Uusimmat

Käyttökokemukset ja yhteenveto

01.07.2014 15:13 Teemu Hynninen

 

Käyttökokemukset

Sony Xperia Z2 ja LG Nexus 5

Kolmisen viikkoa testissä vieraillut Xperia Z2 osoittautui mitä mainioimmaksi älypuhelimeksi. Se on erittäin tasavahva kokonaisuus, josta ei ainakaan testijakson aikana paljastanut käyttöä häiritseviä heikkouksia. Niinpä laitteen voi heti kärkeen nimetä loistavaksi vaihtoehdoksi Galaxy S5:lle, joka Samsungin vahvan markkina-aseman kautta on noussut monelle helpoksi vaihtoehdoksi, kun taskuun täytyy löytää uusi Android-pohjainen lippulaivapuhelin. Xperia Z2:n merkittävin heikkous on ehkä juuri siinä, että se on tasainen suoriutuja, josta ei löydy yhtä kilpailijoiden yläpuolelle nousevaa ominaisuutta. Tällaiseksi voidaan esimerkiksi nimetä esimerkiksi Galaxy S5:n sormenjälkilukija ja LG G3:n huipputarkka 2560 x 1440 pikselin näyttö. Henkilökohtaisella tasolla kumpikaan kyseisten mallien ominaisuuksista ei nouse niin tärkeiksi, että ne juurikaan lopulta pääsisivät vaikuttamaan ostopäätökseen, mutta ehkä Sonynkin olisi syytä ollut saada uutukaiseensa mukaan edes joku näistä nousevista trenditekniikoista.

Rakenteeltaan Xperia Z2 on tuttua Sonyn laatua. Alumiinirunko on jykevä ja lasiset pinnat Sony on suojannut hyvin naarmuilta. Useat ottanevat ilolla vastaan myös tiedon siitä, että lukuisista Sonyn laitteista näytön päältä löytyneestä tehdasasenteista Anti Shatter Film -kalvosta on uutukaisessa luovuttu. Hyvä siksi, että kalvo naarmuuntui helposti ja sen poistaminen vaikutti laitteen takuuseen. Nyt tätä ongelmaa ei ole ja jokainen voi itse päättää, haluaako näytön päälle kalvon suojaksi. Kovin moni tuskin sellaista tarvitsee, sillä edes ronskimpi avaimilla hiominen ei saanut sen enempää näyttöön kuin takakuoreenkaan pysyviä naarmuja aikaiseksi.

Japanilaisvalmistajan lippulaivapuhelimen näyttö on laadukas ja mukavaa katseltavaa. Katselukulmissa ei ole valittamista ja näkyvyys kirkkaassa päivänvalossakin on hyvää, vaikka parannettavaa riittää kilpailijoiden tavoin edelleen paljon. Allekirjoittanut antaa näytölle suurimman miinukset huonosti toimivasta kirkkauden automaattisesta säädöstä. Tämä tuntuu olevan aina joidenkin puhelinten ongelma ja Xperia Z2 kuuluu tähän ryhmään. Tuntuu, että ääriolosuhteissa näyttö on aina joko liian kirkas tai himmeä. Samalla ihmetystä herättää suorassa auringonpaisteessa määrätyssä kulmassa paneelissa esiintyvät pienet valkoiset pisteet. Ilmiötä on hyvin vaikea kuvailla, mutta sen tarkemmin syytä tietämättä, vaikuttaa aivan kuin taustavalo paistaisi niistä läpi. Erikoinen ilmiö ei ole lopulta juurikaan ongelma, sillä sitä ei esiinny kuin näyttöä kirkkaassa auringonpaisteessa peilaamalla.

Xperia Z2

Käyttöergonomialtaan Xperia Z2 ei ole tasaisten pintojen ja jyrkkien linjojensa vuoksi markkinoiden miellyttävimpiä. Tosin kaikki tähän kokoluokkaan kuuluvat älypuhelimet kärsivät samoista ongelmista jossain määrin. Yhden käden käytettävyys on hankalaa, mutta onneksi laitteen paino jakautuu tasaisesti koko pinta-alalle, eikä puhelin pääsen näin keikahtamaan kädestä ainakaan liian helposti.

Vesitiiviys on asia, jota älypuhelimissa arvostan jatkuvasti enemmän. Testijakson aikana käytin puhelinta luontevasti pienessä vesisateessa, ilman pelkoa laitteen rikkoutumisesta ja mahdollisesta takuun menettämisestä. Käytin puhelinta muutamaan otteeseen myös vesihanan alla, eikä Xperia Z2 ollut tästä moksiskaan. Mainittakoon kuitenkin, että kovemmassa vesisuihkussa ja veden alla laitetta ei voi käyttää, koska näyttö häiriintyy vedestä. Onneksi kyljessä on erillinen kamerapainike, joten ainakin kuvaaminen onnistuu hieman kosteammissakin olosuhteissa.

Akkukapasiteettia Sony on ilahduttavasti kasvattanut näyttökoon ohella. Edeltäjästä akku on kasvanut 200 mAh:lla Xperia Z2:n 3200 milliampeerituntiin. Sonyn lippulaiva kestää hyvin vertailun kilpailijoihin, sillä esimerkiksi Galaxy S5:ssä akku on teholtaan 2800 milliampeerituntia. Taakse jää jopa 0,3 tuumaa suuremmalla näytöllä varustettu LG G3, jonka akku on 200 mAh:ta pienempi. Kuten näiden lukujen valossa voi arvata, on Xperia Z2:n akkukesto mobiilimarkkinoiden kärkeä. Hieman aktiivisemmassakin käytössä Xperia Z2 jaksoi usein kaksi päivää yhdellä latauksella, vaikka koko testijakson ajan akkua oli datayhteyksien lisäksi kuluttamassa Bluetooth, joka piti yhteyttä SmartBand-rannekkeeseen. Esimerkkinä mainittakoon noin 30 tunnin mittausjakso, jossa käyttö koostui verkkosurffailun ja YouTube-videoiden katselun lisäksi muutamista puheluista sekä viesteistä. Noin 30 tuntia latauksen jälkeen näyttö oli ollut päällä kuusi tuntia ja 42 minuuttia. Akkua oli käytön jälkeen jäljellä 12 prosenttia. Tämä kuvastaa hyvin laitteen pitkiä toiminta-aikoja, joita pystyy vielä venyttämään entisestään hyödyntämällä tarjolla olevia virransäästöominaisuuksia.

Kameraa Sonylla on edelleen vara viilata, vaikka se kokonaisuutena hyvä onkin. Olisi kuitenkin mielenkiintoista nähdä optinen kuvanvakain tukemassa nykyisiä tekniikoita. Ehkä se räjäyttäisi viimein potin ja antaisi tarvittavan silauksen paljon hyviä osia sisältävään kokonaisuuteen? Varmaa on, että ainakin turhasta tärähdysherkkyydestä päästäisiin eroon, joka parantaisi kuvanlaatua kaikissa mahdollisissa olosuhteissa.

 

Yhteenveto

Sony Xperia Z2

Hintatasoltaan Xperia Z2 on hyvin linjassa esimerkiksi Samsungin ja HTC:n lippulaivojen kanssa. Muropaketin Hintavertailun mukaan laite irtoaa edullisimmillaan noin 650 eurolla. Galaxy S5 on korkeintaan muutaman kympin halvempi ja One M8 puolestaan hitusen kalliimpi. Useimmissa tapauksissa laitteen hinta on sama SmartBand-rannekkeen kanssa, joten kannattaa hankkia Xperia Z2 sellaisesta kaupasta, jossa ranneke on osa pakettia.

Xperia Z2:n hankinnan puolesta puhuvat Sonyn omaleimainen design ja laadukkaat materiaalit. On tylsää sanoa, että lopullinen valinta riippuu pitkälti kuluttajan omista tarpeista. Mutta tilanteessa, jossa markkinoilta löytyy useita hyviä vaihtoehtoja, nousevat kuluttajien henkilökohtaiset mieltymykset tärkeään osaan. Jos esille täytyisi nostaa yksi merkittävä etu tärkeimpiin kilpailijoihin nähden, olisi se akkukesto. Akku on kapasiteetiltaan kilpailijoita tehokkaampi ja maailmalla tehtyjen mittausten perusteella se peittoaa toiminta-ajoissa muun muassa Galaxy S5:n ja One M8:n. Niinpä se nousee tältä osin omassa luokassaan erittäin hyviin asetelmiin.

Sony onnistuu tasavahvalla kokonaisuudellaan haastamaan hyvin kovimmat kilpailijansa. Se tarjoaa kaikki kaikki ominaisuudet, joita nykyaikaiselta lippulaivalta voi odottaa. Mukaan ei ole kuitenkaan saatu sormenjälkilukijan kaltaisia hienouksia tai huipputarkkaa 2560 x 1440 pikselin näyttöä, joilla kilpailijat saavat ainakin markkinoinnillisen edun Sonyyn. Joka tapauksessa japanilaisvalmistajalla on käsissään hyvä laite, jonka tasaisuus jokaisella osa-alueella vakuutti ainakin allekirjoittaneen. Suosittelen!

Hyvää:

  • Hyvä akkukesto
  • Laadukas rakenne ja niin sanotut premium-materiaalit
  • Veden- ja pölynkestävyys
  • FM-Radio
  • Muistikorttipaikka (tuki aina 128 gigatavun asti)
  • Kamera (4K, slow motion, taustan sumennus)
  • Sonyn uudistunut käyttöliittymä

Huonoa:

  • Kamerassa ei optista kuvanvakainta
  • Muotoilu ergonomisessa mielessä heikkoa
  • Ei yksittäistä, hienoa ja muiden yli nousevaa trendiominaisuutta
  • Näytön huonosti toimiva automattinen kirkkauden säätö

TaskuMuro suosittelee

Sisältö

  1. Testissä Sony Xperia Z2
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Kamera
  5. SmartBand-ranneke ja Lifelog-sovellus
  6. Käyttökokemukset ja yhteenveto