Uusimmat

AMD-emolevyjen nykytilanne, ylikellotusominaisuuksien kehittyminen & loppuyhteenveto

31.10.2010 22:15 Muropaketin toimitus

Piirisarjojen osalta AMD tarjoaa tällä hetkellä työpöytäpuolella neljää 800-tuoteperheen mallia, 890FX:ää, 890GX:ää, 880G:tä ja 870:tä, joista 890GX on varustettu integroidulla ATI Radeon HD 4290- ja 880G ATI Radeon HD 4250 -grafiikkaohjaimella. Vielä vuosituhannen alkupuoliskolla markkinoilla oli useita eri piirisarjavalmistajia, mutta nykypäivänä tilanne on toisenlain
en ja AMD-puolella AMD itse hallitsee suvereenilla otteella markkinoita. NVIDIA on käytännössä ainoa toinen valmistaja, jonka piirisarjoilla varustettuja AMD-emolevyjä vielä löytyy markkinoilta. Southbridgejen osalta AMD tarjoaa kahta mallia, SB850:tä ja SB810:tä, joista ensimmäisenä mainittu tukee markkinoiden ainoana Serial ATA 6 Gb/s -teknologiaa.

AMD:n prosessoreita tukevia emolevyjä löytyy laaja-alaisella hintaskaalalla, sillä halvimmat karvalakkimallit irtoavat noin 50 eurolla, mutta kalleimmista joutuu pulittamaan parhaimmillaan useampaa sataa euroa. Suurin osa emolevyistä on kohdistettu noin 100 euron hintaluokkaan, josta normaali kuluttaja löytää varmuudella sopivan alustan tietokoneelleen. Halvimmista emolevyistä tosin on turha etsiä esimerkiksi useampia PCI Express x16 -liittimiä tai monipuolisia ylikellotusominaisuuksia.

Valmistajien osalta Suomessa näkyvimmässä roolissa on Asus, mutta myös Gigabyte ja MSI ovat ison luokan tekijöitä. Trio tarjoaa yhdenvertaisia emolevyjä, joskin Asus on muita innokkaammin varsinkin viime aikoina panostanut erilaisiin ylikellotusta helpottaviin ominaisuuksiin, joihin tutustuimme aiemmin tässä artikkelissa.

Muutoksia AMD:n emolevytilanteeseen on luvassa ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla, kun yritys julkaisee pitkään hehkutetun Fusion-tuoteperheen. Fusionit muuttavat tilannetta reilunpuoleisesti, sillä APU-piirissä (Accelerated Processing Unit) yhdistyvät x86-mikroprosessori ja grafiikkapiiri samalle piisirulle. Ensimmäisenä markkinoille on luvassa Llano-koodinimellinen APU-piiri, joka rakentuu noin miljardista transistorista ja yhdistää neljä nykyisen Phenom II -arkkitehtuurin prosessoriydintä sekä DirectX 11 -rajapintaa tukevan grafiikkapiirin. Llano on suunnattu kuluttajaluokan työpöytäkoneisiin ja kannettaviin tietokoneisiin. Myöhemmin vuonna 2011 AMD:lta on luvassa Bulldozer- ja Bobcat-ytimiin perustuvat suorituskykyisemmät työpöytä- ja mobiiliprosessorit (Zambezi & Brazos).

 

Ylikellotusominaisuuksien kehittyminen

Ylikellotustoiminnot ovat kehittyneet varsinkin viimeisen vuoden-kahden aikana räjähdysmäisesti. Ylikellotusbuumin alkutaipaleella emolevyihin jouduttiin itse juottamaan jännitemodifikaatioita, vaihtamaan kiteitä ja hurjimmat jopa rakensivat omia virransyöttöjä. Nykypäivänä tilanne on tältä osin hyvin erilainen, sillä markkinoilta löytyy reilusti emolevyjä, jotka on suunniteltu varta vasten ylikellottamisen vaatimusten mukaan.

Automaattiset ylikellotustoiminnot ovat löytäneet tiensä useisiin emolevyihin ja olemme tutkineet niiden toimintaa useammassa Muropaketin artikkelissa. MSI:n vahvuus on ollut OC Genie -ominaisuus, jolla emolevy tunnistaa prosessorille parhaan kellotaajuuden ja käyttöjännitteen, jotka eivät kuitenkaan ylikuumenna tai vioita sitä. Samalla OC Genie asettaa muistien kertoimen, käyttöjännitteen ja asetukset kuntoon. Asuksen automaattinen ylikellotustoiminto on Turbo Key II, joka on hyvin pitkälle samankaltainen ominaisuus kuin OC Genie. Tietyistä Asuksen emolevyistä löytyy myös BIOSista valinnat, joista voi valita tiettyjä prosessorimallikohtaisia ylikellotustasoja.

Automaattiset ylikellotustoiminnot ovat kuitenkin pieni osa koko ylikellotussegmenttiä ja tarjolla on paljon muutakin. Asus Crosshair IV Extreme tarjoaa AMD-alustoilla tämän hetken monipuolisimmat ominaisuudet ylikellottamiseen, sillä se on varustettu tehokkaalla virransyötöllä, PCI Express x16 -liittimille on erilliset molex-lisävirtaliittimet ja kytkimet, joista liittimet voidaan kytkeä päälle ja pois päältä, jännitteidenmittauspisteillä, ROG Connect -etäylikellotusmahdollisuudella toiselta tietokoneelta, ledeillä ilmaisemaan postausvaiheita ja rasitusasteita sekä tietenkin monipuolisilla BIOS-asetuksilla.

 

Loppuyhteenveto

Asus Crosshair IV Extreme tarjoaa kaiken, mitä AMD-emolevyltä voi tällä hetkellä kuvitella tarvitsevansa. Reilulla 300 euron hinnalla se on kieltämättä hintava emolevy, mutta samalla se tarjoaa varsinkin ylikellotusrintamalla erittäin monipuoliset ominaisuudet. Muiden valmistajien emolevyihin nähden mukana on ROG Connect -etäylikellotusmahdollisuus ja muun muassa RC Bluetooth, jolla voi tutkia matkapuhelimella emolevyn tietoja.

Emolevy on varustettu peräti viidellä PCI Express x16 -liittimellä ja kyseisiin liittimiin asennettuja näytönohjaimia voi asettaa toimimaan CrossFireX-konfiguraatioihin. Lisäksi emolevylle on integroitu Lucid Hydra 200 -piiri, jolla eri valmistajien ja eri näytönohjainmallien ristiinkäytöllä on mahdollista saavuttaa suorituskykyparannuksia.

Vaikka kyseessä on lähes täydellinen AMD-emolevy, sen ostoa kannattaa kuitenkin harkita kahteen otteeseen ja verrata ominaisuuslistaa esimerkiksi Crosshair IV Formulaan. Formula-malli irtoaa alle 200 eurolla ja sekin käsittää hyvin reilunpuoleiset ominaisuudet. Formulasta on karsittu Extreme-mallista löytyvä RC Bluetooth -kortti, yksi PCI Express x16 -liitin on korvattu PCI-liittimellä ja piirilevylle ei ole integroitu Lucid Hydra 200 -piiriä. Merkittävimmät erot löytyvät kuitenkin ylikellotusominaisuuksista, sillä Formulassa ei ole muovisia jännitteiden mittauspisteitä, joihin yleismittarin anturin saisi kiinnitettyä pysyvästi, PCI Express x16 -liittimien kytkimiä eikä kahta BIOS-piiriä.

Hyvää

  • Monipuoliset ominaisuudet
  • Ylikellotusominaisuudet
  • BIOS
  • 5x PCI Express x16
  • Lucid Hydra 200

Huonoa

  • Hinta

 

Sisältö

  1. Asus Crosshair IV Extreme
  2. Emolevyn käsittely & ylikellotus
  3. AMD-emolevyjen nykytilanne, ylikellotusominaisuuksien kehittyminen & loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat