Uusimmat

DDR3-muistit (Kingston, OCZ & G.Skill)

30.11.2007 15:41 Muropaketin toimitus

DDR3-muisteja alkoi sataa markkinoille keväällä P35-piirisarjaan perustuvien emolevyjen myötä, mutta näiden hintataso oli pöyristyttävän korkea. Nyt puolen vuoden jälkeen hinnat ovat valitettavasti edelleen todella korkealla, mutta valikoima on laajentunut reilusti. Halvimmillaan kahden gigatavun muistikampapaketti irtoaa noin kahdella sadalla eurolla, mutta kalliimmista ylikellotuskäyttöön tarkoitetuista paketeista joutuu pulittamaan parhaimmillaan 500 euroa.

Muropaketin testilaboratorioon on saapunut kolmen eri valmistajan muistikampaparit, joihin luodaan nopea katsaus, millaisia vaihtoehtoja kuluttajille tarjotaan. Mukana on Kingston HyperX KHX13000D3LLK2/2G, OCZ DDR3 PC3-12800 Platinum Dual Channel ja G.Skill F3-12800CL7D-2GBHZ, jotka kaikki ovat kahden yhden gigatavun muistikamman pakkauksia.

Yleisilmeeltään Kingston HyperX KHX13000D3LLK2/2G:t ovat hyvin samanlaiset kuin valmistajan DDR2-muistikammat. Muistipiirit ovat piilossa heatspreader-levyjen alla, joiden sinisävyistä yleisilmettä rikkoo yläreunaan ja oikeaan reunaan ulottuva alumiininen kaistale. Heatspreadereissa on myös maininta Kingstonista, HyperX:stä ja DDR3:sta.

Kingstonin muisteja on saatavilla kiitettävästi Suomesta, mutta valitettavasti nyt käsiteltäviä muisteja ei löydy vielä jälleenmyyjien tuotelistauksista. Kingstonin sivuilla mainitaan muistipakkauksen suositushinnaksi 375 euroa.

Kingston HyperX KHX13000D3LLK2/2G:t on speksattu toimimaan 813 MHz:n (1625 MHz DDR) kellotaajuudella ja 7-7-7-20-1T-asetuksilla 1,9 voltin käyttöjännitteellä. Kingston lupaa muisteilleen muiden HyperX-muistien tavoin elinikäisen takuun.

Myöskään OCZ ei ole tehnyt merkittäviä ulkoasullisia uudistuksia DDR3-muistikampoihinsa ja niitä peittävät molemmin puolin rei’itetyt heatspreaderit. DDR3-muistiperheen tuotteet erottaa heatspreaderin keskellä olevan Z-logon vieressä olevasta kolmosesta.

OCZ pyrkii ankarasti Suomen markkinoille ja sen tuotteita on saatavilla kohtuullisen hyvin tietyiltä jälleenmyyjiltä. OCZ DDR3 PC3-12800 Platinum Dual Channel -muistipaketti löytyy ainakin yhdeltä jälleenmyyjältä reilun kuukauden toimitusajalla ja yli 400 euron hinnalla. Kukin voi vetää oman johtopäätöksensä, kuinka järkevää tällaisten muistikampojen tilaaminen loppupelissä on.

OCZ lupaa muistiensa toimivan 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudella 7-7-7-20-asetuksilla 1,9 voltin käyttöjännitteellä. Kingstonin muisteihin verrattuna speksit ovat siis lähes yhdenmukaiset. Muistit tukevat EVP-ominaisuutta (Extended Voltage Protection), joka antaa käyttäjälle mahdollisuuden syöttää muistikammoille 1,95 voltin jännitteen ilman, että niiden takuu umpeutuu.

Viimeisenä käsittelyssä ovat G.Skillin F3-12800CL7D-2GBHZ:t, joissa on käytössä niin ikään heatspreaderit. Heatspreaderit ovat pääasiassa mustat, mutta oikeanpuolen reunoja koristaa metallinvärinen kaistale. Päältä käy selvästi ilmi kyseessä olevan G.Skillin muistikampa, mutta DDR3:n joutuu tarkastamaan tarrasta.

G.Skill on saanut jonkin verran jalansijaa Suomessa ja testattavaa tuotetta löytyy ainakin yhdeltä jälleenmyyjältä suoraan varastosta. Hintataso on kohtalaisen suolainen, noin 500 euroa.

Muistikammat on speksattu toimimaan 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudella ja 7-7-7-18-asetuksilla, jolloin käyttöjännitettä vaaditaan 1,9 volttia. G.Skill lupaa muisteilleen elinikäisen takuun, joka mitätöityy heatspreaderien poistamisella.

Sisältö

  1. Intel X38 -emolevyt testissä (Abit & Gigabyte)
  2. Abit IX38 QuadGT
  3. Gigabyte X38T-DQ6
  4. DDR3-muistit (Kingston, OCZ & G.Skill)
  5. Testikokoonpano, suorituskyky, 3D-suorituskyky, tehonkulutus & lämpötila
  6. Ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto