Uusimmat

Gigabyte X79-UD5

21.12.2011 01:34 Muropaketin toimitus

Gigabyten valkoisessa pahvilaatikossa mainostetaan mallinimen ohella näyttävästi 3D Power- ja 3D BIOS -teknologioita, joista ensimmäisenä mainitulla viitataan digitaaliseen PWM-ohjattuun virransyöttöön. Ominaisuuden mainostetaan tarjoavan tasaisen virransyötön rasituksesta riippumatta ja lisäksi ohjelmalla on mahdollista säätää ja tarkkailla virransyötön toimintaa. 3D BIOS:lla puolestaan viitataan käytössä olevaan UEFI-BIOS:iin, joka tarjoaa graafisemman ja nykyaikaisemman käyttöliittymän perinteiseen BIOS:iin verrattuna.

Emolevyn ohella pakkauksesta löytyy reilusti ohjekirjoja ja -vihkoja, tarroja, ajuri-DVD-levy, 3-Way-SLI-silta, SLI- ja CrossFireX-silta, I/O-liitinsuoja, 3,5″-paikkaan asennettava paneeli kahdella USB 3.0 -liittimellä, PCI Express x1 -liittimeen asennettava Bluetooth+WLAN-kortti, kaksi antennia, datakaapeli sekä neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia. Bluetoothin osalta tuettuna on 4.0-standardi ja WLAN:n 802.11b-, g- ja n-standardit.

Gigabyte uudisti P67-malliston myötä emolevyjensä ulkonäköä ja siirtyi mustanpuhuvaan linjaukseen, joka on läsnä myös X79-UD5:ssä. Piirilevy on mattamusta ja valtaosa liittimistä on värikoodattu mustaksi tai harmaaksi. Yleisilmettä värittävät lämpöputkilla toisiinsa yhteydessä olevien X79-piirin ja virransyötön siilien siniset yksityiskohdat.

Gigabyte on yksi niistä valmistajista, jotka ovat näkyvimmin esillä Suomen markkinoilla. Tämä näkyy myös X79-emolevyjen saatavuudessa, sillä jokaista Gigabyten julkaisemaa neljää mallia löytyy suomalaisilta jälleenmyyjiltä. Nyt käsiteltävän X79-UD5:n osalta hinta on asettunut halvimmillaan hieman alle 300 euroon ja kyseessä on Gigabyten keskihintainen X79-emolevy.

Gigabyte on sijoittanut I/O-liitinvalikoimaansa seitsemän punaiseksi värikoodattua USB 2.0 -liitintä, PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, automaattisen ylikellotustoiminnon aktivoivan OC-painikkeen, BIOS:n valinta- sekä tyhjennyspainikkeen, FireWire-liittimen, kaksi siniseksi värikoodattua eSATA-liitintä ja samanväristä USB 3.0 -liitintä, verkkoliittimen, optisen ääniliittimen sekä viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

Emolevy tukee Gigabyten On/Off Charge -teknologiaa, joka mahdollistaa esimerkiksi matkapuhelimien akkujen lataamisen, vaikka tietokone olisi sammutettu. Perinteisiin USB-liittimiin verrattuna Gigabyten emolevy kykenee toimittamaan kolminkertaisesti virtaa, jotta esimerkiksi Applen iPad-taulutietokoneen lataaminen onnistuu suoraan USB-liittimestä.

PCI Express 3.0 -standardia tukevia PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta ja näistä kaksi voi toimia täydellä x16-nopeudella ja yksi x8-nopeudella. Kolmea näytönohjainta käytettäessä kaikkien liittimien nopeus on x8. Tuettuna on NVIDIAn SLI- ja AMD:n CrossFireX-teknologia. Liitinvalikoima käsittää myös kaksi PCI Express x1 -liitintä sekä Asuksen emolevyistä poiketen myös yhden PCI-liittimen.

Oheislaitepiirien osalta kahdeksankanavaisista ääniominaisuuksista on vastuussa Realtekin ALC898-piiri, gigabitin verkko-ominaisuudesta Intelin piiri, FireWirestä VIAn VT6308-piiri ja lisäksi USB 3.0 -ohjauksen hoitaa Frescon FL1009-piiri.

Harmaaksi ja vaalean siniseksi anodisoidun siilin alla on X79-piiri, joka ohjaa kahta valkoiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä sekä neljää mustaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Lisäksi käytössä on Marvellin 88SE9172-piiri, joka ohjaa eSATA-liittimien ohella neljää kuvassa näkyvää harmaata Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Sininen reset-painike on sijoitettu emolevyn alakulmaan.

Gigabyten emolevyn yläosa ei tuota suurempia yllätyksiä, sillä LGA 2011 -prosessorikannan molemmilla puolilla on neljä DDR3-muistiliitintä ja yläpuolella virransyötön komponentteja. Käytössä on ainoastaan yksi pienikokoinen siili, joka on yhteydessä lämpöputkella X79-siiliin. Siilin ja prosessorikannan välissä on esillä reilunpuoleinen määrä 14-vaiheisen virransyötön tantaalikondensaattoreita ja suojattuja keloja.

DDR3-muistiliittimiin voi asentaa yhteensä maksimissaan 64 gigatavua muistia ja tuettuna on ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR3-2133-muistikerroin sekä XMP-profiilit. 24-pinninen ATX-virtaliitin löytyy tutulta paikalta emolevyn reunalta ja kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen siilin taakse. Lisäksi piirilevyn kulmasta löytyy virtanäppäin.

Gigabyte on siirtynyt käyttämään uudempaa UEFI-BIOS:ia, jonka päänäkymässä on esillä emolevy ja alempana näppäimet tarkemmille asetuksille. Kun kursorin vie emolevyn eri komponenttien päälle, ne korostuvat sinisellä ja hiiren klikkaus avaa ikkunan.

Esiin avautuvassa ikkunassa on muutamia kyseistä komponenttia käsitteleviä asetuksia. Esimerkkitapauksessa on klikattu prosessoria ja ikkunassa on listattu mahdollisuus prosessorikertoimen, Base Clock -kellotaajuuden ja muun muassa muistikertoimen säätämiseen.

Alanäppäimien alta avautuvista valikoista voi säätää esimerkiksi Base Clock -kellotaajuutta, prosessorikerrointa, muistikerrointa ja ottaa käyttöön XMP-muistiprofiilit.

UEFI-BIOS:sta on mahdollista säätää Loadline Calibrationiin liittyviä asetuksia sekä esimerkiksi jännite-, virta- ja lämpötilarajoituksia.

Käyttäjä voi säätää myös jänniteasetuksia reilunpuoleisten valintojen turvin.

Tarjolla on myös valikko, josta voi tutkia jännitteitä, lämpötila ja tuulettimien kierrosnopeuksia sekä asettaa hälytyksiä ja säätää tuulettimien kierrosnopeuksien toimintaa.

Gigabyten emolevyjen mukana toimitetaan EasyTune 6 -ohjelma, joka tukee Base Clock -kellotaajuuden nostamista.

Ohjelmalla voi säätää myös prosessorikertoimia rasitettavien ytimien lukumäärän mukaan.

Jännitteisiin keskittyvä välilehti oli hieman erikoinen, sillä vaikka esillä oli pitkä lista eri jännitteitä, listassa ei ollut mainintaa mikä jännite on mikäkin, vaan vasemmasta laidasta löytyi jokaisen kohdalla arvo 0.

HW Monitor -välilehdeltä voi tarkkailla eri jännitearvoja itse säädetyn päivitystahdin myötä.

Fan / Temp -välilehden alta löytyy tietoja tuulettimien kierrosnopeuksista ja lämpötiloista, mutta samoin kuin jänniteasetuksissa, vasemmassa reunassa näkyy ainoastaan 0-arvo ilmaisemassa esitettyä kohtaa.

Gigabyte X79-UD5:ssä I/O-liitinrivistöstä löytyvän OC-näppäimen painallus asetti Intel Core i7-3960X Extreme Edition -prosessorin kellotaajuuden 4,2 GHz:iin (42 x 100,0 MHz).

Kingstonin DDR3-muistit toimivat tällöin alhaisella 666,7 MHz:n kellotaajuudella ja 9-9-9-24 1T -asetuksilla.

Sisältö

  1. Intel X79 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)
  2. Asus P9X79 Deluxe
  3. Asus Rampage IV Extreme
  4. Gigabyte X79-UD5
  5. Intel DX79SI
  6. MSI X79A-GD65 (8D)
  7. Loppuyhteenveto