Uusimmat

Nexus HOC-9000

31.10.2008 23:56 Muropaketin toimitus

 

Hiljaisista koteloistaan ja virtalähteistään paremmin tunnettu Nexus ei ole aiemmin ollut mukana tehokkaampien prosessoricoolereiden karkeloissa, mutta alkuvuodesta se päätti upottaa lusikkansa siihenkin soppaan lisäämällä mallistoonsa mm. HOC-9000-mallin. Coolerin ominaisuuksien yhteydessä viljellään hienon kuuloisia termejä, kuten HOC, Surface 2.0 ja V-Shape, joihin tutustumme pian hieman lisää. Nexus HOC-9000 testikappale tuli suoraan valmistajalta ja suomalaisissa tietokoneliikkeissä sellaisen hinta liikkuu 45-50 eurossa.

HOC-9000 toimitetaan mustassa pahvipakkauksessa, jonka yhdestä kyljestä löytyy tuuletinta esittelevä kurkistusikkuna. Tärkeimmät ominaisuudet ja tarkemmat speksit löytyvät selkeästi pakkauksen kyljistä ja itse tuote on suojattu asiallisesti vaahtomuovisilla pehmusteilla.

Pakkauksen sisältä löytyy kaksi ruuvia, kiinnitysklipsu AMD:n suorittimille, painotapeilla varustetut kiinnitysraudat Intel-suorittimille, pieni pussi lämpötahnaa, molex-virta-adapteri tuulettimelle, kolme erilaista kustomointitarraparia sekä ohjekirjanen. Kustomointitarrat ovat tarkoitettu liimattavaksi coolerin kylkiin miellyttävämmän ulkonäön saavuttamiseksi. Selkeästi vaiheistetut asennusohjeet ovat puolestaan varustettu hyvillä kookkailla kuvilla.

Nexus luottaa HOC-9000:ssa lämpöputkien varassa vaakatasoon käännettyyn rivastoon sekä 120 mm tuulettimeen. Kokonaisuus painaa 737 grammaa ja sen äärimitat ovat 149,3 x 151 x 123 mm. Nexuksen omasta valikoimasta poimittu tuuletin säätyy automaattisesti PWM-tekniikan (Pulse Width Modulation) avulla ja pyörii 800-1500 kierrosta minuutissa. Yhteensopivuus luvataan kaikille viimeisimmille AMD:n suoritinkannoille (Socket 754, 939, 940, AM2) sekä Intelin LGA775-kannalle. Valmistajan takuu on kolmen vuoden pituinen. Kuten myöhemmin tässä vertailussa tulemme huomaamaan, HOC-9000 ei ole Nexuksen omaa kädenjälkeä, vaan Xigmatekin valmistama.

Kuten kuvasta näkyy, HOC-9000:n rivasto on muotoiltu varsin räväkästi. Rivasto on alapuolelta kovera ja sen avoimia sivuja suojaavat mustaksi anodisoidut alumiiniset ilmanohjurit, joita Nexus kutsuu ”Airflow Focus”-ominaisuudeksi. Ne estävät ilman karkaamisen sivuilta ja ohjaavat Nexuksen mukaan ilmavirran suoraan kohti suorittimen ydintä, jonka pitäisi taata erinomainen suorituskyky. Uskallan kuitenkin epäillä väitettä vahvasti, sillä pelkällä ilmavirralla ei ole jäähdytysrivattoman pohjaosan osalta juurikaan jäähdytyksellistä merkitystä. Jäähdytysripojen päädyissä on puolestaan nähtävissä pieniä pyöreitä nystyjä, jotka ovat saaneet ”Surface 2.0”-lisänimen. Nyppylät lisäävät hieman ripojen pinta-alaa ja näin tehostavat lämmön siirtymistä ilmavirran matkaan.

Tuuletin irtoaa irrottamalla ensin kyljistä löytyvät ilmanohjaimet ja vetämällä sitten kumiset kiinnitystapit ulos kylkiin tehdyistä urista. Rivaston muotoilu jatkuu myös tuulettimen alla, sillä keskellä on havaittavissa jyrkkä aaltokuvio. Tämän ”V-Shape”-nimeä kantavan muotoiluseikan tarkoituksena on jättää tilaa tuulettimen ja rivaston väliin, vähentäen rivaston aiheuttamaa vastapainetta ja pyörteilyä sekä pienentäen tuulettimen toimintaääntä. Rivastossa olevan kuopan lisäksi tuulettimen kumiset kiinnitystapit nostavat hyrrää entisestään irti rivastosta, joten väliin todellakin jää merkittävä, mutta tiivis tila.

Kumitapein asiallisesti kiinnitetty 120 x 120 x 25 mm tuuletin on varustettu Nexuksen logoilla – mallimerkinnältään AD1212DX-A7BGL. Samaa tuuletinta käytetään mm. OCZ:n ja Xigmatekin coolereissa. Kunhan emolevy tukee pulssitaajuusmodulointia (PWM), nelipinnisestä tuuletinliittimestä virtansa ottava AD1212DX säätyy automaattisesti 800 ja 1500 minuuttikierroksen välillä. Äänentaso liikkuu kyseisellä välillä 17 ja 21,6 desibelin välillä. Rihlalaakeroidun tuulettimen odotettu toiminta-aika on 40 000 tuntia. Virrankulutukseksi ilmoitetaan 0,13 A.

Lämmön HOC-9000 kuljettaa jäähdytysripoihin neljän järeän kahdeksanmillisen kuparilämpöputken avulla. Putket ovat saaneet päälleen nikkelikerroksen, joten väritys on yhteneväinen alumiinisten osien kanssa. Putket on muotoiltu pohjan lähistöltä niin, että niistä koituu mahdollisimman vähän haittaa prosessorikannan läheisyydessä sijaitseville emolevyn komponenteille.

Ehkäpä HOC-9000:n uniikein yksityiskohta löytyy pohjan kontaktipinnasta. Kontakti suorittimeen tapahtuu nimittäin suoraan tasaiseksi hiottujen lämpöputkien avulla, joka parantaa lämmön johtumista putkiin eliminoimalla välistä yhden liitospinnan. Nexus kutsuu ominaisuutta ”HOC Technologyksi”, joka tulee sanoista Heatpipe-On-CPU. Vastaava toteutus nähtiin edellisessä coolerivertailussa Xigmatekin HDT-S1283-mallissa.

Neljästä eri lämpöputkesta sekä niiden välisistä alumiinikaistaleista koostuva kontaktipinta luo lisähaasteen pinnan suoruudelle. Ainakin silmämääräisesti teräsviivoittimen kanssa testattuna testikappaleen pohja oli täysin linjassa ja suora. Putkien saumakohdissa on toki pienet kolot, mutta niistä ei ole juurikaan haittaa lämmön johtumiselle. Pinnan viimeistely on karkeaa, sillä putkien kohdalla on havaittavissa erittäin karkeita uria, eikä pinta heijasta millään tavoin.

Nexuksen asennuksessa tuskin menee sormi suuhun, sillä LGA775-kannan tapauksessa käsiteltävänä on kaikkiaan neljä osaa: kaksi kiinnitystapein varustettua rautaa sekä kaksi ruuvia. Kiinnitysraudat ruuvataan pohjan molemmin puolin yhdellä ristipääruuvilla, jonka jälkeen coolerin voi asettaa lämpötahnalla kuorrutetun prosessorin päälle.

HOC-9000:n kiinnittäminen on ennätysmäisen nopea toimenpide, sillä Intelin vakiocoolerista tutut muovitapit vain painetaan emolevyn reikiin ja ne lukittuvat paikoilleen kahden naksahduksen jälkeen. Irrottaminen on sen sijaan hieman hankalampaa, sillä tappeja on käännettävä niiden vapauttamiseksi, eikä coolerin alla ole liialti tilaa. Muovitapit eivät myöskään aivan vakuuta kestävyydellään, sillä HOC-9000 painaa rutkasti enemmän kuin Intelin vakiocooleri, johon tapit ovat alun pitäen suunniteltu. Tappikiinnitys tuntuu tukevalta, mutta silti ainakin itse irrottaisin coolerin ennen tietokoneen kuljettamista esimerkiksi laneille.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2008
  2. Cooler Master V8
  3. Nexus HOC-9000
  4. Noctua NH-C12P
  5. Scythe Orochi SCORC-1000
  6. Xigmatek HDT-D1284
  7. Testikokoonpano, Melumittaukset ja subjektiivinen arviointi, Lämpötilamittaukset
  8. Loppusanat