Uusimmat

Kamera, vertailua & käyttöjärjestelmä

14.11.2013 16:56 Juha Kokkonen

 

Kamera

Note 3:n kamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa tavalla, joka tuo ulkoisesti mieleen Galaxy S II:n kamerakyhmyn. Note 3:n kamera käyttää 13 megapikselin (4128×3096) BSI-kennoa, jonka parina on f2.2-aukolla ja 31 mm kinovastaavalla polttovälillä varustettu optiikka. Lisäksi Note 3 on ensimmäinen älypuhelin, joka kykenee taltioimaan jopa 4K-tarkkuuden (3840×2160, 30 FPS) videokuvaa. Erillistä fyysistä kameranäppäintä laitteesta ei valitettavasti löydy.

Note 3 käyttää Galaxy S4:stä tuttua kamerasovellusta muutamalla pienellä muutoksella varustettuna. Kuvaustiloista on jätetty yökuvaus pois ja se on sisällytetty nyt automaattitilaan. Se kantaa nimeä älykäs vakautus ja kamera osaa ottaa sen automaattisesti käyttöön valon vähentyessä. Käytännössä älykäs vakautus hyödyntää useampaa perätysten otettua kuvaa vähentäen kohinaa ja parantaen yksityiskohtia. Halutessa sen voi myös kytkeä pois käytöstä asetuksien kautta. Uutta on Surround Shot -kuvaustila, joka vastaa vakio Androidin Photo Sphere -tilaa, jolla on mahdollista ottaa 360 asteen kokonaisnäkymiä ympäristöstä. Uusi ominaisuus on myös Golf-tila, joka osaa ottaa automaattisesti kuvan mailan heilahtaessa.

Kuvaussovellus sekä käynnistyy että toimii varsin ripeästi, joskin ripeämpiäkin suorituksia on markkinoilla nähty. Käynnistyminen tapahtuu lähes viiveettä ja kuvien ottamisen välillä on noin puolen sekunnin viive, jos kuvausolosuhteet ovat valoisat. Hämäräolosuhteissa kamera prosessoi hetken kuvan ottamisen jälkeen. Hyvässä valaistuksessa suljinpainiketta pohjassa pitämällä kameran saa takomaan kuvia nopealla sarjakuvauksella aina 20 kappaleeseen asti.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Note 3:n kameran kuvanlaatu noudattaa pääpiirteissään samaa linjaa Galaxy S4:n kameran kanssa. Valoisassa otetut kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia. Värit toistuvat useimmiten hieman korostuneina, mutta se ei kuitenkaan ole häiriöksi. Valkotasapaino on lähes poikkeuksetta kohdallaan. Tasaisilla välialueilla esiintyy vain erittäin maltillista ja hienojakoisen tasaista kohinaa. Dynamiikassa olisi vielä parantamisen varaa, sillä esimerkiksi valkoinen pilvinen taivas palaa helpohkosti puhki. Dynamiikan puutteita voi kuitenkin paikata tarvittaessa varsin luonnollisesti toimivalla HDR-kuvaustilalla (MALLIKUVA).

Hämäräolosuhteissa Note 3:n kamera pärjää hieman paremmin, kuin pikkuveljensä Galaxy S4. Älykästä vakautusta kannattaa käyttää, sillä sen avulla kuvista tulee selvästi valoisampia. Kun valoa on käytettävissä kohtalaisesti, ovat kuvat tarkkoja ja värit toistuvat mukavasti. Myös kohina pysyy hyvin kurissa, ollen tasaista ja hienojakoista. Läheltä tarkasteltuna yksityiskohdissa on havaittavissa jonkin verran rakeisuutta. Valon määrän heikentyessä yksityiskohdat pehmenevät selvästi ja ohjelmallisen käsittelyn jäljet lisääntyvät, mutta kohina pysyy yllättävän hyvin aisoissa. Värit haalistuvat, mutta toistuvat edelleen kohtalaisesti.

Yhteenvetona Note 3:n kameran kuvanlaatu on varsin hyvässä balanssissa. Hyvässä valossa kuvanlaatu on älypuhelinmarkkinoiden kärkijoukkoa, eikä hämäräkuvissakaan ole valittamista, vaikka heikossa valossa jälki ei ylläkään parhaiden kamerapuhelimien tasolle.

 

Kuten jo aiemmin mainittiin, Note 3 pystyy taltioimaan videokuvaa huimalla 4K-tarkkuudella, joka sisältää yli nelinkertaisen pikselimäärän Full HD -kuvaan nähden. Video tallentuu 30 FPS nopeudella ja bittivirta on noin 45 Mbit/s luokkaa. 4K-kuvauksen aikana ohjelmallinen kuvanvakautus ei ole käytettävissä. 1080p-tarkkuudella on mahdollista zoomata häviöttömästi kaksinkertaisella suurennoksella. 1080p-videokuvauksen aikana on myös mahdollista hyödyntää ohjelmallista kuvanvakautusta sekä taltioida kahdeksan megapikselin valokuvia. Hidastettua videota on mahdollista kuvata 120 FPS:n päivitysnopeudella 720p-tarkkuudella ja korkean päivitysnopeuden 1080p-videota 60 FPS:n nopeudella.

Note 3:lla kuvatun videon laatu on erinomaista. Kuva on terävää ja erittäin yksityiskohtaista ja värit toistuvat eläväisinä. Ruudunpäivitysnopeus pysyy sulavana ja ohjelmallinen kuvanvakautus auttaa hieman, vaikka ei pärjääkään optiselle toteutukselle. Harmi, että toistaiseksi vain harva pystyy toistaiseksi katselemaan 4K-materiaalia täydessä tarkkuudessaan. Video kannattaakin tallentaa 1080p-tarkkuudella, jos 4K:n käytölle ei löydy erityistä tarvetta.

 

Vertailua edeltäjään ja Galaxy S4:ään

Valitsimme Note 3:n kanssa rinnatusten vertailtavaksi edellisen sukupolven Note 2:n sekä kokoluokkaa pienemmän Galaxy S4:n. Kuten kuvista käy ilmi, on Note 3 muotoilultaan kolmikon kulmikkain laite. Sukunäkö on selvää, mutta muotoilun ja takakuoren materiaalin osalta on otettu selvä askel eteenpäin. Rakenteeltaan kaikki kolme laitetta ovat muovia, mutta Note 3 tuntuu selvästi miellyttävimmältä kädessä.

Fyysisesti Note 3 on edeltäjäänsä 0,1 mm pidempi, 1,3 mm kapeampi ja 1,1 mm ohuempi, vaikka näytön koko onkin kasvanut. Myös painoa on saatu tiputettua 15 grammaa. Tämän huomaa välittömästi kädessä, sillä Note 2 tuntuu seuraajansa verrattuna raskaammalta, pulleammalta ja kömpelömmältä. Samsung onkin tehnyt kiitettävää työtä Note 3:n mittojen suhteen. Galaxy S4:ään verrattuna Note 3 on 15,4 mm pidempi, 9,4 mm leveämpi ja 0,4 mm paksumpi sekä 38 grammaa painavampi. Kokoero on myös käytännössä selkeä ja Note 3:een tottuneelle GS4 tuntuu suorastaan pieneltä.

Note 3:n 5,7-tuumainen näyttö on edeltäjäänsä 0,2 tuumaa suurempi ja GS4:ää 0,7 tuumaa suurempi. Myös tarkkuus on kasvanut merkittävästi edeltäjän 1280×720 pikselistä, mutta GS4:n kanssa 1920×1080 pikselin resoluutio on identtinen. Pikselitiheydessä Note 3:n 386 PPI:tä häviää GS4:n 441 PPI:lle, mutta on selvästi parempi, kuin Note 2:n 267 PPI. Note-mallien välisen eron huomaa myös käytännössä, mutta eroa GS4:ään ei niinkään. Kaikkien kolmen puhelimen näyttö perustuu Samsungin Super AMOLED -tekniikkaan.

Kaikkien kolmen puhelimen järjestelmäpiiri perustuu neliydintekniikkaan, mutta ne edustavat hieman eri sukupolvia. Note 2:ssa on Exynos 4412 Quad 1,6 GHz:n Cortex-A9-ytimillä, GS4:ssä Snapdragon 600 1,9 GHz:n Krait 300 -ytimillä ja Note 3:ssa tuoreinta tekniikkaa Snapdragon 800:n neljän 2,3 GHz:n Krait 400 -ytimen muodossa. Myös grafiikkaohjaimet ovat kehittyneet laitteiden ikäjärjestyksessä, sillä Note 2:ssa on Mali-400MP, GS4:ssä Adreno 320 ja Note 3:ssa Adreno 330. Keskusmuistin määrä nousi Note 3:n myötä uusiin kolmen gigatavun lukemiin, sillä vielä GS4:stä ja Note 2:sta sitä löytyy ”vain” kaksi gigatavua. Tallennustilaa Note 3:n Suomessa myytävässä mallissa on 32 gigatavua, kun taasen GS4:ssä ja Note 2:ssa sitä on puolet vähemmän, eli 16 gigatavua. Kaikissa kolmessa tallennustila on laajennettavissa muistikortilla.

Note 3:n 3200 mAh akku on joukon suurin – 100 mAh suurempi, kuin edeltäjässään ja 600 mAh suurempi, kuin GS4:ssä. Kamerapuolella Note 2 käyttää vanhempaa kahdeksan megapikselin kamerakennoa, kun taasen tänä vuonna julkaistuissa GS4:ssä ja Note 3:ssa on 13 megapikselin kenno. Note 3 on joukon ainoa, joka pystyy taltioimaan 4K-tason videokuvaa. Käyttöjärjestelmän osalta Note 2 julkaistiin Android 4.1.1 Jelly Beanilla, Galaxy S4 4.2.2 Jelly Beanilla ja Note 3 4.3 Jelly Beanilla.

Muropaketin Hintavertailun mukaan Note 2:n hinta on Suomessa edullisimmillaan 439 euroa ja 4G-versiona kolmisen kymppiä enemmän. Galaxy S4:n hinta on puolestaan edullisimmillaan 539 euroa ja suorituskykyisempänä 4G+-versiona 579 euroa. Note 3:sta joutuu pulittamaan edullisimmillaan noin 680 euroa, eli vajaa 150 euroa enemmän kuin GS4:stä ja lähes 250 euroa enemmän kuin edeltäjästään.

 

Käyttöjärjestelmä

Note 3:n käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.3 Jelly Bean Samsungin omalla TouchWiz-käyttöliittymällä varustettuna. Samsungin kustomoinnit yltävät varsin syvälle ja sisältävät myös useita omia lisäsovelluksia sekä käyttöä helpottavia lisäominaisuuksia. Käyttöjärjestelmän perusominaisuudet ja sovellukset ovat tuttuja Galaxy S4:stä, joten emme käy niitä tässä artikkelissa sen tarkemmin läpi. Sen sijaan keskitymme Note 3:n uusiin S Pen -kynää hyödyntäviin ominaisuuksiin, jotka ovat Note-malliston yksinoikeus.

Kun S Pen irrotetaan puhelimesta, ilmestyy näytölle automaattisesti uusi Air Command -valikko, joka sisältää viisi kynää hyödyntävää pikatoimintoa. Note 2:ssa näytölle avautui kokonaan uusi aloitusvälilehti, mutta Air Command avautuu vain kelluvana ruudulla olevan näkymän päälle. Air Commandista löytyvät toiminnot ovat nimeltään Toimintamuistio, Leikekirja, S Finder, Kynäikkuna ja Näyttökirjoitus. Toimintojen kuvakkeet ovat kaaren muodossa ja niiden nimi näkyy keskustan mustassa pallossa, kun kynän liikuttaa kuvakkeen yläpuolelle. Valikko sulkeutuu, jos käyttäjä koskettaa aluetta sen ulkopuolella. S Penille löytyy oma valikkonsa puhelimen asetuksista.

Toimintamuistio-toiminto avaa ruudulle tyhjän muistiopaperin, johon käyttäjä voi piirrellä vapaita merkintöjä. Tarvittaessa ruudun saa pienennettyä väliaikaisesti pieneksi kuvakkeeksi ruudulle. S Finder on Samsungin oma hakutyökalu, joka hakee käyttäjän asettaman hakusanan ja rajauksien mukaan tietoa puhelimesta sekä internetistä. Haulla voi etsiä tietoa esimerkiksi liittyen kalenterimerkintöihin, selaushistoriaan, kalenteriin, asetuksiin tai viesteihin. Kynää itse hakutoiminto ei erityisemmin hyödynnä, vaikka tekstin voikin syöttää tarvittaessa kirjoittamalla.

Kynäikkuna-toiminnon valitsemalla käyttäjä voi piirtää ruudulle haluamansa kokoisen laatikon, johon avautuu haluttu sovellus kelluvassa ikkunassa. Valitettavasti tuettuna on toistaiseksi vain kahdeksan vakiosovellusta (laskin, kello, YouTube, puhelin, yhteystiedot, ChatON, Hangouts ja internet). Ikkunan voi kutistaa pieneksi kuvakkeeksi, avata koko ruutuun tai sulkea yläreunan painikkeista.

Leikekirja mahdollistaa tekstin, linkkien, kuvien ja YouTube-videoiden tallentamisen puhelimen Leikekirja-sovellukseen yksinkertaisesti rajaamalla kohteen ruudulta. Viimeisenä Air Command -toimintona on Näyttökirjoitus, joka ottaa ruudulla olevasta näkymästä kuvankaappauksen ja mahdollistaa muistiinpanojen sekä merkintöjen tekemisen kyseiseen kuvaan. Sen jälkeen kuvan voi tallentaa tai jakaa suoraan eteenpäin.

Samsung on uudistanut S Note -muistiinpanosovelluksensa ulkoisesti ja muutaman ominaisuuden osalta. Ulkoasua on siistitty ja yksinkertaistettu ja yläpalkin navigaatiota on kevennetty siirtämällä osa valikoista näytön alareunaan. Muistiinpanot jaotellaan kansioihin, joiden ulkoasu ja nimeäminen on käyttäjän päätettävissä. S Noten sisältö on nyt mahdollista synkronoida Samsung-tilin tai Evernote-tilin kanssa. Uusi Helppo kaavio -ominaisuus mahdollistaa taulukoiden ja kuvaajien helpon luomisen puhelimella.

S Pen -kynää voi hyödyntää tekstin ja numeroiden syöttämiseen ympäri käyttöjärjestelmän. Perinteisen kuvaruutunäppäimistön tilalle on vaihdettavissa kirjoitusruutu, johon tekstin voi raaputtaa omalla käsialalla. Kirjoituksen tunnistus toimii hämmästyttävän hyvin ja ainakin omasta käsialastani se sai selvää kiitettävän hyvin. Puhelin osaa myös rullata kirjoitettua tekstiä automaattisesti vasemmalle, jolloin ruutuun ilmestyy tilaa uudelle tekstille. Käsin kirjoitusta voi hyödyntää myös monissa sovelluksissa, joissa muokattavan tekstikentän päälle ilmestyy pieni kynäikoni kynän lähestyessä näytön pintaa. Esimerkkinä kuvassa näkyy herätysajan syöttö, jonka voi tehdä myös käsin kirjoittamalla.

Oma aikakauslehti -sovellus (My Magazine) kokoaa yhteen visuaalisessa muodossa käyttäjää kiinnostavat uutiset, henkilökohtaisen sisällön sekä sosiaalisen median päivitykset. Sovellus on toteutettu Flipboardin pohjalle ja se muistuttaa myös hieman HTC:n BlinkFeed-näkymää. Oma aikakauslehti avautuu joko aloitusnäkymässä ruudun alalaidasta ylöspäin pyyhkäisemällä tai vaihtoehtoisesti kotivälilehdellä koti-painiketta painamalla.

