Uusimmat

Pelien tekeminen ei aina hymyilytä

18.11.2004 12:33 Jukka O. Kauppinen

Pelialan työtunnit ja viihtyvyys ovat olleet viime aikoina vahvasti valokiilassa, etenkin ns. ”EA-puolison” julkaiseman verkkoartikkelin jälkeen. Electronic Artsilla työskentelevän henkilön puoliso kertoo artikkelissaan, miten hänen miehensä on pakotettu tekemään töitä seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan – ilman ylityökorvauksia tai vastaavaa lomaa projektin jälkeen. Hyvin tehdyn työviikon jälkeen puoliso pääsee lauantaina kotiin rentoutumaan jo niinkin aikaisin kuin 1830.

Artikkeli on synnyttänyt runsaasti keskustelua ja uusia paljastuksia, niin anonyymisti kuin nimelläkin. Erityisesti EA on saanut paljon rapaa niskaansa, mutta muutkin pelitalot ovat saaneet osansa riistosyytöksistä.

International Game Developers Association julkaisikin aiheesta avoimen kirjeen, jossa järjestön vetäjät kommentoivat asiaa molemmilta puolilta.

”On tärkeää huomata, että huonot työolosuhteet johtuvat usein pelialan merkittävistä muutosvaiheista. Toisaalta myös pelintekijät altistavat itsensä liian usein äärimmäisille työolosuhteille. Macho-imagolla yritetään liian usein todistaa omaa tärkeyttä ja kyvykkyyttä.”

EA:n työtunnit ja ylityötuntien maksamattomuus on jo johtanut laajan mittakaavan oikeuskäsittelyn valmisteluun, jonka seurauksia tarkkaillaan varmasti yhdessä jos toisessakin pelitalossa. Pitkällä tähtäimellä tämä voi johtaa alan hienoiseen tervehtymiseen ja järkeentymiseen. IGDA muistuttaa, että on myös sellaisia pelitaloja, jotka panostavat voimakkaasti työolosuhteiden viihtyvyyteen ja järkeviin työtunteihin – ja luovat silti ensiluokkaisia pelejä. Näitä ovat muun muassa BioWare, Firaxis, Team17, Blue Fang, Cyberlore ja Ensemble.

”Nämä ja muut fiksut yhtiöt tietävät, että hyvä elämänlaatu johtaa tuottavampiin ja luovempiin työntekijöihin, jotka edelleen tekevät parempia pelejä – ja pysyvät pelialalla jakaen kokemuksensa ja innostuksensa uusien tulokkaiden kesken.”

”On valitettavan ironista, että ne jotka tähtäävät menestykseen hinnalla millä hyvänsä eivät ymmärrä, että järkevä ja inhimillinen henkilöstöhallinto ja pelien tuotantomenetelmät vievät heidät tavoitteeseensa nopeammin ja luotettavammin.”

Pelibisnes, vaikka sitä toisin voisikin hätäisesti kuvitella, ei ole hupia vaan loppujen lopuksi raakaa bisnestä ahdistavien aikataulujen puitteissa. Alalla on nähty myös Suomessa burnoutteja ja hermoromahduksista johtuneita sairaslomia, vaikkakin täkäläisten pienten studioiden ilmapiiri onkin aivan toista kuin suurimpien kustantajien studiokomplekseissa.

http://www.livejournal.com/users/ea_spouse/
Quality of Life White Paper