Uusimmat

MSI P45 Platinum

18.07.2008 16:08 Muropaketin toimitus

MSI on pakannut P45 Platinum -emolevyn tummaan pakkaukseen, jonka edessä kellistelee tulta silmistään syöksevä sotavarustuksellinen örkki. Miten MSI on halunnut tällä kuvata emolevyään, jäi ainakin Muropaketin toimitukselle suureksi kysymysmerkiksi. Pakkauksesta ilmenee valmistaja, malli, DrMOS-ominaisuus sekä muun muassa emolevyn valmius 45 nanometrin prosessoreille.

Siirryttäessä tutkimaan pakkauksen sisältöä, vastaan tulee pari ohjekirjaa, kaksi ajuri-CD-levyä, ohjelmisto-CD-levy, I/O-liitinsuoja, lisäliitinpaneeli, CrossFire-silta, neljä SATA-kaapelia, kaksi SATA-virta-adapterikaapelia, PATA- ja diskettiasemakaapeli sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat. Korttipaikkaan asennettavassa lisäliitinpaneelissa on FireWire-liittimen ohella kaksi USB 2.0 -liitintä.

Emolevyn yleisilme on hyvin tyypillinen MSI:lle, sillä piirilevy on musta, piirejä jäähdytetään massiivisella jäähdytysjärjestelmällä ja liittimet on värikoodattu valkoisiksi, sinisiksi, vihreiksi, oransseiksi, violeteiksi, keltaisiksi ja mustiksi.

MSI P45 Platinumia on saatavilla useilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä suoraan varastosta ja samalla se on vertailukolmikon halvin P45-emolevy. Halvimmillaan emolevy irtoaa kaupasta reilulla 150 eurolla, joten toiseksi halvimpaan Maximus II Formulaan verrattuna eroa on noin 50 euroa.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta ja näistä ylempi kykenee toimimaan aiempien emolevyjen tavoin täydellä x16-nopeudella. Kahta näytönohjainta käyttäessä nopeus puolittuu ja molemmilla liittimillä on käytössä x8-leveydellinen kaista. PCI- ja PCI Express x1 -liittimiä on kaksi kappaletta.

MSI on sijoittanut piirilevyn reunalle Realtekin ALC888-äänikoodekkipiirin, JMicronin JMB381-FireWire-piirin sekä Realtekin RTL8111C-verkkopiirin. Kuvassa PCI Express x1 -liittimien vieressä näkyvät kaksi jumpperia ovat RapidBoost-ominaisuuden ylikellotusjumpperit, joiden avulla väylätaajuutta voi nostaa normaalia korkeammalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 266 MHz:llä (1066 MHz QDR) väylätaajuus ponnahtaa 333 MHz:iin ja 333 MHz:llä 400 MHz:iin. Näin muun muassa prosessorin väylätaajuus sekä PCI Express -väylä saadaan toimimaan referenssitaajuuksilla.

Alakulmassa on keskeisellä paikalla ICH10R-routhbridge, jota jäähdytetään siilillä ja josta lämpöä pyritään siirtämään pois kahden lämpöputken turvin. Emolevyn violeteiksi värikoodatut kuusi Serial ATA -liitintä ovat southbridgen ohjauksen alaisina ja sijoitettu emolevyn reunalle kahden liittimen pinoiksi. Kuvassa neliönmallinen piiri on JMicronin JMB363, joka ohjaa kahta siniseksi värikoodattua Serial ATA -liitintä sekä reunalta löytyvää PATA-liitintä. ICH10R:n ohjaamat SATA-liittimet tukevat RAID 0-, 1-, 5- ja 10-tasoja, kun taas JMicronin vastuulla olevat piirit tukevat ainoastaan RAID 0-, 1- ja JBOD-tasoja. Testikolmikon muiden emolevyjen tavoin myös MSI on päätynyt sijoittamaan emolevylleen virta- ja reset-näppäimet.

P45 Platinum tukee maksimissaan 16 gigatavun muistimäärää, mutta niin suuresta määrästä haaveilevien on syytä pitää mielessä, että tuolloin käyttöjärjestelmän tulee olla 64-bittinen. 32-bittisellä käyttöjärjestelmällä käyttöön saa maksimissaan 3,5 gigatavua muistia. MSI:n emolevy kelpuuttaa ainoastaan DDR2-muisteja ja tukee ylikellottamisen kautta maksimissaan 600 MHz:n (1200 MHz DDR) kellotaajuutta. Neljän muistiliittimen vieressä on diskettiasema- ja 24-pinninen ATX-virtaliitin.

Prosessorikannan ympäristöstä katse kiinnittynee northbridgen erikoisesti muotoiltuun siiliin. MSI on aiemminkin esitellyt varsin erikoisia siiliratkaisuja ja tällä kertaa kuparisesta pohjaosasta kohoaa lämpöputkia ja niissä kiinni olevia siilejä. Circu-Pipe2-niminen ratkaisu on katseenvangitsija, mutta todellinen hyöty lienee ennakkoasetelmaa pienempi. Northbridgen siili on yhteydessä virransyötön siiliin peräti kolmella lämpöputkella, joka vastaavasti on yhteydessä toiseen siiliin yhdellä lämpöputkella.

Prosessorikannan ympärillä on solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita, joiden vastuulla on prosessorin viisivaiheinen virransyöttö. Emolevyn uutuus on DrMOS-piiri, joka käsittää yhden prosessorin virransyötön vaiheen (ohjainpiiri + kaksi mosfettia) integroituna yhteen piiriin. MSI:n mukaan DrMOSin tehonkulutus on pienempi, hyötysuhde korkeampi, toimintalämpötila alhaisempi ja vasteaika prosessorin kuorman muutoksiin pienempi, kuin perinteisessä ratkaisussa. Lisäksi virransyötön vaiheita voi kontrolloida ohjelmallisesti ja niitä voi prosessorin kuorman mukaan tarvittaessa kytkeä pois päältä. Northbridgen ja muistien virransyöttö on kaksivaiheinen. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu tutulle paikalle prosessorin virransyötön läheisyyteen.

Virransyötön ja prosessorin ympärillä olevien kriittisten komponenttien virrankulun helpottamiseksi ja piirilevyn lämpiämisen vähentämiseksi MSI on päällystänyt osan pintajohtimista tinalla ja kuparilla.

I/O-liitäntöjen puolesta MSI tarjoaa P45 Platinumissa kaksi PS/2-, kuusi USB 2.0- ja kuusi analogista ääniliitintä sekä lisäksi FireWire-, optisen ääni-, eSATA ja verkkoliittimen. Keskellä on myös pieni BIOSin nollausnäppäin ja sen yläpuolinen osa on pyhitetty virransyötön siilille.

Muropaketin testaamissa MSI:n aiemmissa emolevyissä on valitettavasti lähes poikkeuksetta havaittu jonkinlaisia ongelmia ja P45 Platinum joudutaan laskemaan myös tähän kastiin. Pintapuolisessa tutkinnassa havaittiin southbridgen siilin olevan pahasti vinossa, eikä se ole kontaktissa itse piiriin kuin pieneltä alueelta. Ongelma todettiin lämpöputkien aiheuttamaksi, sillä ne painavat siilin reunaa todella voimakkaasti, eivätkä muoviset jousilla varustetut kiinnikkeet jaksa puristaa siiliä piiriä vasten.

Seuraava ongelma havaittiin, kun käytössä oli Corsairin TWIN2X2048-8500C5D-muistikammat ja vakio-BIOS, jolla tietokone ei käynnistynyt. Tilalle vaihdettiin Kingstonin DDR2-muistit, mutta niillä jouduttiin toteamaan sama tosiasia. Tietokone saatiin lopulta käyntiin Rhinon yhdellä muistikammalla, minkä jälkeen emolevyyn päivitettiin tuorein saatavilla ollut 1.1-BIOS-versio (16. kesäkuuta). BIOS-päivityksen jälkeen tietokone käynnistyi myös Corsairin muisteilla.

P45 Platinumin BIOS tarjoaa hyvät valmiudet ylikellottamiseen ja mukana ovat asetukset väylätaajuuden nostamiseen sekä prosessorikertoimen ja muistikertoimen säätämiseen. Prosessorikertoimen säätömahdollisuus ilmestyy vasta, kun valikosta on kytkenyt EIST-toiminnon pois päältä.

MSI on luvannut julkaisevansa P45-piirisarjallisiin emolevyihinsä kolmannella vuosineljänneksellä ilmaisen UEFI-päivityksen (Unified Extensible Firmware Interface). Kyseessä on BIOSin seuraaja, joka helpottaa muun muassa ennen käyttöjärjestelmän latausta toimivia sovelluksia ja näppäimistön ohella valikoita voi selata hiiren avustuksella.

ClockGen Tuner -alavalikosta löytyvät asetukset ovat Intelin nykyisiä piirisarjoja viritellessä mukana lisäapu, sillä niiden avulla pystytään säätämään piirisarjan läpi kulkevan signaalin muotoa sekä synkronoimaan muistitaajuus ja prosessorin väylätaajuus. Näin muisteista saadaan revitettyä irti viimeisetkin megahertsit siinä vaiheessa, kun muistijännitteen korottamisesta ei ole enää apua.

Prosessorille syötettävää jännitettä saa säädettyä välillä 0,9475 – 1,9275 volttia, muistijännitettä 1,44 – 3,3,24 volttia, northbridgen (MCH) jännitettä 0,74 – 2,624 volttia, VTT FSB -jännitettä 0,7 – 2,47 volttia ja southbridgen (ICH) jännitettä 0,56 – 3,41 volttia.

Muisti- ja piirisarjajännitteiden säätäminen onnistuu 10 ja prosessorijännitteen 12,5 millivoltin askelin. Multi-step OC on uusi ominaisuus, joka ottaa BIOSiin asetetut ylikellotusominaisuudet käyttöön vasta, kun käyttöjärjestelmä on ladannut. Ominaisuuden avulla käyttäjän pitäisi päästä aina BIOSiin, vaikka asetukset eivät olisikaan toimivat.

Muistiasetukset on jaoteltu selkeästi ja ensimmäisenä vastaan tulevat perustason CAS-, tRCD-, tRP- ja tRAS-asetukset.

Edellisessä kuvassa nähdyllä Advanced Memory Setting -valinnalla avautuvat monipuolisemmat muistiasetukset, joita riittääkin lähemmäs 20 asetuksen turvin. Ylimpänä ovat yhteiset asetukset ja alempana ovat kahteen kertaan samat asetukset, mutta ne on jaoteltu kanavakohtaisiksi.

Monitorointisivulta löytyvät peruskohteet, kuten lämpötilat, tuulettimien kierrosnopeudet ja jännitteet. Valitettavasti jännitekohteet ovat niukat, eikä listasta löydy muistien, northbridgen tai southbridgen jännitearvoja.

GreenPower on MSI:n tuore ominaisuus, jonka tarkoituksena on kilpailla Gigabyten DES- (Dynamic Energy Saver) ja Asuksen EPU-ominaisuuksien (Energy Processing Unit) kanssa. Ominaisuuden keskeinen idea on säätää tehonkulutusta ja MSI:n esimerkin mukaan normaali emolevy säätää tuulettimen/tuulettimien kierrosnopeutta, kun se havaitsee lämpötilanvaihtelut. GreenPower tutkii tehonkulutusta ja säätää kierrosnopeutta jo siinä vaiheessa, kun tehonkulutus muuttuu – ei vasta, kun lämpötilassa havaitaan nousua tai laskua. MSI tarjoaa myös GreenPower Center -ohjelmistoa, jolla voi tutkia muun muassa prosessorin tehokkuutta ja kuinka monta virransyötön vaihetta on käytössä (2, 3, 4 vai 5), säätää eri jännitteitä sekä säätää käsin prosessorin, northbridgen ja muistien virransyötön vaiheiden määrää. Ohjelma erittelee myös esimerkiksi prosessorin tehonkulutuksen.

BIOSissa GreenPower ilmenee omana valikkona, jossa ylimpänä valintana on mahdollisuus kytkeä ominaisuus päälle tai pois päältä. Sen alapuolella olevalla kolmella asetuksella voi säätää prosessorin, northbridgen ja southbridgen virransyötön vaiheiden määrää. Alimpana on listattu prosessorin virrankulutus sekä koko tietokoneen tehonkulutus ja hyötysuhdetta ilman näyttöä.

Sisältö

  1. Intel P45: Asus, Gigabyte & MSI
  2. Asus Maximus II Formula
  3. Gigabyte GA-EP45 Extreme
  4. MSI P45 Platinum
  5. Testikokoonpano & ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto