Uusimmat

Gigabyte GV-NX98X512H-B & Asus EN9800GTX

23.04.2008 13:42 Muropaketin toimitus

Gigabyte on paketoinut oman GV-NX98X512H-B-mallisen GeForce 9800 GTX:n violettipainotteiseen pakkaukseen, jota koristaa fantasiahenkinen naikkonen. Pakkauksen etupuolelle on printattu tärkeimpiä tietoja, kuten mallinimi ja valmistaja sekä tiedot PCI Express 2.0 -väylästä, kaksilinkkisistä DVI-liittimistä, HDCP- ja HDTV-tuesta, 512 megatavun GDDR3-muistimäärästä ja SLI-tuesta.

Pakkauksen sisältä löytyy ohjevihkosia, ajuri-CD-levy, kaksi PCI Express -virta-adapterikaapelia, kaksi DVI-D-Sub-adapteria sekä adapterikaapeli, josta erkanevat S-Video- ja komponenttiliittimet. Oheisvarustelu on siis pidetty hyvin niukkana, eikä mukana toimiteta DVI-HDMI-adapteria eikä esimerkiksi kokoversiota jostain uutuuspelistä.

Gigabyten GeForce 9800 GTX perustuu NVIDIAn referenssiin, joka on pikaisella katsauksella hyvin pitkälle vastaavanlainen kuin GeForce 8800 GTS 512 MB. Piirilevyn etupuoli on kokonaan coolerin peitossa, jonka etuosaan Gigabyte on liimannut oman tyyliin sopivan tarran. Takaosassa ilmanohjaimesta löytyy kaarevia muotoja ja suurikokoinen tuuletin, joka työntää viileää ilmaa näytönohjaimen sisuksiin. Ratkaisu on vastaavanlainen, kuin monissa muissa näytönohjaimissa, ja ilma poistuu lämmenneenä näytönohjaimen etuosasta suoraan ulos kotelosta.

NVIDIAn asettama suositushinta GeForce 9800 GTX:lle on 349 dollaria, joka vastaa nykykurssilla 220 euroa. Gigabyte GV-NX98X512H-B irtoaa Suomesta halvimmillaan noin 270 eurolla, joka vastaa hintatason halvinta päätä. Halvimmat mallit maksavat noin 260 euroa ja kalliimmista malleista joutuu pulittamaan hieman reilut 300 euroa. Suomesta saatavat näytönohjaimet toimivat kaikki NVIDIAn referenssikellotaajuuksilla, koska NVIDIA on tiukentanut politiikkaansa ja kieltänyt laitevalmistajia julkaisemasta ylikellotettuja malleja heti näytönohjaimen lanseerauksen yhteydessä. Kyseinen aikaraja on kuitenkin mennyt jo umpeen ja muutamat valmistajat ovat julkaisseet ylikellotettuja GeForce 9800 GTX -näytönohjaimia, joita on saatavilla ulkomailta. Ylikellotetut ja samalla hintavammat mallit saapuvat Suomeen näinä päivinä.

Takapuoli on autio ja käsittää pienien pintaliitoskomponenttien ohella seitsemäntoista coolerin kiinnityksessä käytettävää ruuvia. Gigabyte on jostain syystä päättänyt suojata SLI-, DVI- ja HDTV-liittimet muovisilla tuteilla, jotka näkyvät kuvan oikeassa yläkulmassa.

Kotelon ulkopuolelle näkyvässä korttipaikkaliittimessä on kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä, jotka kykenevät puskemaan kuvaa maksimissaan 2560×1600-resoluutioisena. Näiden vieressä on seitsemänpinninen liitin, joka toimii mukana tulevan adapterin avulla S-Video- ja HDTV-liitäntänä. Aivan vasemmassa yläreunassa on pieni ledi, joka ilmaisee HybridPower-ominaisuuden tilan.

GeForce 9800 GTX tukee GeForce 9600 GT:n ja GeForce 9800 GX2:n tavoin HDMI-ominaisuutta, mutta näytönohjaimessa itsessään ei ole kyseistä liitintä. Radeon HD 3800 -sarjasta poiketen GeForceissa ei ole integroituja ääniominaisuuksia, joten ääni on tuotava näytönohjaimeen ulkoisesta äänilähteestä, kuten emolevyltä tai erillisestä äänikortista. Kuva ja ääni voidaan tämän jälkeen viedä näytönohjaimesta ulospäin erillisen adapterin avulla, jota ei valitettavasti toimiteta Gigabyten näytönohjaimen mukana. Mukana ei myöskään toimiteta kaapelia, jolla ulkoinen äänilähde saadaan liitettyä näytönohjaimeen.

HybridPower-ominaisuuden myötä suorituskykyinen ja samal
la paljon tehoa kuluttava erillinen näytönohjain voidaan kytkeä pois päältä, kun käytössä on integroidulla grafiikkaominaisuudella varustettu emolevy ja tietokone on vähän 3D-suorituskykyä vaativassa tilassa. Peleissä jne. erillinen näytönohjain kytkeytyy automaattisesti päälle parantamaan suorituskykyä. Ominaisuus toimii ainoastaan tietyillä NVIDIAn piirisarjoilla ja näytönohjaimilla. Piirisarjojen osalta tähän joukkoon voidaan lukea GeForce 8300, GeForce 8200, GeForce 8100, nForce 730a ja nForce 720a, ja näytönohjainten osalta ainoastaan GeForce 9800 GX2 ja GeForce 9800 GTX.

Näytönohjaimen takaosaa tutkiessa coolerin kaareva muotoilu näkyy selvemmin. Takaosassa näkyy myös reunassa oleva pieni ilmanpoistoaukko, joka paljastaa tuuletinliitännän ja muutaman kondensaattorin. Coolerin kyljessä olevasta tarrasta käy ilmi, että tuuletin haukkaa maksimissaan 0,34 ampeeria virtaa.

PCI Express -väylä ei jaksa puskea tarpeeksi mehuja GeForce 9800 GTX:lle, joten näytönohjaimen yläosaan on sijoitettu kaksi PCI Express -lisävirtaliitintä. Yläosassa on myös kaksipinninen ääniliitin, jonka avulla ääni tuodaan näytönohjaimeen ja voidaan kuljettaa eteenpäin HDMI-kaapelissa. Valitettavasti Gigabyte ei ole pakannut mukaan äänikaapelia, joten sen joutuu tarpeen mukaan hankkimaan erikseen.

14. joulukuuta 2007 NVIDIA julkaisi uuden kolmen näytönohjaimen 3-Way SLI -tekniikan. Tekniikka on mahdollista toteuttaa kolmella GeForce 8800 GTX/Ultra- tai GeForce 9800 GTX -näytönohjaimella, joiden piirilevyt on varustettu kahdella SLI-liittimellä. Lisäksi tarvitaan kolmella PCI Express x16 -liittimellä varustettu nForce-tuoteperheen piirisarjaan perustuva emolevy, erillinen kuuden liittimen SLI-siltapiiri ja NVIDIAn tarkoitukseen soveltuvat ForceWare-ajurit. 3-Way SLI -tekniikka toimii ainoastaan Windows Vista -käyttöjärjestelmässä ja lehdistötiedotteen mukaan 3-Way SLI mahdollistaa jopa 2,8-kertaisen pelisuorituskyvyn yhteen näytönohjaimeen verrattuna.

Kaksi korttipaikkaa ahmiva cooleri on rakenteeltaan samanlainen kuin esimerkiksi GeForce 8800 GTS 512 MB:n cooleri. Cooleri on suurimmaksi osaksi valmistettu alumiinista, mutta grafiikkapiirin kohdalla on kuparinen levy, joka on suoraan yhteydessä siiliin, mutta lämmönleviämistä on tehostamassa lisäksi kolme lämpöputkea. Muistipiirin ja virransyötön komponenttien kohdalla lämmönsiirtymistä on tehostamassa valkoiset tyynyt.

Piirilevy on lähes 30 senttimetriä pitkä ja sen keskeisellä paikalla on tuttuun tapaan grafiikkapiiri, jota ympäröi kahdeksan muistipiiriä. Piirilevystä noin kolmasosa on pyhitetty virransyötölle.

GeForce 9800 GTX perustuu 65 nanometrin prosessilla valmistettavaan G92-grafiikkapiiriin, joka löytyy myös aiemmin julkaistuista GeForce 8800 GT-, GeForce 8800 GS-, GeForce 8800 GTS 512 MB- ja GeForce 9800 GX2 -näytönohjaimista. Ydin on kooltaan noin 18 millimetriä kanttiinsa ja sisältää 754 miljoonaa transistoria. G92 tukee natiivisti kahta kaksilinkkistä DVI-liitintä ja HDCP-tekniikkaa, jotka aiemmissa grafiikkapiireissä on toteutettu ulkoisella piirillä. Lisäksi G92:ssä on VP2-videopurkuominaisuudet (Video Processor 2), jotka on aiemmin integroitu yksinoikeudella budjetti- ja kuluttajaluokkiin sijoittuviin G86- ja G84-koodinimellisiin grafiikkapiireihin, joihin perustuvat GeForce 8500- ja GeForce 8600 -näytönohjaimet. VP2 kykenee purkamaan muun muassa VC-1- ja H.264-videoita ja siirtää näin ollen rasitusta prosessorilta näytönohjaimelle. Tarkempaa tietoa asiasta voi lukea Muropaketin viime kesänä julkaisemasta Katsaus HD-DVD-tekniikkaan -artikkelista.

G92 on NVIDIAn ensimmäinen grafiikkapiiri, joka tukee PCI Express 2.0 -standardia. PCI Express 2.0 tuplaa teoriassa 2,5 Gb/s:n kaistanleveyden viiteen gigabittiin sekunnissa, joka on käytettävissä näytönohjaimen ja muun laitteiston väliseen tiedonsiirtoon. PCI Express 2.0 -standardiin perustuvat näytönohjaimet ovat taaksepäin yhteensopivia 1.1-standardin kanssa, joten näiden asentaminen onnistuu kaikkiin nykypäivän PCI Express x16 -liittimellä varustettuihin emolevyihin.

GeForce 8800 GT:ssä G92 toimii 600 MHz:n, GeForce 8800 GTS 512 MB:ssä 650 MHz:n, GeForce 8800 GS:ssä 550 MHz:n ja suorituskykyisimmässä GeForce 9800 GX2:ssa 600 MHz:n kellotaajuudella. GeForce 9800 GTX nostaa riman korkeimmalla, sillä NVIDIAn sille asettama referenssikellotaajuus on 675 MHz. GeForce 8 -tuoteperheessä Stream-prosessoreiden määrä vaihtelee Ultran, GTX:n ja GTS:n 128 kappaleesta, GT:n 112:n kautta GS:n 96:een. GeForce 9800 -tuoteperhe ei säästele prosessoreiden määrässä ja GeForce 9800 GTX:ssä on GeForce 9800 GX2:n tavoin käytössä kaikki 128 Stream-prosessoria (periaatteessa 256 kappaletta, koska käytössä on kaksi grafiikkapiiriä).

Muistipiirit ovat Samsungin valmistamat, tarkemmalta malliltaan K4J52324QE-BJ08 ja Samsung takaa niille toimivuutta maksimissaan 1200 MHz:n (2400 MHz DDR) kellotaajuudella. 0,8 nanosekunnin muistipiireissä pitäisi olla jonkin verran ylikellotusvaraa, sillä GeForce 9800 GTX:ssä referenssikellotaajuus on 1100 MHz (2200 MHz DDR). Muistipiirit ovat 512 megabittiset ja niitä on sijoitettu yhteen piirilevyyn kahdeksan kappaletta, jolloin muistimäärä nousee 512 megatavuun.

NVIDIA on päätynyt varsin mielenkiintoisen näköiseen ratkaisuun toteuttaessaan korttipaikan lediä, joka ilmaisee HybridPower-ominaisuuden tilan. Näytönohjaimen piirilevyltä on vedetty korttipaikkaan erillinen kaapeli, joka taittuu 90 asteen kulmaan.

Näytönohjaimen takaosa on täynnä erikokoisia komponentteja, joista näkyvimmässä osassa ovat 14 kappaleen turvin solid-tyyppiset alumiinikuoriset kondensaattorit. Takaosasta löytyy myös kaksi lisävirtaliitintä, suojattuja keloja, vastuksia, fettejä ja muita pintaliitoskomponentteja.

GPU-Z:n 0.1.9-versio tunnisti GeForce 9800 GTX:n oikein ja sen tiedoista käy ilmi muun muassa G92-grafiikkapiiri, 128 Stream-prosessorin määrä, DirectX 10.0 -tuki, GDDR3-muistityyppi, 512 megatavun muistimäärä, käytössä olevat ForceWare 174.74 -ajurit sekä kellotaajuudet.

 

Asus EN9800GTX

Asus on pitänyt pakkauksensa askeettisen yksinkertaisena ja orvon vihreää taustaa värittää soturitar, ylälaidassa merkintä Asuksesta ja alalaidassa EN9800GTX-mallimerkintä. Etupuolella on rivissä myös logot 512 megatavun muistimäärästä, PCI Express 2.0:sta, GamerOSD:stä ja SmartDoctorista.

Gigabyteen verrattuna Asus on pitänyt oheismateriaalinsa vieläkin niukempana, eikä mukana toimiteta kuin pika-asennusopas, ajuri-CD-levy, ohjekirja-CD-levy, CD/DVD-levyjen suojakotelo, PCI Express -virta-adapterikaapeli, DVI-D-Sub-adapteri sekä HDTV-komponenttiadapterikaapeli.

Asus on päätynyt käyttämään Gigabyten tavoin NVIDIAn referenssiä, eikä se er
oa päältäpäin tutkittuna kuin coolerin päälle asetetulla tarralla. Asuksen mallissa tarra pitää sisällään soturittaren, mallimerkinnän sekä taakse asti ulottuvan sini-valkopainotteisen savukuvioinnin. Lisäksi tuulettimen keskiöön on liimattu Asusta mainostava tarra.

Asuksen kannalta huolestuttavinta on se seikka, että näytönohjain on markkinoiden kallein ja kustantaa Suomessa halvimmillaankin noin 310 euroa. Gigabyten malli irtoaa 270 eurolla, joten herää kysymys, mitä 40 eurolla saa, kun ostaa Asuksen? Vastauksena joutuu toteamaan, ettei yhtään mitään. Asus EN9800GTX toimii Gigabyten tavoin NVIDIAn referenssikellotaajuuksilla, eli grafiikkapiiri 675 MHz:n, Shaderit 1688 MHz:n ja muistit 1100 MHz:n (2200 MHz) kellotaajuudella.

Kun näytönohjaimen kääntää pystyasentoon, huomaa, että Asus on liimannut yläosaan oman Asus EN9800GTX -tarran. Gigabyten tavoin myös Asus on säästellyt oheismateriaaliensa kanssa, eikä mukaan toimiteta äänikaapelia, jolla äänen pystyisi tuomaan ulkoisesta lähteestä näytönohjaimeen. Mukana ei toimiteta myöskään HDMI-adapteria, joten HDMI-liitäntää tarpeessa oleva kuluttaja joutuu hankkimaan myös tämän erikseen, mikä osaltaan nostaa näytönohjaimeen hintaa entisestään.

Kuten jo aiemmin totesimme, GeForce 9800 GTX on hyvin pitkälti samannäköinen kuin GeForce 8800 GTS 512 MB, mutta pituus on kasvanut noin viidellä senttimetrillä. Seuraavaksi siirrymme tarkastelemaan, takaako viiden senttimetrin lisäpituus myös suorituskykyä lisää.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce 9800 GTX
  2. Gigabyte GV-NX98X512H-B & Asus EN9800GTX
  3. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & lämpötila
  4. SLI-suorituskyky & tehonkulutus
  5. Ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto