Uusimmat

Loppusanat

13.04.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Loppusanat

Centrinon toinen tuleminen Sonoma-nimellä tuo mukavia uudistuksia Baniakseen, joka on nopeasti kehittyvällä alalla päässyt parissa vuodessa ikääntymään. Väylätaajuus on päivityksen myötä kivunnut 133 megahertsiin, joskin prosessoreita on saatavilla myös 100 MHz:n väylätaajuudella. Lisäksi L2-välimuisti on tuplaantunut kahteen megatavuun ja valmistustekniikka laskenut 90 nanometriin tehonkulutuksen ollessa 27 wattia. Prosessoreiden ohella i915PM- ja i915GM-piirisarjat tuovat mukanaan PCI Express -tuen erillisiä grafiikkapiirejä varten ja kaksikanavaisen DDR2-ohjaimen, joka tukee DDR533-muisteja. ICH6-M-southbridge tukee myös muun muassa kahta Serial ATA -väylää, joita tosin Asus V6000V:ssä ei ole hyödynnetty, sekä Intel HDA -ääniominaisuutta. Viimeinen suurempi uudistus on teoriassa 11 megabitin sekuntivauhdilla toimivan pelkän 802.11b-standardin tukevan WLAN-adapterin päivitys nykyaikaisempiin malleihin, joista Intel Pro/Wireless 2915ABG tukee a-, b- ja g-standardeja ja tuo näin reilun nopeuslisän langattomiin verkkoyhteyksiin.

Asus V6000V:stä ei kovin suuria suunnitteluvirheitä löydy ja Asuksen Sonoma-läppäri on kaikin puolin tyylikäs ja hyvin suunniteltu kokonaisuus. Suunnittelun osalta ainoa seikka, jota allekirjoittanut jäi kaipaamaan, oli näyttöosan runkoon lukitseva mekanismi. Rasituksessa läppärin pohja lämpeni myös kohtalaisen paljon coolerin kohdalta, mutta tätä on vaikea välttää, varsinkin kun prosessorikannan jatkeena löytyy Intelin tämän hetken Pentium M -malliston huippuprosessori, Pentium M 770. V6000V on varustettu prosessorin lisäksi myös muuten ruhtinaallisesti ja 80 gigatavun kovalevyn lisäksi DVD-asema kykenee polttamaan kahdeksankertaisella nopeudella DVD+/-R-levyjä ja nelinkertaisella nopeudella DVD+/-RW-levyjä. ATI Mobility Radeon X600 -grafiikkapiiri on pelimielessä varsin tehoton ratkaisu, mutta vanhempien pelien parissa silläkin pärjää mainiosti. Huomattavaa on myös, ettei V6000V:stä löydy lainkaan TV-ulostuloa ja ainoa mahdollisuus laajentaa kuva-alaa on käyttää D-Sub-liitintä.

Suorituskykymittauksissa vertailuna käytettiin i915G-piirisarjallista emolevyä, kahta 256 megatavun DDR400-muistikampaa, Radeon X800 XL -näytönohjainta sekä 3,6 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Intel Pentium 4 560 -prosessoria. Intel Pentium M 770 -prosessoriin (2,13 GHz) nähden Pentium 4 560 pärjää muutamia kymmeniä prosentteja paremmin, mutta on syytä myös muistaa, että jälkimmäisen prosessorin tehonkulutus on nelinkertainen ja kellotaajuuskin 70 prosenttia korkeampi. Suorituskyky joka tapauksessa on Asus V6000V:ssä kohdallaan ja tehokkaammalla grafiikkapiirillä se olisi peto myös uusimpien pelien keskuudessa.

Asus V6000V on kaikin puolin hyvin rakennettu läppäri, mutta valitettavana puolena on sen saatavuus ainakin toistaiseksi Suomesta. Kuorien sisällä olevien sisuskalujen perusteella läppärin hinnan voisi kuitenkin arvioiden kipuavan 2000 euron kalliimmalle puolelle, jos ja kun se joskus tänne myyntiin asti saapuu.

Valitettavasti tässä artikkelissa ei päästy testaamaan ylikellottuvuutta tarvittavien ohjelmien puutteessa, mutta myöhemmin tämän kuukauden aikana on luvassa erillinen artikkeli muun muassa Asuksen CT-479-adapterista ja Intel Pentium M 770 -prosessorin ylikellotuksesta.

Ville Suvanto 13. huhtikuuta 2005

Sisältö

  1. Asus V6000V
  2. Kannettavan esittely
  3. Sisuskalut & BIOS
  4. Intel Pentium M 770 2,13 GHz
  5. Testikokoonpanot & Testitulokset
  6. Lämpötila- ja akku- ja latausaikamittaukset
  7. Loppusanat