Uusimmat

Gigabyte X38T-DQ6

30.11.2007 15:41 Muropaketin toimitus

Gigabyte on pidättäytynyt maltillisemmalla linjalla ja valkoiseen sekä keltaiseen painottuvan pakkauksen keskellä on DQ6-logo ja ympärillä tietoja emolevystä. Abitiin verrattuna Gigabyte on varustanut X38T-DQ6-mallisen emolevynsä huomattavasti avokätisemmin. Mukana toimitetaan ohjekirja, pika-asennusopas, tarra, ajuri-CD-levy, diskettiasema- ja PATA-kaapeli, neljä keltaista ja kaksi mustaa Serial ATA -kaapelia, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia, pari ruuvia sekä kaksi korttipaikkaan asennettavaa lisäpaneelia. Molemmissa paneeleissa on kaksi Serial ATA -liitintä ja yksi molex-virtaliitin. Valitettavasti mukana ei toimiteta I/O-liitinsuojaa.

Piirilevy on Abitin tavoin sinisävyinen, mutta yleisilme on huomattavasti värikkäämpi, sillä liittimiä on värikoodattu muun muassa vaaleanpunaisiksi, -sinisiksi, -vihreiksi, violeteiksi ja oransseiksi. Lämpöputket ovat löytäneet tiensä myös Gigabyten emolevyyn ja kaikki kolme kuparisiiltä ovat yhteydessä toisiinsa.

High-end-emolevyjen hintataso on nykypäivänä vakiintunut kahden sadan euron tietämille, eikä X38T-DQ6 tee tähän jatkumoon poikkeusta. Halvimmillaan emolevy irtoaa Suomesta noin 230 eurolla.

PCI Express- ja PCI-liitinvalikoima on hyvin pitkälti samanlainen, kuin Abitin emolevyssä. PCI Express x16 -liittimet, ylimpänä oleva PCI Express x1 -liitin sekä kaksi alinta PCI-liitintä ovat vastaavilla paikoilla. Eron tekee PCI Express x16 -liittimien välissä olevat kaksi PCI Express x1 -liitintä, eikä tilalla ole Abitin tavoin kolmatta x4-nopeudella toimivaa PCI Express x16 -liitintä.

Alakulmassa on ICH9R-southbridge, jota jäähdyttää siili, ja jonka oikealla puolella on kaksi Serial ATA -liitintä. Alempaa löytyy lisäksi neljä muuta oransseiksi värikoodattua SATA-liitintä, jotka tukevat edellisten tapaan RAID 0-, 1-, 5- ja 10-tasoja. Alakulmassa olevat kaksi violettia SATA-liitintä tukevat ainoastaan RAID 0- ja 1-tasoja. Piirilevyn reunalta löytyy myös yksi 90 asteen kulmaan asetettu PATA-liitin.

Yläkulmassa on neljä muistiliitintä, jotka on värikoodattu vaaleanpunaiksi ja -vihreiksi, diskettiasema-, 24-pinninen ATX-virta- sekä molex-lisävirtaliitin. Muistiliittimiin voi asentaa enintään kahdeksan gigatavua muistia, mutta Abitin DDR2:n sijaan Gigabyten emolevy tukee ainoastaan DDR3-muistikampoja. Molex-liittimeen suositellaan liitettävän virtaliitin, kun käytössä on kaksi näytönohjainta.

Gigabyte ei ole käyttänyt emolevyssään digitaalista virransyöttöä, joten prosessorikannan ympärillä on kohtuullisen paljon komponentteja. Läheltä löytyy solid-mallisia metallikuorisia kondensaattoreita, joita Gigabyte mainostaa Ultra Durable 2 -lisänimellä. Valmistajan mukaan kyseiset kondensaattorit kestävät kolme kertaa pidempään, kuin normaalit solid-tyyppiset kondensaattorit, ja jopa 18-kertaisesti perinteisiin elektrolyyttikondensaattoreihin verrattuna.

Virransyöttöä jäähdyttävän siilin edessä on pitkä rivistö suojattuja keloja, jotka alentavat ferromagneettisia häviötä Gigabyten mukaan 25 prosentilla. Lisäksi siilin alla on alemman RDS:n mosfetteja, jotka puolestaan tuottavat Gigabyten omien laskelmien mukaan 16 prosenttia vähemmän lämpöä normaaleihin mosfetteihin verrattuna.

Erikoisemmilla jäähdytysratkaisuilla prosessorikannan lähellä olevat komponentit saattavat aiheuttaa asennusongelmia, mutta spesifikaatioita noudattavilla ratkaisuilla ongelmilta vältyttäneen. Siilin takana, virransyötön läheisyydessä, on normaali kahdeksanpinninen lisävirtaliitin.

I/O-liittimet on järjestetty tasaisiin pinoihin, jotka käsittävät kaksi PS/2-liitintä, digitaalisen äänen ulosviemisen koaksiaalikaapelilla tai optisella kaapelilla, jopa kahdeksan USB 2.0 -liitintä, kaksi FireWire- ja verkkoliitintä sekä analogisen äänen kuusi liitintä.

Emolevyn alapuolella on kaksi erillistä siiltä, jotka peittävät south- ja northbridgen sekä prosessorin alueet. Valmistajan mukaan ratkaisu alentaa lämpötiloja ja pidentää komponenttien elinikää. Siilit aiheuttavat ongelmia, kun prosessoricoolerin asennuksessa käytetään emolevyn takapuolelle sijoitettavaa taustalevyä. Muropaketin testilaboratoriossa emolevyyn ei onnistuttu asentamaan Tuniq Tower -cooleria, koska takapuolen CrazyCool-siilin pois ottamisen jälkeen northbridgen siiliä ei voitu enää asentaa paikoilleen.

BIOS:sta löytyy perusteellisesti varsinkin ylikellottamisessa tarvittavat säädöt ja ensimmäisellä sivulla on valinnat prosessorikertoimen ja -väylätaajuuden, PCI Express -kellotaajuuden ja muistikertoimen säätämiseksi. Lisäksi Standardi Timing Control -otsikon alta löytyvät perusmuistiasetukset.

Samaa sivua skrollatessa alaspäin, vastaan tulee lisää muistiasetuksia.

Ja edelleen alempaa löytyvät jännitteet, joita löytyy yhdeksän säädettävän kohteen turvin. Jännitteiden maksimirajat ovat korkealla, joten ainakaan näiden puitteissa ylikellotustestit eivät mene puihin.

BIOS:ssa on tuttuun tapaan myös mahdollisuus tarkastella jännitteitä, lämpötiloja ja tuulettimien kierrosnopeuksia. Sivun alalaidasta voi asettaa varoitus- ja sammutuslämpötiloja sekä säätää prosessorituulettimen toimintaa.

Sisältö

  1. Intel X38 -emolevyt testissä (Abit & Gigabyte)
  2. Abit IX38 QuadGT
  3. Gigabyte X38T-DQ6
  4. DDR3-muistit (Kingston, OCZ & G.Skill)
  5. Testikokoonpano, suorituskyky, 3D-suorituskyky, tehonkulutus & lämpötila
  6. Ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto