Uusimmat

Asus M4A79T Deluxe

31.03.2009 20:05 Muropaketin toimitus

Asus on paketoinut M4A79T Deluxe -emolevyn valmistajalle tyypilliseen pakkaukseen, jonka edessä mainostetaan mallinimen ympärillä muun muassa solid-tyyppisiä kondensaattoreita, CrossFireX-tukea, ExpressGate-ominaisuutta sekä tuettuna olevaa AM3-prosessorikantaa.

Oheismateriaalivalikoima on pidetty minimissä ja mukana toimitetaan ohjekirjan ja ajuri-CD-levyn ohella I/O-liitinsuoja, korttipaikkaliitin, joka on varustettu kahdella USB 2.0- ja yhdellä FireWire-liittimellä, viisi Serial ATA -kaapelia, Turbo Key -ominaisuuden ohjelappunen, kaksi CrossFireX-siltaa sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat.

Asus M4A79T Deluxen piirilevy on väriltään tumman ruskea ja sitä värittävät mustiksi, punaisiksi, turkooseiksi, oransseiksi, sinisiksi ja valkoisiksi värikoodatut liittimet. 790FX-northbridgen päällä on kuparista valmistettu jäähdytyssiili, joka on lämpöputkilla yhteydessä SB750-southbridgen ja virransyötön siileihin.

Asuksen tuotteita on saatavilla Suomesta kiitettävästi ja sama koskee myös M4A79T Deluxea, joka löytyy usean jälleenmyyjän tuotelistauksesta. Emolevyllä on hintaa halvimmillaan noin 190 euroa, joten kyseessä on Socket AM3 -valikoiman kalleinta osa-aluetta edustava tuote.

I/O-liitinvalikoimasta löytyy tuttu ja turvallinen rivistö liittimiä: PS/2-liittimet hiirelle ja näppäimistölle, kuusi USB 2.0 -liitintä, digitaalista ääntä varten optinen ja koaksiaaliliitin, FireWire- ja eSATA-liitin, yksi verkkoliitin sekä analogiselle äänelle kuusi 3,5-millimetrin liitintä.

Asus on varustanut emolevynsä neljällä PCI Express x16 -liittimellä, joihin asennetut näytönohjaimet voi tarvittaessa asettaa toimimaan myös CrossFireX-tilassa. Kaikki liittimet tukevat PCI Express 2.0 -standardia, mutta nopeuden osalta ainoastaan siniseksi värikoodatut kykenevät toimivat täydellä x16-nopeudella ja mustien liittimien nopeus on rajoitettu x8:aan. Kahdella näytönohjaimella tulee käyttää sinisiä liittimiä, kolmella näytönohjaimella ainoastaan yksi liitin voi toimia x16-nopeudella ja kaksi liitintä x8-nopeudella, ja neljällä näytönohjaimella kaikkien liittimien nopeus on ainoastaan x8.

PCI Express x16 -liittimien välistä löytyy myös kaksi PCI -liitintä ja piirilevyn reunalle on sijoitettu Realtekin gigabitin 8112-verkko-ohjainpiiri, VIAn VT6315N-FireWire-piiri ja Realtekin kahdeksankanavainen 1200-äänipiiri.

Siirryttäessä tutkimaan emolevyn oikeaa alakulmaa, vastaan tulee alumiinisella siilillä jäähdytettävä SB750-southbridge. Southbridge ohjaa viittä punaiseksi värikoodattua Serial ATA -liitintä, jotka tukevat kiintolevyjen asettamista RAID 0- ,1- ,5-, 10- ja JBOD-tiloihin. Lisäksi alakulmasta löytyy yksi sininen PATA-liitin, virta- ja reset-painokytkimet, musta diskettiasemaliitin, FireWire-lisäliitinkaapelin liitinkanta sekä kolme USB 2.0 -lisäliitinkaapelin liitinkantaa.

Hieman ylemmäs on sijoitettu neljä muistiliitintä, joista kaksi on värikoodattu oranssiksi ja toiset kaksi mustaksi. Liittimiin voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua DDR3-muistia ja vakiona korkein tuettu kellotaajuus on 667 MHz (1333 MHz DDR) ja ylikellotuksella taataan toimivuus 800 MHz:lle (1600 MHz DDR). 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella emolevy tukee asennettavaksi ainoastaan yhden muistikamman per muistikanava. On syytä myös muistaa, että 32-bittinen Windows Vista tunnistaa maksimissaan kolme gigatavua muistia ja sitä enemmän omistavien kuluttajien on syytä asentaa 64-bittinen versio, jotta kaiken muistikapasiteetin saa käyttöön. 24-pinninen ATX-virtaliitin on sijoitettu muistiliittimien ja piirilevyn reunaan jäävälle alueelle.

Prosessorikannan ympärillä on coolerin kiinnityskehikko ja heti vieressä solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita sekä suojattuja keloja. Virransyöttö on 8+2-vaiheinen, joista kahdeksan vaihetta on pyhitetty prosessorille ja kaksi vaihetta integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on löytänyt paikkansa emolevyn reunalta virransyötön läheisyydestä.

Emolevyn pohjassa coolerikehikon kiinnityslevyn alla pilkottaa merkintä Stack Cool 2, joka viittaa yhteen ylimääräiseen piirilevykerrokseen. Sen tarkoituksena on levittää kuumimpien piirien tuottamaa lämpöä laajemmalle alueelle ja näin ollen laskea lämpötiloja.

Asus on tyypillisesti varustanut BIOSinsa monipuolisilla asetuksilla, eikä M4A79T Deluxe tuota pettymystä. Ensimmäisenä vastaan tulevasta valikosta voi säätää prosessorikerrointa, väylätaajuutta, muistien kellotaajuutta sekä muun muassa HyperTransport-linkin nopeutta.

Samaisen valikon alempaa löytyvät jännitesäädöt, joissa on listattu prosessorijännitteiden ohella muistien, HyperTransportin, northbridgen ja southbridgen jännitteet.

Alavalikoista löytyvät muistiasetukset ja listan yläpäässä näkyy käytössä olevat muistiasetukset ja alempaa voi säätää asetuksia hyvin yksityiskohtaisesti.

Prosessorin tiedot on listattu omassa valikossa ja se käsittää prosessorin mallin sekä revisionin, välimuistien koot sekä prosessorin ja northbridgen kellotaajuuden.

Perinteiseen tapaan monitorointimahdollisuudet lämpötiloille, tuulettimien kierrosnopeuksille ja jännitteille on sijoitettu omaan valikkoonsa, josta voi säätää myös tuulettimien asetuksia.

Asuksen emolevyistä löytyy myös hyvin kätevä EZ Flash 2 -ominaisuus, jolla BIOSin voi päivittää esimerkiksi USB-tikulta. Samaisessa valikossa on listattu myös Express Gate -ominaisuus sekä linkki AI NET 2 -ominaisuuksiin sekä profiileihin.

Sisältö

  1. AM3-kantaiset AMD 790FX -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus M4A79T Deluxe
  3. Gigabyte MA790FXT-UD5P
  4. MSI 790FX-GD70
  5. Loppuyhteenveto