Uusimmat

MSI K9A2 Platinum -emolevy

26.02.2008 09:58 Muropaketin toimitus

AMD julkaisi neliytimisten Phenom-prosessorit ja Radeon HD 3800 -sarjan näytönohjaimet samassa rysäyksessä AMD 790FX -piirisarjan kanssa, jotka kaikki yhdessä muodostavat Spider-alustan. Piirisarjan northbridgen tehtävänä on ainoastaan toimia linkkinä näytönohjaimille, muille PCI Express -lisälaitteille ja southbridgelle, sillä muistiohjain on integroitu prosessoriin. AMD 790FX -northbridge tarjoaa maksimissaan kaksi kappaletta PCI Express 2.0 -standardin mukaisia x16-väyliä sekä kuusi kappaletta x1-liittimiä. PCI Express x16 -väylät voidaan jakaa neljäksi x8-nopeudella toimivaksi väyläksi CrossFireX-konfiguraatiota varten.

Southbridgenä useimmissa AMD 790FX -emolevyissä on käytössä AMD:n SB600-piiri, joka tukee kolmea PCI-liitintä, kymmentä USB 2.0 -liitintä, PATA-liitintä, HD-ääntä sekä neljää toisen sukupolven Serial ATA -liitintä NCQ-, hot plug- ja RAID 0-, 1- ja 0+1-tuilla varustettuna.

Muropaketin testipenkkiin saatiin AMD 790FX -piirisarjaan perustuva MSI:n K9A2 Platinum -emolevy. Emolevyn mukana toimitetaan ohjekirjan ja ajuri-CD:n lisäksi IDE-kaapeli, neljä SATA-kaapelia ja kaksi SATA-virta-adapteria, FireWire-lisäpaneeli ja eSATA-SATA-kaapeli. Muropaketin testiin saapui kuitenkin vain pelkkä emolevy, joten kuvia oheisvarusteista ei saatu otettua. Emolevyn saatavuus Suomesta on hyvä ja sen hintataso on noin 135 euroa.

Emolevyn värikirjo on melkoinen sekamelska. Piirilevy on musta, PCI- ja PCI Express x1 -liittimet ovat valkoiset ja PCI Express x16 -liittimet vaalean- ja tummansinisiä. Muistipaikat on värikoodattu vihreiksi ja oransseiksi. PATA-liitin on keltainen ja SATA-liittimet violetteja ja punaisia. Piirisarjaa ja virransyötön komponentteja peittävät lämpöputkilla yhdistetyt jäähdytyssiilit. Northbridge on sijoitettu hieman erikoisesti AM2+-prosessorikannan ja I/O-liittimien välimaastoon. Emolevyn kaikki kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia.

Emolevyn oikeasta alanurkasta löytyy yksi PATA-liitin ja kuusi kappaletta SATA-liittimiä. Alareunassa on kolme kappaletta liittimiä USB-liitinpaneeleille ja patterin vierestä löytyvät virta- ja reset-näppäimet.

MSI:n insinöörit ovat kerrankin olleet ajan tasalla ja sijoittaneet neljä PCI Express x16 -liitintä siten, että jokaisessa liittimessä voidaan käyttää kahden korttipaikan vievää näytönohjainta (Radeon HD 3870). Tämän jälkeen muita liittimiä ei tosin enää pysty käyttämään sillä ne peittyvät näytönohjaimien alle. Diskettiaseman liitin löytyy aivan emolevyn alalaidasta, PCI-liittimiä on kaksi kappaletta ja PCI Express x1 -liittimiä yksi kappale. Emolevy käyttää Realtekin ALC888-äänikoodekkia, joka tarjoaa 8.1-kanavaiset HD-ääniominaisuudet. Gigabitin siirtonopeudesta vastaa puolestaan Realtekin 8111B-verkkopiiri.

I/O-liittimien joukosta löytyvät perinteiset PS/2-liitännät hiirelle ja näppäimistölle, FireWire-liitin, optinen liitäntä äänen ulostulolle, kaksi eSATA-, neljä USB 2.0-, RJ-45-liitin sekä analogiset ääniliitännät. Neljäpinninen ATX12V-liitin on sijoitettu I/O-liittimien taakse.

Prosessorikannan ympärillä on kiitettävästi tilaa suurempiakin jäähdytysratkaisuja ajatellen. 24-pinninen ATX-liitin on sijoitettu emolevyn oikeaan reunaan DDR2-muistipaikkojen viereen.

Testeissä käytettiin uusinta MSI:n kotisivuilta löytyvää 1.2-BIOS-versiota. Valitettavasti MSI:n Windows-pohjainen Live Update 3 -ohjelma ei suostunut löytämään kyseistä biosia, joten päivitys jouduttiin lopulta toteuttamaan Dossissa. Cell-menu tarjoaa mahdollisuuden säätää kaikkia prosessorin ja muistien asetuksia sekä käyttöjännitteitä.

Advance DRAM Configuration -sivulta löytyy perusmuistiasetusten lisäksi edistyneille käyttäjille suunnattuja lisäasetuksia.

H/W Monitor -sivulta pystyy säätämään prosessorituulettimen pyörimisnopeuden kohdelämpötilan mukaan sekä laitetuulettimen kierrosnopeuden. PC Health Status näyttää prosessorin ja järjestelmän lämpötilat, tuulettimien kierrosnopeudet sekä prosessorin ja virtalähteen jännitelinjojen jännitetasot. Melko suppeista tiedoista puuttuu kokonaan muun muassa muistijännite.

Emolevyn biosista ei jäänyt testeissä kovin mieluista käyttökokemusta. BIOS:n päivittäminen ei onnistunut Windowsista käsin, vaan se suoritettiin lopulta boottidisketillä Dossista. 533 MHz:n (1066 MHz DDR) DDR2-muistinopeus ei toiminut useammalla eri valmistajan muistiparilla kokeiltuna, vaan lopputuloksena oli kokoonpanon käynnistyessä musta kuvaruutu. Ominaisuus saadaan toimimaan ilmeisesti uusimmilla beta-BIOS-versioilla. Lisäksi biosista ei löytynyt valintaa prosessorin kertoimen vaihtamiseksi ja prosessorijännitteen asettaminen ei toiminut. Ylikellotustesteissä jännitettä piti korottaa Windowsista käsin AMD:n OverDrive-ohjelmalla. Cool’n’Quiet 2.0 -virransäästöominaisuus päälle kytkettynä kokoonpanon suorituskyky laski joissain sovelluksissa, joten se pidettiin suorituskykymittauksissa pois päältä. Valitettavasti viime aikoina Muropaketin testipenkissä vierailleissa MSI:n emolevyissä on esiintynyt turhan paljon eri asteisia BIOS-ongelmia.

Sisältö

  1. AMD Phenom: Neljä ydintä työpöydälle
  2. Katsaus Phenomien ominaisuuksiin
  3. Phenom 9600 ja Phenom 9900 Engineering Sample
  4. MSI K9A2 Platinum -emolevy
  5. Testikokoonpano, suorituskyky-, lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset
  6. Phenomin ylikellotusta ja loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat