Uusimmat

Kannettavan esittely & ohjelmat

25.01.2013 10:51 Muropaketin toimitus

Asus toimittaa Taichi 21:n pelkistetyn mustassa pahvilaatikossa, jonka etuosaan on painettu ASUS TAICHI -teksti. Pakkauksen lokerikoista löytyy ohjekirja ja -lappusia, kaksi tarraa, laturi, verkko- ja VGA-adapterit, kosketusnäytön kynä, antistaattinen näytön puhdistusliina, kaapeleiden tarrapintainen niputusside sekä kannettavan suojalaukku. Laturi on selvästi ottanut mallia Applen linjauksesta ja siitä on mahdollista irrottaa liitinosa.

Asus on yksi näkyvimmin esillä olevista tietokonevalmistajista Suomessa ja samalla sen edustamien tuotteiden saatavuus on hyvä. Taichi 21:tä ei kuitenkaan ole vielä saatavilla ja sen myynti käynnistyy helmikuun puolella. Taichi 21 saapuu myyntiin hieman eri konfiguraatioilla, mutta nyt testattavan mallin (TAICHI21-CW009H) suositushinta tulee olemaan 1599 euroa.

Asus toimittaa kannettavansa mukana kaksi erilaista adapteria, jotka kulkevat näppärästi pienessä tarrakiinnitteisessä pussissa. Ensimmäisen adapterin kiinnitys tapahtuu USB-liittimeen ja sen päästä löytyy RJ-45- eli verkkoliitin. Toinen liitetään kannettavasta löytyvään erityiseen liittimeen ja se tarjoaa VGA-liittimen kuvan analogista ulosviemistä varten. Valitettavasti mukana ei toimiteta adapteria, jolla micro-HDMI-liittimen saisi muutettua perinteiseksi HDMI-liittimeksi.

Yleisnäkymä kannettavaan on näyttöosa nostettuna pystyyn mustapainotteinen ja pelkistetty, kuten monissa muissa Ultrabook-konseptin mukaisissa kannettavissa tietokoneissa. Rungon ohella näytön kehykset ovat harjattua metallia, kun yleensä valmistajat ovat säästäneet niissä ja tyytyneet käyttämään muovia. Harjatut pinnat on käsitelty hieman kiiltäviksi, mistä syystä niihin jää helposti sormenjälkiä näkyviin. Näppäimistön ympärillä jälkiä ei näy kovin helposti, mutta esimerkiksi näytön kehyksissä ongelma korostuu selvästi.

Näyttö on 11,6-tuumainen, IPS-paneelillinen ja nykytrendin 16:9-kuvasuhteen mukaisesti sen resoluutio on 1080p (1920×1080). Asus mainitsee sen katselukulmaksi 178 astetta ja, kirkkaudeksi 250 nitsiä ja kontrastiksi 700:1. Näyttö on matta- ja kiiltäväpintaisen väliltä ja Muropaketin testauksessa se heijasteli jonkin verran kirkkaissa käyttöolosuhteissa, mutta ei lainkaan yhtä paljon, kuin täysin kirkkaalla pinnalla varustetut näytöt. Pimeässä käytettynä havaitsimme näytön alalaidassa jonkin verran valovuotoa.

Langattomien verkkoteknologioiden osalta tuettuna on Bluetooth 4.0 ja 802.11a-, b-, g- ja n-standardeja tukeva WLAN. Tallennuskapasiteetissa Ultrabookit tukeutuvat emolevylle juotettuihin SSD-tallennusratkaisuihin ja Taichi 21 on saatavilla 128 ja 256 gigatavun vaihtoehdoilla. Muropaketin testipenkkiin saapuneesta mallista löytyi 256 gigatavun vaihtoehto, josta Windowsissa näkyi kaksi osiota. Ensimmäiseen oli lohkaistu käyttöön 118 gigatavua ja toiseen 95 gigatavua. Noin 25 gigatavua oli käytetty erilaisille palautusosioille.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu kaksi mikrofonia, ympäröivän valaistuksen tunnistin, webbikameran merkkivalo ja HD-webbikamera, jonka tarkkuus on 720p. Valoisuuden tunnistimen avulla kannettavan näytön ja näppäimistön taustavalaistuksen kirkkauden voi asettaa säätymään automaattisesti ympäristön kirkkauden mukaan. Tunnistin toimi hieman kyseenalaisesti ja loi ikäviä tilanteita, kun näytön kirkkaus vaihtui käyttäjän varjon osuessa anturiin.

Taichi 21:n yksi mielenkiintoisimmista puolista on näytön takapuolella oleva kosketusnäyttö. Näyttö on päänäytön tavoin 11,6-tuumainen ja sen tarkkuus on 1920×1080 pikseliä. Sen kontrasti on sama 700:1 kuin päänäytön, mutta kirkkaus on hieman korkeampi (280 nitsiä vs 250 nitsiä). Näytön alapuolella on Windows-valologollinen näppäin, joka toimii vastaavalla tavalla kuin näppäimistön Windows-näppäin. Lisäksi sen vieressä on mikrofoni, ympäröivän valon tunnistin ja viiden megapikselin (2592×1944) automaattitarkenteinen webbikamera, jolla voi ottaa 1080p-resoluutioista videokuvaa 30 FPS:n nopeudella. Pääasiassa kosketusnäytön käyttöä varten kannettavasta löytyy gyroskooppi ja kiihtyvyysanturi sekä lisäksi elektroninen kompassi.

Kosketusnäyttö tukee maksimissaan 10 sormen eleitä ja se on kirkaspintainen, minkä myötä se on erityisen altis sormenjäljille ja peilaamiselle. Lisäksi kirkkaassa valaistuksessa kosketusominaisuuden kennoverkosto heijastelee näytön pinnalla. Paneudumme myöhemmin tässä artikkelissa tarkempiin Windows 8:n käyttökokemuksiin kosketusnäytöllä.

Taichi 21:n valinnainen mukana tuleva oheislaite on stylus-kynä, joka tunnistaa 256 eri kosketusvoimakkuutta. Kursori liikkuu, vaikka kynä ei olisi aivan kiinni kosketusnäytössä ja se on tarkoitettu varsinkin normaalin työpöytäpuolen käyttöön, jossa vaaditaan tarkkuutta, johon sormi ei riitä. Modern-käyttöliittymä on suunniteltu siten, että sen käyttö onnistuu myös pelkästään sormia käyttämällä. Stylus-kynä on N-trig-nimisen yrityksen käsialaa ja perustuu DuoSense-teknologiaan. Siinä on kaksi nappia, joiden käyttömahdollisuudet riippuvat käytettävästä ohjelmasta. Työpöydällä ne toimivat vastaavalla tavalla kuin hiiren näppäimet ja esimerkiksi Paintissa alemmalla saa poistettua piirretyn viivan, kunhan kynää ei sitä ennen nosta näytöltä.

Testisessiomme aikana emme löytäneet kovinkaan paljon käyttö stylus-kynälle ja käyttö jäi lähinnä Paint-piirustamisen tasolle. Taichi 21:tä käytettäessä taulutietokoneena, pyörimme Modern-käyttöliittymän puolella, jolloin kynälle ei ollut käyttöä. Haittapuolena oli myös, ettei tietokoneessa ole paikkaa, johon kynän saisi kätevästi sijoitettua, joten se pitää erikseen kaivaa esimerkiksi laukusta. Lisäksi tarkempi työskentely ja kirjoittaminen toteutettiin Taichi 21:llä normaaliin tapaan toisella näytöllä ja näppäimistön sekä hiiren avulla.

Sammutettuna päälipuolella on kosketusnäyttö, joten käsittelyssä kannattaa olla varuillaan, jotta iskut eivät riko tai naarmuta kosketusnäyttöä. Kannettavalla on kokoa 30,7 x 19,9 x 0,3/1,7 senttimetriä (leveys x syvyys x paksuus edestä/takaa) ja painoa 1,25 kilogrammaa, joiden puolesta se kulkee kätevästi mukana esimerkiksi laukussa.

Pohjassa ei ole erillisiä luukkuja, joiden avulla käyttäjä pääsisi helposti käsiksi esimerkiksi muistikampoihin tai SSD-asemaan. Alumiinista ilmettä kuitenkin värittävät kulmista löytyvät kumiset tassut, kuvassa takaosassa näkyvät ilmanvaihtoreiät sekä Windows 8 -tarra.

Asus ilmoittaa kannettavan olevan varustettu 35-wattituntisella polymeeriakulla, joka on kapasiteetiltaan 4800 milliampeerituntia. Akunkestoksi on ilmoitettu maksimissaan viisi tuntia.

Rungon vasemmasta laidasta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jossa ei valitettavasti ole optista äänen ulosvientimahdollisuutta, USB 3.0 -liitin, VGA-adapteriliitin, äänenvoimakkuudensäädin sekä kytkin kosketusnäytön aktivointiin ja deaktivointiin. Kun kytkin on kuvan kaltaisesti vasemmassa reunassa ja näytön laskee alas, kosketusnäyttö syttyy tai vaihtoehtoisesti jää käyttöön. Toisessa asennossa tietokone siirtyy lepotilaan.

Oikealla puolella on virtaliitin, USB 3.0 -liitin, micro-HDMI-liitin sekä virtaledi sekä virtakytkin. Virtaledi palaa valkoisena, kun tietokone on käynnissä ja vilkkuu, kun tietokone on lepotilassa. Virtakytkimen pinta on liukas ja sen toiminta vaatii liu’uttamisen sivulle, jonka joutuu käytännössä tekemään epäkäytännöllisesti kynnellä.

Molemmat USB 3.0 -liittimet tukevat USB Charger+ -teknologiaa, jonka myötä esimerkiksi älypuhelinta tai MP3-soitinta voi ladata USB-liittimen kautta, vaikka tietokone olisi sammutettuna.

Taichi 21:n yksi vahvoista puolista on näppäimistö, joka näyttää ja tuntuu hyvältä. Näppäimistö jatkaa ulkonäöllisesti samaa tuttua linjaa harjatulla alumiinilla, mutta chiclet-tyyppiset näppäimet ovat alumiinin sijaan maalattua muovia. Näppäimistön pohja ei anna lainkaan periksi, itse näppäinten painallus tuottaa jämäkän tuntuman ja ne ovat kokonsa puolesta käytännössä normaalien näppäinten kokoiset. Pimeässä työskentelyä helpottaa näppäimistön taustavalaistus, jonka voi kytkeä pois päältä tai kirkkautta säätää kolmiportaisesti.

Muista kannettavista tuttuun tapaan käytössä on Fn-näppäin, jonka avulla muilla näppäimillä voidaan ohjata tietokonetta monella eri tavalla. F1:llä tietokone siirtyy horrostilaan, F2:lla WLAN ja Bluetooth kytkeytyvät päälle tai pois päältä, F3:lla näppäimistön taustavalaistus kirkkaus vähenee ja F4:llä kasvaa, F5:llä näytön kirkkaus vähenee ja F6:lla kasvaa, F7:llä näyttö sammuu tai kytkeytyy takaisin päälle ja F8:lla voi vaihtaa eri näyttölaitteiden välillä. Fn:n ja F9:n yhteispainallus kytkee touchpadin pois käytöstä tai takaisin käyttöön, F10 kytkee kaiuttimet päälle tai pois päältä, F11 vähentää äänenvoimakkuutta ja F12 lisää äänenvoimakkuutta.

Lisäksi Fn+C-näppäinyhdistelmällä voi vaihtaa Splendid Video Intelligent Technology -teknologian eri värienparannustiloja, A:lla kytkeä automaattinen valaistuksen tunnistin päälle tai pois päältä, V:llä käynnistää LifeFrame-kameraohjelman, välilyönnillä vaihtaa eri Power4Gear-virrankäyttötilojen välillä, ylös- ja alasnuolilla käyttää Page Upina ja Downina sekä sivunuolilla Homena ja Endinä.

Touchpad on tyylikkään yksinkertainen ja sen muotoilu on yhteneväinen rungon kanssa. Suurikokoinen kosketusosa (105 x 64 millimetriä) on yhtenäinen kahden näppäimen kanssa ja niiden välissä näkyy ohut musta viiva osoittamassa näppäinten rajan. Fyysisten näppäinten painaminen tuottaa selvän vasteen sekä vaimean klikkausäänen. Tuntuma oli miellyttävä, sormi liikkui helposti touchpadin pinnalla, eikä siitä syntynyt virheliikkeitä tai -painalluksia, kun kämmen osui touchpadin pintaan kirjoittaessa.

Touchpad tukee monikosketuseleitä ja kahta sormea käyttämällä on mahdollista esimerkiksi vierittää pysty- ja vaakasuunnassa. Kolmella sormella pyyhkäisemällä alas ilmestyy työpöytä sekä vasemmalle ja oikealle pyyhkäistäessä on mahdollista siirtyä seuraavalle ja edelliselle sivulle.

Asus on jo parin viime sukupolven ajan kiinnittänyt huomiota runkoon liimattuihin tarroihin ja ne sulautuvat värimaailman osalta runkoon. Yleensä tarrat ovat täynnä värejä, eivätkä istu millään tavoin yksiin kannettavan värimaailman kanssa. Asuksen tarrat ilmaisevat kannettavasta löytyvän Core i7 -tuoteperheen prosessori, sen olevan Intelin Ultrabook-konseptin mukainen ja tukevan HDMI-teknologiaa.

Kannettavien ilmanvaihtoritilät on perinteisesti toteutettu tökeröllä tavalla ja ne ovat näkyvillä sivuille tai takana. Asus on päätynyt huomattavasti elegantimpaan ratkaisuun, jossa takaosaan sijoitettu lähes koko rungon leveydellinen ritilikkö on piilossa, kun näyttö on taitettu alas. Kun näytön nostaa pystyyn, ritilät näkyvät näytön alaosassa, mutta ovat suurimmaksi osaksi käyttäjältä poissa näkyvistä. Vastaavanlainen ratkaisu nähtiin jo aiemmin Muropaketin arvostelemassa Zenbook Prime -Ultrabook-kannettavassa.

Asus mainostaa näyttävästi kannettavansa ääniominaisuuksia ja SonicMaster-nimen alla kulkevaa teknologiaa on kehitetty yhteistyössä Bang & Olufsen ICEpowerin kanssa. Markkinointipuheiden perusteella SonicMaster tuottaa henkeäsalpaavan ja elävän äänen, joka ylittää perinteisten kannettavien tietokoneiden tason. Muropaketti ei pysty allekirjoittamaan markkinapuheiden paikkansapitävyyttä, sillä kaiuttimet tuottivat hyvin samanlaisen äänenlaadun kuin suurin osa muistakin nykypäivän kannettavista.

 

Ohjelmat

Muropaketin testiin saapuneessa mallissa oli käytössä Core i7-3517U -prosessori, joka on suorituskykyisempi vaihtoehto Core i5-3317U:n rinnalla. Prosessori perustuu 22 nanometrin prosessilla valmistettavaan Ivy Bridgeen ja käytössä on kaksi fyysistä ydintä, mutta Hyper-Threding-teknologian myötä prosessori kykenee käsittelemään neljää säiettä yhtä aikaa. Kummallakin ytimellä on käytössä oma 256 kilotavun suuruinen L2-välimuisti sekä yhteinen ytimien kesken jaettu neljän megatavun suuruinen L3-välimuisti.

17 watin TDP-arvollisen Core i7-3517U:n peruskellotaajuus on 1,9 GHz (19 x 100 MHz), mutta kaikkia ytimiä rasitettaessa kellotaajuus nousee Turbo Boost -teknologialla 2,8 GHz:iin (28 x 100 MHz). 2,8 GHz:n kellotaajuudella CPU-Z osoitti käyttöjännitteeksi 1,026 volttia. Lepotilassa kellotaajuus laskee SpeedStep-teknologialla 800 MHz:iin (8 x 100 MHz).

DDR3-muistia on neljä gigatavua ja Asus on hyödyntänyt Ivy Bridgen kaksikanavaisen muistiohjaimen tarjoaman hyödyn. Muistit toimivat DDR3-1600-nopeudella ja 11-11-11-28 1T -asetuksilla.

GPU-Z:n 0.6.6-versio näytti Ivy Bridgeen integroidun HD Graphics 4000 -grafiikkaohjaimen tiedot oikein. Kyseisen grafiikkaohjaimen peruskellotaajuus on 350 MHz ja Turbolla se nousee maksimissaan 1150 MHz:iin. Koska grafiikkaohjaimelle ei ole omaa pyhitettyä muistia, 800 MHz:n muistikellotaajuus on DDR3-keskusmuistin kellotaajuus. Tuettuina ovat DirectX 11- ja OpenGL 4.0 -rajapinnat.

Näppäimistön Taichi-näppäimen painaminen avaa Asus Taichi -ohjelman. Kun näppäintä painaa uudestaan, valinta kiertää näyttöjen eri esitystilojen välillä. Ensimmäinen vaihtoehto aktivoi ainoastaan kannettavan näytön, toinen kosketusnäytön, kolmas peilaa saman kuvan molemmille näytöille ja neljäs laajentaa kuvan molemmille näytöille.

Ohjelma näyttää myös käytetyn ja vapaan tallennustilan ja keskusmuistin sekä kellonajan ja päivämäärän. Power Saving -kohdasta voi kytkeä päälle tai pois päältä virransäästöteknologian, Cloudista aukeaa Asuksen oma pilvipalvelu ja Audio Wizardista äänen hallintatyökaluja. Close Lid Settingistä voi valita, avautuuko eteen sisäänkirjautumisruutu, kun näyttö painetaan kiinni taulutietokonetilaan ja Splendidistä aukeaa Splendid Video Enchancement Technology -ohjelma.

Screen Sharesta aukeaa ohjelma, jolla näkee kannettavan tietokoneen näytöllä kosketusnäytön puolen työpöydän. Siinä voi esittää koko näytön videoita, dokumentteja ja kuvia sekä toistaa musiikkia.

Power4Gear Hybridistä voi valita käytettävän tilan (Performance eli suorituskyky tai Battery Saving eli enemmän akkua säästävä tila) sekä niihin liittyviä asetuksia. Advanced Settingsistä aukeavat Windows 8:n virranhallinta-asetukset.

Instant Connect on suunnattu Android-käyttöjärjestelmällisten älypuhelimien omistajille ja sillä voi luoda nopeasti internetyhteyden puhelimen avulla.

LiveUpdate on nimensä mukaisesti kehitetty helpottamaan tietokoneen ajureiden sekä Asuksen tarjoamien ohjelmien pitämistä ajan tasalla. Käytännössä se toimi moitteitta ja toiminta muistutti hyvin paljon Windows Updatea.

Sisältö

  1. Asus Taichi 21
  2. Kannettavan esittely & ohjelmat
  3. Testikokoonpanot, testit & Windows 8 kosketuskäytössä
  4. Loppuyhteenveto