Uusimmat

Oheismateriaalit, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet, yksityiskohtien tarkastelua & kameran kuvanlaatu

07.07.2012 13:20 Juha Kokkonen

 

Oheismateriaalit, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet

Samsung Galaxy S III toimitetaan kompaktissa ja jämäkässä pahvirasiassa, jonka ulkoasu on pelkistetyn valkoinen. Rasian sisältä kuoriutuu puhelimen lisäksi akku, seinälaturi, micro-USB-kaapeli, valkoiset tulppamalliset korvakuulokkeet, silikonisovitteita kuulokkeisiin, takuukortti, pikaoppaat pohjoismaisilla kielillä sekä ChatOn-sovelluksen esittelylappusia.

Ulkonäöltään Galaxy S III on näyttää Samsungin tuotteelta, mutta eroaa silti selvästi edeltäjästään. Mukana on nyt entistä enemmän pyöreitä muotoja ja kiiltäviä pintoja. Samsungin mukaan puhelimen pehmeisiin ja orgaanisiin muotoihin on saatu inspiraatio luonnosta ja ne tarjoavat hyvän ergonomian ja mukavan käyttökokemuksen. Ja on kieltämättä totta, että GS3:a on mukava pitää kädessä, eikä se tunnu liukkaalta kiiltävistä pinnoista huolimatta. Suuri koko tuo toki omat tyypilliset haasteensa erityisesti yhden käden käyttöön, sillä sormi ei yksinkertaisesti ylety puhelinta liikuttelematta näytön joka nurkkaan.

Galaxy S -malleille tyypillinen muovinen rakenne on edelleen vahvasti läsnä. Ja nyt ei kannata käsittää väärin, sillä vaikka kuorten kaikki ulkoiset osat näytön lasia lukuun ottamatta ovat muovia, on GS3 erittäin tukevan tuntuinen laite. Kuorten kovitukset ovat moitteettomia eikä laite natise kulmista väänneltäessä. Muovi ei myöskään tunnu halvalta, mutta silti se häiritsee tämän hintaluokan puhelimessa.

GS3:n ulkokuori koostuu lasin peittämästä etupuolesta, hopeanvärisestä reunakehyksestä sekä kiiltäväpintaisesta takakuoresta. Reunakehys on muovia, vaikka sen pintaan onkin tehty harjattua metallia imitoiva kuviointi. Värivaihtoehtoja on kaksi – valkoinen Marble White sekä sininen Pebble Blue. Valmistajan mukaan kuoret ovat polykarbonaattimuovia, jonka pinnassa on Hyperglaze-pinnoite.

Galaxy S III:n rautatason ominaisuuksilta odotettiin ennakkoon paljon ja ne osoittautuivatkin suurimmilta osin odotusten mukaisiksi. Valmistaja ilmoittaa laitteen ulkomitoiksi 136,6 x 70,6 x 8,6 mm, joten kyseessä on kookas mutta ohut puhelin. Muovirakenteen ansiosta Samsung on pystynyt tekemään GS3:sta poikkeuksellisen kevyen – vain 133 grammaa – ja siksi se tuntuukin kädessä hämmästyttävän kevyeltä ulkomittoihin nähden.

GS3:n etupuolta hallitsee 4,8 tuumainen HD Super AMOLED -näyttö, jonka tarkkuus on 1280×720 pikseliä. Suorituskyvystä pitää huolen Samsungin oma Exynos 4212 Quad -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 1,4 GHz Cortex-A9-prosessoriytimestä sekä Mali-400MP GPU:sta. RAM-muistia on yksi gigatavu ja sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua (ulkomailla myös 32 ja 64 Gt versiot). Lisäksi tallennustila on laajennettavissa microSD-muistikortilla (max 64 Gt).

Matkapuhelinverkossa GS3 tukee neljää GSM-taajuutta (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) sekä neljää 3G-taajuutta (850 / 900 / 1900 / 2100 MHz). Tiedonsiirto onnistuu 3G-verkossa nopeimmillaan 21,1 Mbit/s HSDPA:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. Muita langattomia yhteysominaisuuksia GS3:ssa ovat WLAN 802.11a/b/g/n (DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 4.0 (A2DP ja EDR) ja NFC.

Kamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja tallentaa 1080p-videokuvaa. Etukameran tarkkuus on 1,9 megapikseliä. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat micro-USB-liitäntä MHL-tuella, USB On-The-Go, A-GPS, GLONASS, FM-RDS-radio, micro-SIM-korttipaikka, vastamelutekniikka, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, kompassi, barometri ja 2100 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.0.4 Samsungin TouchWiz Nature UX -käyttöliittymällä varustettuna.

 

Laitteen yksityiskohtien tarkastelua

GS3:n alakulmat ovat melko loivasti pyöristetyt ja näytön alapuolelle jäävä kaistale on melko kapea. Toimintopainikkeet sijaitsevat hyvin lähellä puhelimen alareunaa, joka ei ole käyttöergonomian kannalta aivan paras ratkaisu, sillä se vaatii peukalolta enemmän kurottelua. Paluu- ja valikkonäppäimet ovat kapasitiivisia ja taustavalaistu valkoiseksi. Keskellä sijaitseva kotinäppäin on edellisten Galaxy S -mallien tapaan fyysinen ja aavistuksen muusta pinnasta kohollaan, joten sormi löytää sen helposti myös katsomatta. Näppäin on tuntumaltaan lyhytliikkeinen ja mukavan terävä. Pitkään pohjaan painettuna se näyttää avoimet sovellukset.

GS3:n alapäätyyn on sijoitettu microUSB-liitäntä sekä mikrofonin aukko. Micro-USB tukee myös USB-OTG:tä (laitteiden, kuten näppäimistö tai muistitikku, kytkemistä puhelimeen) sekä 1080p-videoulostuloa MHL:n avulla.

4,8 tuumainen HD Super AMOLED -näyttö on yksi GS3:n tärkeimmistä ominaisuuksista ja myös merkittävä vaikuttava tekijä puhelimen koon suhteen. Yhdessä HD-tarkkuuden (1280×720) kanssa näytön pikselitiheydeksi muodostuu 306 DPI, joka on merkittävä parannus edeltäjästä (217 DPI). Näyttöä suojaa Corningin Gorilla Glass 2 -suojalasi, jonka kehutaan olevan entistä kestävämpi ja immuunimpi naarmuuntumiselle. Koko etupuolen peittävä lasi on pyöristetty kevyesti reunoistaan, joka tekee mukavan viimeisen silauksen.

GS3:n näytön värintoisto, kirkkaus, kontrasti ja terävyys edustavat markkinoiden kovinta kärkeä. Värit ovat pirskahtelevan kirkkaita sekä musta sysimustaa ja kuva näyttää kokonaisuudessaan erinomaiselta. Myös katselukulmat ovat erinomaiset ja käytettävyys auringonpaisteessa on kohtalainen. Näytön kirkkautta automaattisesti säätelevä valoisuussensori ansaitsee kuitenkin hieman moitteita hitaasta reagoinnistaan sisältä ulos siirryttäessä.

Julkaisun yhteydessä GS3:n näyttö sai kritiikkiä PenTile-tyyppisestä alipikseliasettelusta, jota ei pidetä kuvanlaadultaan RGB-asettelun tasoisena. Samsung ehtikin jo puolustella ratkaisuaan PenTile-tekniikan paremmalla käyttöiällä ja kuvanlaadun säilymisellä muuttumattomana. PenTile-asettelu on havaittavissa etenkin valkoisilla taustoilla läheltä katsottuna eräänlaisena verkkona kuvan päällä, mutta käytännössä GS3:n tapauksessa näyttöä on katsottava epänormaalin läheltä ja on tiedettävä mitä etsiä.

Näytön yläpuolelle jäävästä kaistaleesta löytyy Samsungin logo, metallinen kuulokkeen suojaritilä, etäisyys- ja valoisuussensorit sekä 1,9 megapikselin etukamera, joka pystyy taltioimaan jopa 720p-tasoista videokuvaa 30 FPS nopeudella. Kameraa käytetään myös Smart Stay -ominaisuudessa käyttäjän silmien seuraamiseen. Lisäksi kuulokkeen vasemmalta puolelta piilosta valkoisen pinnan alta löytyy monivärinen merkkivalo, jonka ilmoittaa käyttäjää mm. saapuneista viesteistä ja puheluista sekä akun heikosta lataustilasta.

Galaxy S III:n takakuori on muovia, jonka pinnassa on lakkamaisen kiiltävä viimeistely. Myös sinisessä mallissa pinta on sileä ja kiiltävä, mutta pinnan alla on harjattua metallia imitoiva vaakakuviointi. Puhelimen reunoilla kiertävä koristekehys levenee hieman kylkien keskiosassa. Vasemmasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuuden säätöpainike ja oikeasta kyljestä virta/lukitusnäppäin. Lukitusnäppäimen sijainnista Samsung ansaitsee suuren plussan, sillä kyljen yläkolmanneksessa se on näppärästi peukalon tai keskisormen (kätisyydestä riippuen) ulottuvilla.

Reunoiltaan pehmeän pyöreästi muotoiltu takakuori asettuu kättä vasten mukavasti eikä kiiltävästä pinnastaan huolimatta ole liukas, vaan päinvastoin tarjoaa varsin hyvän pidon. Ainakaan TaskuMuron kuukauden testijakson (ilman suojakoteloa) aikana takakuori ei kerännyt itseensä näkyviä naarmuja. Tietyssä kulmassa valoa vasten tarkasteltaessa tosin on havaittavissa mitättömän pieniä hiusnaarmuja. Toisin kuin aiemmat Galaxy S -mallit, GS3 on kauttaaltaan tasapaksu lukuun ottamatta pikkuriikkisen kohollaan olevaa kameran linssiä. Puhelimen yläpäädystä löytyy 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä vastamelutekniikan mikrofoninen pieni reikä.

Takakuori irtoaa yläreunassa sijaitsevasta kolosta vääntämällä ja alta paljastuu laitteen valkoinen muovirunko. Suurimman huomion keräävät kameramoduli, kookas akku sekä micro-SD- ja micro-SIM-korttipaikat. SIM-kortti on irrotettavissa ainoastaan akun ollessa irrallaan. Ilman akkua puhelin tuntuu todella kevyeltä. 3,8 voltin li-ion-akun kapasiteetti on kiitettävät 2100 mAh (7,98 Wh), joka on yksi älypuhelinmarkkinoiden suurimmista. Valmistaja lupaa akulle jopa 11,6 tuntia puheaikaa tai 770 tuntia valmiusaikaa 3G-verkossa.

TaskuMuron käytännön testeissä ei luonnollisesti päästy lähellekään kyseisiä lukemia, mutta GS3 onnistui siitä huolimatta vakuuttamaan akunkestollaan. Kyseessä on nimittäin yksi harvoista Android-puhelimista, jonka kanssa ei tarvitse käyttää jokaöistä latausrutiinia. Käytännössä tämä tarkoittaa keskiraskaalla sekakäytöllä tasaista noin 2-2,5 päivän akunkestoa, eli yhdellä latauksella selvisi useimmiten helposti vähintään toisen päivän iltaan. Toki esimerkiksi ahkerammalla useamman tunnin surffauksella akku on mahdollista saada tyhjenemään vielä samankin päivän aikana latauksesta, eli mistään aivan ihmelaitteesta ei ole kyse.

Aivan kuten Galaxy S II:ssa, myös GS3:n takakuori on varsin ohutta ja taipuisaa muovia. Tästä kuvasta käy hyvin esille, kuinka hyvin se kestää taivutusta eri suuntiin. Tämän luulisi olevan hyvä asia puhelimen kestävyyden suhteen, vaikka muovikuoret eivät tarjoakaan metallin kaltaista luksusvaikutelmaa.

 

Kameran kuvanlaatu

Galaxy S III:n kamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa ja se on hieman kohollaan muusta pinnasta. Kameran linssiä reunustaa kromikoriste, joka on aavistuksen linssiä korkeammalla. Kameran vasemmalla puolella sijaitsee LED-salama/kuvausvalo ja oikealla puolella kaiuttimen ritilä. Taustalta valotetun kamerasensorin tarkkuus on nykypäivän standardia edustava kahdeksan megapikseliä (3264×2448), joka oli monille GS3:n julkaisun yhteydessä pieni pettymys. Kameran optiikan F-arvo on 2.6 ja polttoväli 3,7 mm. Kamera tukee mm. paikkatietojen tallennusta, digitaalista kuvanvakautusta, tarkennuspisteen valintaa, kasvojen- ja hymyntunnistusta sekä valokuvien ottamista videokuvauksen aikana.

Kukka GS3

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (kesäinen ulkokuva, yökuva ja lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Galaxy S III:n kuvaussovellus on Samsungin omaa käsialaa ja palaamme siihen uudelleen vielä myöhemmin. Päällimmäisenä vaikutelmana siitä jää kuitenkin nopeus. GS3 ottaa nimittäin kuvia lähes täysin viiveettä laukaisinta painettaessa ja myöskään kuvien käsittelyyn ei tuhraannu aikaa, vaan uuden kuvan voi napata vaikkapa heti perään. Toki tarkennuksen on hyvä olla ensin kohdallaan tällaisessa nopeassa näppäilyssä, jos haluaa saada tulokseksi tarkkoja kuvia.

Kuvanlaadultaan GS3:n kahdeksan megapikselin otokset ovat markkinoiden kärkipäätä. Kuvat ovat teräviä sekä yksityiskohtaisia ja kohina pysyy hyvin kurissa. Värit ovat eläviä, mutta eivät ylikorostuneita. Myös dynamiikka on kunnossa, eikä esimerkiksi taivas pala niin helposti puhki, kuin useimmilla muilla kahdeksan megapikselin kännykkäkameroilla. Hämäräkuvauksessa otoksiin ilmestyy vähemmän yllättäen selvää kohinaa, joka on kuitenkin useimmiten melko tasaväristä. Myös yksityiskohdat pehmenevät hämärässä rajusti, mutta kuvien yleinen luettavuus pysyy silti varsin hyvänä.

Valokuvien tapaan myös videokuvan taltioiminen sujuu GS3:lla hyvin. 1080p-video on terävää, sulavaa ja värit ovat kohdallaan. Bittivirta on melko korkea, joten videoista tulee helposti suurikokoisia. Myös 720p-video on luokassaan laadultaan erittäin hyvää.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S III
  2. Oheismateriaalit, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet, yksityiskohtien tarkastelua & kameran kuvanlaatu
  3. Vertailua edeltäjiin ja kilpailijoihin & TouchWiz Nature UX -käyttöliittymä ja sovellukset
  4. Suorituskykytestit, käyttökokemukset & yhteenveto