Sisältö on esitetty taustakuvin varustettuina ruutuina ja sivusuuntaan pyyhkäisemällä käyttäjä pääsee liikkumaan uutiset, henkilökohtainen ja sosiaalinen -näkymien välillä. Henkilökohtainen-näkymä esittää puhelimen sisäistä dataa, kuten valokuvia, kalenterimerkintöjä ja Samsungin omien lisäsovellusten tietoja. Sosiaalinen-näkymä esittää puolestaan tietoa käyttäjän valitsemista palveluista, kuten Twitteristä, Google+:sta, LinkedINistä ja YouTubesta. Jostain syystä Facebook ei kuitenkaan ole tuettujen palveluiden joukossa.

Samsung on uudistanut kahden samanaikaisesti auki olevan sovellusikkunan mahdollistavaa Multi Window -toimintoa Note 3:ssa. Uusina ominaisuuksina käyttäjä voi nyt mm. avata saman sovelluksen molempiin ikkunoihin (toimii sovelluksilla sähköposti, ChatOn, Omat tiedostot, nettiselain, Hangouts ja YouTube), siirtää sisältöä (tekstiä, kuvia) ikkunoiden välillä sekä selata nopeasti aikaisemmin käytettyjä sovelluksia.

Multi Window -valikko aukeaa pienestä nuolella varustetusta korvakkeesta, joka on sijoitettu oletuksena näkymän vasempaan reunaan. Korvakkeen voi piilottaa painamalla näytön alapuolista paluu-näppäintä hetken pohjassa. Oletuksena valikko sisältää 16 sovelluskuvaketta, mutta sisältöä on mahdollista muokata omien tarpeiden mukaan ja esimerkiksi turhia sovelluksia voi poistaa täyttämästä näkymää. Puhelimen vakiosovellusten lisäksi Multi Window tukee myös yleisimpiä lisäsovelluksia, kuten Twitteriä, Facebookia ja Whatsappia, joiden kuvakkeet ilmestyvät asennuksen jälkeen automaattiesti myös Multi Window -valikkoon.

Multi Window -näkymä avataan raahaamalla valikosta ruudulle kaksi haluttua sovellusta. Halutessaan käyttäjä voi myös tallentaa usein käyttämiään sovellusyhdistelmiä niin, että niille löytyy valikosta oma yhteiskuvakkeensa. Auki olevien sovellusnäkymien välillä olevaa rajaa on mahdollista siirtää ja tehdä näin toisesta puoliskosta suurempi. Rajan keskellä sijaitsevaa sinistä palloa painamalla avautuu neljä pyöreää kuvaketta, joista ensimmäinen mahdollistaa aiemmin auki olleiden sovellusten selaamisen, toinen auki olevien sovellusten paikkojen vaihtamisen keskenään, kolmas mahdollistaa kuvien ja tekstin siirtämisen ikkunoiden välillä ja neljäs sulkee aktiivisen ikkunan.

Note 3:n suurista ulkomitoista johtuen Samsung on halunnut helpottaa laitteen yhden käden käyttöä ja sisällyttänyt käyttöjärjestelmään muutaman siinä auttavan jipon. Ensimmäinen niistä liittyy kuvaruutunäppäimistöihin ja niiden sijaintiin näytöllä. Halutessaan käyttäjä saa nimittäin painotettua näppäimistön, puhelinnäppäinten ja laskimen näppäinten sijainnin näytön jompaan kumpaan reunaan, jolloin kirjoittaminen onnistuu yhdellä kädellä. Toinen jippo liittyy koko ruutunäkymän koon muuttamiseen. Näytön reunalta sisälle ja takaisin ulkopuolelle pyyhkäisemällä näkymä avautuu pienennettyyn ikkunaan, jonka kokoa ja sijainti näytöllä voi säätää. Ikkunan yläreunasta löytyy kuvakkeet koon muuttamiseksi ja näkymän palauttamiseksi koko ruutuun. Alareunassa on puolestaan perinteiset toimintonäppäimet sekä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Ikkunan sisällä käyttöjärjestelmä toimii aivan normaaliin tapaan, mutta vain pienemmässä koossa, joka tarpeen vaatiessa mahdollistaa puhelimen sujuvan käytön yhdellä kädellä.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy Note 3 (SM-N9005)
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Kamera, vertailua & käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto