Uusimmat

MSI 790FX-GD70

31.03.2009 20:05 Muropaketin toimitus

MSI rikkoo pakkauksen osalta aiempia tottumuksia ja emolevy on paketoitu valko-oranssiin laatikkoon, jossa mainostetaan mallinimeä, DrMOS-ominaisuutta sekä muun muassa CrossFireX- ja AM3-tukia.

Pakkauksen uumenista paljastuu nivaska ohjekirjoja ja -lappuja, ajuri-CD-levy, ohjelmisto-CD-levy, I/O-liitinpaneeli, diskettiasema- ja PATA-kaapeli, neljä Serial ATA -kaapelia, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia, kaksi CrossFireX-siltaa, kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat sekä korttipaikkaan asennettava liitinpaneeli, josta löytyy kaksi USB 2.0 -liitintä.

Pakkauksen ohella MSI on uudistanut myös emolevysuunnittelua ja värimaailma on muuttunut mustan, harmaan ja sinisen harmoniaksi. Tumman ruskean / mustan väriseltä piirilevyltä löytyy kaksi siiltä, joista ensimmäinen jäähdyttää SB750-southbridgeä ja toinen 790FX-northbridgeä sekä virransyötön komponentteja. Northbridgeä ei ole sijoitettu tavanomaisesti prosessorikannan ja korttipaikkaliittimien väliin, vaan poikkeuksellisesti virransyötön viereen kuvassa prosessorikannan yläpuolelle.

Asuksen ja Gigabyten tavoin myös MSI:n edustus Suomessa on hyvä, minkä myötä moni jälleenmyyjä tarjoaa 790FX-GD70-mallia. Valitettavasti hintataso edustaa Socket AM3 -emolevyjen kärkeä ja on asettunut halvimmillaan 180 euron tuntumaan.

I/O-liitinvalikoima ei yllätä ja rivistön edustus on hyvin pitkälle vastaava kuin aiemmissa tämän artikkelin emolevyissä. PS/2-liittimet löytyvät näppäimistölle ja hiirelle, USB 2.0 -liittimiä on seitsemän kappaletta, verkkoliittimiä kaksi kappaletta ja lisäksi rivistöstä löytyy eSATA- ja FireWire-liitin, optinen ja koaksiaaliliitin digitaaliselle äänelle sekä kuusi 3,5-millimetrin liitintä analogiselle äänelle.

MSI on päätynyt PCI Express x16 -liitinten osalta vastaavanlaiseen ratkaisuun kuin Asus ja emolevyltä löytyy liittimiä nelin kappalein. Järjestely on muutenkin vastaavanlainen ja kahdella näytönohjaimella liittimien nopeus on täydet x16, mutta näytönohjainmäärän tuplaantuessa nopeus puolittuu x8:ksi. MSI:n päätös sijoittaa northbridge pois prosessorin ja korttipaikkaliittimien välistä on oivallinen, sillä valmistaja on kyennyt ahtaamaan enemmän korttipaikkaliittimiä ja PCI-liittimiä on kaksin kappalein ja löytyy ylhäältä myös yksi PCI Express x1 -liitin.

Piirilevyn reunalta löytyy tuttuun tapaan muutamia pienikokoisia piirejä ja Realtekin osalta valikoima käsittää kaksi gigabitin RTL8111DL-verkkopiiriä sekä ALC889-äänikoodekkipiirin ja VIAn osalta FireWirestä huolehtivan VT6315N-piirin.

Muiden emolevyjen tavoin myös MSI:n mallissa alimman siilin alla on SB750-southbridge, jonka vastuualueella ovat mustaksi värikoodatut Serial ATA -liittimet. Puolestaan sinisiä liittimiä ohjaa JMicron JMB322-piiri. Southbridgen ohjauksessa oleviin liittimiin asennetut kiintolevyt voi tarvittaessa asentaa toimimaan RAIDin 0-, 1-, 5- 10- ja JBOD-tilassa, kun taas JMicronin piiri tukee ainoastaan 0-, 1- ja JBOD-tiloja.

Emolevyn alakulmasta löytyy myös PCI Express x16 -liittimien läheisyydestä kaksi seitsensegmenttinäyttöä ja reunoilla diskettiasema- ja PATA-liittimet.

Alakulmasta löytyy myös poikkeuksellisen monipuoliset painokytkimet ja ylikellotusominaisuudet. Rivistön oikealle puolelle on sijoitettu virta-, reset- ja BIOSin nollauskytkimet ja siitä seuraavalla kytkimellä voi asettaa GreenPower-teknologian päälle ja pois päältä.

Vasempaa reunaa miehittävät ylikellotukseen pyhitetyt komponentit, joista toiseksi vasemmanpuoleisimmalla voi kytkeä OC Gear -teknologian päälle ja pois päältä. Oikeanpuolimmaisimmalla voi vastaavasti säätää väylätaajuutta yhden megahertsin pykälin, kun OC Gear on kytketty päälle. Ominaisuus ei vaadi toimiakseen ohjelmistoja tai tietokoneen käynnistämistä uudelleen.

DDR3-muistiliittimiä on vähemmän yllättävästi neljä kappaletta ja niihin voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua muistia. Aiempien emolevyjen tavoin tuettuina ovat virallisesti 533 MHz:n (1066 MHz DDR) ja 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudet, mutta ylikellotusten myötä MSI tarjoaa BIOSin kautta kertoimet maksimissaan 1066 MHz:n (2133 MHz DDR) kellotaajuudelle. Muistiliittimien alapuolelle on sijoitettu 24-pinninen ATX-liitin.

Prosessorikannan kolmella sivustalla on reilusti tilaa, mutta neljännellä sivustalla on suurikokoinen alumiinisiili, joka jäähdyttää northbridgeä ja virransyöttöä. Emolevyn kaikki kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia ja kelat suojattuja. Virransyöttö on viisivaiheinen ja tuettuna on MSI:n APS-teknologia (Active Phase Switching), jonka myötä emolevyn voi säätää automaattisesti säätämään virransyötön vaiheita esimerkiksi rasitusasteen mukaan. Emolevy tukee maksimissaan 140-watin neliytimisiä prosessoreita, joilla virtaa syötetään kuvassa näkyvän isokokoisen siilin taakse sijoitetulla kahdeksanpinnisellä lisävirtaliittimellä.

MSI:n BIOS on huomattavasti epäselvempi kuin Asuksen ja Gigabyten, sillä asetuksia on ripoteltu hyvin monien eri valikkojen alle. Ensimmäisenä käsiteltävässä valikossa on listattu prosessorin ja muistien kellotaajuus, ja niiden alapuolelta löytyvät asetukset prosessorin väylätaajuuden ja kertoimen, ACC:n sekä muun muassa automaattisen ylikellotuksen säätämiseen.

Alempana samasta valikosta löytyy valinta muistikertoimen asettamiseen sekä muun muassa HyperTransport- ja PCI Express -väylän kellotaajuudelle.

Ylikellotusta varten jännitesäätöjä on reilusti ja pelkästään prosessorille on pyhitetty kuusi eri säätöä, joiden ohella mukana ovat myös muun muassa muisti-, northbridge- ja southbridge-jännitteet.

Memory-Z-valikossa on listattuna käytössä olevien muistikampojen tiedot valmistajaa, mallia, kellotaajuuksia ja viiveasetuksia myöden.

Muistiasetukset on listattu pitkänä listana yhdessä valikossa, josta löytyy varmasti kaikkien käyttäjien tarpeita vastaavat säädöt.

Tuttuun tapaan BIOSista löytyy myös asetuksia tuulettimien kierrosnopeuksien säätämiseen sekä tarkkailumahdollisuudet lämpötiloille, tuulettimien kierrosnopeuksille ja jännitteille. Valitettavasti jännitelistaus on niukahko ja siitä uupuvat muisti-, northbridge- ja southbridge-jännitteet.

Emolevy on valjastettu GreenPower-ominaisuudella, jonka asetukset löytyvät omasta valikostaan. Kyseisestä valikosta luonnistuu virransyötön vaiheiden sekä ledien säätäminen ja alempana on listattu ampeerilukemia, tehonkulutuslukema sekä alimpana hyötysuhde.

BIOSin asetuksia voi tarvittaessa myös tallentaa neljään varattuun muistipaikkaan ja palauttaa niistä esimerkiksi epäonnistuneen ylikellotuksen tai BIOSin nollauksen jälkeen.

Asuksen tavoin BIOSin päivittämisen voi suorittaa suoraan BIOSista käsin M-Flash-ominaisuudella. Ominaisuus antaa vapaat kädet käytössä olevan BIOSin tallentamiseen esimerkiksi USB-tikulle tai uuden BIOS-version päivittämisen sieltä.

Sisältö

  1. AM3-kantaiset AMD 790FX -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus M4A79T Deluxe
  3. Gigabyte MA790FXT-UD5P
  4. MSI 790FX-GD70
  5. Loppuyhteenveto