Uusimmat

Kannettavan esittely

13.04.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Asus V6000V

Asus V6000V toimitettiin Muropaketille testiin valmistajan toimesta, joten pahvilaatikon uumenista löytyi vain välttämättömimmät tarvikkeet: muuntaja, virtakaapeli, käyttöjärjestelmän palautus-CD-levyt sekä ajuri/ohjelmisto-CD-levy. Ostaessa V6000V:tä kaupoista, mukana tulee ainakin ohjekirjat sekä kotipolttoisten CD-levyjen sijaan hieman virallisemmat CD-levyt.

Asus V6000V on ulkoapäin hyvin samanlainen kuin Muropaketissa aiemmin testattu pienikokoinen Asus M5600N. Väritys kuorien osalta on tumman harmaa / musta ja reunakohdissa on vaalean harmaat listat. Kun läppäri on avattu, avautuu näkymä näyttöön ja näppäimistöön, jota ympäröivä metallinen levy on tumman harmaa ja valossa se heijastelee myös vihreänä. Näyttöosa ei kiinnity millään tavalla tietokoneosaan ja pysyy paikoillaan ainoastaan tiukkojen saranojen ja pienien magneettien avulla.

Rakenne on kaikin puolin yksinkertaisen tyylikäs ja vankahkon oloinen. Vaikka kyseessä onkin laitteiston puolelta näytönohjainta lukuun ottamatta tämän hetken kärkipään läppäri, on koko ja paino saatu pidettyä maltillisena. Nelikennoisella 2400 mAh -akulla painoa on 2,36 kilogrammaa ja kahdeksankennoisella 4800 mAh -akulla paino kipuaa 2,49 kilogrammaan. Leveyttä V6000V:llä on 331, syvyyttä 272 ja paksuutta 30 millimetriä.

V6000V:tä on saatavilla muutamilla eri konfiguraatioilla ja näytön osalta läppäriä on saatavilla 15-tuumaisena joko XGA- tai SXGA+-tarkkuudella. Tutummin sanottuna XGA-näyttö kykenee 1024×768- ja SXGA+ 1400×1050-resoluutioon. Useat valmistajat ovat julkaisseet uusimpia läppäreitään laajakuvanäytöillä, mutta Asus on päätynyt normaaliin 4:3-kuvasuhteeseen.

Ostohetkestä lähtien läppärissä on 30 päivän nollatoleranssitakuu näytön kuolleiden pikselien osalta ja Asus lupaa vaihtaa läppärin uuteen, jos kuluttaja havaitsee näytössä yhdenkin kuolleen pikselin.

Valitettavasti tämän tarkempia tietoja näytöstä ei saatu edes Asuksen markkinointihenkilön kautta. Näytön nopeutta ei siis voi tarkasti sanoa, mutta 3Mark03:n demoa pyörittäessä näytössä oli havaittavissa nopeimmissa kohteissa lievää sumentumista. Tämä oli kuitenkin niin pientä, ettei tästä pitäisi olla suurta haittaa pelejä pelatessa. Sivusuunnassa näytön katselukulma ei ole kovinkaan laaja ja hiemankin sivusta katsottuna värit alkoivat kääntyä nurinkurisiksi. Vastaavasti pystysuunnassa kirkkauden vaihtelu ei ollut aivan yhtä radikaalia, mutta silti selkeää eri kulmista katsottuna.

Testiin saapuneessa läppärissä oli englanninkielinen näppäimistö, joka ääkkösnäppäimistöön tottuneelta vaatii pienoista totuttelemista. Luonnollisesti kuitenkin Suomesta ostetuista V6000V-läppäreista löytyy normaali suomalainen näppäimistö. Fn-monikäyttönapin paikka tosin jäi hieman arveluttamaan, sillä se oli sijoitettu aivan vasempaan alareunaan, josta normaalisti löytyy CTRL-näppäin. Tästä syystä normaaliin näppäimistöön tottuneelle Fn-nappi tuotti huomattavan määrän virhepainalluksia.

Näppäimistön napit ovat suurisormisillekin mukavan isokokoiset ja käyttömukavuus on kaikin puolin kohdallaan. Nappien painaminen on kevyttä, mutta silti jämäkkää, painallusäännen ollessa samalla kohtalaisen alhainen.

Näppäimistöstä poiketen kosketusherkällä pinnalla toteutettu hiiri ei saa aivan yhtä mairittelevaa vastaanottoa. Hiiren kursorin ohjailu on hankalaa, sillä kosketusherkkä pinta ei toimi aivan toivotulla tavalla ja välillä kursorin liikuttelu vaatii suurta ponnistelua. Lisäksi pinnan oikeassa reunassa on alue, jossa sormen liikuttelu ylös ja alas vastaa normaalin hiiren rullan pyörittämistä.

Kosketusherkän pinnan alapuolella on kaksi painiketta, jotka niin ikään toimivat kuten normaalin hiiren oikea ja vasen nappi. Alaspainauma on hyvin pieni ja vaatii kohtuullisen vähän voimaa, mutta tuntuma on silti hyvä ja painallusääni ei ole turhan kova.

Päälipuolen alareuna on kokonaan rei’itetty, jolla edistetään alla olevan DVD-aseman ja kovalevyn lämmönvaihtumista. Reikien alapuolella piilossa on myös molemmilla puolilla pienet kaiuttimet. Läppärin näppäimistön ympäriltä löytyy mittava määrä erilaisia nappeja ja ledejä, jotka kaikki ovat tyylikkään kirkkaan siniset. Vasemmassa alareunassa on viisi lediä, joista vasemmanpuoleisin palaa, kun kosketusherkällä pinnalla toimiva hiiri on kytketty pois päältä. Seuraava ledi palaa läppärin virran ollessa päällä ja vastaavasti vilkkuu valmiustilassa ja sitä seuraava ledi palaa, kun virtakaapeli on kiinnitetty ja akut lataantuvat. Toiseksi oikeanpuolimmainen ilmaisee Bluetoothin ja kaikkein oikeanpuolimmainen WLAN:n olevan kytketty päälle.

Näppäimistön yläpuolella on pitkä rivistö erilaisia nappeja ja ledejä, joista ensimmäisenä käydään läpi vasemmanpuoleiset viisi nappia. Vasemmalta oikeallepäin lueteltuna ensimmäinen nappi kytkee hiiren päälle ja pois päältä ja toinen on niin sanottu Power4 Gear -nappi. Nappia painamalla voidaan säädellä laitteiston tehonkulutusta ja näin esimerkiksi toimistokäytössä voidaan käyttää Email/Office-vaihtoehtoa, jolloin näytön kirkkaus laskee huomattavasti ja akuissa riittää puhtia pidempään.

Keskimmäisellä napilla kytketään Bluetooth päälle ja pois päältä ja oikeanpuolisimmaisilla napilla voidaan samaan tapaan säädellä WLAN-adapterin käyttöä. Toiseksi oikeanpuolimmainen nappi vastaavasti käynnistää Internet-selaimen.

Oikealla puolella on vasemmaltapäin lueteltuna siniset ledit osoittamaan kovalevyn aktiivisuutta sekä päällä olevia Num Lock-, Caps Lock ja Scroll Lock -nappeja. Kookkaampi nappi varustettuna kahdella ledillä on virtakytkin ja tämän oikealla puolella oleva pieni kolo toimii mikrofonireikänä.

Asus on ripotellut ledejä myös näytön takapuolella, jolloin ne näkyvät näytön ollessa laskettuna alas. Vasemmanpuoleinen ledi ilmaisee virtakaapelin olevan kytketty ja läppärin virran olevan kytketty päälle. Tästä seuraava ledi osoittaa läppärin olevan akkujen varassa, kun taas toiseksi oikeanpuolimmaisen ledin tarkoitusperä jäi pimentoon. Oikeanpuolimmainen ledi osoittaa langattoman verkkoyhteyden olevan käytössä.

V6000V on saatavilla joko CD-RW/DVD-komboasemalla tai kalliimmalla DVD-/+RW-asemalla, jollainen löytyy testiläppärin vasemmasta reunasta. Asema kykenee polttamaan DVD-/+R-levyjä kahdeksankertaisella ja uudelleenkirjoittamaan nelinkertaisella nopeudella. Vastaavasti CD-R-levyt palavat 24- ja CD-RW-levyt 10-kertaisella nopeudella. DVD-levyjen luku luonnistuu kahdeksan- ja CD-levyjen 24-kertaisella nopeudella.

DVD-aseman vieressä on PCMCIA-korttipaikka ja tämän yläpuolella infrapunaportti, jolla voidaan vaikkapa synkronisoida PDA-laite tietokoneen kanssa langattomasti. Vastaavasti näiden vasemmalla puolella on IEEE1394- eli FireWire-portti ja D-Sub-liitin, jonka avulla läppäriin on mahdollista kiinnittää toinen näyttö. Reunimmainen kolo on tarkoitettu Kensington-lukolle, joka mahdollistaa läppärin kiinnittämisen varkaiden varalta kiinteään kohteeseen.

Oikealla puolella on hieman enemmän liittimiä ja esimerkiksi USB 2.0 -liittimiä on neljä kappaletta. Vasemmassa reunassa on myös kortinlukija, joka tukee Secure Digital-, MultiMediaCard-, Memory Stick- ja Memory Stick Pro -korttityyppejä. Valitettavasti paljon käytössä olevia CompactFlash-kortteja ei tähän läppäriin saa tungettua.

Pienistä ympyränmuotoisista liittimistä oikeanpuolimmainen toimii mikrofoniliittimenä ja vasemmanpuoleinen yhdistettynä 3,5 millimetrin kuuloke- ja SPDIF-ulostuloliittimenä. USB 2.0 -liittimien keskellä on RJ-11-liitin modeemia varten ja oikeassa reunassa virtaliittimen vieressä normaali RJ-45-liitin verkkoyhteyksiä varten.

Oikeassa reunassa olevan ison ritilikön kautta poistuu muun muassa prosessorin, northbridgen ja grafiikkapiirin tuottama lämpö. Rasituksessa ulostyöntyvä ilma on erittäin kuumaa ja turvallisuuden takaamiseksi kannattaa kiinnittää huomiota, ettei reikä peity esimerkiksi papereilla. Oman turvallisuuden takaamiseksi kannattaa läppäriä pitää mieluummin pöydällä kuin reisien päällä.

Pohjassa on kolme muoviläppää, jotka saa helposti auki ja joihin joutuu koskemaan laitteistopäivityksen yhteydessä. Isoimman luukun alta löytyvät muun muassa prosessori, northbridge, grafiikkapiiri ja jäähdytysjärjestelmä. Tämän vieressä on pienempi luukku, josta löytyy Mini-PCI-liitin ja siihen kiinnitetty WLAN-adapteri.

Kolmannen ja kuvassa alimpana näkyvän luukun alla majailee kovalevy, joka on Hitachin valmistama ja tallennuskapasiteettia siitä löytyy 80 gigatavua. Travelstar HTS41080G9AT00 -mallisen 2,5-tuuman kovalevyn kiekot pyörivät 5400 kierrosta minuutissa, ja i915PM-piirisarjan Serial ATA -tuesta huolimatta kovalevy on IDE-liitännäinen.

Akku sijaitsee takaosassa ja se kiinnittyy runkoon kahden pikalukon avulla, jotka avautuvat sivuillepäin liu’uttaessa. Testiin saapuneesta mallista löytyi A42-V6-mallinen kahdeksankennoinen 4800 mAh -Lithium-Ion-akku, mutta saatavilla on myös neliosainen 2400 mAh -akku. 4800 mAh -akulla läppärin käyttöaika on pidempi, mutta samalla paino kasvaa reilulla sadalla grammalla. Asus V6000V:n kahden vuoden laitteistotakuun sijaan akun takuu on vain vuoden mittainen.

Sisältö

  1. Asus V6000V
  2. Kannettavan esittely
  3. Sisuskalut & BIOS
  4. Intel Pentium M 770 2,13 GHz
  5. Testikokoonpanot & Testitulokset
  6. Lämpötila- ja akku- ja latausaikamittaukset
  7. Loppusanat