Uusimmat

Corsair Gaming K70 RGB – pelinäppäimistön kallista hintaa perustellaan huimalla valoshowlla

26.03.2015 18:00 Juho Anttila

Mekaaniset näppäimistöt ovat nousseet nopeasti kuriositeeteista pelinäppäimistöjen oletusarvoksi. Valikoiman kasvaessa ja hintojen vastaavasti pudotessa tarjonnasta pyritään erottumaan mitä erikoisimmilla tempuilla. Mitenkä maistuisi esimerkiksi täysin konfiguroitavissa oleva valoshow?

Corsairin Gaming K70 RGB on ominaisuuksiltaan melkoisen muhkea näppäinpaketti. Heti alkuunsa huomion vie kuitenkin mahdollisuus konfiguroida näppäimistön taustavalaistus melko lailla vapaasti. Perin tärkeistä ominaisuuksista puhutaan siis, mutta kuten jo ehdin mainitsemaan: tarjonta on laaja ja jotenkin siitä porukasta on erotuttava.

Ennen valaisuominaisuuksiin pureutumista käytetään kuitenkin pieni hetki sen pohtimiseen, miten Corsair Gaming K70 RGB toimii näppäimistönä. Vekottimella kun olisi kuitenkin tarkoitus pelata ja työskennellä, ellei suunnittele valotaulutyylisen tilataideteoksen väsäämistä.

Kevyttä suorituskykyä

Muotoilultaan näppäimistö on suhteellisen konservatiivinen, joskin hieman kulmikas. Makropainikkeilla tai muilla lisähärpäkkeillä ei olla lähdetty kikkailemaan. Perussetin lisäksi tarjottimelta löytyy pienet pyöreät painikkeet lukitsemista ja taustavalojen kirkkauden säätämistä varten. Mediapainikkeetkin on piilotettu häveliäästi laitteen oikeaan ylänurkkaan. Ainoa varsinaisesti persoonallinen piirre on rullamuotoisena toteutettu äänenvoimakkuuden säädin.

Irrotettava rannetuki on kevyt ja miellyttävästi pinnoitettu, mutta ainakin omille käsilleni hitusen liian kapea. Tukevasti punottu liitäntäjohto sen sijaan edustaa jytäkämpää mallia. Ei mikään ihme, sillä yksi USB-portti ei riitä Corsairin tarpeisiin, vaan punoksen alla virtaa bittejä kahden USB-piuhan verran.

Näppäimistössä on käytetty Cherry MX Red -kytkimiä. Tuntuma on aiemmin käyttämääni SteelSeriesin 6GV2:sta kevyempi eikä yhtä naksahteleva, mutta pienen totuttelun jälkeen kirjoittaminen ja pelaaminen sujuu hyvin. Makuasioita nämä pohjimmiltaan ovat.

Konehuoneen puolella homma on myös kunnossa. Lupausten mukaan näppäimistö käsittelee ongelmitta 104 yhdenaikaista näppäimenlyöntiä eikä niin sanottua ghostingia, eli joidenkin painikkeiden toimimattomuutta toisten ollessa painettuna alas esiinny lainkaan. Nämä taitavat toki olla nykynäppäimistöistä puhuttaessa perustason vaatimuksia.

Muotoilusta on syytä nostaa esille vielä yksi havainto. Toisin kuin perinteisemmissä näppäimistöissä, Corsairissa painikkeita ei olla upotettu roskaa ja töhnää keräävään kaukaloon. Isommat roskat onkin helppo ravistella suoraan pois näppäinten alta ja pienempikin töhkä lähtee kätevästi vaikkapa paineilmalla.

Valoa jos jonkinlaista

Teknisiltä ominaisuuksiltaan ja käyttömukavuudeltaan K70 on oikein mainio ja käyttökelpoinen laite. Ne varsinaiset erikoisuudet löytyvätkin sitten sovelluspuolelta. Näppäimistön makro- ja valaisuominaisuudet ovat nimittäin todellakin kattavat. Asetukset kulkevat myös tarvittaessa kätevästi mukana, sillä ne tallennetaan suoraan laitteen omaan muistiin.

Hallinnassa käytettävä Corsair Gaming -ohjelmisto pitääkin sitten sisällään jos jonkinlaisia ominaisuuksia. Erilaisten asetusprofiilien luominen ja hallinta onnistuu toki ja joka profiilille voi määritellä juuri haluamansa kaltaiset makro- ja valaisuominaisuudet.

Valaisupuolella jokaiselle painikkeelle on mahdollista määritellä oma taustaväri täysin vapaasti. Näppäimiä on mahdollista ryhmitellä ja näppäimenpainallusten yhteyteen on mahdollista määritellä erilaisia valaisuefektejä, kuten vaikkapa aaltoilua tai muuta vastaavaa. Jokaisen efektin toimintaviiveitä ja muita parametreja pääsee myös rukkaamaan hämmästyttävän tarkalla detaljitasolla. Turhaa? Kyllä. Hauskaa? Totta hitossa, ainakin jonkin aikaa.

Makropuolella käytettävissä on myös kunnioitettavan laaja patteri erilaisia säätimiä ja toimintoja. Se, mitä varsinaisten makropainikkeiden puuttuessa ehkä menetetään, voitetaan takaisin muiden ominaisuuksien määrässä. Niin, ja toki makroillekin voi lisätä omat kustomoidut valaisuefektit, sehän tässä oli pääasia. En ole itse makrojen suuri ystävä, mutta olen melko varma, että ominaisuudet riittävät vaativampaankin käyttöön, jos ei jää kaipaamaan mainittuja makropainikkeita.

Vielä jännempää olisi, jos se toimisi

Valitettavasti ainakin vanhemmalla sovellusohjelmistolla laite oireili ikävällä tavalla. Välillä valaisuefektit unohtuivat kokonaan ja näppäimistö käynnistyi perusasetuksilla. Muutaman kerran koko näppäimistö meni jumiin koneen käynnistyessä uudelleen niin, että laite piti irrottaa USB-porteista kokonaan ja liittää takaisin ennen kuin se suostui taas kuuntelemaan painalluksia.

Jossain vaiheessa ongelmien esiintymistiheys väheni ohjelmistopäivityksen myötä, mutta aivan kokonaan niistä ei ole päästy eroon vieläkään. Testijärjestelmänä toimi Windows 7 -pohjainen tietokone, joten en tiedä, toimiiko ohjelmisto luotettavammin Windows 8 -laitteistolla. Niin yleisiä ongelmat eivät olleet missään vaiheessa, että vekotinta kehtaisi tuomita käyttökelvottomaksi. Näppäimistön on kuitenkin tottunut tähän saakka mieltämään laitteeksi, joka ei oirehdi sovelluspuolen virheitä. Ehkä tämä on sitten sitä nykyaikaa.

Toinen Corsairia vastaan puhuva tekijä on hinta. Se nimittäin on suhteellisen suolainen. Näyttää siltä, että tällä hetkellä näppäimistöstä saa pulittaa ostopaikasta riippuen hieman vajaat 200 euroa. Vekotin on sovelluspuolen ajoittaisia ongelmia lukuun ottamatta laadukas, kestävä ja mukava käyttää, mutta hintaa katsellessa pysähtyy silti väkisin miettimään, mistä tässä nyt maksetaan. Valoistako? Ovathan ne, toimiessaan, hienoja, mutta kalliilta tuntuu silti.

Johtopäätökseni onkin se, että Corsair Gaming K70 RGB ei varsinaisesti tarjoa mitään sellaista, mitä ei löytyisi markkinoilta edullisemminkin. Jos siis unohdetaan ne himputin valot. Itsensä selvästi luksustuotteeksi asemoivalta näppäimistöltä odottaisi suolaista hintalappua vastaan ehkä vielä hitusen parempaa luotettavuutta ja vielä jotain pientä lisäherkkua jo tarjottujen perustoimintojen lisäksi.

Parhaiten laitetta kuvaakin se, että testijakson päätyttyä se jäi itselleni vakiokäyttöön, mutta samanaikaisesti en olisi itse valmis maksamaan laitteesta sen täyttä hintaa. Toisaalta kuka tahansa työpöytäni nähnyt tietää, etteivät ulkonäköasiat ole lähellekään tärkein argumentti työvälineitteni valinnassa, joten eiköhän Corsair Gaming K70 RGB löydä myös yleisönsä.

 

Corsair Gaming K70 RGB

Valmistaja: Corsair

Laitevaatimukset: 2 vapaata USB-liitintä, Windows Vista tai uudempi

Hinta: 180-280 euroa

Lisätietoja:  Corsair Gaming K70 RGB

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • Materiaali: Alumiini
  • Mitat: 438 x 163 x 24 mm
  • Paino: 1,2 kg
  • Cherry MX –näppäimet
  • 32-bittinen ARM-prosessori
  • 1000 Hz USB-taajuus

 

 

Lisää aiheesta

Ducky Shine2 –pelinäppäimistö – luotettavuutta ja laatua 

Mekaaninen näppäimistö vastaan nestemäinen elintarvike 

Razer Anansi MMO Keyboard – makroja kansalle 

Razer BlackWidow Ultimate 2014 -näppäimistö – vihreän pelaamisen kova hinta 

Razer Blackwidow Ultimate Chroma – kun kissakin joutui luopumaan johdonjärsinnästä 

Xtrfy XG1-R LED –pelinäppäimistö on ledillisen värikkyyden multihuipentuma