Uusimmat

Asus Maximus II Formula

18.07.2008 16:08 Muropaketin toimitus

Asuksen kalliimpaan kuluttajaluokkaan suunnattu Maximus II Formula on paketoitu tyypilliseen harmaapainotteiseen pakkaukseen, jonka edessä mainostetaan valmistajan ja mallinimen ohella tukea 400 MHz:n (1600 MHz QDR) väylätaajuudellisille prosessoreille, P45-piirisarjaa sekä emolevyn järeää jäähdytysjärjestelmää.

Mukana toimitetaan ohjekirja, nippusiteitä, I/O-liitinsuoja, PATA- ja diskettiasemakaapeli, LCD-postausnäyttö, lisäliitinpaneeli, kuusi Serial ATA -kaapelia, Serial ATA -virta-adapteri kahdella liittimellä, virransyötön siiliin tarvittaessa asennettava radiaalituuletin sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat. Korttipaikkaan asennettavassa lisäliitinpaneelissa on kaksi USB 2.0- ja yksi FireWire-liitin.

Asus on alkanut panostaa rankalla kädellä varsinkin kalliimpien emolevyjensä ääniominaisuuksiin ja Maximus II Formulan osalta tämä tarkoittaa erillistä ADI 2000B -piiriin perustuvaa äänikorttia. SupremeFX-mallinimeä kantava äänikortti asennetaan PCI Express x1 -liittimeen, joten Asuksen aiemmista ratkaisuista poiketen sen käyttö on universaali muissakin kuin Asuksen omissa äänikorttia varten räätälöidyllä liittimellä varustetuissa emolevyissä. SupremeFX perustuu Creativen X-Fi-teknologiaan ja on varustettu analogista ääntä varten kuudella 3,5 millimetrin liittimellä sekä digitaalista varten koaksiaali- ja optisella liittimellä.

Asus Maximus II Formula on räväkän näköinen emolevy mustan ruskealla piirilevyllä ja kookkaalla jäähdytysjärjestelmällä. Liittimet on värikoodattu pääosin sinisiksi ja valkoisiksi, mutta joukossa on myös muutama musta ja yksi punainen liitin.

Vaikka emolevy perustuu kuluttajaluokkaan suunnattuun P45-piirisarjaan, nostaa sen varustelutaso hinnan halvimmillaankin päälle 200 euroon. Positiivisena puolena Maximus II Formulaa löytyy useiden suomalaisten jälleenmyyjien valikoimista ja suurella osaa se on saatavana suoraan varastosta.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappalein ja ne on värikoodattu kirkkaan sinisiksi. Liittimet tukevat PCI Express 2.0 -standardia, ja yhtä näytönohjain käyttäessä ylin liitin toimii täydellä x16-nopeudella, mutta nopeus puolittuu x8:ksi kahdella näytönohjaimella. Emolevy on lisäksi varustettu kolmella PCI Express x1- ja kahdella PCI-liittimellä.

Alareunasta löytyvät reset- ja virtanäppäimet, mutta perinteisestä näppäinmuotoilusta poiketen ne ovat tyyliin sopivasti muotoiltu räväkämmin ja näppäinten sisällä olevien ledien ansiosta ne hohtavat, kun tietokoneeseen on kytketty virrat päälle. Piirilevyn reunalle on sijoitettu myös VIAn VT6308P-mallinen FireWire-piiri sekä Marvellin 88E8056-NNC1-verkkopiiri.

Suurikokoisen alumiinilevyn alla on ICH10R-mallinen southbridge, joka ohjaa kuutta Serial ATA -liitintä, joihin asennetut kiintolevyt voi asettaa Intel Matrix Storage Technology -teknologian ansiosta RAID 0-, 1-, 5- ja 10-tasoihin. Silicon Imagen SIL5723-piirin myötä SATA-liittimien määrä nousee kahdeksaan ja Marvellin 88SE6121-piiri tuo mukanaan tuen eSATA- ja PATA-liittimelle.

Emolevy on varustettu kahdella BIOS-piirillä, jotka molemmat ovat konfiguroitavissa vapaasti ja käytettävä BIOS-piiri valitaan emolevyllä olevalla jumpperilla. Näiden ansiosta ensimmäisessä piirissä voi pitää varmasti toimivaa BIOS-versiota ja toiseen voi esimerkiksi päivittää beta-asteella olevan BIOSin testikäyttöön.

Emolevyssä on neljä muistiliitintä, joihin voi asentaa enintään 16 gigatavua DDR2-muistia. P45-piirisarja tukee virallisesti maksimissaan 533 MHz:n (1066 MHz DDR) kellotaajuutta, mutta Asus lupaa emolevyllään DDR2-muisteille toimivuutta 600 MHz:n (1200 MHz DDR) kellotaajuudella. Muistiliittimien viereen on sijoitettu 24-pinninen ATX- ja diskettiasemaliitin.

Prosessorikannan ympärystä on hurjan näköinen, sillä sitä ympäröivät suurikokoiset tumman harmaat siilit, joita on koristeltu punaisilla metallilevyillä. Northbridgen päälle yltävä siili on poikkeuksellisen leveä ja ulottuu I/O-liittimiin asti. Siilin päälle on asetettu Republic of Gamers -valologo, jonka hyöty on pyöreä nolla ja hyödyn sijaan mainostaa Asuksen ROG-brändiä.

Asus lupaa emolevyn tukevan maksimissaan 400 MHz:n (1600 MHz QDR) väylätaajuudella toimivia prosessoreita. Virtaa niille puskee 16-vaiheinen analoginen virransyöttö, joka ilmenee emolevyllä prosessorikannan läheisyydessä olevina suojattuina keloina ja kondensaattoreina. Kaikki emolevyn kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu emolevyn kulmaan PS/2-liittimien taakse. Northbridgen virransyöttö on kolmi- ja muistien kaksivaiheinen.

Pienten pintaliitoskomponenttikeskittymien keskellä on merkintä Stack Cool 2, joka tarkoittaa käytännössä yhtä ylimääräistä kerrosta piirilevyssä. Tarkoituksena on levittää kuumimpien piirien tuottamaa lämpöä laajemmalle alueelle ja näin ollen laskea lämpötiloja.

I/O-liitinrivistöstä löytyy PS/2-liitin näppäimistölle, mutta hiiren vastaava liitin on jätetty pois valikoimasta. USB 2.0 -liittimiä on kuusi kappaletta, verkkoliittimiä kaksi kappaletta ja näiden ohella mukana on myös eSATA- ja FireWire-liitin. Aivan vasemmassa reunassa näkyvä pieni liitin on tarkoitettu mukana tulevalle LCD Poster -näytölle ja keskemmällä olevalla painikkeella voi nollata BIOSin ilman kotelon aukaisua.

Asuksen emolevyjen BIOS-ominaisuudet ovat olleet loistavaa tasoa, eikä Maximus II Formula tee poikkeusta. BIOSista löytyvät muun muassa säädöt prosessorikertoimelle, väylätaajuudelle, muistikertoimelle ja muistiasetuksille.

Prosessorille syötettävää jännitettä voi säätää välillä 0,85 – 2,5 volttia, muistijännitettä 1,8 – 3,40325 volttia ja northbridgen jännitettä 1,1 – 2,054 volttia.

Varsinkin muisteille asetuksia löytyy enemmän kuin peruskuluttaja voi edes haaveilla. Mukana on myös Load-Line Calibration -asetus, joka tasoittaa prosessorijännitteen tipahtamista rasituksessa ja auttaa näin ollen ylikellottajia.

Prosessorin tiedot on kerätty yhdelle välilehdelle ja esillä on muun muassa prosessorin valmistaja, malli, kellotaajuus, väylätaajuus, L1- ja L2-välimuistien koot sekä kerroin. Samaiselta välilehdeltä onnistuu prosessorin asetusten, kuten virtualisoinnin, Execute Disable Bitin ja SpeedStepin, asettaminen päälle ja pois päältä.

Monitorointikohteet on jaettu useammalle eri välilehdelle, joilla on esitetty jännitteet, tuulettimien kierrosnopeudet, lämpötilat ja muut asetukset. Jännitevälilehti on ylemmän kuvan kaltainen ja esillä ovat kaikki tärkeät kohteet.

Emolevy tukee myös O.C. Profile -ominaisuutta, jonka myötä BIOS-asetuksia voi tallentaa muistiin ja ladata sieltä. Tämä helpottaa ylikellottamista, sillä kaikkia asetuksia ei tarvitse säätää käsipelillä BIOSin nollaamisen jälkeen uudestaan kisakuntoon.

Ominaisuuslistasta löytyy myös EZ Flash 2, joka on hyvin kätevä työkalu paljon BIOSia päivittäville. Työkalun avulla BIOSin päivittäminen luonnistuu suoraan USB-tikulta. Muropaketin testipenkkiin saapuneessa Maximus II Formulassa oli 6. kesäkuuta päivätty 0503-versiollinen BIOS, joka päivitettiin testaushetkellä uusimpaan saatavilla olleeseen 0701-versioon (23. kesäkuuta).

Sisältö

  1. Intel P45: Asus, Gigabyte & MSI
  2. Asus Maximus II Formula
  3. Gigabyte GA-EP45 Extreme
  4. MSI P45 Platinum
  5. Testikokoonpano & ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat