Kokeilu Corsair TBT100 Thunderbolt 3 -telakka – Kannettavan tietokoneen hintava, mutta toimiva tukikohta
Ulkoinen telakka voi olla kannettavaa tietokonetta käyttävän luottoystävä. Sen avulla kannettava voi helposti ja nopeasti muuttua vaikka kevyestä matkakoneesta työhuoneen arkiseksi työmyyräksi.
Erityisesti etätyöt ovat saaneet monet miettimään työskentelyolosuhteitaan uudelleen. Satunnainen etätyö on voinut hoitua puolihuolimattomasti, mutta säännöllinen työskentely saa herkästi miettimään käytännöt toimiviksi.
Ergonomian, tai sen puutteen, lisäksi kannettavan kanssa työskenteleviä voi ärsyttää ulkoisten laitteiden liittäminen. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ulkoisen näytön, webbikameran, näppäimistön kaapelin, massamuistien ja vieläpä virtalähteen liittämistä. Satunnaisena toimintana tämäkin menettelee, mutta mikäli tarve on päivittäinen, tai edes useita kertoja viikossa, tilanne muuttuu olennaisesti.
Tällöin kannettavalle kannattaa harkita jotain ulkoista telakointiratkaisua.
Idea on useimmille tuttu: Telakkaan kytketään kaikki ulkoiset laitteet, ja kannettavasta löytyy joko oma liitäntä telakalle, tai se voidaan hoitaa USB-liitännän kautta. Yrityskoneissa suosittiin pitkään merkki- ja mallistokohtaisia ratkaisuja. Tilanne on kuitenkin muuttumassa yleispätevämpiin ratkaisuihin.
Kotikäyttäjälle parempi ratkaisu voikin olla yleiskäyttöinen malli, joka toimii vaikkapa kodin kaikkien kannettavien kanssa, ja myös päivitettäessä laite uudempaan. Tällaista edustaa esimerkiksi Muropaketin kokeilema Corsair TBT100 Thunderbolt 3 -telakka.
Telakka on kohtuullisen tuore tapaus, sillä se julkaistiin syyskuun loppupuolella. Hintaa laitteella on senttejä vajaat 300 euroa. Laite toimii sekä Windows- että Mac-koneiden kanssa, mutta edellytyksenä on toki kytkettävästi laitteesta löytyvä Thunderbolt 3 -yhteensopiva USB-C-liitäntä.
Vastaavia telakoita löytyy myös esimerkiksi Elgaton, Belkinin ja Targuksen valikoimista. Näidenkin hinnat asettuvat 300 euron kummallekin puolelle.
Telakan Thunderbolt 3 -liitännän valtti on sen kiitettävä tiedonsiirtokapasiteetti, joka yltää aika 40 gigabittiin sekunnissa. Käytännössä siis kahdelle näytölle riittää 10 gigabittiä sekunnissa kummallekin ja muille oheislaitteille on vielä käytössä 20 gigabittiä sekunnissa. Suurimmalle osalle käyttäjistä tämä riittää hyvin todennäköisesti – toki esimerkiksi videoeditointiin useammalla ulkoisella asemalla ja kahdella 4K-näytöllä tilanne on jo huonompi.
Toimiakseen telakka tarvitsee virtalähteen, joka on telakan kokoon nähden iso. Paikallaan olevassa laitteessa tämä ei tietenkään ole mikään merkittävä ongelma. Mikäli kuitenkin telakkaa haluaa satunnaisesti käyttää jossain muulla, tämä kannattaa pitää mielessä.
Telakan virransyöttö mahdollistaa kannettavan latauksen enintään 85 watin teholla. Tämä riittää suurimmalle osalle nykykannettavista, käytännössä lähinnä tehokkaimmat työasemat tai pelikannettavat vaativat raskaasti kuormitettuna enemmän. Mikäli kuitenkin telakkaan on kytketty runsaasti virtaa syöviä laitteita, on niillekin tarjolla enintään 30 wattia, mutta tällöin virransyöttöä kannettavalle rajoitetaan. Telakka on kuitenkin toteutettu niin, että kannettavalle on aina tarjolla vähintään 45 watin teho.
Telakan USB-C 3.1 -liitännät yltävät enintään kymmenen gigabitin sekuntinopeuteen, USB-A 3.1 -liitännät nekin viiden gigabitin sekuntivauhtiin. HDMI-liitännät mahdollistaisivat kahdenkin näytön kytkemisen 4K HDR -tarkkuudella, 60 hertsin päivitysnopeudella. Ulkoisten Thunderbolt 3 -laitteiden kytkemiseen ei erillistä liitäntää kuitenkaan ole.
Verkkoliitäntä on yltää gigabitin nopeuteen. Käytettävissä on lisäksi 3,5 millimetrin audioliitäntä. Varustuksen täydentää vielä erityisesti valokuvaajien arvostama SD-muistikortinlukija.
Alumiinirunkoiseen telakkaan on tehty myös paikka Kensington-lukolle. Laitteessa on myös virtakytkin, jonka pitkä painallus katkaisee virran.
Päivittäisessä käytössä vain yhden kaapelin kytkeminen on luksusta. Vaikka asiat olisivat niin hyvin, että näppäimistö, hiiri ja äänentoisto olisivat kaikki langattomia, jää silti jäljelle näytön ja virtalähteen kytkemisen vaiva. Telakan kanssa riittää yhden liitännän kytkeminen.
Laitetta kokeiltiin käytännössä liittämällä siihen HDMI-kaapelilla 4K-televisio 60 hertsin kuvataajuudella, langallinen pelinäppäimistö, hiiri, kuulokkeet ja ulkoinen kiintolevy. Nettiyhteyden hoidettiin Ethernet-liitännän kautta. Testikannettavina käytettiin Samsung Galaxy Book Ion – ja Apple Macbook Air (2019) -laitteita. Kumpikin kannettava kytkettiin mukana tulleella Thunderbolt 3 -kaapelilla.
Kaapeli osoittautuikin omassa testiympäristössä heikoimmaksi lenkiksi. Passiivisen kaapelin 70 senttimetrin mitta oli liian lyhyt, jotta telakan olisi saanut sijoitettua parhaaseen mahdolliseen paikkaan. Nyt sen sijainti piti optimoida näytön ja kannettavan välille. Jo metrin mittaiset Thunderbolt 3 -kaapelit ovat kalliita, useita kymmeniä euroja, joten valmistajan harjoittaman säästön ymmärtää. Tämä on kuitenkin hyvä tiedostaa mahdollisen telakan sijaintia miettiessä.
Kummankin testilaitteen kanssa telakka toimi ilman ongelmia. Mitään lisäohjelmia ei ole pakko asentaa. Applen laitteille löytyy kuitenkin sovellus, joka mahdollistaa telakkaan kytkettyjen ulkoisten asemien turvallisen poistamisen tai Applen näppäimistön ja SuperDriven käytön telakan kanssa.
Käytössä telakka teki mitä piti. Thunderbolt 3 -kaapelin kytkeminen sai kaikki siihen liitetyt laitteen heräämään toivotulla tavalla. Koska näyttönä käytettiin televisiota, joutui siinä valitsemaan oikean sisääntuloliitännän. Jos näyttö olisi vain tietokonekäytössä, tätä ”ongelmaa” ei olisi.
Telakan siirtokapasiteetti riitti myös käytännössä, sillä mitään jatkuvia ongelmia ei 4K-tarkkuuden työpöytäkäyttö aiheuttanut. Laajennettua näyttöä käytettäessä oli toistetussa videokuvassa kuitenkin havaittavissa selvää nykimistä, esimerkiksi Netflixistä tai YouTubesta, mutta käytettäessä televisiota ainoana näyttönä, ongelmat vähenivät tai katosivat. Ongelmat tuntuivat siis liittyvän toistaviin laitteisiin, eivät itse telakkaan.
Ethernet-liitäntää kytketyn netin käytössäkään ei havaittu mitään tavallisesta poikkeavaa, mutta huippunopeudessa jäätiin aavistus jälkeen peräkkäisillä testeillä langattomaan yhteyteen verrattuna.
Näppäimistö ja ulkoinen USB-massa-asema toimivat vastaavasti kuin ne olisivat olleet kytkettyinä suoraan kannettavaan, ja ääniliitäntään kytketyt kuulokkeet toistivat äänet ongelmitta. Applen kohdalla ääniulostulo piti tosin käydä vaihtamassa asetuksista.
Latausnopeutta seurattiin Samsung Galaxy Book Ion -kannettavalla. Käytännössä akku täyttyi aavistuksen hitaampaan tahtiin kuin koneen omalla, erilliseen latausliitäntään kytkettävällä latauslaitteella, mutta käytännössä yhtä vauhdikkaasti kuin käytettäessä erillistä 65-wattista USB-PD-latauslaitetta.
Telakka tekee sen mitä pitääkin. Yhdellä Thunderbolt 3 -yhteensopivalla USB-C-liitäntäisellä kaapelilla saa hoidettua tavallisen työkoneen virransyötön ja ulkoiset perusliitäntätarpeet. Iso virtalähde ei kannusta käyttämään telakkaa muuta kuin yhdessä paikassa. Mukana tuleva kaapelikin on lyhyt, joten sijoituspaikasta riippuen edessä voi olla hintavan kaapelin hankinta. Liitinvalikoima on kattava, mutta todelliselle tehokäyttäjälle tämä voi silti olla liian vähän.
Corsair TBT100 Thunderbolt 3 -telakan noin 300 euroon kohoava hinta tuntuu silti aavistuksen kovalta, vaikkakin jämäkkä ja laadukas viimeistely miellyttää – tosin kilpailijatkin ovat yhtä kalliita, ja käyttömukavuudesta maksaminen voi olla hyvinkin kannattavaa.
Hyvää
- Tehokas lataus
- Käytön helppous
- Riittävä tiedonsiirtokapasiteetti
Huonoa
- Lyhyt Thunderbolt 3 -kaapeli
- Kookas virtalähde
- Tehokäyttäjä saattaa kaivata jopa useampia liitäntöjä
Tekniset tiedot Corsair TBT100 Thunderbolt 3
- Hinta: 299,99 euroa
- Verkkoliitäntä: Ethernet 10/100/1000 (tukee wake on LAN -toimintoa)
- Näyttöliitännät: 2x HDMI 2.0 (4K/60Hz)
- USB-liitännät: USB-A (5 Gbps / 1,5 A), USB-C (10Gbps / 1,5A)
- Thunderbolt 3 -liitäntä: 40 Gbps / enintään 85W
- Muut liitännät: 3,5 mm stereo, SD-kortinlukija (UHS-II)
- Mitat: 228 x 83 x 25 mm
- Tuetut käyttöjärjestelmät: Windows 10, Mac 10.14 Mojave tai uudempi
Päivitetty 27.1.2021 klo 8.04: Lisätty teknisiin tietoihin puuttuneet mitat.