Uusimmat

Suorituskykytestit, käyttökokemukset & yhteenveto

07.07.2012 13:20 Juha Kokkonen

 

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä Galaxy S III:n verrokeiksi valittiin HTC One X, Samsung Galaxy S II ja Samsung/Google Galaxy Nexus, joihin kaikkiin oli päivitettynä tuorein Android 4.0 ICS -ohjelmisto. Testituloksissa kannattaa huomioida, että natiiviresoluutiolla toimivissa grafiikkatesteissa Galaxy S II huomattavassa etulyöntiasemassa 2,4 kertaa pienemmällä pikselimäärällään. Testiohjelmina käytimme Quadrant Standardia, BenchmarkPI:tä, Linpackia, Nenamark 2:ta, Vellamoa ja SunSpideriä.

Quadrant Standard testaa järjestelmää monipuolisesti mm. prosessorin, GPU:n, muistien ja tiedostojärjestelmän nopeutta. Kuten tuloksista nähdään, GS3 on testijoukon kunkku ja HTC One X seuraa melko tiiviisti perässä noin 500 pistettä huonommalla tuloksella. Galaxy S II hyötyy pienemmästä näytön resoluutiosta grafiikkatesteissä ja saa testin kokonaistulokseksi kohtalaiset 4146 pistettä. Galaxy Nexus jää selvästi joukon hännille.

Yhden säikeen prosessorisuorituskykyä testaavassa BenchmarkPissä merkitsee prosessoriytimien kellotaajuus ja arkkitehtuuri – ei lukumäärä. Tässä pisimmän korren vetää pienellä marginaalilla HTC One X. Hännille jää puolestaan GS2 200 MHz isoveljeään matalamman kellotaajuuden vuoksi.

LinPack-testiohjelman moniydintestin avulla testasimme prosessorin laskentasuorituskykyä kaikkia prosessoriytimiä hyödyntäen. Monet sovellukset eivät osaa hyödyntää kaikkia ytimiä yhtä hyvin kuin Linpack, joten tulos kertoo lähinnä maksimaalisen suorituskyvyn joka on saavutettavissa. Neliydinsuorittimilla varustetut GS3 ja One X näyttävät luonnollisesti kyntensä ja ovat yli kaksi kertaa nopeampia. GS3 pistää vielä hieman One X:ää paremmaksi.

Nenamark 2 koettelee puhelimen GPU:ta näytön vakioresoluutiolla, joten Galaxy S II:n tuloksen saa raa’an suorituskyvyn näkökulmasta vertailukelpoiseksi muiden kanssa jakamalla sen 2,4:llä. Tällöin se asettuu noin Galaxy Nexuksen tasolle. Kaksikosta One X ja GS3 jälkimmäinen vetää Nenamarkissa pidemmän korren. Ero on yllättävän suuri – ruudunpäivitysnopeus on yli 10 FPS:ää parempi Samsungin hyväksi.

Selaimessa ajettava Sunspider mittaa JavaScript-suorituskykyä ja Galaxy S II on jo pitkään ollut siinä markkinoiden parhaimmistoa. Sen huomaa myös tässä vertailujoukossa, sillä GS2 pistää mallikkaasti kampoihin kumppaneilleen ollen toiseksi paras. Uusi Galaxy S III jättää kuitenkin muun joukon nielemään pölyä useamman sata millisekuntia paremmalla tuloksella.

Vellamo on testiohjelma, joka mittaa puhelimen selainsuorituskykyä. SunSpiderin tapaan myöskään vellamossa GS3 ei jätä muille sanan sijaa, vaan kaappaa ykköspaikan noin neljänneksen One X:ää paremmalla tuloksella ylittäen ainoana 2000 pisteen rajan.

 

Käyttökokemukset

Galaxy S III ehti olla allekirjoittaneen päivittäisessä käytössä noin kuukauden päivät ja tuona aikana se toimi yleisesti ottaen erittäin luotettavasti ja sulavasti. Käyttöjärjestelmä ei jumiutunut tai tökkinyt kertaakaan – kuitenkin kahdesti kuukauden aikana puhelin käynnisti itsensä yllättäen uudestaan. Suorituskyvyn osalta GS3 ei jätä juurikaan toivomisen varaa, sillä se suoriutuu kaikesta mitä älypuhelimelta voi odottaa, ja vielä vähän enemmän. Esimerkiksi FullHD-elokuvien katsominen televisiosta on mahdollista MHL-adapterin ja HDMI-kaapelin avulla. Kovemmassa rasituksessa GS3:n takakuori lämpenee selvästi, mutta ei muutu kuitenkaan kuumaksi.

Pyöreiden muotojensa ansiosta GS3 on mukavan tuntuinen kädessä, mutta yhden käden käyttö on hankalaa lähes kaikenkokoisilla käsillä. Esimerkiksi allekirjoittaneen pienehköllä miehen kouralla kiinteässä asennossa peukalo yltää hädin tuskin pystysuunnassa yli näytön puolivälin ja sivusuunnassa näytön toiseen reunaan. Pienien kohteiden valinta toisesta reunasta on tällöin hankalaa. Muutaman viikon käytön jälkeen puhelinta oppii kuitenkin liikuttelemaan sormien varassa niin, että peukalo ulottuu lähes joka kolkkaan, joten suureen kokoon tottuu ainakin jossain määrin. Suuresta ja tarkasta näytöstä on myös iloa esimerkiksi nettiselailussa, kuvien katselussa, karttaa käyttäessä sekä videoita katsellessa. Esimerkiksi 4,3 tuumainen näyttö ei pysty tarjoamaan samaa käyttökokemusta. Näytön koko onkin kompromissi – aivan kaikkea ei voi saada samassa paketissa.

Galaxy S III:n nähneet ja sitä kokeilleet ulkopuoliset henkilöt kiinnittivät ensimmäisenä huomiota kokoon. Laitetta kuvailtiin muun muassa ”valtavaksi” ja ”älyttömän kokoiseksi”. Monet GS3:a hypistelleet olivat yllättyneitä laitteen keveydestä ja kehuivat estotta näytön kuvanlaatua ja kirkkautta.

Yhteenveto

Samsung odotutti kuluttajia Galaxy S III:n julkaisulla sen verran pitkään, että siihen kohdistetut piinkovat odotukset ovat täysin oikeutettuja, etenkin kun kyseessä on maailman eniten myydyn Android-älypuhelimen kolmas sukupolvi. Julkaisutilaisuudessa laite jätti ristiriitaiset fiilikset, mutta kuukauden aktiivisen käytännön testaamisen jälkeen GS3:n todellinen luonne on avautunut läpikotaisin. Aiempien Galaxy S -mallien DNA voi edelleen hyvin GS3:ssa, niin hyvässä kuin pahassakin.

Niin kuin pitääkin, GS3 pistää lähes joka osa-alueella edeltäjäänsä paremmaksi: suurempi ja tarkempi näyttö, suorituskykyisempi järjestelmäpiiri, parempi akunkesto ja uusi käyttöjärjestelmä lisäkikoilla varustettuna. Kameran tarkkuus, RAM-muistin määrä sekä näytön PenTile-tekniikka saattavat silti olla kriittisille tekniikkafriikeille pieni aihe pettymykseen. Kokonaisuudessaan vahvasta ominaisuuskattauksesta huolimatta uskaltaisin arvella, että GS3 ei tule olemaan seuraavan vuoden aikana tuotteena niin ylivoimainen kuin edeltäjänsä. Nimittäin jo nyt kilpailijoilta löytyy tuotteita, jotka pärjäävät sille suorituskyvyssä tai tarjoavat vähintään yhtä hyvän näytön, ja lisää on tulossa. Ensimmäisen kuukauden myyntilukujen perusteella kaupallinen menestys saattaa kuitenkin olla entistä ylivoimaisempaa.

Tällä hetkellä Galaxy S III edustaa ehdotonta markkinoiden huippua, jota ei voi pitää yllätyksenä. Suuria heikkouksia ei ole, vaan niitä on haettava tiheällä kammalla. Rehellisesti sanottuna kyseessä on upea puhelin, mutta jollain selittämättömällä tavalla se onnistui jättämään allekirjoittaneen hieman kylmäksi. Jäin kaipaamaan vielä enemmän – jotain todella yllättävää ja säväyttävää. GS2:n myötä rima oli valmiiksi niin korkealla, että onnistunut perusvarma suoritus jättää nälkäiseksi. Hankintaansa Galaxy S III:n ostaja ei kuitenkaan varmasti tule pettymään.

 

Hyvää

  • Näyttö – HD-resoluutio, värintoisto, kontrasti ja katselukulmat
  • Suorituskyky
  • Kameran nopeus ja kuvanlaatu valoisalla
  • Videokuvan laatu
  • USB OTG-, MHL- ja NFC-tuki
  • TouchWiz Nature UX:n ominaisuudet varauksin
  • Paino kokoon nähden

Huonoa

  • Kameran tekniset ominaisuudet varauksin
  • Muovikuoret high-end-puhelimessa
  • S Voice ei toistaiseksi Sirin veroinen
  • Osa käyttöjärjestelmän erikoisominaisuuksista ylihypetettyjä
  • Näytön PenTile-tekniikka varauksin
  • Käytettävyys koosta johtuen varauksin

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S III
  2. Oheismateriaalit, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet, yksityiskohtien tarkastelua & kameran kuvanlaatu
  3. Vertailua edeltäjiin ja kilpailijoihin & TouchWiz Nature UX -käyttöliittymä ja sovellukset
  4. Suorituskykytestit, käyttökokemukset & yhteenveto