Uusimmat

Anno 2070 (PC)

07.12.2011 16:30 Janne Mikola

Tekijä: Related Designs / Ubisoft Blue Byte
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PC Windows 7 64-bit, Intel Q9550, 4 Gt muistia, Radeon HD6870.
Saatavilla: PC
Tulossa: Mac OS X
Laitevaatimukset: Minimi: Windows XP (SP3) / Vista / 7, Intel DualCore 2 GHz tai parempi, 2 Gt muistia, 5 Gt kiintolevytilaa, 512 Mt näytönohjainmuistia, DirectX 9.0c
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: Anno 2070
Arvostelija: Janne Mikola

Vuosi: 2070. Ilmastonmuutosta seurannut merenpinnan nousu on jatkunut merkittävänä vuosia. Laajoja rannikkoalueita ympäri planeettaa on vajonnut merenpinnan alle, ja valtioiden rajat on jouduttu ensin piirtämään uudelleen, ja myöhemmin unohtamaan kokonaan. Monia vaaravyöhykkeellä sijaitsevia rannikkojen suurkaupunkeja on jouduttu hylkäämään kokonaan.

Tilanne kaipaa uutta johtajuutta yhteiskuntasuunnittelussa, johon sisältyy kaupunginrakentelu ja -ylläpito, kehityksen ja toimeentulon kannalta tarpeellisten tehtävien suorittaminen, sekä tilanteen muuttuessa vakavaksi myös pienimuotoinen sotilaallinen voimankäyttö. Sinut on valittu vastaamaan tästä kaikesta, käyttöliittymänäsi maailmaa taivasperspektiivistä tarkkaileva huipputekninen Ark-tutkimuskeskus.

Myös planeetan ekosysteemi on vakavien muutosten kourissa. Sekä kuivuudet että satojen mädäntyminen pelloille ovat jokapäiväisiä ongelmia, ja aiheuttavat kokonaisten kansojen massamuuttoja. Kaikki olemassa oleva yhteiskunnallinen järjestys on vajoamassa mereen rannikkokaupunkien mukana.

Myös poliittiset järjestelmät ovat murtuneet, ja muodostuneet uudelleen. Ei enää SDP:tä, Kokoomusta ja Keskustaa, tai edes Demokraatteja ja Republikaaneja, vaan ihmisten poliittinen kanta on alkanut määräytyä puhtaasti sen perusteella, miten he haluavat energiaa tuotettavan. Uskontojen, valtionrajojen, rotujen yms. merkitys on vähentynyt lähes olemattomiin ja ihmiskunta on selviämismoodissa. Eikä ihme, kun valtionrajat makaavat merenpohjassa.

Ilmastonmuutoksen vakavat seuraukset korostavat maapallon jäljellä olevien resurssien järkevän kuluttamisen tarvetta. Asioita pitää ajatella uudella tavalla. Muutos ei koskaan ole pelkästään paha asia: sen seurauksena aikaisemmin kuivat maat ovat muuttuneet hedelmällisiksi ja suuret haasteet ovat kiihdyttäneet teknologista kehitystä ja teknologia puolestaan tarjoaa uusia mahdollisuuksia toteuttaa ihmiskunnan tarpeita.

Ensisilmäys pettää

Anno 2070 on erikoinen lähestyttävä. Pikavilkaisulla näyttää, että kyseessä on genren huippuvuosien aikaisista tekeleistä ronskilla kädellä suoraviivaistettu kaupunginrakentelu, mutta pitemmällä tutustumisella selviää, peli tarjoaa syvyyttä ja tekemistä sen verran, että sen kaiken haltuun ottamiseen menee väkisinkin hetki aikaa.

Anno-sarjan aiempia osia pelanneelle 2070:n salat aukeavat erittäin nopeasti, sillä perusresepti on yhä sama: laajene, ja pidä ekonomia sellaisessa kunnossa, että kaikki jaksaa pyöriä. Taloudenhallinnan teollinen osuus on varmasti kaikille tuttu: kerää teollisuusrakennusten avulla resursseja ympäristöstäsi, jotta kansa pysyy tyytyväisenä ja jotta voit tukea niillä kehittyneempiä teollisuuslaitoksia. Väestönkasvu taas perustuu tyytyväisyystekijöiden ylläpitoon, jota seuraa asuinalueiden kasvaminen ja niillä asuvien kansalaisten taitojen kehittyminen, josta taas seuraa ekonomian kasvua.

Anno 2070:n pelaamisesta muodostuu miellyttävän looginen ja sopivan hidastempoinen sykli, jossa kasvatetaan ekonomiaa, jonka jälkeen kehitetään työvoimaa, jotta ekonomia voisi kasvaa taas hieman lisää. Jotenkin Annon resepti onnistuu tarjoilemaan enemmän täyttymyksen tunteita kuin vaikka SimCityjen villi ja jatkuva rakentaminen ympäri valtavia karttoja.

Anno-sarjaa kokemattomille oleellisena huomiona on nostettava esille, että pelistä ei löydy minkäänlaista varsinaista tutoriaalia. Pelin kampanja kuitenkin jakaa tehtäviä ja tekemistä pelaajalle niin pieniksi palasiksi jaoteltuina, että pelimekanismi aukeaa käyttöliittymässä valkoisena vilkkuvia nuolia seurailemalla varmasti kohta kohdalta. Aivan kaikkea ei kampanja opasta, mutta silloin kun opastus puuttuu, on käyttöliittymä riittävän intuitiivinen, jotta pelaaja saa asiat suoritettua suorastaan arvaamalla.

