Uusimmat

Gigabyte MA790FXT-UD5P

31.03.2009 20:05 Muropaketin toimitus

Asuksen tavoin myös Gigabyte on turvautunut valmistajalle tyypilliseen ratkaisuun tuotteen paketoinnissa ja MA790FXT-UD5P-mallinimeä kantava emolevy löytyy valkopainotteisesta laatikosta. Laatikossa mainostetaan näkyvimpänä ominaisuutena Ultra Durable 3:a, jolla yritys viittaa kahden unssin kuparimäärään per piirilevykerros, japanilaisiin solid-tyyppisiin kondensaattoreihin sekä muun muassa ferriittisydämisiin keloihin. Perinteisissä emolevyissä kuparia on kerrosta kohdin yksi unssi ja Gigabyte mainostaa tuplatun määrä alentavan lämpötiloja varsinkin kuumilla alueilla.

Asuksen tavoin myös Gigabyte on pitänyt oheismateriaalivalikoiman kohtuullisen niukkana ja mukana ei toimiteta kuin ohjekirja, kaksi ohjelappusta, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, kaksi tarraa, PATA- ja diskettiasemakaapeli, kuusi Serial ATA -kaapelia, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia sekä lisäliitinpaneeli, jossa on kaksi Serial ATA -liitintä sekä yksi molex-virtaliitin.

Gigabyten aiempiin emolevymalleihin verrattuna MA790FXT-UD5P:ssä värimaailma on huomattavasti niukempi. Piirilevy on tuttuun tapaan kirkkaan sininen, mutta liittimien värikoodauksina on käytetty ainoastaan sinistä, valkoista, mustaa ja keltaista, kun aiemmin liittimet ovat käsittäneet lähes kaikki sateenkaaren värit. Emolevyä jäähdytetään passiivisesti ja northbridgen, southbridgen sekä virransyötön alumiiniset siilit on yhdistetty toisiinsa lämpöputkilla.

Gigabyten emolevytarjonta Suomessa on hyvällä mallilla ja sen myötä myös MA790FXT-UD5P on löytänyt tiensä usean jälleenmyyjän tuotelistauksiin. Halvimmillaan emolevy irtoaa reilulla 160 eurolla, joten kyseessä on hieman Asusta edullisempi vaihtoehto, mutta on kuitenkin Socket AM3 -kannallisten emolevyjen kalleinta kärkeä.

I/O-liitinrivistö käsittää PS/2-liittimen hiirelle ja näppäimistölle, digitaalisen ääniliittimen optisena ja koaksiaalisena, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, kaksi erilaista FireWire-liitintä, kaksi verkkoliitintä sekä kuusi 3,5-millistä liitintä analogiselle äänelle.

Asuksesta poiketen Gigabyte on päätynyt emolevyssään ainoastaan kahteen PCI Express x16 -liittimeen, jotka molemmat toimivat täydellä x16-nopeudella ja tukevat ATI Radeon -näytönohjainten asettamista CrossFireX-tilaan. Lisäksi emolevy on varustettu kolmella PCI Express x1 -liittimellä ja kahdella PCI-liittimellä. Peruskuluttajan näkökulmasta ratkaisu on huomattavasti parempi, sillä hyvin harva kuluttaja tarvitsee neljää PCI Express x16 -liitintä, mutta useammalle kuin yhdelle PCI-liittimelle tulee yleisemmin tarve.

Piirilevyn reunalta löytyy kolme pientä piiriä, joista vasemmanpuoleisin on Realtekin kahdeksankanavainen ALC889A-äänikoodekkipiiri ja kaksi muuta Realtekin gigabitin 8111DL-verkkopiirejä.

Alumiinisen siilin alla on SB750-southbridge, joka ohjaa PATA-liittimen ohella kuutta vaalean siniseksi värikoodattua Serial ATA -liitintä, joihin asennetut kiintolevyt voi tarvittaessa asentaa toimimaan RAID 0-, 1-, 5-, 10-tai JBOD-tiloihin. Neljän valkoisen Serial ATA -liittimen ohjaamisesta on vastuussa Gigabyten oma piiri, joka tukee RAIDin 0-, 1 ja JBOD-tiloja. Alareunaan on puolestaan sijoitettu keltaisiksi värikoodatut USB-liitinpaneelien liitinkannat sekä harmaa FireWire-liitinkanta, jonka ohjauksesta huolehtii Texas Instrumentsin TSB43AB23-piiri. Lisäksi Serial ATA -liittimen yläpuolella on muovisen suojan alla BIOSin nollauspainike.

Vaalean sinisiksi ja valkoisiksi värikoodattuja muistiliittimiä on yhteensä neljä kappaletta ja niihin voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua DDR3-muistia. Virallisesti emolevy tukee maksimissaan 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudellisia muisteja, mutta ylikellotusten kautta rima nousee 833 MHz:iin (1666 MHz DDR).

Muistiliittimien läheisyydestä löytyy myös vihreäksi värikoodattu PATA-liitin sekä valkoinen diskettiasemaliitin ja 24-pinninen lisävirtaliitin. Virta- ja reset-painokytkimet on poikkeuksellisesti sijoitettu muistiliittimien ja virtaliittimen väliin.

Prosessorikannan ympärillä on solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita, joille Gigabyte lupaa elinikää 50 000 tuntia eli vajaat kuusi vuotta. Läheisyydessä on myös suojattuja keloja, virransyötön ja northbridgen siilit sekä kahdeksanpinninen lisävirtaliitin. Virransyöttö on Asuksen tavoin 8+2-vaiheinen, ja prosessorilla on käytössä kahdeksanvaiheinen ja muisti/HyperTransport-ohjaimella kaksivaiheinen syöttö.

Gigabyte on tiivistänyt tarpeelliset BIOS-asetukset selväksi nipuksi ja ensimmäisessä valikossa on listattu asetukset prosessorikertoimelle, väylätaajuudelle, muistikellotaajuudelle sekä muun muassa jännitteille.

Edellisen valikon DRAM Configuration -linkistä aukeaa uusi valikko, jossa on listattu muistiasetukset ja lisäksi myös väylätaajuus ja muistikellotaajuus.

BIOS on varustettu tuttuun tapaan myös tarkkailuvalikolla, jossa on listattu jännitteitä, lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia sekä prosessorin ja tuulettimien asetuksia. Valitettavasti listasta ei löydy muun muassa north- ja southbridgen jännitteitä.

Sisältö

  1. AM3-kantaiset AMD 790FX -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus M4A79T Deluxe
  3. Gigabyte MA790FXT-UD5P
  4. MSI 790FX-GD70
  5. Loppuyhteenveto