneista viesteistä sekä muista tapahtumista.

Laitteen yläpäädyssä on IR-lähettimen pyöreä linssi, taustamelua haistelevan mikrofonin pieni pyöreä aukko sekä 3,5 mm ääniliitäntä. Galaxy S4:n tapaan IR-lähetin on tarkoitettu erityisesti laitteeseen asennetun WatchOn-sovelluksen avulla kaukosäädinkäyttöön.

Puhelimen oikeaan alakulmaan sijoitettu S Pen -kynä pysyy tukevasti kolossaan, mutta on kuitenkin helppo irrottaa kynän päässä olevasta urasta kynnellä vetämällä. Kun kynä irrotetaan puhelimesta, näytölle avautuu automaattisesti viidestä sektorista koostuva Air Command -valikko, josta lisää myöhemmin tässä artikkelissa. S Peniä on hyödynnetty myös lukuisissa muissa ominaisuuksissa puhelimen käyttöliittymässä. Puhelin osaa myös tunnistaa ja huomauttaa, jos kynä unohtuu puhelimesta erilleen, kunhan kyseinen ominaisuus on kytketty asetuksista päälle. Uutena ominaisuutena kynä toimii vihdoin myös näytön alapuolisten kapasitiivisten kosketusnäppäinten kanssa.

Itse kynä on muuttunut hieman edellismallia ohuemmaksi ja kulmikkaammaksi. Allekirjoittaneen käteen Note 2:n kynä sopi paremmin, mutta myöskään uudemman version tuntumassa ei ole valittamista. Kynän yläpäässä on kiiltävää uritettua metallijäljitelmää ja loput kynästä on mattapintaista mustaa muovia. Kumipintainen kosketuskärki on jousitettu kevyesti ja se tarjoaa luonnollisen kosketustuntuman näyttöön. Tarvittaessa kärki on vaihdettavissa uuteen mukana toimitettavalla työkalulla.

Note 3:n takakuoren ehdottomasti merkittävin uudistus liittyy takakuoren materiaaliin. Aiemmin se oli kiiltäväpintaista ”Hyperglaze”-muovia, joka naarmuuntui ja tahraantui sormenjäljistä helposti, eikä muutenkaan tuntunut erityisen laadukkaalta. Note 3:ssa Samsung on omien sanojensa mukaan pyrkinyt tuomaan esiin muistikirjamaista vaikutelmaa ja varustanut takakuoren imitaationahalla. Takakuoren pinnassa on siis nahkaa muistuttava tekstuuri ja sen reunoja kiertää hieman tökeröt tekotikkaukset, jotka eivät näytä aidoilta paria metriä lähempää.

Pinta ei siis näytä tai tunnu aidolta nahalta, mutta se ei onneksi ole koko homman pointti. Takakuoren pinta on nimittäin kaikesta huolimatta huomattavasti parempi ja käytännöllisempi, kuin Samsungin kiiltävä Hyperglaze-pinta. Kumimainen nahkajäljitelmä on sormissa miellyttävän tuntuinen ja pitävä, eikä kerää itseensä helposti naarmuja tai sormenjälkiä. Kunpa vastaavan kuoren saisi lisävarusteena Galaxy S4:ään tai Note 2:een.

Takakuori on irrotettava ja kauttaaltaan umpinainen yläosassa sijaitsevaa kameraa lukuun ottamatta. Kamera ja LED-salama sijaitsevat pienessä kyhmyssä, joka on noin kolme millimetriä muusta takakuoresta kohollaan. Kameran alapuolella komeilee kiiltävä Samsungin logo. Virta-/lukituspainike on sijoitettu laitteen oikean kyljen yläosaan ja äänenvoimakkuuden säätöpainike vastaavaan paikkaan vasempaan kylkeen. Painikkeiden tuntuma on terävä ja mukavan vasteikas.

Note 3:n takakuori aukeaa yläkulmasta löytyvästä pienestä lovesta kynnellä vääntämällä. Kuori on melko ohutta ja taipuisaa muovia, aivan kuten Samsungin aikaisemmissakin malleissa. Kuoren alta paljastuu laitteen muovinen runko, suurikokoinen akku sekä micro-SIM- ja micro-SD-korttipaikat. Korttipaikat sijaitsevat akun yläpuolella päällekkäin ja niihin pääsee käsiksi vain akun irrottamalla. Li-ion-akun kapasiteetti on muhkeat 3200 mAh (12,16 Wh) ja siihen on integroitu myös laitteen NFC-antenni. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella 3G-verkossa jopa 420 tunnin valmiusajan, 21 tunnin puheajan, 11 tunnin internet-selausajan tai 84 tunnin musiikkikuunteluajan. Lisävarusteena puhelimeen on saatavissa langattoman latauksen mahdollistava S-View-suojakotelo (EF-TN900B), jonka hinta on noin 50 euroa.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy Note 3 (SM-N9005)
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Kamera, vertailua & käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto