Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

06.03.2013 20:15 Muropaketin toimitus

GeForce GTX Titan noudattaa suunnittelultaan samaa muotokieltä kuin viime keväänä julkaistu GeForce GTX 690 ja jäähdytysratkaisu rakentuu samoista laadukkaista materiaaleista. Näytönohjain on 26,7 cm pitkä eli 1,2 cm pidempi kuin GeForce GTX 680 ja 1,2 cm lyhyempi kuin GeForce GTX 690.

Jäähdytysratkaisun etupuolella on alumiinista valettu ja trivalentti kromi -pinnoitettu kehys, johon on pultattu kirkkaasta polykarbonaatista leikattu ikkuna. Tuulettimen ympärillä on magnesiumseoksesta ruiskupuristettu kehys. Magnesium on pehmeä ja yleisessä käytössä olevista metalleista kevyin.

Kaikki GeForce GTX Titan -näytönohjaimet perustuvat toistaiseksi NVIDIAn referenssisuunnitteluun eli piirilevyyn ja jäähdytysratkaisuun. Näytönohjainvalmistajat eivät saa edes lisätä niihin edes omia tarrojaan. Ainoa poikkeus ovat EVGA:n HydroCopper SC -mallit, joissa vakiojäähdytys on korvattu nestejäähdytykseen soveltuvalla jäähdytysblokilla.

GeForce GTX Titanin suositushinta on Yhdysvalloissa ilman veroja 999 dollaria. Muropaketin Hintavertailun mukaan Suomessa hintataso on tällä hetkellä 1000-1100 euroa ja näytönohjaimia on jo toimitettu asiakkaille ainakin yksittäisiä kappaleita.

NVIDIA, GeForce GTX Titan -tuotesivu

Näytönohjaimen takapuolta ei ole suojattu erillisellä jäähdytyslevyllä. Takapuolella on GK110-grafiikkapiirin ympärillä 12 kappaletta GDDR5-muistipiirejä ja kuvassa oikeassa ylänurkassa näkyy kaksi SLI-liitintä, joiden avulla on mahdollista kytkeä 2-4 GeForce GTX Titan -näytönohjainta toimimaan rinnakkain. Piirilevyllä on nähtävissä juotospisteet yhdelle käyttämättömälle 8-pinniselle PCI Express -lisävirtaliittimelle, joka osoittaa kohti piirilevyn takaosaa.

NVIDIAn ilmoittama TDP-arvo GeForce GTX Titanille on 250 wattia ja piirilevy on varustettu 8- ja 6-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä, jotka mahdollistaisivat yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa 300 watin tehonkulutuksen (75 + 75 + 150 wattia).

GeForce GTX Titan on varustettu kahdella kaksilinkkisellä DVI-liittimellä, joista alempi on DVI-I- ja ylempi DVI-D-standardin mukainen. DVI-I- eli DVI-Integrated-liittimissä voidaan siirtää analogista ja digitaalista signaalia, mutta DVI-D- eli DVI-Digital-liittimessä ainostaan digitaalista signaalia.

DVI-liittimien rinnalla on DisplayPort- ja HDMI-liittimet ja puolet ylemmästä korttipaikasta on pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle.

GeForce GTX Titanin kanssa on mahdollista käyttää samanaikaisesti neljää näyttöä ja suurin tuettu resoluutio on 4096×2160 pikseliä.

Grafiikkapiiri on yhteydessä kuparista valmistettuun höyrykammioon, jonka päällä on ikkunasta näkyvä alumiinirivasto. NVIDIAn mukaan piitahna on vaihdettu uuteen Shin-Etsun valmistamaan TIM-materiaaliin (Thermal Interface Material), jonka kerrotaan olevan kaksi kertaa suorituskykyisempää kuin GeForce GTX 680:ssä käytetty tahna. Näytönohjaimen takaosassa oleva radiaalituuletin imee ilmaa jäähdytysratkaisun sisuksiin ja työntää sitä ulos kohti näytönohjaimen etuosaa ulos kotelosta sekä osan takaosasta takaisin kotelon sisälle.

Jäähdytysratkaisu on kiinni piirilevyssä yhteensä 16 ruuvilla. Mustaksi anodisoitu alumiinilevy jäähdyttää GDDR5-muistipiirejä ja virransyötön komponentteja. Jäähdytysratkaisun päällipuolella näkyvä vihreä laseretsattu GeForce GTX -logo on LED-valaistu.

NVIDIA on asettanut GK110-grafiikkapiirin toimimaan GeForce GTX Titanissa 837 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksen GPU Boost -kellotaajuudeksi on ilmoitettu 876 MHz. Massiivista piisirua ei ole peitetty lämpöä levittävällä heatspreaderilla, mutta se on suojattu piisirua ympäröivällä shimmillä

Todellisuudessa grafiikkapiiri toimi esimerkiksi Battlefield 3 -pelissä 901-915 MHz:n kellotaajuudella ja käyttöjännite oli 1,087 volttia. Lepotilassa grafiikkapiirin kellotaajuus laski 324 MHz:iin ja käyttöjännite 0,875 volttiin.

GeForce GTX Titanissa on 384-bittisen muistiväylän jatkeena kuusi gigatavua GDDR5-muistia. Käytössä on 24 kappaletta Samsungin valmistamia K4G20325FD-FC03-piirejä, jotka on speksattu 1500 MHz:n (6000 MHz QDR) kellotaajuudelle. 384-bittisellä muistiväylällä ja tarkalleen ottaen 1502 MHz:n kellotaajuudella toimivilla GDDR5-muisteilla muistiväylän kaistanleveys on 288,4 gigatavua sekunnissa. Lepotilassa muistien kellotaajuus laski 167 MHz:iin.

GPU-Z-ohjelman 0.6.7-versio ei tunnistanut GeForce GTX Titania kunnolla, eikä grafiikkapiirin laadun kertova ASIC Quality -ominaisuus toiminut.

GeForce GTX Titanin piirilevy on varustettu kahdeksanvaiheisella virransyötöllä, josta kuusi vaihetta on pyhitetty GK110-grafiikkapiirille ja kaksi vaihetta GDDR5-muisteille. Kokoonpanon tehonkulutus oli GeForce GTX Titanilla 3D-rasituksessa 254 wattia.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce GTX Titan (GK110)
  2. Kepler-arkkitehtuuri (GK110)
  3. Näytönohjaimen esittely
  4. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset 2560x1440-resoluutiolla
  5. Ruutujen renderöintiaika (frametimes)
  6. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Ylikellotustestit
  8. Loppuyhteenveto