Uusimmat

Emolevyn käsittely & ylikellotus

31.10.2010 22:15 Muropaketin toimitus

Crosshair IV Extreme on paketoitu tuttuun punaiseen pahvilaatikkoon, jonka edestä selviää valmistajan ja mallin ohella, että kyseessä on ROG- eli Republic of Gamers -tuoteperheen emolevy. Lisäksi vasemmassa alakulmassa olevat tarrat paljastavat tuetut prosessorit, piirisarjan, CrossFireX-tuen sekä emolevylle integroidun Lucid Hydra 200 -piirin.

Crosshair IV Extremen korkeatasoinen varustelu peilaantuu emolevyn hinnoitteluun. Emolevyä on saatavilla muutamilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä ja hintataso on asettunut reiluun 300 euroon, kun esimerkiksi niin ikään monipuolisesti varustettu Crosshair IV Formula irtoaa alle 200 eurolla.

Emolevyn ohella pakkauksesta löytyy ohjekirja, ajuri-DVD-levy, nippusiteitä, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, CrossFireX-silta, I/O-liitinsuoja, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, kaksi Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia, ROG-tarra ja kookkaampi pakkauksen etuosan kaltainen tarra. Lisäksi mukana toimitetaan kaapeli ROG Connect -ylikellotustoimintoa varten, kaksi lämpöanturikaapelia, yleismittarin johtimien liitinkaapeleita sekä Bluetooth-kortti.

Crosshair IV Extreme mukailee Asuksen erikoisemolevyjen värimaailmaa ja mustalla piirilevyllä olevat osat on värikoodattu joko mustaksi tai punaiseksi. Emolevystä löytyy myös kaksi lämpöputkilla toisiinsa yhteydessä olevaa järeää siiliä, jotka jäähdyttävät SB850-southbridgeä, Lucid Hydra 200 -piiriä, 890FX-northbridgeä sekä virransyötön komponentteja. PCI Express x16 -liittimiä on viisi kappaletta ja muistien läheisyydestä löytyy useita ylikellottamista helpottavia toimintoja.

Emolevyn I/O-liitinrivistö käsittää PS/2-liittimen näppäimistölle, kuusi USB 2.0 -liitintä, biosin nollauspainikkeen, kaksi eSATA-liitintä, optisen ääniliittimen, FireWire- ja verkkoliittimen, kaksi USB 3.0 -liitintä, ROG Connect -painikkeen ja -liittimen sekä kuusi analogista ääniliitintä. Lisäksi kuvassa on kiinnitetty paikalleen RC Bluetooth -kortti, jonka myötä ROG-painikkeen yläpuolella on painike aktivoimassa edellä mainitun ominaisuuden.

RC Bluetoothilla on mahdollista monitoroida ja säätää emolevyn asetuksia langattomasti matkapuhelimella, joka tukee Bluetoothia ja joka on varustettu Windows Mobile 6.0/6.1/6.5-, Symbian S60 3rd Edition- tai Android 2.0 tai uudemmalla käyttöjärjestelmällä. RC Bluetoothin käyttäminen vaatii erillisen ohjelman asentamisen puhelimeen.

PCI Express x16 -liittimiä on viisi kappaletta ja kolmea näytönohjainta käyttäessä kaikki kykenevät toimimaan täydellä x16-nopeudella. Neljällä näytönohjaimella tilanne kuitenkin muuttuu, sillä kaksi näytönohjainta toimii tällöin x16-nopeudella ja toiset kaksi x8-nopeudella. Jäljelle jäävä viides liitin toimii konfiguraatiosta riippuen x1-x16-nopeuksilla. Valikoimasta löytyy myös yksi perinteinen PCI-liitin.

Kuvassa näkyy emolevyn ylälaidassa Realtekin kahdeksankanavainen ääniohjainpiiri, VIAn FireWire-piiri sekä Intelin gigabitin verkko-ohjainpiiri. Emolevyn alareunasta ja 890FX:n vierestä löytyvät molex-virtaliittimet, joihin on suositeltavaa kiinnittää kaapeli lisävirran saamiseksi, kun käytössä on useampia näytönohjaimia.

Emolevyyn on integroitu Lucidin Hydra 200 -piiri, joka antaa käyttäjällä vapauden sekoittaa kahden ja kolmen näytönohjain konfiguraatioissa eri valmistajien näytönohjaimia ja eri näytönonohjaimalleja keskenään. Siinä missä AMD:n oma CrossFireX-teknologia vaatii toimiakseen täysin samat näytönohjaimet, Lucidilla voidaan hyödyntää esimerkiksi aiemman sukupolven näytönohjainta rinnalla, kun ensisijaiseksi näytönohjaimeksi hankitaan uusi suorituskykyisempi malli. Hydra 200:n toimivuus ei ole kuitenkaan aivan näin kristallinen ja tarkempaa tietoa asiasta voi tutkia Muropaketin toukokuussa julkaisemasta MSI Big Bang Fuzion (Intel P55) + Lucid Hydra 200 -artikkelista.

SB850-southbridgeä ja Lucid Hydra 200 -piiriä jäähdytetään mustalla anodisoidulla siilillä ja se ohjaa kuutta punaiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Emolevyltä löytyy lisäksi JMicronin JMB363-piiri, joka ohjaa kahta mustaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä sekä eSATA-liittimiä. Aivan alakulmassa on kirkkaan punainen painike, jolla on mahdollista vaihtaa käytettävää BIOS-piiriä.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella. Muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua muistia ja asettaa ne toimimaan virallisesti 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella, mutta ylikellottamisella Asus tukee maksimissaan 933 MHz:n (1866 MHz DDR) kellotaajuutta.

24-pinnisen ATX-virtaliittimen läheisyydestä löytyy hämmästyttävän mittava määrä erinäisiä ledejä, kytkimiä, painikkeita ja mittauspisteitä. Keskellä on punainen GO Button -painike, jonka painaminen ennen postausvaihetta tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Lisäksi oikeassa reunassa on reset-, virta- ja Core Unlocker -painikkeet, joista jälkimmäisellä voi yrittää ottaa käyttöön tietyillä prosessoreilla AMD:n pois käytöstä kytkemät ytimet.

ATX-virtaliittimen alapuolella ovat Q_LED-ledit, jotka ilmaisevat postausvaiheessa mahdollisen ongelmalähteen. Ledejä on neljä kappaletta ja ne osoittavat prosessorin, muistien, näytönohjaimen sekä boottauslaitteen tilan.

Oikeallepäin siirryttäessä vastaan tulevat HT-, SB-, VDDNB-, NB-, DRAM, CPU-PLL- ja CPU-jännitteiden mittauspisteet. Sen lisäksi, että jännitteet voi mitata emolevyn pinnalta, yleismittarin mittapäät voi asettaa mukana tulevaan adapteriin ja adapterin asettaa muoviseen liittimeen. Näin mittapäät pysyvät paikoillaan itsestään ja jännitettä voi seurata yleismittarista ilman, että mittapäitä joutuu sohimaan emolevyllä.

Jännitemittauspisteiden yläpuolella on viisi kytkintä, joilla käyttäjä voi kytkeä pois käytöstä PCI Express x16 -liittimiä. Aivan oikeassa reunassa on kaksi liitintä, joihin voi liittää mukana tulevat lämpötila-anturikaapelit.

Socket AM3 -prosessorikannan ympäristö on piiritetty ahtaanoloiseksi muun muassa solid-tyyppisten alumiinikuoristen kondensaattoreiden turvin. Lisäksi ympäriltä löytyvät 10-vaiheisen virransyötön komponentit, jonka vaiheista kahdeksan on pyhitetty prosessorille ja kaksi prosessoriin integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle.

890FX-northbridgeä ja virransyötön komponentteja jäähdytetään yhdellä suurikokoisella alumiinisiilillä, jonka takana näkyy kahdeksanpinninen lisävirtaliitin sekä NEC:n USB 3.0:sta vastuussa oleva uPD720200-oheislaitepiiri. Siilimoduulin vasemmalle puolelle on upotettu pieni tuuletin jäähdytysripojen alle, jota ei välttämättä edes havaitse ensisilmäyksellä vaan jäähdytys näyttää passiiviselta.

Siinä missä vasemmanpuoleinen Crosshair IV Extreme on hinnoiteltu reiluun 300 euroon, yli 100 euroa halvemmalla saa Crosshair IV Formulan, joka ei sekään joudu häpeämään ominaisuuksillaan. Formulasta on karsittu RC Bluetooth -kortti, yksi PCI Express x16 -liitin on korvattu PCI-liittimellä ja piirilevylle ei ole integroitu Lucid Hydra 200 -piiriä. Merkittävimmät erot löytyvät kuitenkin ylikellotusominaisuuksista, sillä Formulassa ei ole muovisia jännitteiden mittauspisteitä, joihin yleismittarin anturin saisi kiinnitettyä pysyvästi, PCI Express x16 -liittimien kytkimiä eikä kahta BIOS-piiriä.

 

BIOS & TweakIt

Asuksen BIOS ei tuota pettymystä ja se tarjoaa monipuoliset säätömahdollisuudet. Ylikellotusasetuksiin keskittyneestä valikosta löytyvät asetukset referenssitaajuuden sekä muun muassa muistikellotaajuuden säätämiseen.

Samasta valikosta hieman alempaa vastaan tulevat monipuoliset jännitesäädöt prosessorille, muisteille, HyperTransportille, northbridgelle ja southbridgelle.

Muistiasetukset tarjoavat perusasetusten ohella reilut säätömahdollisuudet jokaisen käyttäjän tarpeisiin.

Tietokoneen tarkkailuasetukset ovat erittäin monipuoliset ja kuvassa näkyvien jännitetietojen lisäksi BIOS käsittää oman valikon lämpötiloille sekä tuulettimien kierrosnopeuksille ja niiden toiminta-asetuksille.

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

ROG Connect -ominaisuus on suunnattu ensisijaisesti ylikellottajille ja kyseessä on ominaisuus, jonka myötä emolevyä voi hallita toiselta tietokoneelta. Tietokoneet yhdistetään toisiinsa USB-kaapelilla ja ohjauksesta vastuussa olevaan tietokoneeseen asennetaan kuvassa näkyvä TweakIt-ohjelma. Ohjelmalla voi etänä säätää kohdekoneen kellotaajuuksia sekä jännitteitä ja tarkkailla jännitteitä, tuulettimien kierrosnopeuksia, kellotaajuuksia ja lämpötiloja. Lisäksi RC Remote -ikkunalla on mahdollista painaa virta-, reset- ja BIOSin nollauspainikkeita, RC Poster -ikkunalla tutkia postauksen edistymistä sekä RC Diagram -ikkunasta tutkia maksimissaan kolmen eri kohteen tietoja. Valittavina tietoja on muun muassa prosessorin virrankulutus, eri jännitearvoja sekä lämpötiloja.

 

Ylikellotus

Crosshair IV Extremellä ylikellottamista testattiin jo aiemmin tässä kuussa, kun testattavana olivat kuusiytimiset Phenom II X6 1075T- ja Phenom II X6 1055T- sekä neliytiminen Phenom II X4 970 Black Edition -prosessori. Seuraavat ylikellotustulokset on referoitu suoraan kyseisestä artikkelista.

Ylikellotukset toteutettiin Noctuan NH-U12P SE2 -coolerilla, joka kustantaa kahdella NF-P12-tuulettimella noin 60 euroa. Muropaketin testeissä cooleria käytettiin yhdellä tuulettimella, joka asetettiin puhaltamaan ilmaa siiliä kohti. Prosessorijännite mitattiin yleismittarilla emolevyltä löytyvistä jännitteenmittauspisteistä.

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

Ensimmäisenä ylikellottamista testattiin kerroinlukitulla Phenom II X6 1075T -prosessorilla, joten operaatio toteutettiin nostamalla referenssitaajuutta ja testaamalla vakaus Prime95-ohjelmalla. Kun prosessorille syötettiin yleismittarilla mitattuna 1,45 voltin käyttöjännite, kokonaiskellotaajuus onnistuttiin korottamaan 262,0 MHz:n referenssitaajuuden myötä 3,93 GHz:iin. Korkeammalla jännitteellä prosessorin lämpötila nousi liian korkeaksi aiheuttaen epävakautta. Ylikellottaminen viimeisteltiin korottamalla integroidun muistiohjaimen kellotaajuus kertoimen ja 1,325 voltin jännitteen avulla 2,62 GHz:iin. Muisteja ajettiin 1,65 voltilla 699 MHz:n kellotaajuudella.

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

Phenom II X6 1055T:n osalta ylikellottaminen suoritettiin vastaavalla tavalla ja kokonaiskellotaajuuden osalta päädyttiin parempaan lopputulokseen, sillä prosessori toimi vakaasti 4,06 GHz:n kellotaajuudella. Prosessorille syötettiin 1,43 voltin jännite ja sitä korkeampi jännite nosti prosessorin lämpötilan liian korkeaksi. Integroidun muistiohjaimen kellotaajuus saatiin nostettua 1,325 voltilla 2,59 GHz:iin ja muistit 1,65 voltilla 768 MHz:iin.

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

Neliytimisellä Phenom II X4 970 Black Editionilla ylikellottaminen aloitettiin kertoimella, jolla päästiin 20,5:een ja sen myötä reilusti yli neljän gigahertsin kokonaiskellotaajuuteen. Prosessorille kyettiin syöttämään 1,52 voltin jännite, ja referenssitaajuuden säätämisellä prosessori saatiin toimimaan vakaasti 4,16 GHz:n kellotaajuudella. Integroidun muistiohjaimen kellotaajuus saatiin nostettua kertoimella 2,45 GHz:iin ja muistit 681 MHz:iin.

Ylikellotusten vaikutusta suorituskykyyn testattiin ensimmäiseksi Cinbenchillä, joka osoittaa mukavia tehonlisäyksiä kaikilla prosessoreilla. Phenom II X6 1055T:llä lisäys on kaikkein suurin – yli 40 prosenttia.

7-Zipissä tilanne on vastaavanlainen, sillä ylikellotettu Phenom II X6 1055T kiilaa joukon kärkeen ja päihittää muut kilpakumppanit kahden ja kolmen sekunnin erolla.

3DMark Vantage ei tuota suurempia yllätyksiä, sillä ylikellotettu Phenom II X6 1055T on jälleen joukon nopein.

Sisältö

  1. Asus Crosshair IV Extreme
  2. Emolevyn käsittely & ylikellotus
  3. AMD-emolevyjen nykytilanne, ylikellotusominaisuuksien kehittyminen & loppuyhteenveto