Uusimmat

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

01.07.2014 15:13 Teemu Hynninen

Xperia Z2

Ulkoisesti Xperia Z2 on hyvin perinteinen Sonyn laite, joka noudattaa Xperia Z:n yhteydessä lanseerattua OmniBalance-muotoilufilosofiaa. Näytön koon kasvaminen 0,2 tuumalla edeltäjistä on pakottanut myös Sonyn optimoimaan käytettävissä olevan tilan aikaisempaa paremmin. Siinä mielessä tässä on onnistuttu, että Xperia Z1:een nähden leveys on kaventunut (73,3 vs 73,9 mm) ja paksuus ohentunut (8,2 vs 8,5 mm). Pituutta on kuitenkin tullut lisää 2,4 millimetriä ja näin ollen virallinen mitta on 146,8 millimetriä. Parannettavaa Sonyllä edelleen riittää, sillä esimerkiksi LG G3 on lähes samoissa mitoissa, vaikka siinä on 5,5 tuuman näyttö.

Laitteen myyntipakkaus on sisällöltään hyvin tavanomainen. Mukana on puhelin, kuulokkeet, micro USB -johto, verkkovirta-adabteri ja pikaopas. Xperia Z2 ei sisällä telakkaa, jollainen toimitetaan esimerkiksi Xperia Z Ultran mukana.

Xperia Z2

Xperia Z2

Xperia Z2

Ulkoisesti uutukainen noudattaa uskollisesti edeltäjiensä muotoilun ja rakenteen tärkeimpiä perusperiaatteita. Näihin kuuluvat alumiininen yhdestä osasta valmistettu runko ja siihen edessä sekä takana yhdistyvät lasipinnat. Yksityiskohdista huolehtivat edestä katsottuna oikean sivureunan painikkeet, joista erityisesti virtapainikkeen muotoiluun on panostettu paljon. Olenkin kuvaillut sitä japanilaisvalmistajalle eräänlaiseksi tavaramerkiksi, sillä jopa Sony itse nostaa sen puhelimensa rakenteen keskeisimpiin merkkipaaluihin virallisella verkkosivustollaan.

Markkinoilla Sonyn älypuhelimet ovat tunnettuja IP55- ja IP58-suojaluokituksista, jotka takaavat veden- ja pölynkestävyyden. Näin on myös Xperia Z2:n kohdalla, joka kestää upotuksen 1,5 metrin syvyiseen veteen 30 minuutin ajaksi. Viime aikoina myös muut valmistajat ovat päätyneet tekemään lippulaivoistaan vedenkestäviä ja niinpä suojaluokitukset eivät ole Sonylle enää samankaltainen etu, kuin vaikkapa vielä vuosi sitten. Sitä ei voida kuitenkaan väheksyä, sillä ei sentään kaikkien valmistajien nykyiset huippumallit ole varustettu IP-suojaluokituksilla. Käytettävyyden kannalta erityisesti vedenkestävyys tuo mukanaan tiettyä vaivattomuutta, sillä vaihtelevien sääolosuhteiden Suomessa on mukavaa, kun pientä vesisadetta ei tarvitse säikähtää.

Xperia Z2

Xperia Z2:n kosketusnäyttö on varustettu tutusti useilla Sonyn omilla teknologioilla. Mukana ovat värientoistoa parantava Triluminos- sekä kuvaa terävöittävä X-Reality-teknologia. Uutena mukaan on tuotu Live Colour LED, joka parantaa värien syvyyttä ja näytön kirkkautta. Teknologia perustuu sinisiin LED-valoihin, jotka mahdollistavat elävämmät värit ja paremman kirkkauden ilman pelkoa kuvan ylisaturoitumisesta. Näytön tarkkuus on pysynyt Full HD -tasolla, eli 1920 x 1080 pikselissä. Tämä tekee 5,2 tuuman näytön kanssa 423 pikseliä tuumaa kohden (PPI), joka käytännössä tarkoittaa sitä, ettei erillisiä pikseleitä ruudulta ole mahdollista erottaa. Markkinoilla on kuitenkin yleistymässä suurempi 2560 x 1440 pikselin tarkkuus, joka on käytössä jo muun muassa LG:n uudessa G3-lippulaivassa.

Kosketusnäytön ominaisuuksissa ei ole juurikaan valittamista. Se on riittävän tarkka, toistaa värit hyvin ja tarjoaa kilpailevien mallien kanssa samalle tasolle yltävän näkyvyden ulkokäytössä. Hieman erikoisena yksityiskohtana kirkkaassa auringonpaisteessa näytössä paistaa valkoisia pisteitä, joita esiintyy taisaisesti koko näytön alueella. Ongelmaa on vaikea selittää, mutta vaikuttaa sitä, kuin paneelin takana olevat LED-valot paistaisivat paneelia vastavalossa ulkona tarkastaltaessa. Onneksi pisteet ovat todellakin havaittavissa ainoastaan ulkona ja erittäin kirkkaassa auringossa.

Näytön ominaisuuksien parantumisen ohessa Sony on uutuudessaan panostanut myös aikaisempaa enemmän ääniominaisuuksiin. Muutamista kilpailevista lippulaivoista tutut stereo-kaiuttimet ovat päätyneet myös Xperia Z2:een. Sony on sijoittunut ne laitteen etupuolelle, näytön ylä- ja alapuolelle. Stereo-kaiuttimien ääntä parantamassa ovat Sonyn Clear Audio -teknologiat: Clear Stereo, Clear Bass ja Clear Phase. Lyhyesti kuvailtuna ne pyrkivät optimoimaan ääniominaisuudet jokaiseen tilanteeseen sopivaksi, jotta käyttökokomus olisi aina paras mahdollinen.