Graafisesti peli on kahtiajakoinen. Periaatteessa maailma ja erityisesti kaupunkien rakennukset näyttävät kauniilta ja ovat aistikkaalla taidetyylillä toteutettuja, mutta pelin yleistä ulkoasua vaivaa epämiellyttävä pehmeä fokus, jonka pitkäaikaisempi tuijottelu tuntuu kirjaimellisesti ajoittain saavan silmät kostumaan. Tämä on kuitenkin puhtaasti tekninen ongelma tai ehkä jopa käytetyn pelimoottorin rajoitus. Se asia, mikä pelin ulkoasusta ensimmäisenä pistää silmään, on sen kaupunkien nätit ja yksityiskohtaiset rakennukset.

Peli, jota ei kannata arvostella sen kampanjan perusteella

Koska kampanja toimii käytännössä jonkinlaisena itseohjautuvana tutoriaalina Anno 2070:n kaltaisten pelien varsinaista pihviä, eli yömyöhään jatkettavia ja päiväkausia kestäviä hiekkalaatikkomoodissa pelattavia maratoneja varten, on selvää ettei kampanja pelillisesti tai edes tarinallisesti voi olla kovin hyvä. Kampanja koostuu kolmesta luvusta, joista kaksi ensimmäistä saavat jopa hieman huolestumaan Anno 2070:n puolesta. Peli tuntuu yksiulotteiselta ”mene pisteestä A pisteeseen B” -tyylisten rahdinkuljetustehtävien suorittamiselta samalla varmistellen, että kotona on kaikki kunnossa. Kolmanteen lukuun päästessä osoittautuu kuitenkin, että vasta siinä vaiheessa peli oikeasti edes yrittää asettaa pelaajan tukalaan paikkaan.

Anno 2070 muuntelee kaupunginrakentelujen perusreseptiä monella tavalla, jotka lisäävät omat kerroksensa strategiaa ja opittavaa. Tavallisesta ekonomiasta huolehtimisen lisäksi pelissä kiinnitetään huomiota rakennettujen kaupunkien ekobalanssiin. Maan pinnalle rakentamisen lisäksi pieniä resursseja tuottavia siirtokuntia on mahdollista rakentaa myös meren pohjaan. Mukaan on ympätty reaaliaikainen sotimiselementti joka toimii pitkälti RTS-pelin tavoin. Moninpelitilat tarjoavat viihdykettä sekä kaverin yhteistyössä tapahtuvan rakentamisen, että kilpamielessä tapahtuvan valtamerien resurssien valloittamisen muodossa.

Kolme eri päämäärillä liikkeellä olevaa ryhmittymää ohjaavat pelityylejä ja kaupunkien asukkaiden asettamia vaatimuksia. Kampanjassa näitä ryhmittymiä ohjastellaan tarinan asettamin rajoituksin, sandbox-muodossa taas rajoituksia ja vapauksia tämän tiimoilta asettaa tahojen miellyttämisestä saatavat vaikutuspisteet. Halutessaan pelaaja voi pelata vain yhden tahon pussiin ja rakentaa kaupunkinsa yhden ryhmittymän teknologialla, tai yrittää optimoida yhteiskuntansa koostumaan kaikkien osapuolien parhaista ominaisuuksista.

Yksinkertaisesti: paras kaupunginrakentelu aikoihin

Kampanja-tutoriaalin vuoksi ensivaikutelmaltaan yksinkertaiselta tuntuva tukikohdan ylläpito- ja rahtisimulaattori muuttuu sandbox-moodin ja helposti useita päiviä kestävien yksittäisten tehtävien pelailun jälkeen monipuolisimmaksi ja syvimmäksi kaupunginrakenteluksi vuosiin.

Anno 2070 onnistuu erinomaisesti tarjoamaan useita reittejä ja käyttökelpoisia ekonomiamalleja menestykseen eikä koskaan tunnu pelimekaanisesti rajoittavan pelaajalta yhtään mitään. Pelissä on paljon opittavaa, mutta hetken pelailun jälkeen kaikki naksahtaa selkärankaan, ja ne pienet ongelmat mitä pelistä löytyy, jäävät toisarvoisiksi. Peli ei ehkä opasta tai selitä kaikkea aivan tarpeeksi, mutta kun siinä on niin paljon opastettavaa ja selitettävää, on tämä täysin ymmärrettävää. Annosta kertoo ehkä paljon se, että kaikista suurin peliin liittyvä ärsyttävyys ovat pelaamiseen tarvittavat Ubisoftin uPlay-tilit ja -asiakasohjelmat. Anno 2070 tuntuu vakavissaan parhaalta kaupunginrakentelupeliltä pitkään – siis todella pitkään – aikaan.

 

Lisää aiheesta

Anno 1404 ja Venice-laajennus (PC)

Lue myös

Age of Empires Online (PC)

Assassins Creed Revelations (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Jurassic Park: The Game (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

L.A. Noire (PC)

Star Wars: The Old Republic -ennakko (PC)

Trine 2 –ennakko (Linux, Mac, PC, PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat