Uusimmat

Defiance-ensikosketus – räiskintämorppausta tv-sarjan maisemissa

24.10.2012 18:30 Jukka O. Kauppinen

Defiance on villi peliproduktio. Vaikka pelien ja tv/elokuvaviihteen välillä onkin ollut yhteyksiä iät ja ajat, niin rinta rinnan tehtyjä hyviä, onnistuneita saati suuremman mittaluokan produktioita ei kovin usein nähdä. Jenkkiläisen Syfy-tieteiskanavan ja Trion Worlds -pelitalon Defiance on kuitenkin oivallinen esimerkki sellaisesta yhteistuotannosta, jolla on hyvät mahdollisuudet onnistua.

Defiance on ensinnäkin parhaillaan tuotannossa oleva science fiction -tieteissarja, jonka rinnalla tehdään myös MMO-peliä. Eikä ihan mitä tahansa MMO-peliä, vaan poikkeavalla lähtökohdalla työstettävää MMO-räiskintää. Sekä tv-sarja että peli ilmestyvät samaan aikaan, vuoden 2013 keväällä.

Kertoman mukaan sekä sarjaa että peliä kehitetään yhdessä ja ristiin. Tästä puolesta kuulemme varmastikin vielä myöhemmin lisää, mutta tekijöiden mukaan tv-sarjan uusien jaksojen tapahtumat tulevat vaikuttamaan myös pelin tarinaan ja tehtäviin – ja toisinpäin. Molemmat kehittyvät rinta rinnan, mutta ainakin meikä miettii sitä, että miten peli etenee siinä vaiheessa kun ensimmäinen tuotantokausi on jo näytetty mutta toiselle tai kolmannelle ei ole annettu vielä tuotantolupaa? Minne peli suuntaa kausien välissä? Kysymyksiä riittää, mutta ainakin lähtökohdat ovat lupaavat.

Pitäydytään kuitenkin toistaiseksi tutuissa ja tiedetyissä ympyröissä. Tarinallisestihan peli sijoittuu 50 vuotta hirvittävän maailmanpalon jälkeen, kun ihmiskunta soti avaruusmuukalaisia vastaan niin raivokkaassa sodassa, että koko maapallo oli tuhoutua. Sodasta tuli tasapeli ja nyt niin ihmiset kuin muukalaisetkin yrittävät asua rinta rinnan samalla jämäplaneetalla.

Sodan tuhoja on päästy hiljalleen korjaamaan ja toivoakin on. Sivilisaatio nousee tuhasta, vaikka moni vanhan ajan kuuluisista paikoista onkin nykyään enemmänkin kuin villiä länttä. Tässä onkin pelin juju. Vanhat suurkaupungit tai alueet ovat lähes autioita, mutta täynnä mahdollisuuksia. Esimerkiksi San Franciscon alueesta onkin tullut kuin uusi vanhan ajan kultaryntäyskohde, jossa tarjolla on seikkailuja, tosi villejä juttuja ja ehkäpä kasapäin tienestejäkin niille, joilla pysyy pää kylmänä ja ase kuumana.

Räiskintämorppi

Defiancen peliversio on fps-räiskintämorppi, jossa seikkaillaan eräällä etäisellä tapaa World of Warcraftin tapaisissa merkeissä nettimaailmassa. Siis siinä mielessä, että pelissä on suuri ja avoin maailma, jossa pelaajat voivat vapaasti liikkua, kasaantua ryhmiksi ja suorittaa yhdessä tarinaa eteenpäin vieviä tehtäviä.

Kuulostaa jossain määrin PlanetSidelta, eikö? Niin minustakin. Mutta morpimmalta.

Seikkailu on näet ytimeltään puhdasta PvE:tä, eli co-op-tyyppistä yhdessä touhuamista. Toki PvP:kin löytyy, mutta se ei ole morpin pääasia.

Pelaajien ryhmille tarjoillaan questejä vähän WoWin malliin, mutta monipuolisemmin. Scifistelystä kun on kyse, niin jokaisella pelaajalla on varusteenaan E.G.O. -laite, joka skannaa jatkuvasti uusien alueiden avoimia tehtäviä ja ryhmiä, joihin voi liittyä huhkimaan. E.G.O:ssa on myös ryhmänhakujärjestelmä, jossa pelaaja voi määritellä haluamansa tehtävän ja ryhmän parametrejä, ja jättää ryhmähaun jonottamaan taustalle. Omaa puuhasteluaan avoimessa maailmassa voi jatkaa kaikessa rauhassa, kunnes E.G.O. ilmoittaa halutunlaisen ryhmän olevan koossa ja kysyy, että haluaako pelaaja liittyä mukaan suorittamaan tehtävää.

Tehtäviä pelissä on Trion Worldsin mukaan ”tuhansia, joiden lisäksi pelaajille tarjotaan myös monenlaisia haasteita ja selviytymistehtäviä”, minkä lisäksi he voivat myös mennä katsojiksi toisten tehtäviin. Vaikka morpista onkin kyse, voi tehtäviä yrittää suorittaa myös yksikseenkin, jos seura ei meinaa maittaa.

Pelimaailma on suuri ja yhtenäinen alue, joka on toteutettu kokonaisuutena samassa mittasuhteessa. Taistelut ja seikkaileminen tapahtuvat samalla avoimella kartalla, joten omia tehtäviään suorittavat ryhmät tai sooloilijat voivat törmätä toisiinsa matkan aikana.

Mukana myös tiimiräiskintää

Trion on esitellyt aikaisemmin pelin avoimempaa PvE-seikkailua, mutta tällä kertaa testailun pääpaino oli pienimittaisemmassa PvP-toiminnassa. Koepelejä matsattiin enimmäkseen 6 vs 6 -pelaajan tiimeillä, mutta Trionin jampat kertoivat että toimistolla he ovat pelailleet 32 pelaajankin tiimeillä.

Vielä toistaiseksi jäi vähän hämäräksi miten pelaajien keskeiset sodinnat peliin ympätään. Voivatko lähimaastoon sattumalta törmäävät tyypit liittyä PvP-taisteluun? Vai onko ne karsinoitu aivan omiksi, muille näkymättömiksi instansseikseen? Tiedä häntä. No, toiminnallisesti fps-räiskintäpuoli oli täysin toimivaa ja viihdyttävää.

Kontrollit ja toiminnan periaate noudattelivat genren peruslinjauksia, joskin aseet olivat vähän erikoisempia. Toki niissäkin noudateltiin pääosin perinteistä rynnäkkökiväärien, haulikoiden ja kiikarikiväärien linjausta, mutta pyssyt olivat toki scifistisempiä energia-aseita. Tosin hauska liimamiinaheitin olikin sitten jo ihan omaa luokkaansa – luulin sitä ensin jonkinsortin kranaattikivääriksi, mutta sehän letkauttelikin mihin tahansa pintaan tarttuvia miinoja, jotka tarttuvat liian lähelle tulevaan viholliseen. Miinat on kuitenkin räjäytettävä R-nappia painamalla, joten niillä voi kiusata kivasti vihulaisia – mutta paskempi mäihä jos joku nappaakin sinut ennen kuin ehdit räjäyttää.

Pelkkänä räiskintänä en kuitenkaan sanoisi peliä mitenkään yllättäväksi tai erikoiseksi, enemmänkin mainiosti toimivaksi fps:ksi. Toiminnan tempo oli kohtuullisen maltillinen, minkä johdosta räiskeseikkailu tuntuisi soveltuvan myös vähemmän fps-ammattilaisille.

Silti, Defiancesta on vaikea sanoa vielä mitään selkeän konkreettista. Räiskintä toimii ja viihdyttää, mutta millaista se varsinainen seikkailu ja morppailu on? Nivoutuvatko avoin maailma, toiminta ja tehtävät hyvin tarinaan? Millainen tarina tulee olemaan? Entä kuinka tv-sarja ja peli natsaavat yhteen? Miten suomalaiset pelaajat, joille tv-sarja näkyy laillisia kanavia käytettäessä paljon jenkkejä myöhemmin, pysyvät kärryillä? Vai pysymmekö ollenkaan?

Paljon kysymyksiä, joihin testisessiossani ei saatu vielä vastauksia. Mutta ainakin tekniset perusteet tuntuvat olevan kunnossa ja toivoa herättää sekin, että Trion Worldsin Rift on todistanut osaavansa tehdä maailmanluokan morpin ja kehittää sitä juuri oikeaan suuntaan. Jos Rift ei ole entuudestaan tuttu, niin miettikääs tätä: se on vahvasti maailman parhaimpien morppien listalla, vähintäänkin siellä viiden parhaan joukossa, ellei jopa top 3:ssa. Riftin kokemusten pohjalta tekijätiimistäkään ei ole kuin hyvää sanottavaa. Melkoinen ihme olisi, jos sen opetuksia ei osattaisi hyödyntää myös Defiancessa.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Defiance

Tekijä:  Trion Worlds

Julkaisija: Trion Worlds

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Pelaajia: tuhansia

Pelin kotisivu: www.defiance.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Rift (PC)

Rift – vuotta myöhemmin

Lue myös

AppGear Foam Fighters – hämmentävän mobiilia virtuaalilentämistä

Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 2: rauhan mies sodassa maalla ja merellä

Call of Juarez Gunslinger -ensikosketus – villi länsi räiskyvässä paketissa

Medal of Honor Warfighter – melkein todellisia sotia ja taisteluja

Star Wars 1313 – ei voimaa, ei jedejä, vain läjäyttimiä

Vieraissa: peli- ja laiteuutuuksia Playground 2012 -tapahtumassa