Uusimmat

Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto

01.07.2014 15:13 Teemu Hynninen

Xperia Z2 UI Android

Kilpailevien valmistajien uuden sukupolven lippulaivojen tavoin Sony Xperia Z2 perustuu Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmään. Sen päällä on Sonyn oma käyttöliittymä, joka on aikaisemmista versioista kokenut pieniä muutoksia ja ainakin allekirjoittaneen mielestä sen ilmettä on viety oikeaan suuntaan. Lisäksi pakettiin kuuluvat yrityksen omat sovellukset, tuki teemoille ja virransäästöominaisuudet. Useimmat ominaisuuksista ovat jo entuudestaan tuttuja Sonyn aikaisemmista lippulaivapuhelimista ja tässä mielessä mitään massiivista Xperia Z2:lta onkin turha odottaa.

Uudistunut käyttöliittymä tuntuu ja vaikuttaa aikaisempaa raikkaammalta. Sony on luopunut turhista rajauksista ja siirtynyt Androidin yleisen trendin mukaisesti yläpalkissa yhtenäiseen valkoiseen väriin kuvakkeiden, kellonajan ja akunilmaisimen suhteen. Merkittävän yksinkertaistamisen on kokenut myös ruudun ylälaidasta esiin vedettävä ilmoituskeskus, joka jakaa saapuneet ilmoitukset ja pikapainikkeet omien välilehtien taakse. Sen värimaailmassa on siirrytty lähestulkoon täysin mustavalkoiseen visuaaliseen ilmeeseen, joka voi aluksi tuntua hieman sekavalta, mutta silmän totuttua se istuu hyvin nykyiseen trendiin.

Xperia Z2 UI Android

Sonyn käyttöliittymää pääsee muokkaamaan sormia kotinäkymässä nipistämällä tai pitkällä kosketuksella ruutuun. Tämä tuo esiin työkalupalkin, josta käyttäjä voi vaihtaa teeman, käytettävän taustakuvan ja lisätä työpöydälle minisovelluksia. Samaisen näkymän kautta voi myös poistaa ja lisätä työpöydän kotinäkymiä. Kaikkiaan Sonyn käyttöliittymä tukee seitsemää työpöydän näkymää.

Ruudun alalaidassa on säilytetty Androidin perinteiset ohjelmallisesti toteutetut painikkeet, jotka ovat takaisin, koti ja moniajo. Moniajovalikkoa on täydennetty työkalupalkilla, josta muun käyttöliittymän päälle voi tuoda pienossovelluksia. Näihin kuuluvat muun muassa laskin, verkkoselain, kalenteri ja ajastin. Mukana on myös painike, jolla voi kätevästi sulkea kaikki avoimet sovellukset yhdellä kertaa.

Xperia Z2 UI Android

Keskeisessä roolissa Sonyn käyttöliittymässä ovat japanilaisvalmistajan omat sovellukset. Näihin kuuluvat muun muassa Walkman-, Albumi- ja Video-sovellukset, joilla pyritään korvaamaan Androidin musiikkisoitin, galleria ja videosoitin. Kuten aikaisemmissakin testeissäni olen todennut, ovat Sonyn sovellukset hyvin tyylikkäitä ja visuaalisesti näyttäviä. Niiden käyttöliittymä tuo mieleen ehkä aavistuksen Windows Phonen, sillä sovelluksissa käytetään paljon neliönmuotoisia elementtejä ilman ylimääräisiä kikkoja ja varjostuksia. Ne integroituvat suoraan Sonyn omiin palveluihin, kuten kuukausimaksulliseen Music Unlimitediin sekä kuvat verkkoon varmuuskopioivaan PlayMemories Onlineen.

Päivitykset Sony puskee laitteisiinsa oman sovelluksensa kautta. Sen avulla ladataan järjestelmäpäivitykset sekä valmistajan omien sovelluksien uudet versiot. Kokonaisuuteen kuuluvat myös PlayStation Mobile -pelikauppa, kuvankäsittelyyn tarkoitettu Pixlr Express ja 30 päivän kokeiluversio Garmin Navigation -navigointipalvelusta.

Xperia Z2 UI Android

Erilaiset virransäästöominaisuudet ovat nousseet älypuhelimissa tärkeään rooliin, sillä niillä käyttäjät voivat omien mieltymyksiensä mukaan optimoida laitteensa virrankulutusta. Sony on ollut tässä mielessä aina hyvissä asemissa, vaikka viime aikoina kilpailevat valmistajat ovat esitelleet markkinoille entistäkin radikaalimpia keinoja virran säästämiseksi. Paras esimerkki lienee Samsungin äärimmäinen virransäästötila, joka poistaa ylimääräiset toiminnot pois käytöstä ja muuttaa jopa näytön täysin mustavalkoiseksi. Aivan näin pitkälle Sony ei ole ainakaan vielä mennyt, vaan luottaa edelleen Stamina-virransäästötilaansa, joka poistaa käytöstä WiFi- ja mobiilidatayhteydet näytön ollessa sammutettuna. Tällä säästää helposti huomattavia määriä virtaa, jos puhelin on useita tunteja päivässä valmiustilassa. Sen tukena on Akkuvirran säästötila, jonka voi määrittää kytkeytymään päälle akun varaustason alittaessa tietyn pisteen. Tällöin puhelin kytkee käyttäjän valitsemat toiminnot pois päältä (Bluetooth, GPS, WiFi, mobiilidata, automaattinen synkronointi jne.). Molempien hyödyntäminen on kannattavaa ja esimerkiksi Stamina-tilaa ainakin allekirjoittanut suosittelee käytettäväksi vähintäänkin yöllä, jolloin datayhteyksille ei useinkaan ole käyttöä.

Xperia Z2 UI Android

Sonyn käyttöliittymä tukee aikanaan Nokia N9:n maailmalle esittelemää ”double tap to wake” -ominaisuutta. Vakiona ominaisuus on pois päältä, mutta sen voi kytkeä käyttöön näytön asetuksista. Tällöin puhelimen näyttö voidaan herättää kahdella nopealla napautuksella ruutuun. Samaisen asetussivun takaa löytyy myös Käsinetila, jonka ollessa päällä laite toimii hansikkaat kädessä. Molemmat ominaisuudet toimivat lyhyen testauksen perusteella hyvin.

Näytön asetuksiin lukeutuva Älykäs taustavalon ohjaus pyrkii pitämään näytön taustavalaistuksen päällä, kun puhelinta pidetään kädessä. Aikaisemmin olen törmännyt vastaavaan ominaisuuteen ainakin Samsungin puhelimissa ja korealaisvalmistajan laitteiden tavoin homma toimii hieman sattumanvaraisesti. Sonyn kohdalla ominaisuus tuntui kuitenkin astetta luotettavammalta, koska se ei ilmeisesti perustu silmien seuraamiseen, vaan laitteen asentoa tarkkaileviin sensoreihin. Täydellisestä ominaisuudesta ei voida kuitenkaan puhua, mutta Sonyn ratkaisu peittosi ainakin allekirjoittaneen käytössä Samsungin vastaavan.

Käytettävyydeltään ohjelmisto rullaa uudessa Xperia Z2:ssa erittäin sulavasti. Useamman viikon päivittäinen käyttö ei tuonu vastaan suorituskykyyn liittyviä ongelmia. Laitteen tehot riittävät mainiosti tehokkaaseen moniajoon ja tekee puhelimen yleisestä käytettävyydestä hyvin miellyttävää.

Sisältö

  1. Testissä Sony Xperia Z2
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Kamera
  5. SmartBand-ranneke ja Lifelog-sovellus
  6. Käyttökokemukset ja yhteenveto