Xperia Z2

Xperia Z2

Xperia Z2

Mallisarjan perinteitä noudattaen ei Xperia Z2:n etupuolella ole ainoatakaan painiketta. Virtapainike on sijoitettu laitteen oikeaan kylkeen, lähelle keskiosaa, jonka ansiosta se lepää sopivasti peukalon alla puhelinta oikealla kädellä pideltäessä. Saimaiselta sivulta, hieman alempaa löytyvät äänen voimakuudensäätimet ja kamerapainike. MicroSD-korttipaikka lepää samalla sivulla ja sitä peittää vedeltä suojaava läppä.

Ilmoituksista kertovasta LED-valosta Sony pitää kiinni. Xperia Z2:ssa on se on ikään kuin upotettu näytön yläpuolella olevaan kaiutinkoloon. Se on eri väreissä vilkkuessaan näyttävä lisä ja toisaalta käyttökokemuksenkin kannalta ihan mukava ominaisuus.

Laitteen toiselta sivustalta löytyvät puolestaan telakan kanssa tarvittavat kontaktipinnat sekä vesitiviiin läpän takaan Micro USB -liitäntä sekä mikro-SIM-korttipaikka. Muiden Sonyn mallien tavoin mikro-SIM-telakka on erittäin ohutta muovia, joka taipuu jo aivan tavallisessa käytössä. Rikki se ei kuitenkaan mene helposti, vaan kestää hyvin taivuttelua ohuesta olemuksestaan huolimatta.

Xperia Z2

Xperia Z2

3,5 millimetrin kuulokeliitin on sijoitettu lippulaivan yläosaan. Uskollisesti Sony on myös uudessa mallissaan pitänyt kiinni rannehihnalle tarkoitetusta läpikolosta, joka sijaitsee puhelimen vasemmassa alakulmassa.

Takakuori on etupuolen tavoin lasia. Vasemmassa yläkulmassa sijaitsee 20,7 megapikselin kamera ja LED-kuvausvaloa. Keskellä takakuorta on Sonyn oma logo ja hieman alempana himmeällä Xperia-logo. Kaiken kaikkieen takakuorta kuvailee parhaiten sana pelkistetty.

Teknisesti Xperia Z2 on ottanut muutaman tärkeän askeleen eteenpäin Xperia Z1:een nähden. Edeltäjän 2,2 gigahertsin Snapdragon 800 -piirisarja on vaihtunut astetta uudempaan Snapdragon 801 -malliin, jossa on neljän 2,3 gigahertsin kellotaajuudella toimivaa Krait 400 -suoritinydintä sekä Adreno 330 -grafiikkaohjain, joka Qualcommin mukaan tarjoaa 50 prosenttia paremman suorituskyvyn edeltävään Adreno 320 -versioon nähden. Lisäksi mukana on kolme gigatavua RAM-käyttömuistia, joka on gigatavun verran enemmän kuin edeltävissä versioissa. Suuremmasta käyttömuistista on hyötyä erityisesti moniajossa, jolloin se mahdollistaa useampien sovelluksien tausta-ajon suorituskyvyn heikentymättä. Tallennustilaa on Xperia Z1:n tavoin 16 gigatavua, mutta microSD-muistikorttitukea on nostettu 128 gigatavuun asti, joten tallennustilasta tuskin tulee puutetta.

Suorituskykymittaukset:

  • 3D Mark Ice Storm Unlimited: 18519
  • Vellamo Browser: 2649
  • Vellamo Metal: 1350
  • GFXBench 1080p T-Rex Offscreen: 1538 / 27,5 fps
  • GFXBench 1080p Manhattan Offscreen: 733 / 11,8 fps
  • Antutu X Benchmark: 33985
  • Sunspider 1.0.2*: 951,2 ms

Tähdellä (*) merkityissä pienempi tulos on parempi

Sony Xperia Z2 kädessä

Nykyaikaisen lippulaivapuhelimen tavoin luonnollisesti myös Xperia Z2 tukee LTE-yhteyksiä ja kaikkia Suomessa käytössä olevia taajuuksia. Sama koskee myös 3G-verkkoa. Uutukaisen muihin ominaisuuksiin kuuluvat WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, ANT+ ja FM-radio. Akku on kooltaan 3200 milliampeerituntia ja riittää valmistajan ilmoituksen mukaan 740 tunnin valmius- ja 19 tunnin puheaikaan.

Käteen Xperia Z2 istuu kohtalaiseisesti. Sen rakenne ei ole kaikkein ergonomisin, koska puhelimen muodot ovat kauttaaltaan hyvin tasaisia. Tässä kokoluokassa yhdellä kädellä käsittely on jo varsin hankalaa ja Xperia Z2:n kanssa toisen käden saa kaivaa usein avuksi. Tämä ongelmaa vaivaa kuitenkin kaikkia tämän koko luokan laitteita. Rakenteen laadussa ei ole moitteelle sijaa, sillä Sonyn tuore lippulaiva näyttää ja tuntuu premium-älypuhelimelta, jossa on panostettu laadukkaisiin materiaaleihin.

Sisältö

  1. Testissä Sony Xperia Z2
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Kamera
  5. SmartBand-ranneke ja Lifelog-sovellus
  6. Käyttökokemukset ja yhteenveto