Uusimmat

Testissä Logitech G302 Daedalus Prime – näppärä pikkuhiiri mobailijoille

09.05.2015 14:00 Juho Anttila

Ruuhkaa tuntuu pukkaavan myös pelilaitemarkkinoille. Tietokoneella pelaaville on tarjolla jo jonkinlaista näppäimistöä ja osoitinlaitetta. Tässä kisassa yksi avain voittoon on tuotteen suuntaaminen jollekin tietylle viiteryhmälle.

Laitevalmistajalegenda Logitechin G302 Daedalus Prime -hiirulainen on suunnattu varsin kapealle pelisektorille. Vekotin on nimittäin suunniteltu erityisesti MOBA-tyyppisten pelien ammattilaisille. Toki samoista ominaisuuksista voi olla arvaamatonta iloa muissakin tarkkaa hiirikättä vaativissa pelityypeissä.

MOBA-tyyppisissä peleissä sopivan hiiren vaikutus voikin olla merkittävä. MOBAt ovat sukua reaaliaikastrategioille siinä mielessä, että hiiren painikkeet tapaavat saada kyytiä, kun kentälle kliksutellaan parhaimmillaan pari kertaa sekunnissa. Samanaikaisesti laitteen on syytä olla kevyt käyttää tarkkuutta unohtamatta.

Pieni hiiri kouraan katoaa

G302 on kooltaan pienikokoinen hiirulainen. Pituutta laitteella on vajaat 12 senttiä, leveyttä 6,5 senttiä eikä korkeuskaan yllä edes neljään senttiin. Ilman häntää hiirelle kertyy painoa 87 grammaa. Isoon kouraan tällainen piiperö hukkuu helposti, mutta eipä laitetta ole tarkoituskaan käsitellä koko käden otteella.

Hiirenkuonon hyvin vaatimaton hyppyri tarjoaa sormiotteelle luonnollisen asennon. Yksinomaan naksuasetuksella käytettävissä oleva rulla on sileä, mutta pinnassa on miellyttävä pito. Viiden eri tarkkuusasetuksen välillä valitsemiseen tarkoitettu painike ei tule tielle, vaikka onkin muotoilultaan yllättävän aggressiivinen.

Peukalopainikkeiden kohdalla G302 ei sen sijaan ihan tue ainakaan oman käteni muotoa. Painikkeet jäävät luonnollisessa käyttöasennossa millin pari liian eteen, varsinkin etummaiseen painikkeeseen kurottaminen jännittää rannetta ikävästi. Toisaalta en ole ylipäätänsäkään ollut koskaan peukalopainikkeiden suurkuluttaja, joten käyttöongelmista voi syyttää osittain myös tottumattomuutta.

Vähemmän tärkeinä ominaisuuksina tässäkin hiiressä on ohjelmoitava valo sekä erikseen ohjelmoitava valaistu G-logo. Molempiin saa viriteltyä hengitysefektin, mutta väriin ei käy koskeminen. Kylmän sinisen on kelvattava.

G302 ei ole kallis hiiri. Noin viiden kympin hinnalla myytävän laitteen kohdalla jostain on pakko antaa myöten. Hiiren johdin on perinteinen päällystämätön kumiletku. Palveleehan se toki tehtäväänsä, mutta noinkohan kestävyys on ihan samalla tasolla punottujen ratkaisujen kanssa?

Kevyttä tuntumaa

Kuten alussa mainitsinkin, MOBA-peleissä klikkaillaan hiirellä paljon. Yksi G302:n myyntivalteista on painikkeisiin viritelty jousijärjestelmä, jonka tarkoituksena on varmistaa napakka ja johdonmukainen painiketuntuma. Kestävyyteen ei testijakson aikana pystynyt ottamaan lopullista kantaa, mutta se on myönnettävä, että painikkeiden tuntuma on erinomainen.

Tarkkuuspuolella tarjolla on dpi-lukemia välillä 240-4000. Mukana tulevalla sovelluksella näistä voi ohjelmoida itselleen melko lailla portaattomasti viisi vaihtoehtoa, joiden välillä vaihdellaan rullan vieressä löytyvällä painikkeella. Kalliimpiin ja tarkempiin hiiriin verrattuna 4000 ei ole järin korkea lukema, mutta tosiasiassa sen luulisi riittävän vallan mainiosti normaalipelaajan käyttötarpeisiin.

Kevyen ja pienikokoisen hiiren käyttötuntuma on, vähemmän yllättäen, kevyt. Itse vaihdoin laitteen pariin suoraan saman firman muhkeammasta G500:sta. Aluksi kepeys vaati rutkasti totuttelemista, mutta kun hermoradat oppivat erilaiseen tuntumaan, löytyi G320:n juju. Tällä hiirellä on helppo tehdä nopeita, kohtuullisen tarkkoja liikkeitä.

Sovelluspuolella G320:n tarjonta on perusasioihin keskittyvä. Varsinaisia makro-ominaisuuksia ei löydy, vaikka hiiren kuusi painiketta onkin ohjelmoitavissa vapaasti. Tosi kovan luokan pelaajan tarpeisiin G320:n sovellustarjonta tuskin riittää, mutta epäilisin, että valtaosa pelaajista pärjää ilmankin monimutkaisia makrotoimintoja. Nykyään jo sangen yleiseen tapaan hiiren asetukset saa tallennettua joko tietokoneelle tai hiiren omaan muistiin, joten ne kulkevat kätevästi laitteen mukana.

Kuten lähes kaikkia pelilaitteita, myös tätä hiirtä markkinoidaan huippupelaajien viimeisen päälle hiottuna työkaluna. Rehellisempää olisi todeta, että G320 on pätevä, mutta ominaisuuksiltaan lopulta kuitenkin korkeintaan keskiluokkaan tähtäävä tuote.

Viiden kympin hintaansa nähden G320 tarjoaa ihan kivasti suorituskykyä ja ominaisuuksia pienikokoisista hiirulaisista tykkääville. Korkeamman hintaluokan laitteita on sen sijaan vaikea lähteä haastamaan tällä suorituksella.

 

Logitech G302 Daedalus Prime

Valmistaja: Logitech

Hinta: noin 50 euroa

Lisätietoja: G302 Daedalus Prime

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • 6 ohjelmoitavaa painiketta
  • Tarkkuus 240 – 4000 dpi
  • Maksimikiihtyvyys > 20G
  • Maksiminopeus > 3 m/s
  • USB-raportointitaajuus 1000 Hz

 

Lisää aiheesta

Corsair Gaming K70 RGB – pelinäppäimistön kallista hintaa perustellaan huimalla valoshowlla

New 3DS – entistä kolmiulotteisempi ja kivempi, huteistaan huolimatta

Roccat RYOS TKL Pro – ”sinisten ledien valossa on jotain zeniläistä”

Steelseries DeX – tarkan pelaajan tarkka hiirimatto

TrackIR 5 Professional lisää pelissä olemisen tuntua

Turtle Beach Grip 500 – pitoministerin perillinen

Turtle Beach Impact 700 – Punavalaistun kytkinnäppäimistön iskuyritys