Uusimmat

Loppuyhteenveto

25.01.2013 10:51 Muropaketin toimitus

Edellisen sukupolven Windows 7 -aikakauden Ultrabook-kannettaviin verrattuna Windows 8 laajentaa käyttömahdollisuuksia ja Asus iskeytyy juuri tähän markkinarakoon Taichi 21 -kannettavallaan. Windows 8:ssa on perinteinen työpöytäpuoli, jota varten Taichi 21:ssä on pystyyn nostettava näyttö, näppäimistö, touchpad ja muut normaalin kannettavan tietokoneen ominaisuudet. Windows 8:n eniten kohua aiheuttanut uudistus on Modern-käyttöliittymä, joka on suunniteltu varta vasten taulutietokoneita ajatellen ja Taichi 21:n tapauksessa Asus on päätynyt hyödyntämään mahdollisuuden toisella näytöllä, joka on sijoitettu päänäytön takapuolelle kannettavan kanteen. Tällöin kannettavan ollessa kiinni, se toimii taulutietokoneen kaltaisena laitteena.

Raudan puolesta Taichi 21 on hyvin pitkälle aiemmin käsittelemämme ja tässä artikkelissa vertailukohteena käytetyn Zenbook Primen kaltainen. Käytössä on Ivy Bridge -koodinimellinen Core i7-3517U -prosessori, neljä gigatavua DDR3-1600-muistia ja grafiikkaohjaimena hyödynnetään prosessorin HD Graphics 4000:tta. SSD-tallannuskapasiteettia on 256 gigatavua ja molemmat näytöt ovat 11,6-tuumaisia ja 1920×1080-resoluutioisia. Lisäksi kannettavasta löytyy kaksi USB 3.0 -liitintä, WLAN- ja Bluetooth-tuki, kaksi webbikameraa, ympäröivän valaistuksen tunnistin, gyroskooppi, kiihtyvyysanturi, elektroninen kompassi ja taustavalaistu laadukas näppäimistö. Runko on valmistettu alumiinista ja on jäykän ja laadukkaan tuntuinen.

Suorituskykymittauksissa oli heittoja suuntaan ja toiseen, vaikka varsinkin Zenbook Primen kanssa komponentit olivat hyvin lähelle samat. Esimerkiksi CDexissä ja SiSoft Sandran ALU-testissä Taichi 21 oli selvässä johdossa, mutta 7-Zipissä Zenbook Prime suoriutui paremmin. SSD-aseman nopeudessa Taichi 21 oli selvästi joukon nopein, mutta 3D-testeissä Zenbook Prime oli kaikissa suorituskykyisempi ja osassa testejä myös Samsungin Series 9 -kannettava oli Taichi 21:n edellä. Tehonkulutusmittauksissa ei ollut maata mullistavia eroja, akunkestossa Taichi 21 pärjäsi lepotilassa nykymittapuulla huonosti ja 3D-rasituksessa selvästi paremmin kuin muut, ja lämpötila- sekä melumittauksissa tilanne oli jälleen tasaväkinen.

Kosketusnäytön hyödyntäminen Windows 8:n Modern-käyttöliittymällä jätti kaksijakoisen mielipiteen. Kosketusnäytöllä käytettynä Modernin idea tuli selvästi paremmin ilmi kuin näppäimistöllä ja hiirellä käytettynä, ja suurikokoisten objektien käsittely sekä ohjelmien selaaminen ja palaaminen takaisin Modernin päävalikkoon luonnistui helposti näytön alapuolella olevan Windows-näppäimen avulla. Samalla Asuksen tekninen toteutus on huippuluokkaa, kosketusnäyttö toimi moitteitta ja se istuu luontevasti kannettavaan. Mutta Taichi 21:n tapauksessa käytössä ei ole pelkästään taulutietokonetta, vaan myös kannettava tietokone fyysisellä näppäimistöllä ja touchpadilla. Testisessiomme jälkeen jouduimme toteamaan, ettei taulutietokonetta tullut käytettyä kovinkaan paljon ja suurin osa käytöstä tapahtui perinteisellä kannettavalla.

 

Sisältö

  1. Asus Taichi 21
  2. Kannettavan esittely & ohjelmat
  3. Testikokoonpanot, testit & Windows 8 kosketuskäytössä
  4. Loppuyhteenveto