Uusimmat

Abit IX38 QuadGT

30.11.2007 15:41 Muropaketin toimitus

Abitin IX38 QuadGT -mallinen emolevy on pakattu perinteiseen kantokahvalliseen pakkaukseen, jonka etuosassa on formulan siivittämänä tiedot valmistajasta, mallista ja muutamista tärkeistä tiedoista.

Pakkauksen sisältä löytyy erilaisia ohjekirjoja ja -lappusia, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja-, diskettiasema- ja PATA-kaapelit sekä neljä Serial ATA -kaapelia. Varustelu on jokseenkin niukka, kun ottaa huomioon emolevyn hinnan.

Emolevyn piirilevy on kirkkaan sininen ja sitä värittävät kupariset siilit sekä sinisiksi ja mustiksi värikoodatut liittimet. Lämpöputkijäähdytykset ovat tulleet emolevyihin pysyäkseen ja Abit on pysytellyt samoilla linjoilla. South- ja northbridgen sekä northbridgen ja muistien ja prosessorikannan väliin sijoitetut siilit ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkilla. Lisäksi virransyötön komponentteja jäähdyttää yksinäinen siili I/O-liittimien läheisyydessä.

IX38 QuadGT perustuu high-end-tason X38-piirisarjaan ja hinta on myös sen mukainen. Emolevyä on saatavilla kiitettävästi suomalaisilta jälleenmyyjiltä ja hintataso liikkuu pyöreästi kahdessa sadassa eurossa.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, joista kaksi siniseksi värikoodattua tukee PCI Express 2.0 -teknologiaa ja toimii täydellä x16-nopeudella. Näiden väliin jää myös fyysisesti yksi vastaavanlainen musta liitin, joka toimii kuitenkin vain x4-nopeudella. PCI Express x16 -liittimet on sijoitettu nerokkaasti, sillä ylimmän sinisen liittimen ja tämän alapuolella olevan mustan liittimen välissä on yksi korttipaikka tyhjää tilaa. Tämä mahdollistaa sen, että kun kokoonpanossa on kaksi kaksi korttipaikkaa kuluttavaa näytönohjainta CrossFire-tilassa, mustaan liittimeen voidaan vielä liittää yhden korttipaikan kokoisella jäähdytysratkaisulla varustettu näytönohjain esimerkiksi kasvattamaan näyttöjen määrää.

PCI-liittimiä on kaksi kappaletta ja ne on värikoodattu mustiksi. Ylin PCI-liitin on sijoitettu alimman PCI Express x16 -liittimen alapuolelle, joten suurilla jäähdytysratkaisuilla käyttöön jää ainoastaan yksi PCI-liitin. Lisäksi kaikkein ylimpänä on yksi PCI Express x1 -liitin.

Oikeassa alakulmassa ICH9R-southbridgeä jäähdyttää pienikokoinen siili, jonka oikealla puolella on yksi 90 asteen kulmassa oleva PATA-liitin ja kuusi Serial ATA -liitintä. Serial ATA -liittimiin asennetut kiintolevyt voi asettaa toimimaan RAID 0-, 1-, 5- tai 10-tasoon. Lisäksi alakulmassa on diskettiasemaliitin, debug-näyttö sekä virta- ja reset-painokytkimet.

Ylempänä vastaan tulee 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä neljä muistiliitintä. Abit luottaa DDR2-muisteihin, eikä emolevyyn ole mahdollista asentaa uudempia kolmannen sukupolven DDR-muistikampoja. Emolevy tukee maksimissaan kahdeksaa gigatavua muistia, joten jokaiseen liittimeen voi asentaa kahden gigatavun muistikamman. Nopeuden puolesta tuettuna ovat 333, 400 ja 533 MHz:n (667, 800 & 1066 MHz DDR) kellotaajuudelliset mallit.

IX38 QuadGT:ssä on käytössä viisivaiheinen digitaalinen virransyöttö, joka on toteutettu Cooper Electronicin CPL-5-50-keloilla. Analogiseen virransyöttöön verrattuna komponenttien määrä varsinkin suurien kondensaattorien ja mosfettien osalta on mennyttä ja Abit lupaa digitaalisen virransyötön olevan myös aiempaa vakaampi ja vähemmän lämpöä tuottava. Kelapaketin vieressä on kahdeksanpinninen lisävirtaliitin sekä kuumimpia komponentteja jäähdyttävä siili.

Prosessorikannan ympärillä on reilusti tilaa digitaalisen virransyötön ansiosta, joten erikoisempienkaan jäähdytysratkaisujen kanssa ei pitäisi syntyä suurempia yhteensopivuusongelmia. Vakauden ja ylikellotuksen tukemiseksi, Abit on käyttänyt ainoastaan solid-mallisia metallikuorisia kondensaattoreita.

I/O-liitinrivistön vasemmalta puolelta lueteltuna vastaan tulevat PS/2-liittimet hiirelle ja näppäimistölle, BIOS-piirin nollauskytkin, optiset liittimet äänen sisään- ja ulostulolle, kaksi eSATA-liitintä, analogisen äänen kuusi 3,5-millimetrin liitintä, neljä USB 2.0 -liitintä sekä FireWire- ja verkkoliittimet. Huomattavaa on, kuinka paljon emolevy on taipunut, vaikkei siihen ole asennettu edes prosessoricooleria.

Abitin BIOS on taattua laatua ja kattaa reilusti asetuksia normaalia säätämistä ja ylikellottamista varten. BIOS:sta voi säätää prosessorin väylätaajuutta ja kerrointa, muistikerrointa sekä PCI Express -väylän kellotaajuutta. Vakiona väylätaajuus on 333 MHz:n väylätaajuudellisella (1333 MHz QDR) prosessorilla jopa 340 MHz, joten huijausta on seitsemän megahertsin verran. Esimerkiksi 9-kertoimisella prosessorilla väylähuijaus nostaa kellotaajuuden 63 MHz:iä vakiota korkeammalle, mikä vaikuttaa selkeästi suorituskykyyn.

Jännitesäätöjä on reilunpuoleisesti ja mukana on muun muassa prosessorin, muistien ja northbridgen valinnat. Jänniterajat ovat sen verran korkeat, etteivät ne tule varmasti vastaan rajuimmissakaan ylikellotuksissa.

Muistiasetuksista löytyy ruuvattavaa joka lähtöön – tarkemmin sanottuna kymmenen kohteen turvin.

BIOS:ssa on tuttuun tapaan myös uGuru-valikko, josta voi hyvin tarkasti säätää esimerkiksi tuulettimien kierrosnopeuksia sekä tietokoneen varoituksia ja sammutuksia tuulettimien kierrosnopeuksien ja lämpötilojen perusteella.

Sisältö

  1. Intel X38 -emolevyt testissä (Abit & Gigabyte)
  2. Abit IX38 QuadGT
  3. Gigabyte X38T-DQ6
  4. DDR3-muistit (Kingston, OCZ & G.Skill)
  5. Testikokoonpano, suorituskyky, 3D-suorituskyky, tehonkulutus & lämpötila
  6. Ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto