Uusimmat

Logitech G502 – legendaarisen pelihiiren uusi tuleminen?

21.03.2016 16:42 Miikka Lehtonen

Logitech on pitkän uransa aikana noussut PC-maailman arvostetuimpien laitevalmistajien joukkoon, eikä mitenkään vahingossa. Ehei, firma on ansainnut statuksensa tekemällä laadukasta, luotettavaa tavaraa.

Logitechin tuorein hiirijulkaisu, rempseästi nimetty G502 Proteus Spectrum, ei riko kaavaa tai tuota pettymyksiä. Se on erinomaisen hyvä hiiri.

Proteus Spectrum – ja oikeastaan samalla myös vähän vanhempi Proteus Core, sillä kyseessä on kosmeettisia eroja lukuunottamatta sama hiiri – ponnistaa aika hankalasta paikasta. Logitech kun markkinoi hiirtään legendaarisen G500s:n seuraajana. G500s on monen PC-pelurin mielestä se kaikkien aikojen paras pelihiiri, joten täytettävät kengät ovat suuret.

Logitech G502

Rahalla saa suunnittelua

Jo ensi hetket G502:n parissa ovat hyvä muistutus siitä, että Logitechin maineella yhtenä laitevalmistajien suurista nimistä on syynsä. Hiiri kun suorastaan huokuu hyvää designia. Aloitetaan fyysisistä piirteistä.

Yleiseltä suunnittelultaan G502 on erittäin miellyttävä kädessäpidettävä. Käytän itse hiirtä tilanteesta riippuen claw gripin ja palm gripin yhdistelmällä, ja hiiri soveltui erinomaisesti molempiin käyttötarkoituksiin. Muotoilu sopii hyvin käden linjoihin ja hiiren kyljet on pinnoitettu pehmeällä, mutta hyvin kitkaisalla kumipinnoitteella, jonka ansiosta se pysyy kädessä helposti ja kevyelläkin otteella.

Suoraan paketista otettuna G502 on turhan kevyt minun makuuni, mutta siihen löytyy lääke: mukana tulee nippu kulmikkaita lisäpainoja, joita voi sommitella hiiren pohjassa irroitettavan luukun alla oleviin koloihin. Ne on jaettu hiiren etu-, keski- ja takaosaan niin, että painotusta voi säädellä hyvin tarkasti mielensä mukaisesti.

Nappeja hiirestä löytyy riittävästi, eli 11. Pakollisten vasemman ja oikean painikkeen ohella hiiressä on kolmeen suuntaan liikkuva rulla, kolme peukalonappia, tarkkuuden säätelyyn tarkoitetut pikavalintanäppäimet sekä mekaaninen nappi, joka kontrolloi rullan toimintaa. Rullan saa joko vapautettua pyörimään täysin ilman vastusta, tai liikkumaan naksahdellen. Molemmat tavat toimivat hyvin. Rullan ratasmainen pinnoite on miellyttävä ja sormi tarttuu siihen sen verran hyvin, että rullaa pystyy käyttämään tarkasti ja tehokkaasti.

Hiiren painikkeiden sijoittelu sopi omiin käsiini erinomaisesti. Painikkeet ovat suuria ja loogisesti sijoiteltuja, joten kättä pystyy pitämään hiiren päällä luonnollisessa asennossa ja silti ylettymään kaikkiin tarvittaessa. Mutta tietenkin tämä on hyvin yksilöllistä: jos kätesi on merkittävästi eri kokoinen kuin minulla, sama ei välttämättä pidä enää paikkaansa.

Fyysisen suunnittelun osalta minulla ei ole pahaa sanaa sanottavana Proteus Spectrumista. Se tuntuu erinomaiselta, on mukava käyttää ja näyttääkin hyvältä. Ainoa potentiaalinen ongelma on käyttäjän kätisyys. Koska kyseessä on ergonominen hiiri, en usko että vasemmalla kädellä kokemus olisi kovinkaan kummoinen. Joudun siis jälleen osoittamaan vasenkätisten veljieni suuntaan sympatiaa.

Tähän kohtaan voisi ehkä myös todeta, että ilmeisesti Proteus Coren ja Proteus Spectrumin merkittävin ero on se, että Proteus Spectrumissa hiiren selkäpuolella olevan, LED-valaistun G-logon voi valaista haluamallaan värisävyllä. Tiettävästi ominaisuuden saa synkattua muiden Proteus-sarjan tuotteiden, eli pelinäppisten ja –kuulokkeiden kanssa, mutta moisia ei talosta löytynyt, joten mene ja tiedä.

Mutta entä se varsinainen toiminta?

Logitech G502

Softakin toimii

Koska kyseessä on Logitechin hiiri, käyttäjän kannattaa ehdottomasti ladata ilmainen Logitech Gaming Software. Itse en ollut sitä hetkeen käytellyt siirryttyäni viime aikoina muiden valmistajien tuotteiden pariin, joten ilokseni huomasin, että siihen on tullut kaikenlaisia kivoja uusia ominaisuuksia. Osa näistä on alustarajoitteisia, eivätkä kaikki hienot ominaisuudet suinkaan toimi kaikilla Logitechin hiirillä, mutta näin Proteus Spectrumin käyttäjänä edessä on hieno kattaus.

Aloitetaan siitä, että suunnilleen kaikkien muiden pelihiirten tavoin myös Proteus Spectrumissa on muistia, johon voi tallentaa maksimissaan kolme erillistä pikavalintasettiä. Näin omat DPI-asetuksensa, makronsa ja väriviritelmänsä saa mukaansa koneesta riippumatta.

Ja säädettäväähän riittää. G502:n sensori yltää 200 DPI:stä naurettavan tehokkaaseen 12000 DPI:hin saakka, mikä oli käytännön testissä aivan naurettavasti liikaa, mutta näyttääpä paketissa hyvältä. Tokihan tästä oli käytännössä hyötyä, sillä pelaan nykyään paljon Blizzardin Overwatch-räiskintäpeliä. Kuten sitä pelanneet tietävät, eri hahmot tarvitsevat erilaisia herkkyyksiä. Esimerkiksi raketin lailla paikasta toiseen singahteleva ja aktiivisesti kääntyilevä Tracer tarvitsee suurta lukutarkkuutta, jotta pienilläkin käden liikkeillä saa tehtyä niitä kunnon piruetteja. Ne onnistuivat G502:lla mainiosti, joskin rehellisesti on toki todettava, että onnistuisivathan ne suurella osalla muistakin moderneista pelihiiristä.

Logitech G502

Logitech G502

G502 ja Logitechin Gaming Software ottavat kuitenkin kaulaa kilpailijoihinsa muutamalla todella hienolla jutulla. Näistä ensimmäinen on ominaisuus, joka sopeuttaa hiiren toimimaan minkä tahansa hiirimaton kanssa. Ominaisuus kytketään päälle, sitten tehdään kahdeksikkokuviota hetken aikaa ja sitten tapahtuu magiaa. No, ei ihan, mutta käytännössä G502 toimi täysin ongelmitta paljaalla Ikean puupöydällä, pelikäyttöön tarkoitetulla hiirimatolla, Skrolli-lehden kannella ja talouspaperilla. Hyvin luki, ei tökkinyt, ei tullut haamuliikkeitä. En siis valita.

Toinen kiva juttu on se, että kun tehdään makroja, Logitech Gaming Software tukee monia suosittuja pelejä valmiiksi. Jos pelille löytyy valmis tuki Gaming Softwaresta, hiiren painikkeet voi ohjelmoida vastaamaan suoraan pelin käskyjä. Ei tarvitse muistella, että mikäs StarCraft II:ssa olikaan se ”valitse kaikki toimettomat soturit” -pikanäppäin, vaan voi valita suoraan toiminnon listasta. Samaten monet muut tietokoneen yleiset toiminnot löytyvät suoraan listoista. Eihän tämäkään nyt maata mullista, mutta onpa taas pientä ja mukavaa bonusta.

Logitech G502

Logitech G502

Hus pois G500!

G502 on erinomainen hiiri. Se on kädessä hyvinkin miellyttävä, oli otteena claw grip tai palm grip. Sen saa kustomoitua toimimaan loistavasti, halusipa hiireltään kevyttä tai painavampaa tuntumaa ja käyttipä hiirimattonaan satasen teknokangasta tai viime viikon Tamperelaista (sekin testattiin). Sen mukana tulevat softat toimivat erinomaisesti ja tarjoavat monipuoliset säädöt.

Parin kuukauden testijakson aikana kokeilin pelejä laidasta laitaan: Heroes of the Stormia, World of Tanksia, Overwatchia, This War of Mineä, World of Warcraftia, Hearthstonea, DOTA 2:ta, XCOM 2:ta, Warhammer: Vermintideä ja ties mitä muuta. Kertaakaan en joutunut ongelmiin, kertaakaan ei tullut vastaan tilannetta, jossa hiiri olisi heikentänyt pelikokemusta. Päinvastoin. Kun jaksoin kerran säätää hiireen kolme eri tilanteisiin sopivaa tarkkuussettiä, hiiri toimi hillittömän hyvin pelissä kuin pelissä.

G502 on tarkka, luotettavan oloinen ja huippulaadukas. Se saattaa hyvinkin olla paras Logitechin pelihiiri ikinä, mikä ei ole mikään ihan pieni kehu – mutta eipä tule mieleen parempaakaan. G500 voi väistyä.

 

Logitech G502 Proteus Spectrum

Valmistaja: Logitech

Hinta: noin 99,99 euroa

Lisätietoja: http://gaming.logitech.com

Miikka Lehtonen

 

Logitech G502

 

Tekniset tiedot:

  • Seurantatarkkuus:  200 – 12 000 dpi
  • Huippukiihtyvyys: yli 40 G / yli 300 IPS
  • Herkkyys: USB-datamuoto: 16 bittiä/akseli
  • USB-päivitysnopeus: 1 000 Hz (1 ms)
  • Mikrosuoritin: 32-bittinen ARM
  • Paino: 121 g, vain hiiri

 

Lisää aiheesta

Razer Mamba – testissä sykkivä, säkenöivä, hintava pelihiiri

Roccat Nyth MMO Mouse – pelikenttien kuningastiikeri

Steelseries Rival –pelihiiressä on kaikki vähän paremmin

Testissä Logitech G302 Daedalus Prime – näppärä pikkuhiiri mobailijoille

Turtle Beach Drift – kangas on uusi musta

Xbox One saa hiiri- ja näppäimistötuen