Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

31.01.2012 07:00 Muropaketin toimitus

Radeon HD 7950 ei eroa radikaalisti Radeon HD 7970:stä ja taustalla on GCN-arkkitehtuuri (Graphics Core Next), käytössä on 384-bittisen muistiväylän jatkona kolme gigatavua GDDR5-muistia ja näytönohjaimen edestä löytyy DVI-, HDMI- ja kaksi Mini DisplayPort -liitintä. Suurimpana erona on grafiikkapiirin Stream-prosessorimäärä, joka Radeon HD 7950:ssä on 2048:n sijaan 1792 kappaletta ja lisäksi kahdeksan- ja kuusipinnisen PCI Express -lisävirtaliittimen sijaan käytössä on kaksi kuusipinnistä lisävirtaliitintä.

Siinä missä Radeon HD 7970:ssä grafiikkapiiri toimii 925 ja muistit 1375 MHz:n kellotaajuudella, AMD:n Radeon HD 7950 -referenssissä ne on laskettu 800 ja 1250 MHz:iin, ja myyntiin saapuu näytönohjaimia myös korkeammilla kellotaajuuksilla. Aiemmin mainitun Stream-prosessorimäärän karsimisen ohella tekstuuriyksikköjen määrä on laskettu 128:sta 112:een, mutta molemmat näytönohjaimet kykenevät suorittamaan yhdessä kellojaksossa 32 rasterioperaatiota. Näytönohjaimen maksimi tehonkulutus on laskenut 250 watista 200 wattiin.

AMD:n Muropaketin testiin lähettämä Radeon HD 7950 -referenssinäytönohjain on käytännössä identtinen Radeon HD 7970:n kanssa, mutta suurin osa markkinoille saapuvista Radeon HD 7950 -näytönohjaimista tulee perustumaan valmistajien omiin suunnitteluihin. Puna-mustan värimaailman sävyttämän kahden korttipaikan korkuisen coolerin takaosassa on tuttuun tapaan radiaalituuletin, joka työntää ilmaa siilin läpi kohti näytönohjaimen etuosaa ja I/O-liittimien päälipuolella olevia ilmanvaihtoaukkoja.

Aiemmin julkaistun Radeon HD 7970:n hinta Euroopassa veroineen on 499 euroa (549 dollaria) ja edullisimmat näytönohjaimet on listattu jälleenmyyjillä noin 550 euron hinnalla. Radeon HD 7950:n osalta suositushinta on 449 dollaria, joten näytönohjaimia saapunee myyntiin noin 450 eurolla.

Takapuolelta löytyy ainoastaan pintaliitoskomponentteja ja grafiikkapiirin kohdalla on jäähdytyssiilin kiinnityskehikko.

Näyttöliittimet ovat kaksi korttipaikkaa vievän näytönohjaimen alemmassa korttipaikassa ja ylempi korttipaikka on pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle. Kaksilinkkinen DVI-liitin tukee 2560×1600-resoluutiota ja HDMI-DVI- ja mDP-DVI-adapterien avulla käyttöön saa tarvittaessa myös toisen DVI-liittimen. HDMI-liitin on 1.4a-standardin mukainen ja tukee kolmen gigahertsin nopeutta, josta on hyötyä muun muassa Stereo 3D -käytössä 1080p-resoluutiolla 60 hertsin virkistystaajuudella ja 4K-resoluutiolla. Mini DisplayPort -liittimet tukevat 1.2-standardia ja niihin voi kytkeä yhteensä kuusi näyttöä.

Grafiikkapiiriin integroitu ääniohjain tukee häviöttömien DTS-HD Master Audio- ja Dolby TrueHD -ääniformaattien bittivirtausta (bitstreaming) Blu-ray-elokuvissa. Uuden DDM-ääniominaisuuden avulla molemmista Mini DisplayPort- ja HDMI-liittimestä saadaan ulos erillinen ääni.

Radeon HD 7950:n takaosassa on kaksi kuusipinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä ja AMD on ilmoittanut näytönohjaimen maksimitehonkulutukseksi 200 wattia. Piirilevyn takapuolelta näkyy, miten siinä on juotospaikat kahdelle kahdeksanpinniselle lisävirtaliittimelle.

Ylänurkassa on kaksi CrossFireX-liitintä, joiden avulla kahdesta neljään Radeon HD 7900 -näytönohjainta voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain. Radeon HD 7950 on varustettu kahdella BIOS-piirillä ja CrossFireX-liittimien vierestä löytyvällä kytkimellä voi valita käytettävän BIOS-piirin. Ensimmäinen BIOS-piireistä on vapaasti ohjelmoitavissa, mutta toinen on suojattu ja sisältää tehdasasetukset.

TechPowerUp!-sivuston kehittämän GPU-Z-ohjelman 0.5.8-versio tunnistaa Radeon HD 7950 -näytönohjaimen tiedot nikottelematta.

GPU-Z:n 0.5.8-versiossa on muutamia uusia ominaisuuksia, joista yksi löytyy ohjelman valikosta ja on nimetty ASIC Qualityksi (Application Specific Integrated Circuit). Se toimii toistaiseksi ainoastaan AMD:n Southern Islands- ja NVIDIAn Fermi-näytönohjaimilla. Sivuston mukaan he ovat keksineet, miten AMD ja NVIDIA erottelevat uunituoreet grafiikkapiirit toisistaan virtavuotojen perusteella ja miten ASIC-laatu voidaan määrittää ja ilmaista prosenttilukuna.

ASIC Quality ilmoitti Radeon HD 7950 -näytönohjaimella ASIC-laaduksi 69,1 % ja Radeon HD 7970:llä 65,9 %, joten jälkimmäisessä näytönohjaimessa on käytössä muutaman prosenttiyksikön alhaisemmalla vertailuluvulla varustettu grafiikkapiiri. Pienempi tulos ilmaisee pienempiä virtavuotoja.

Kuvassa on Radeon HD 7970 ja Radeon HD 7950, mutta kumpi on kumpi? Kuvassa näkyvästä kuvakulmasta eroa on täysin mahdoton sanoa, mutta näytönohjaimista löytyy muutamia fyysisiä eroavaisuuksia, joista ne erottaa toisistaan.

Takapuolelta tutkittuna piirilevyt ja niille juotetut pintaliitoskomponentit vastaavat toisisaan ja näkyvin ero on keskikohdasta löytyvä eri tarra.

Selvimmin näytönohjaimet erottaa toisistaan PCI Express -lisävirtaliittimistä, sillä Radeon HD 7970:ssä on käytössä kuusi- ja kahdeksanpinninen liitin, kun taas Radeon HD 7950:ssä on kaksi kuusipinnistä liitintä.

Sisältö

  1. AMD Radeon HD 7950 (Tahiti PRO)
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  4. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto